Binnenland

Wat iedere Nederlander moet weten: Nederland was ‘wreedste natie ter wereld’

Help mee door dit artikel met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Journalist en tv-presentator Adriaan van Dis zei tijdens de Europaspecial van DWDD dat Nederland in de afgelopen eeuw een slechte naam heeft opgebouwd in de rest van de wereld.

De welvaart die we in de 19e eeuw en eerder vergaarden werd geroofd bij andere volkeren en dat ging gepaard met vaak zeer bloedige onderdrukking. Hij citeert uit het nieuwe boek Roofstaat van Ewald Vanvugt (72) met als ondertitel ‘wat iedere Nederlander moet weten’.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Tot op de dag van vandaag worden historische figuren kritiekloos vereerd in Nederland, terwijl ze enorme misdaden hebben begaan. In de 17e eeuw werd Nederland niet voor niets ‘de wreedste natie ter wereld’ genoemd, aldus Van Dis.

Beschermheer van de slavenhandel

Roofstaat begint in het jaar 1050. Alle grote namen komen aan bod – van Hugo de Groot tot Erasmus tot Jan Dircksz Lam. Mannen van wie bekend is dat het geen lieverdjes waren, maar die desondanks nog altijd geëerd worden.

Michiel de Ruyter, de oprichter van ons huidige Korps Mariniers, was bijvoorbeeld de beschermheer van de slavenhandel. Hij zorgde ervoor dat de Nederlandse slavenhandel soepel verliep.

Opiumfortuin van het Nederlandse koningshuis

Roofstaat is een aaneenschakeling van Nederlandse kruistochten, veldslagen, uitbuiting en verraad. Van de roof- en kruistochten in de middeleeuwen tot de massa-executies in voormalig Nederlands-Indië ruim 60 jaar geleden.

Vanvugt schrijft uitgebreid over de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), de West-Indische Compagnie (WIC), de eeuwen van kaapvaart en piraterij, de massale mensenhandel en Pax Neerlandica en de vele Nederlandse aanvalsoorlogen.

Hij gaat ook in op de staatsinkomsten uit opium in Nederlandsch-Indië, het geroofde exotische cultuurgoed uit Azië en Afrika in onze rijksmusea en het opiumfortuin van het Nederlandse koningshuis.

Boekentip: Roofstaat

[Joop]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

66 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Johan
Johan
7 jaren geleden

Als ik het goed begrijp, zal men bij het koninklijk hyuis moeten aankloppen voor vergoeding van nakomeling van slachtoffers uit deze tijd.

Wel de lusten (zie de inkomsten hierboven), niet de lasten (vergoeding van nakomelingen).

Dit sprookje gaat niet meer op, heb antilliaanse buren, heb hen duidelijk gemaakt dat ik en mijn familie niets te maken hebben met de schande uit het verleden.

Zij moeten aankloppen bij het koninklijk huis en consorten!

Loki
Loki
7 jaren geleden

Leve de geschiedvervalsing der Elite. Hoera hoera hoera.
Daar wordt geen woord over gesproken in geschiedenislessen op scholen. In ieder geval niet toen ik vroeger nog op school zat.

Rob ter Horst
Rob ter Horst
7 jaren geleden

Tja, als je je uitsluitend beperkt tot Nederland, maar gemakshalve de rest van de geschiedenis vergeet, dan is het zo. Maar juist opvallend is dat bepaalde mensen het alléén over Nederland willen hebben, omdat hun verhaal dan behoorlijk begint te verwateren, al je er Amerika, Engeland, Frankrijk, Duitsland, de Arabieren (de grootste slavenhandelaren en slavendrijvers, welke ook vele honderdduizenden blanke slaven hielden en verhandelden). En niet te vergeten de diverse Afrikaanse stammen, die de Nederlanders graag hielpen hun concurerende stam te vangen, en uit te leveren.

En dan zou je nog bijna vergeten dat slavernij al millennia bestond voor de Nederlanders, en nu nog steeds, ook in landen en bij volkeren die Nederland zo lopen te beschuldigen van slavernij…

Ik noem het selectieve geschiedenis ofwel discriminatie, want discriminatie is géén exclusief blank iets.
Het is jammer dat slavernij is gebeurt, en nog steeds gebeurt, maar alleen met de vinger wijzen naar de blanke Nederlander vindt ik juist discriminatie…

Lehcim
Lehcim
7 jaren geleden

Sinds de komst van de belastingdienst is het leegroven in landen sterk afgenomen.

Back to top button
66
0
We lezen graag je reactie!x