Archeologie

Waarom vieren we Nieuwjaar in januari?

Help door deze info met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vanavond is het weer zover: oud-en-nieuw. Oliebollen, appelflappen en champagne worden genuttigd terwijl familieleden en vrienden aftellen tot het nieuwe jaar. De nieuwjaarsviering vindt zijn oorsprong in 4000 jaar oude tradities.

Verschillende volkeren vierden door de geschiedenis heen het einde van het ene jaar en het begin van het volgende. Het nieuwe jaar begon bij de Babyloniërs en de Romeinen rond het begin van de lente en bij de Egyptenaren op het moment dat de Nijl voor het eerst buiten zijn oevers trad.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Babyloniërs vierden het feest door tijdelijk een slaaf op de troon te zetten, om hem vervolgens te offeren. Ze geloofden dat alle goden het op hun koning gemunt hadden met Nieuwjaar, dus vervingen ze hem tijdelijk.

Romeinen vierden het feest door te offeren aan de god Janus, waar we de maand januari aan te danken hebben. De heidense Germanen vierden het feest met grote vuren, dierenoffers en veel eten en drinken.

Het eten van bepaalde gerechten rond Nieuwjaar kan worden gebaseerd op de Germaanse traditie van het verdrijven van demonen. De Germanen waren bang voor demonen waardoor zij dieren offerden om die vervolgens op te eten. Dit ging gepaard met het nuttigen van veel alcohol.

In 46 voor Christus bepaalde Julius Caesar dat 1 januari voortaan het begin van elk nieuw jaar was, in plaats van het begin van de lente. De kerk verzette zich hevig tegen de heidense nieuwjaarsviering. Later gaf de kerk een christelijke betekenis aan deze heidense feestdag – namelijk een feest rond de besnijdenis van Jezus – zodat nieuwjaarsdag geaccepteerd kon worden door alle christenen.

[Ancient Origins]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Matt
Matt
9 jaren geleden

Dus wij hebben nieuwjaar te danken aan een afgesneden velletje??

Iedereen een voorspoedig en hopelijk vreedzaam 1015 toegewenst.

Berry
Berry
9 jaren geleden

Oorspronkelijk was maart de eerste maand. Kijk maar naar november (negende maand), december (tiende maand), oktober (achtste maand). De schrikkeldag werd eind van het jaar toegevoegd (februari )

koekje
koekje
9 jaren geleden

“een feest rond de besnijdenis van Jezus – zodat nieuwjaarsdag geaccepteerd kon worden door alle christenen”

Een joodse feestelijkheid zodat christenen….
Toe maar.

Enkidoe
Enkidoe
9 jaren geleden

Vieren de moslims vandaag niet de zogenaamde verjaardag van hun profeet? Dat is dan wel heel frapant.

Verder vind ik een langste dag/langste nacht eerder een datum om te beginnen met een nieuw jaar, bezien vanuit de natuurkunde

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x