Buitenland

Waarom de Sovjets een expeditie naar een koninkrijk in de holle aarde financierden

Help anderen door deze informatie met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In december 1923 kwamen twee reizigers aan in Darjeeling in India om te zoeken naar een ingang naar Shambhala, een rijk dat zich in de holle aarde zou bevinden. Zij werden vergezeld door Sovjet-spionnen, westerse occultisten en Mongolische rebellen, schrijft Atlas Obscura.

De twee reizigers, Nicholas en Helena Roerich, kwamen uit Rusland, maar reisden onder Amerikaanse vlag. Shambhala is volgens boeddhisten en hindoes een koninkrijk in de Himalaya dat zich zowel in het fysieke als het spirituele rijk bevindt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Duizenden jaren speelde de legende over een ondergronds koninkrijk een belangrijke rol in de Tibetaanse traditie. Uiteindelijk bereikten geruchten over Shambhala ook het Westen.

Geïnteresseerd
Waarom de Sovjets een expeditie naar een koninkrijk in de holle aarde financierden
Nicholas Roerich

Helena Roerich had het invloedrijke esoterische werk van Helena Blavatsky vertaald. Die presenteerde Shambhala als eerste als korte weg naar verlichting. Roerich claimde telepathische instructies te hebben gekregen van ‘meester Morya’, die het stel aanspoorde om op zoek te gaan naar de stad.

In de 20e eeuw werden buitenlanders echter niet toegelaten in Tibet. Daar kwam nog bij dat de expeditie waarschijnlijk jaren zou duren omdat het tweetal een afstand van ruim 25.000 kilometer zou moeten overbruggen.

Uit onderzoek blijkt dat diverse overheden – waaronder de Chinese, Mongolische, Japanse en Britse – ook waren geïnteresseerd in de verborgen stad. Eén van de redenen was een oude profetie die stelde dat de mensheid uiteindelijk in verval zou raken terwijl het materialisme zich verspreidde.

De mensen zouden, onder aanvoering van een kwaadaardige koning, Shambhala aanvallen. De heerser van Shambhala zou echter de kwaadaardige koning verslaan en een nieuw tijdperk van vrede en harmonie inluiden.

Geheime Sovjetpolitie

Sommige overheidsfunctionarissen geloofden er heilig in dat ze toegang konden krijgen tot de mystieke wapens van het verborgen koninkrijk. Een machtige man die in de profetie geloofde was Gleb Bokii, de baas van de geheime Sovjetpolitie.

Bokii was ervan overtuigd dat de verborgen stad hem toegang zou verschaffen tot geavanceerde wapens en technieken om mensen te hersenspoelen. Hij wist zijn meerderen ervan te overtuigen hier onderzoek naar te doen. Hij besloot samen te werken met Nicholas en Helena Roerich.

Hoogstwaarschijnlijk hebben de Roerichs een ontmoeting gehad met Georgi Tsjitsjerin, de Sovjet-Russische minister van Buitenlandse Zaken. De Sovjets besloten de expeditie te financieren.

Het stel doorkruiste 35 bergpassen, de Gobiwoestijn en bracht tientallen Alpentoppen in kaart. Ze werden geconfronteerd met extreem weer, rebellengroepen, bewapende bandieten en giftige planten.

Vreemde verschijningen

Hoe dichter ze de verborgen stad in de holle aarde naderden, hoe vager hun teksten worden omdat Shambhala niet in woorden kan worden gevat, zo is de gedachte. In zijn boek Shambhala the Resplendent schreef Nicholas over vreemde verschijningen, branden en lichten boven hun kamp.

Toen de Sovjets zich terugtrokken, begon het vreemdste deel van de reis. In de zomer van 1927 verdwenen de expeditieleden een jaar lang van de kaart. Daarna doken ze weer op in India.

Waarom de Sovjets een expeditie naar een koninkrijk in de holle aarde financierden
President Roosevelt ondertekent het Roerich-pact

Uit de dagboeken van Nicholas blijkt dat ze in de vallei van Uimon in het Altajgebergte de ingang naar het ondergrondse koninkrijk kregen te zien, die inmiddels was afgesloten met stenen. De inwoners van Shambhala zullen op een dag terugkeren, zo verzekerde iemand hen.

De regering van Franklin D. Roosevelt, een vriend van Helena, sponsorde de volgende expeditie van het stel in 1933. Roerich maakte van de kans gebruik om te blijven zoeken naar Shambhala. De regering staakte de expeditie echter vroegtijdig onder druk.

Nicholas werd drie keer genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede en in 1969 werd er zelfs een planeet vernoemd naar de Roerichs. Ze waren ook verantwoordelijk voor het Roerich-pact, een verdrag dat bedoeld is om tijdens oorlogen culturele monumenten te vrijwaren van vernietiging.

[Atlas Obscura]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Karel Lerelijer
Karel Lerelijer
7 jaren geleden

Wauw. Dit is echt ongelovelijk!

Adianus Mats
Adianus Mats
7 jaren geleden

Ik geloof het ook niet.

pieter
pieter
7 jaren geleden

Heel mooi en bijzonder zijn ook de schilderijen die Nicholas Roerich maakt van het Himalaya hooggebergte. In New York is een deel van zijn geschilderd oeuvre ondergebracht in een klein privé-museum.

Solaris
Solaris
7 jaren geleden

Je zou maar de mensen de kost moeten geven die dit Holle Aarde verhaal meteen afdoen als flauwekul, maar vervolgens wel geloven in de flat earth. Het zijn dezelfden die niet in ruimtevaart geloven, maar wel dagelijks naar satelliettelevisie kijken.

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x