Homepagina » Binnenland » Wat iedere Nederlander moet weten: Nederland was ‘wreedste natie ter wereld’
Wat iedere Nederlander zou moeten weten: Nederland was 'wreedste natie ter wereld'

Wat iedere Nederlander moet weten: Nederland was ‘wreedste natie ter wereld’

Journalist en tv-presentator Adriaan van Dis zei tijdens de Europaspecial van DWDD dat Nederland in de afgelopen eeuw een slechte naam heeft opgebouwd in de rest van de wereld.

De welvaart die we in de 19e eeuw en eerder vergaarden werd geroofd bij andere volkeren en dat ging gepaard met vaak zeer bloedige onderdrukking. Hij citeert uit het nieuwe boek Roofstaat van Ewald Vanvugt (72) met als ondertitel ‘wat iedere Nederlander moet weten’.

Tot op de dag van vandaag worden historische figuren kritiekloos vereerd in Nederland, terwijl ze enorme misdaden hebben begaan. In de 17e eeuw werd Nederland niet voor niets ‘de wreedste natie ter wereld’ genoemd, aldus Van Dis.

Beschermheer van de slavenhandel

Roofstaat begint in het jaar 1050. Alle grote namen komen aan bod – van Hugo de Groot tot Erasmus tot Jan Dircksz Lam. Mannen van wie bekend is dat het geen lieverdjes waren, maar die desondanks nog altijd geëerd worden.

Michiel de Ruyter, de oprichter van ons huidige Korps Mariniers, was bijvoorbeeld de beschermheer van de slavenhandel. Hij zorgde ervoor dat de Nederlandse slavenhandel soepel verliep.

Opiumfortuin van het Nederlandse koningshuis

Roofstaat is een aaneenschakeling van Nederlandse kruistochten, veldslagen, uitbuiting en verraad. Van de roof- en kruistochten in de middeleeuwen tot de massa-executies in voormalig Nederlands-Indië ruim 60 jaar geleden.

Vanvugt schrijft uitgebreid over de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), de West-Indische Compagnie (WIC), de eeuwen van kaapvaart en piraterij, de massale mensenhandel en Pax Neerlandica en de vele Nederlandse aanvalsoorlogen.

Hij gaat ook in op de staatsinkomsten uit opium in Nederlandsch-Indië, het geroofde exotische cultuurgoed uit Azië en Afrika in onze rijksmusea en het opiumfortuin van het Nederlandse koningshuis.

Boekentip: Roofstaat

[Joop]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
66 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Johan
Johan
4 jaren geleden

Als ik het goed begrijp, zal men bij het koninklijk hyuis moeten aankloppen voor vergoeding van nakomeling van slachtoffers uit deze tijd.

Wel de lusten (zie de inkomsten hierboven), niet de lasten (vergoeding van nakomelingen).

Dit sprookje gaat niet meer op, heb antilliaanse buren, heb hen duidelijk gemaakt dat ik en mijn familie niets te maken hebben met de schande uit het verleden.

Zij moeten aankloppen bij het koninklijk huis en consorten!

Profiler
Profiler
Reactie op  Johan
4 jaren geleden

Ben het hier gedeeltelijk mee eens, het is inderdaad een cabal die het initieert en zich verschuilt achter natie staten en zich verheven voelt boven het volk.

Maar door te stemmen en belasting af te dragen geef je toestemming om dit beleid uit te voeren, dus indirect zijn we medeschuldig. Wij het volk dienen een tegenwicht te bieden aan ‘the power that be’.

Rini
Rini
Reactie op  Johan
4 jaren geleden

Dus de gene die toe heeft gestaandat deze standbeelden heeft toegelaten en nu nog laten staan op te sluiten of kiel halen net als vroeger en dan levenslang opsluiten,dus weg met het koningshuis,dat zijn de grote viezeriken van de hele wereld.
Het is schaamteloos,gewoon langs de beesten af,en nog staan de beelden in Nl,dus men eert nu nog mensen die beesten waren,aThnx NL!!!!!!!

Loki
Loki
4 jaren geleden

Leve de geschiedvervalsing der Elite. Hoera hoera hoera.
Daar wordt geen woord over gesproken in geschiedenislessen op scholen. In ieder geval niet toen ik vroeger nog op school zat.

luna
luna
Reactie op  Loki
4 jaren geleden

klopt.. een stenen geboortebeker van lex toendertijd, en geleerd zwaaien met vlaggetjes.. nou NOOIT MEER dus
toen wist je niet beter, je dacht dat het ” was ” om die kliek te aanbidden.. tijden zijn, en gaan gelukkig veranderen met oog op deze poppenkast die we niet nodig hebben, maar een goede volksvertegenwoordiger die het DURFT aan te gaan met de chaos die er is en we met liefde en licht voor alles een oplossing kunnen vinden!
Ben sinds 5 jaar goed w a k k e r geworden en doorzie gelijk wat wel of niet een reptieliaans gedrocht is, zo ook de false vlag aanslagen en gebeurtenissen.. doorspekt met leugens en doofpotten

Mijn voorouders waren slaven in suriname, de oranje koorts op de antillen en suriname is nog steeds heel groot.. daar gaan ze ook wakker worden denk ik zo, ze gaan nu de vieze spelletjes ook door krijgen van die man die president is maar ook tegelijk een drugsbaron.. hij heeft het voorbeeld gekregen van een ooit heersend konikrijk der nederlanden vrees ik..

Wat elke nederlander moet weten is dat het eens afgelopen moet zijn met elkaar te onderwerpen en te minachten en te haten, ongezien ras, geloof en allerlei andere zooi. Er is maar 1 mensheid, dat ZIJN WE ALLEN SAMEN

koen
koen
Reactie op  luna
4 jaren geleden

helemaal mee eens ,want wij en zij bestaat niet er is alleen wij !

D3bb
D3bb
Reactie op  koen
4 jaren geleden

Ik Ben een Andere Jij!

Rob ter Horst
Rob ter Horst
4 jaren geleden

Tja, als je je uitsluitend beperkt tot Nederland, maar gemakshalve de rest van de geschiedenis vergeet, dan is het zo. Maar juist opvallend is dat bepaalde mensen het alléén over Nederland willen hebben, omdat hun verhaal dan behoorlijk begint te verwateren, al je er Amerika, Engeland, Frankrijk, Duitsland, de Arabieren (de grootste slavenhandelaren en slavendrijvers, welke ook vele honderdduizenden blanke slaven hielden en verhandelden). En niet te vergeten de diverse Afrikaanse stammen, die de Nederlanders graag hielpen hun concurerende stam te vangen, en uit te leveren.

En dan zou je nog bijna vergeten dat slavernij al millennia bestond voor de Nederlanders, en nu nog steeds, ook in landen en bij volkeren die Nederland zo lopen te beschuldigen van slavernij…

Ik noem het selectieve geschiedenis ofwel discriminatie, want discriminatie is géén exclusief blank iets.
Het is jammer dat slavernij is gebeurt, en nog steeds gebeurt, maar alleen met de vinger wijzen naar de blanke Nederlander vindt ik juist discriminatie…

Solaris
Solaris
Reactie op  Rob ter Horst
4 jaren geleden

Zo denk ik er ook over. Natuurlijk waren die lui geen lieverdjes. Maar dat geldt voor wel wat meer ‘helden’ in alle landen over de hele wereld. Dit is gewoon weer een doorzichtig opzetje om ‘de Nederlander’ een calvinistisch schuldcomplex aan te praten. Trap er niet in, jij bent niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor wat sommige van je voorvaderen eeuwen geleden hebben gedaan. Laat de idioterie van de erfzonde maar aan religieuze nutwhacks over. Het pleit voor Nederland dat die Van Vugt zijn boek gewoon vrijelijk kan publiceren. Het zegt ook veel dat dat in veel andere landen tot grote problemen zal leiden. Van Vugt gaat echt niet in Turkije een dergelijk boek over de Armeense Genocide maken om maar eens wat te noemen.

koen
koen
Reactie op  Solaris
4 jaren geleden

het gaat hier om de nederlandse koloniale tijd ,heeft niets te maken met de Turkse genocide in armenie ,dus waarom zou van vugt daar een boek over moeten schrijven moeten de Turkse schrijvers zelf maar doen ,en als zijn boek in andere landen tot een probleem zal leiden is dat de betreffende landen hun probleem

Solaris
Solaris
Reactie op  koen
4 jaren geleden

Dat is nou juist het punt wat ik probeerde te maken Koen. Dat in Nederland je zo’n boek vrijelijk kunt schrijven, terwijl je in talloze landen grote problemen daarmee zult krijgen. Over die landen kun je echter vergelijkbare boeken schrijven. Ik laat me in ieder geval geen schuldgevoel aanpraten door Van Vugt, Van Dis en dat soort types.

koen
koen
Reactie op  Solaris
4 jaren geleden

ben ik met je eens solaris ,ik laat me ook geen schuld gevoel aanpraten ,maar heel deze nederlandse koloniale tijd kun je niet afdoen met ze zijn geen lieverdjes geweest ,en ik blijf van mening dat de nederlandse kolonien zijn leeg geroofd en dat ze berooid zijn achter gelaten ,het gaat mij hier om de nederlandse kolonien ,nederlanders hebben nog al eens de gewoonte om er anderen bij te halen die het zelfde hebben gedaan zo als het de engelse franse spaanse ppotugese kolonien betreft ,maar dat is hun probleem .

Zonnemax
Zonnemax
Reactie op  Rob ter Horst
4 jaren geleden

Zo is dat. En als mensen er zoveel moeite mee hebben dan emigreren ze maar naar een land waar ze het beter hebben. Net zoals alles van wanttoknow.nl . Veel stof geen wol.

koen
koen
Reactie op  Zonnemax
4 jaren geleden

emigreren ? dat is woordengebrek ,nederland moet maar eens goed op hoogte worden gebracht wat zich in de kolonien heeft afgespeeld ,en het niet afdoen met we zijn geen lieverdjes geweest ,we zijn een rijk land en dat komt om dat we de kolonien leeg geroofd hebben ,en geld maakt geld ,dus wij zijn rijk en de kolonien zijn nog steeds arm

Solaris
Solaris
Reactie op  koen
4 jaren geleden

Nee dus. Wie is ‘we’. Zijn jij en ik verantwoordelijk voor wat sommige Nederlanders eeuwen geleden hebben gedaan? NEEN. En hou alsjeblieft op met die onzin dat we rijk zijn omdat we koloniën hebben leeggeroofd. Alle landen die bezet worden door andere landen worden leeggeroofd, daar een koloniaal sausje overheen leggen is een langspeelplaat die allang is blijven steken.

De werkelijke reden waarom sommige landen rijk zijn en andere niet, is een hele andere: rijke landen zijn rijker omdat ze meer produceren. Afrika heeft geen automerken, ze maken geen computers, smartphones, 3d-printers, koelkasten en wat dies meer zijn. Ze vinden weinig uit, doen nauwelijks aan onderzoek en ontwikkeling, hebben geen goed werkend kadaster, patentbureau en rechtsstaat, doen onvoldoende aan onderhoud en zo kunnen we nog héél lang doorgaan. Tja, dan is het logisch dat je arm blijft.

Vergelijk dat eens met de Oost-Aziaten (met name Japan, Taiwan en Zuid-Korea) waar men dat allemaal wél doet en zie het verschil. En hetzelfde geldt natuurlijk ook gewoon voor Europa. Want dit continent lag in 1945 natuurlijk ook gewoon in puin. Het is geen toeval dat de Marshallhulp in West-Europa wel werkte en Afrika na ruim een biljard dollar aan ontwikkelingshulp nog steeds niet ontwikkeld is. En dat heeft niets met ‘roven’ te maken.

Bataaf
Bataaf
Reactie op  Solaris
4 jaren geleden

Hulde.

Gerechtigheid
Gerechtigheid
Reactie op  Rob ter Horst
4 jaren geleden

De Nederlanders wouden niet stoppen met de slavenhandel. Hun weigerde te stoppen en waren de laatste slavendrijvers

Berjan
Berjan
Reactie op  Gerechtigheid
4 jaren geleden

Hun weigerden ook om normaal Nederlands te schrijven? Dat is nog vele malen erger.

Bataaf
Bataaf
Reactie op  Gerechtigheid
4 jaren geleden

Correctie, dat waren/zijn de arabieren.

Durf iets te leren voor je iets blaat.

S. C. Hijnheil
S. C. Hijnheil
Reactie op  Rob ter Horst
2 jaren geleden

“Tja, als je je uitsluitend beperkt tot Nederland”
…En laat dit nou exact het onderwerp wezen.
Het zijn historische feiten. Is dat moeilijk om te accepteren “Rob ter Horst + 63 likes”?

Je wilt historische feiten over Nederland nuanceren door naar andere partijen binnen de geschiedenis te wijzen, vervolgens zaken aan komen merken als discriminatie terwijl feitelijk verwezen wordt naar Nederland in het algemeen toendertijden.

“Rob ter Horst + 63 likes”, is je schrijven uiting van zelfmedelijden? Toon eens ruggengraat en hou het bij de feiten. Als Hollander loop ik toch ook niet te jankenbalken.
Deze mentaliteit van je is nou precies wat het hierzo verneukt.

Je zou prima in de politiek passen of oliebollen testen voor het AD zal je ook niet misstaan. Slappe vaatdoek

Lehcim
Lehcim
4 jaren geleden

Sinds de komst van de belastingdienst is het leegroven in landen sterk afgenomen.

Paradox
Paradox
Reactie op  Lehcim
4 jaren geleden

Ja idd! Nu eigen volk leeg roven is de manier

Martijn1205
Martijn1205
Reactie op  Lehcim
4 jaren geleden

Grootst mogelijke kul Lehcim. Sinds de belastingdienst er is, stroom welvaart extreem veel sneller naar de exorbitant rijke 1%. Zij maken voor die 1% dealtjes die gunstig uitpakken, zij maken met de grote corporaties mooie dealtjes zodat rijke aandeelhouders weer meer verdienen.

Belastingdienst is voor mij niets anders dan de oude ‘heerlijke rechten’ van de adel. Het enige verschil is dat die rijke 1% niet komt om seks te hebben met een vrouw voordat deze trouwt.

Freba
Freba
4 jaren geleden

Door J.Pz.Coen werden op de Molukken 10.000 inlanders onthoofd/vermoord omdat zij de nootmuskaat niet voor een lagere prijs wilden verkopen aan de NL’ers. Vervolgens werden na de dood van de Molukkers bewoners van omliggende eilanden onder dwang tewerkgesteld, uiteraard deed JPz C dit met de Gereformeerde Bijbel in zijn hand. Populair gezegd: Christenterroristen zijn nog erger dan Moslimterroristen. In de recente wereldoorlogen zowel I als II was er bijna geen soldaat die niet onder invloed verkeerde van respectievelijk coke in WWI en XTC in WWII. Dit verklaart ook het misbruik door de soldaten gepleegd. De hoogst vertegenwoordigde in de handel, was de familie Oranje, oprichters van de 1e cocaïnefabriek in NL rond 1890. Zolang het Judaïsme, dat het Jodendom, Christendom en de Islam voortbracht nog bestaat, blijft de ellende bestaan. Die godsdiensten komen voort uit Bedoeïenculturen; Schaapherders, waarbij het voortbestaan als voornaamste doel geldt. Geld en Familie dient bij elkaar te blijven. En omdat ze arm zijn beloof je ze via hun geloof een betere toekomst na de dood. En zet vooral in de boeken dat je tot de Uitverkorenen behoort, indien je die boeken serieus neemt. Dan begint de ellende. Dan gaan mensen zich superieur vinden en dat vindt het Ego zo aangenaam.Met alle gevolgen van dien.

Lies
Lies
Reactie op  Freba
4 jaren geleden

Ach 10.000 is zo een mooi afgerond getal. Waren het er niet enkele tientallen op een eiland waar ze nootmuskaat ging verbouwen.

Arwijn
Arwijn
4 jaren geleden

Als mini landje tussen de veel oudere en grotere buren, moest Nederland harder en wreder zijn om overeind en zelfstandig te kunnen blijven, dus dit verbaasd me niks. Bedenkt dat Nederland praktisch bijna in z’n eentje een religieuze oorlog voerde tegen het hele Rooms Katholieke apparaat dat toen zwaar overheerste. Wat betreft het Kolonialisme was Nederland helemaal niet de wreedste, in tegendeel! Nederland stond bekend als een handelsstaat waar andere landen de boel enkel kwamen leeg plunderen. Nu was dat niet overal zo, en het ene land gingen we aardiger mee om dan de andere, maar overal viel het ongelooflijk mee in vergelijking tot bijvoorbeeld de Spanjaarden.

Roeland
Roeland
4 jaren geleden

Het waren ook gewoon andere tijden… Nu, vinden we slavenhandel super erg… maar toen niet. Dat is hetzelfde dat ze over 500 jaar jou kwaadaardig noemen, omdat je hamburgers at. “Hij was ook geen lieverdje, want hij nam deel aan het massaal martelen en slachten van levende wezens!”

Voel jij je kwaadaardig omdat je vlees eet? Ik niet, iedereen doet het… Het is super normaal… Ook al begrijp ik wel dat een vegetarische gemeenschap ons ooit barbaars en bloeddorstig zou kunnen noemen. En dat iedere grote man die in onze tijd leeft wordt onteerd omdat hij dieren op at…

Punt is, dat het oneerlijk is om iemand uit een andere tijd te beoordelen met de normen en waarden uit jouw tijd.

Martijn1205
Martijn1205
Reactie op  Roeland
4 jaren geleden

Wijze woorden!

En natuurlijk moet de mensheid wel blijven streven naar verbetering.

Gerechtigheid
Gerechtigheid
Reactie op  Roeland
4 jaren geleden

@Roeland
Je praat makkelijk, Africanen, Antillianen en surinamers hebben het tot de dag van vandaag mee te maken.

Bataaf
Bataaf
Reactie op  Gerechtigheid
4 jaren geleden

..als het hier dan zo erg is….

Kalki
Kalki
4 jaren geleden

Nederlanders hebben op een wrede manier het werk (project) van de Christus van de Nieuwe Tijd vernietigd.

trackback
Eindtijdberichten en ander opvallend nieuws, verzameld door Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
4 jaren geleden
trackback
Wat iedere Nederlander moet weten: Nederland was ‘wreedste natie ter wereld’ – NineForNews.nl – Nieuws Boxje
4 jaren geleden

[…] Bron: Wat iedere Nederlander moet weten: Nederland was ‘wreedste natie ter wereld’ – Nin… […]

x

Check Also

artsen

Rutte, maak je borst maar nat! 45 artsen slepen Nederlandse overheid voor de rechter

Zo’n 45 artsen zijn van plan om ...

mondkapjes

Verzet tegen mondkapjes op school: ‘Deze angstpandemie moet per direct stoppen’

Sinds begin deze maand geldt voor leerlingen ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

66
0
We lezen graag je reactie!x