Homepagina » Archeologie » Waarom vieren we Nieuwjaar in januari?
Waarom vieren we Nieuwjaar in januari?

Waarom vieren we Nieuwjaar in januari?

Vanavond is het weer zover: oud-en-nieuw. Oliebollen, appelflappen en champagne worden genuttigd terwijl familieleden en vrienden aftellen tot het nieuwe jaar. De nieuwjaarsviering vindt zijn oorsprong in 4000 jaar oude tradities.

Verschillende volkeren vierden door de geschiedenis heen het einde van het ene jaar en het begin van het volgende. Het nieuwe jaar begon bij de Babyloniërs en de Romeinen rond het begin van de lente en bij de Egyptenaren op het moment dat de Nijl voor het eerst buiten zijn oevers trad.

Babyloniërs vierden het feest door tijdelijk een slaaf op de troon te zetten, om hem vervolgens te offeren. Ze geloofden dat alle goden het op hun koning gemunt hadden met Nieuwjaar, dus vervingen ze hem tijdelijk.

Romeinen vierden het feest door te offeren aan de god Janus, waar we de maand januari aan te danken hebben. De heidense Germanen vierden het feest met grote vuren, dierenoffers en veel eten en drinken.

Het eten van bepaalde gerechten rond Nieuwjaar kan worden gebaseerd op de Germaanse traditie van het verdrijven van demonen. De Germanen waren bang voor demonen waardoor zij dieren offerden om die vervolgens op te eten. Dit ging gepaard met het nuttigen van veel alcohol.

In 46 voor Christus bepaalde Julius Caesar dat 1 januari voortaan het begin van elk nieuw jaar was, in plaats van het begin van de lente. De kerk verzette zich hevig tegen de heidense nieuwjaarsviering. Later gaf de kerk een christelijke betekenis aan deze heidense feestdag – namelijk een feest rond de besnijdenis van Jezus – zodat nieuwjaarsdag geaccepteerd kon worden door alle christenen.

[Ancient Origins]


Vind je dit artikel goed? Deel het dan met anderen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

14 reacties

 1. Oorspronkelijk was maart de eerste maand. Kijk maar naar november (negende maand), december (tiende maand), oktober (achtste maand). De schrikkeldag werd eind van het jaar toegevoegd (februari )

  12 likes
  • klopt helemaal Berry, bijv……… eind 16e eeuw werd in Asten(in de peel, brabant) in maart de jaarwisseling geteld terwijl in naburige gemeente Someren het al 3 maanden verstreken was, dit was nogal verwarrend ivm met verhuizingen en belastingen, overigens is Asten op meer gebruiken authentiek namelijk de stand van de molenwieken bij rust, geen christelijk kruis maar diagonaal kruis!

   1 likes
   • rectificatie

    Someren en Asten voerden de paasdatum als nieuwjaarsdatum(1e dag van het jaar!) de rest omliggende dorpen de kerst of nieuwjaars datum, 1 jan. als 1e dag van het jaar
    pas Keizer Karel heeft 1 januari ingevoerd in zijn hele rijk als nieuwjaarsdatum!

    1 likes
 2. Dus wij hebben nieuwjaar te danken aan een afgesneden velletje??

  Iedereen een voorspoedig en hopelijk vreedzaam 1015 toegewenst.

  7 likes
 3. “een feest rond de besnijdenis van Jezus – zodat nieuwjaarsdag geaccepteerd kon worden door alle christenen”

  Een joodse feestelijkheid zodat christenen….
  Toe maar.

  6 likes
 4. Over natuurkunde gesproken. Dan is de maya dreamspel kalender dus een stuk natuurlijker. In de werkelijkheid zijn er 13 manen in 1jaar. Lees 13 maanden! Elke maand 28 dagen en 1 dag buiten de tijd envoila geen schrikkeljaar nodig! Bovendien is in deze synchroniciteitsmeter het zeker op welke dag een bepaalde datum valt. D e gregoriaanse kalender uit de 15e eeuw is achterhaald mechanisch en geforceerd.

  3 likes
  • “Elke maand 28 dagen en 1 dag buiten de tijd envoila geen schrikkeljaar nodig!”

   13×28 dagen = 364 dagen, en aangezien we er altijd 365,25 dagen over doen om rond de zon te gaan, hebben we dan elk jaar een schrikkeljaar (1,25 dag) i.p.v. elk 4 jaar (4×0,25) nu…

   2 likes
 5. Welkom in de matrix mensen!

  oud&nieuw wordt voornamelijk gebruikt om afleidingen te creëren!

  hij komt als een dief in de nacht denk daar maar aan. en hij zegt geen BOE!

  fijne avond en veel drank plezier kijk vooral massaal omhoog om 00:00 mooie kleuren te kunnen zien misschien wel meer dan je denkt jo kan alleen maar vandaag om 00:00 niet vergeten dus! we zullen aan je denken als we er nog tijd voor hebben fijne jaarwisseling dan he allemaal 2015

  3 likes
 6. 21 december = winterwende, mijn pagaans nieuwjaar ,
  Vrolijk nieuwjaar iedereen 🙂

  3 likes
  • En die winterwende is inmiddels verschoven naar 5 januari.
   De kortste dag is geweest en de zon wordt opnieuw geboren.
   De kinderneuqers heben er van gemaaakt dat de zoon opnieuw opstond.

   0 likes
 7. Waar het op neer komt. Het is/zijn een cirkel/cyclussen met geen einde en geen begin. Je kunt het dus zelf invullen. De mens heeft behoefte aan zingeving en heeft dus iets nodig om naar uit te kijken en weer te ontladen. Een feest/viering helpt daarbij. Maar het is dus eigenlijk bedrog als je er nuchter over nadenkt. Elke dag, uur, minuut en seconde zou een beginpunt of eindpunt kunnen zijn. Maar die zingeving/feesten zijn niet slecht. Het zijn ook dagen die de dagelijkse beslommeringen doorbreken. Helaas worden de feesten nu commercieel uitgebuit en is de essentie van bewustwording/ontlading steeds verder naar de achtergrond gedreven. De 24 uur economie/het financieel systeem gaat ervoor zorgen dat feesten gaan verdwijnen. Tijd kost geld. Dus mag niks meer stilliggen. Mat andere woorden je krijgt geen kans meer om te ontladen of je moet het zelf gaan zoeken. Dus mensen, houdt gezamenlijke feesten in stand. Ook al sta je niet achter een feest(gebaseerd op natuur) van een andere cultuur enz. Gun een mens zijn ontlading/bewustwording. Het huidig systeem is al veel te ver over de natuurwetten heen gegaan en ik denk dat er geen wereldfeesten(vrije dagen) er gaan komen.

  2 likes
 8. Vieren de moslims vandaag niet de zogenaamde verjaardag van hun profeet? Dat is dan wel heel frapant.

  Verder vind ik een langste dag/langste nacht eerder een datum om te beginnen met een nieuw jaar, bezien vanuit de natuurkunde

  1 likes
 9. Hallo Redactie Ninefornews

  Is de foto bij het artikel niet oorspronkelijk een oud volk uit Iran? Kunnen jullie daar wat over vertellen?
  lijkt me interessant.

  Je kunt op beelden zien dat de empire een reuze gestalte had vergeleken met de rest.

  Ook schijnt op regering gebouwen in Iran deze symbolen te staan met een Empire in een ring met boog.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Fare-e-Kiani

  1 likes
 10. Wij vieren Yule als het Nieuwe Jaar, daar maken we een feestje van 🙂 en (bijna) niemand snapt daar iets van.
  Wat het wat ons betreft weer extra leuk maakt hehehe

  Een gezond en voorspoedig 2015 toegewenst voor iedereen

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

omroep

Omroep Ongehoord Nederland! ‘om politieke redenen’ van Mediapark gegooid. ‘Onverkwikkelijk!’

De nieuwe omroep Ongehoord Nederland! is niet ...

egypte

Zeldzaam pak sneeuw in woestijn van Egypte. Beelden van dit opmerkelijke tafereel gingen viral op social media

Op het schiereiland Sinaï van Egypte is ...