Universum

Water ontdekt in atmosfeer van nabije exoplaneet

Help ons door deze info met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In de atmosfeer van één van de eerste ontdekte exoplaneten hebben sterrenkundigen waterdamp aangetroffen. Er worden steeds meer planeten ontdekt die water in de dampkring blijken te hebben. Eind vorig jaar stuitte de ruimtetelescoop Hubble op een vijftal planeten waar water aanwezig is.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Eerdere ontdekkingen van atmosferische waterdamp bij een planeet waren afhankelijk van specifieke omstandigheden. Wanneer een planeet vanaf de aarde gezien regelmatig voor zijn moederster langs schuift, laat de waterdamp een vingerafdruk van lijnen achter in het spectrum van die ster. Als een planeet ver genoeg van zijn ster staat kan de waterdamp rechtstreeks worden gevonden in het spectrum van de planeet.

Omdat planeet Tau Boötis b aan geen van beide voorwaarden voldoet, hebben de sterrenkundigen gebruikgemaakt van de infraroodstraling in de atmosfeer van de planeet. Het bleek een geschikte manier om water op te sporen. Met dezelfde techniek werd eerder al aangetoond dat de atmosfeer van Tau Boötis b, die op zo’n 51 lichtjaar van de aarde staat, ook koolwaterstof bevat.

Uit data van het zwakke licht van de exoplaneet maakten onderzoekers van Caltech op dat er in de atmosfeer waterdamp zit. Door de ontdekking hopen wetenschappers dat ze nu gemakkelijker op zoek kunnen gaan naar andere planeten met water.

26-2-2014 bron: Alles Over Sterrenkunde

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
wolfje
wolfje
10 jaren geleden

we leven in bijzondere tijden

Kalki
Kalki
10 jaren geleden

Dus de kans dat er buitenaards leven is dus groot, dan wel zeker.

Matt
Matt
10 jaren geleden

Als ze dat alleen kunnen zien als de planeet voor zijn ster door draait ten opzichte van ons moeten er veel meer planeten zijn dan tot nu toe word aangenomen. Het is maar 1 lijntje rondom een bol.

rob
rob
10 jaren geleden

De hele kosmos of het heelal bestaat uit waterdeeltjes, de leegte of wat we zien als leegte ,is niet leeg, het bestaat uit fijne waterdeeltjes, zo fijn zelfst. dat het niet meetbaar of zichtbaar is, eigenlijk kan je meer spreken van waterstof ..een soort onzichtbare gas, Planeten kunnen dat opvangen omdat het bestaat uit een vaste materie, zo word waterstof omgezet in een vloeibare stof En zich hecht aan planeten wat water genoemd word ,noem de ruimte en leegte een soort mist, net als in de natuur kan men morgens, ook in de zomer ,dauwdruppels zien op planten bladeren, ook al is het niet vochtig ,er is altijd morgens wel vocht te ontdekken , en het kleeft aan de bladeren,zo is de ruimte doordrongen van dit gas, planeten zuigen waterstof uit de leegte aan, dus zo bijzonder is dat niet, wel is het bijzonder dat het ontdekt word ,omdat men dacht dat alleen op aarde water aanwezig was, door de techniek die men heeft word het nu steeds meer ontdekt, planeten hebben water, omdat de leegte zelfs uit deze gas de stof zelf schept en vormt ,daaruit komen planeten, en sterren voort, alles in die leegte word gevormd en alles word daaruit geboren..net als in het leven word alles in water geboren, zo is de leegte de baarmoeder van alles, vanuit de leegte de niets zijn zelf die vormt,
deze volleegte is de volmaakte eenheid die vormt en schept..

Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x