Homepagina » Gezondheid » Wat je nog niet wist over light frisdrank
Wat je nog niet wist over light frisdrank

Wat je nog niet wist over light frisdrank

Steeds meer mensen verruilen suikerhoudende frisdrank voor suikervrije drankjes. Ben je goed bezig als je voor light kiest? Na deze weetjes over light frisdrank pak je in de toekomst misschien vaker een glas water.

Zowel gewone frisdrank als light frisdrank bevatten fosforzuur, dat een regelrechte aanslag is op je tanden. Al na 10 minuten tast fosforzuur het glazuur van je tanden aan.

Zuurgraad

Light frisdrank heeft een pH-waarde van 3,2, dat is een zeer hoge zuurgraad. Ter vergelijking hebben zuren in batterijen een pH-waarde van 1 en water heeft een pH van 7. De hoge zuurgraad in (light) frisdranken kan de pH-waarde van je lichaam ontregelen, wat kan leiden tot acne en andere huidproblemen.

Aspartaam

Voedingsdeskundigen waarschuwen dat kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam de aanmaak van insuline stimuleren, waardoor je lichaam vet gaat opslaan en je dus aankomt. Aspartaam is overigens 200 keer zoeter dan suiker.

Echte suikers

Als je light frisdrank hebt gedronken, verlangt je lichaam vaak alsnog naar echte suikers. Het gevolg is dat mensen naar suikerrijke snacks gaan grijpen. Light frisdranken zijn overigens vaak geen aangepaste recepten van de originele frisdrank. Meestal gaat het om een totaal andere formule.

[Goed Gevoel]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Eli020 schreef:

  Een ieder is vrij om te consumeren wat hij wilt, maar er moet wel rekening gehouden worden met de korrelatie van onze voeding en het hoge percentage mensen met kanker, met diabetes, met hart -en vaatziekten. Gebruik gewoon gezond verstand en breng wat balans aan in je voedingspatroon.

  10 likes
 • Pinokkiocratie schreef:

  Met al die bewerkte fabriekszooi, als mensen zouden zien hoe het gemaakt wordt en wat ze erin gooien, ze zouden het nooit eten of drinken.

  Mijn Opa zei altijd, Joost mag weten wat ze erin flikkeren.

  9 likes
 • ikke schreef:

  ooit wel eens de zuurtegraad van je maagsap gemeten? Ik kan je zeggen dat die pH2 tot pH3.2 is (eigen ervaring). De reden dus dat cola zo goed helpt als je misselijk bent. Maar volgens dit artikel zou je maagsap dus ook funest zijn. Na je maag wordt de pH geneutraliseerd tot een pH van 6-7. En dat geldt ook voor de zuren die je binnen krijgt via eten of drinken
  Suikerrijke frisdrank (als we het over cola hebben) is ook pH 2 tot 3.2
  7Up is rond de pH4. Suikervrije 7Up ook.
  Hoe ik het weet? pH-papier aangeschaft en meten maar.

  Ik heb het alleen over de zuurtegraad, en niet over aspartaam of de trek die je hebt naar suikers. Puur en alleen de zuurtegraad

  7 likes
  • Rory schreef:

   Het klopt dat cola net zo zuur is als maagsap. Dus als je dag in dag uit moet overgeven geeft dat ook aanslag op je tanden.

   Ik weet niet precies waar je op doelt dat maagzuur dus net zo slecht is als cola. In het artikel hebben ze het er over dat de zuurgraad van cola slecht is voor het glazuur is van je tanden. Drink jij ook liters maagsap?

   1 likes
  • Anderhalf schreef:

   Zuurpruimjes dan?

   0 likes
 • StefanZ schreef:

  Ik heb na het drinken van een suikervrij colaatje helemaal geen extra trek in suikerrijke snacks. Dit geldt weer alleen, als je twee flessen light frisdrank in een half uur nuttigt, zoals bij al dat soort proefjes. Eieren zijn ook niet goed voor je, als je er 100 per uur eet en als je 10 keer per uur je vrouw pakt, zal dat ook niet goed voor je zijn. Dit zijn van die waardeloze, uit proportie getrokken testjes, die leuk zijn voor de Libelle of Privé, maar niet voor een site als dit.

  6 likes
 • vakantie schreef:

  Is er een verband tussen voeding (light frisdrank) en de persoonlijkheid van iemand?
  Betaal de sociale zekerheid met een taks op light frisdrank.

  2 likes
 • Elise49 schreef:

  Je kunt PH op 2 verschillende manieren meten. 1. via het bloed. 2. via urine. Het ph in bloed zegt niks over ph urine. Als de ph van je bloed niet goed is, dan heb je een ernstige ziekte en moet je behandelt worden anders ga je dood. Als je ph bloed goed is en je ph urine is niet goed, dan zegt dat vaak iets over je eetpatroon.
  Zuur voedsel: vlees, gevogelte, eieren, zuivel, vis, graan, alcohol
  Neutraal:onbewerkt suiker, natuurlijke vetten, zetmeel
  Alkalisch: fruit, noten, peulvruchten, groente.
  Als je dus chronisch meer eet uit 1 van deze drie groepen, dan kun je problemen krijgen. Een goed eetpatroon is een mix van deze 3 en dat met mate. Overal waar teveel of te weinig voor staat is dus niet goed. Daarnaast opletten voor bewerkt voedsel.
  Het verband tussen ph bloed en ph urine is nog niet gevonden.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Je bent eraan verslaafd en het sloopt je!

  In dit artikel ga ik het hebben ...

  Vraagtekens bij veiligheid populairste kunstmatige zoetstof ter wereld. Wat je moet weten

  Vraagtekens bij veiligheid populairste kunstmatige zoetstof ter wereld. Wat je moet weten

  Het is onvoldoende bewezen dat aspartaam, de ...

  >