Natuur en Milieu

Was het dinsdag ‘on-Nederlands’ heet? ‘Het KNMI zaait onnodig klimaatangst’

Help door deze info met kennissen op je socials te delen!

Het was dinsdag erg warm en dus rezen de gebruikelijke vragen: hoe uitzonderlijk is dit? En wat is de rol van klimaatverandering? ‘On-Nederlands heet’, kopte RTL Nieuws. Het KNMI stelde bij de NOS dat de warmste dagen liefst vier graden warmer zijn. Dit is misleidend, schrijft Stichting Climate Intelligence (Clintel) in een Twitterdraad.

Karin van der Wiel, wetenschapper bij het KNMI, zei in het NOS Journaal: “Wereldwijd is er nu ruim één graad temperatuurstijging. In Nederland zien we dat het al hoger is, daar zitten we al op twee graden temperatuurstijging jaargemiddeld. Maar als we kijken naar die warme dagen, die zijn dus al vier graden warmer dan dat ze vroeger waren.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png
16 van de 23 hittegolven verdwenen

In 2016 besloot het KNMI om de dagtemperaturen in De Bilt te homogeniseren. Het gevolg: maar liefst 16 van de 23 hittegolven in de periode 1901-1951 verdwenen uit de boeken. Hierover verscheen eerder het rapport ‘Het raadsel van de verdwenen hittegolven’.

Met name jaren met warme zomers in het verleden werden door het KNMI sterk naar beneden bijgesteld. Zo lijkt het alsof het nu een stuk warmer is dan vroeger.

(Video verwijderd? Klik hier...)

Slechts 0,44 graad

Volgens NOS-weerman Gerrit Hiemstra ‘zijn er geen hittegolven geschrapt’. Hij noemt het rapport ‘desinformatie’.

Een ander effect van de temperatuurcorrecties is dat extreem warme dagen van voor 1950 opeens een stuk minder warm zijn. Het absolute record voor De Bilt werd bijgesteld van 36,8 graden op 27 juni 1947 naar 35,6 graden. Overigens werd het dinsdag 35,5 graden in De Bilt.

“Als we de trend nemen van alle tropische dagen in De Bilt sinds 1901 dan blijft de trend erin ver achter – slechts 0,44 graad tussen 1901 en 2022 – bij de door het KNMI geclaimde toename van vier graden,” aldus Clintel.

Onjuist

Rob de Vos van de website klimaatgek.nl concludeert: “Het KNMI zaait onnodig klimaatangst. Dat doet ze onder andere door gebruik te maken van achterhaalde en onjuiste gehomogeniseerde data, waarvan ze zelf heeft toegezegd die op korte termijn te verbeteren.”

Ondertussen gaat het KNMI vrolijk verder met de gecorrigeerde data, ook al is nu aangetoond dat die onjuist zijn, schrijft Clintel.

4.9 98 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

91 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jos Veraart
Jos Veraart
1 jaar geleden

Daar zijn ze goed in LIEGEN

T,A
T,A
1 jaar geleden

IEDEREEN HEEFT HET ALLANG DOOR :-)))

William
William
1 jaar geleden

Als je betaald wordt door het WEF dan maakt t niet uit wat je uitkraamt… its all about the money

Anna
Anna
1 jaar geleden

Jare 70 wast net zo heet.

Back to top button
91
0
We lezen graag je reactie!x