Buitenland

‘Wauw’: De Oekraïense propaganda begint steeds groteskere vormen aan te nemen

Help ons door dit artikel met kennissen op je socials te delen!

In oorlogen sneuvelt de waarheid als eerste, luidt een gevleugelde uitspraak. Daarin vormt de strijd in Oekraïne geen uitzondering. Nederlandse journalisten en politici delen gretig fake news dat afkomstig is uit Oekraïne.

Zo verspreidden verslaggevers van RTL Nieuws en de NOS een foto van een gecrashte helikopter die een gestolen wasmachine zou bevatten. Het bleek een onderdeel te zijn van de helikopter zelf.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Ook deelden journalisten en een Eerste Kamerlid van D66 een nepfoto waarop Oekraïne helemaal in het donker gehuld is. De foto, die massaal werd gedeeld, bleek bewerkt te zijn.

Wauw

De Oekraïners maken het steeds bonter. Het Oekraïense parlementslid Lesia Vasylenko deelde op tweede kerstdag op Twitter een foto van een jongetje met gescheurde kleren en een bevuild gezicht. “Marc, 8 jaar oud, heeft zojuist een Russische artillerieaanval overleefd,” schreef ze erbij. De tweet is bijna 50.000 keer geliket en drie miljoen keer gezien.

De foto blijkt al ver voor de oorlog in Oekraïne te zijn gemaakt. Zo is het jongetje te zien op de cover van de Spaanse vertaling (2013) van het boek The Misremembered Man van Christina McKenna.

“Wauw,” reageert vastgoedondernemer Erik de Vlieger.

‘Oekraïense brandweermannen’

Eerder dit jaar plaatste Iuliia Mendel, journalist en voormalig perschef van president Zelenski, een foto van ‘Oekraïense brandweermannen’ op Twitter. Het ging om een virale foto van drie uitgeputte Tasmaanse brandweermannen uit 2019.

4.8 94 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

79 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Anne
Anne
1 jaar geleden

En de propaganda machine draait maar door.
🤮🤮🤮

Vlinder
Vlinder
1 jaar geleden

Wat is er met die mensen gebeurd dat ze denken dat dit niet uitkomt!
Inderdaad,dit zijn de mensen die wel toe zijn aan een chip in hun hersens!

Joop
Joop
1 jaar geleden

Uki.s is en blijft een corrupte bende al vanaf de peristroyka met gekochte diploma’s nazi’s ten top die eigen bevolking al vanaf 2014 aan het vermoorden is.

Yvonne
Yvonne
1 jaar geleden

MSM is kapioen in fake nieuws verspreiden,daar komt nog bij dat bij de publieke omroepen nieuws uitzendingen betaald worden met ONZE belastinggeld.Word misschien tijd dat er een hacker prime time bij deze omroepen inbreken en Nederland het echte nieuws laat zien,misschien dat de dwaze schapen die nog steeds in ern gebrainwashte bubbel zitten wakker worden en ook in opstand komen.Denk het niet helaas.

Back to top button
79
0
We lezen graag je reactie!x