Homepagina » Universum » Mis ‘m niet: Grootste supermaan van de eeuw in november
Mis 'm niet: Grootste supermaan van de eeuw in november

Mis ‘m niet: Grootste supermaan van de eeuw in november

De volle maan op 14 november 2016 wordt niet alleen de grootste en helderste supermaan van het jaar, maar ook de grootste van de eeuw.

De maan komt pas op 25 november 2034 weer zo dicht bij de aarde, weet de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Als de volle maan op het dichtstbijzijnde punt van onze planeet staat in de ellipsvormige baan die de maan rond de aarde maakt, dan spreken we van een supermaan.

Drie supermanen op rij

Het jaar 2016 eindigt met drie van zulke verschijningen achter elkaar. De supermaan is tot 14 procent groter en tot 30 procent helderder dan een gewone volle maan.

Het ene punt in de baan van de maan om de aarde, het perigeum, staat op 14 november ongeveer 48.000 kilometer dichter bij de aarde dan het andere punt, het apogeum.

Meteorenzwerm

Op 14 december gebeurt er ook iets speciaals. Het licht van de supermaan zal dan het zicht op het anders fantastische natuurfenomeen van de Geminiden-meteorenzwerm verstoren. Maar we krijgen er wel een supermaan voor in de plaats.

Wie de bijzondere maan wil zien, kan het beste een plek met weinig licht opzoeken en hopen op niet al te veel wolken.

*In een eerdere versie van dit artikel stond de afstand tot de maan onjuist vermeld.

[Space]


Vond je dit artikel interessant? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

19 reacties

 1. Hahaha! De Priestergilde van Bedrog en Astronomie geeft weer eens een Astrologische voorspelling.
  Heel amusant.

  3 likes
  • Tja Arwijn, de platte aarde aanhangers kunnen kosmische gebeurtenissen niet voorspellen, die vervloekte heliocentristen daarentegen kunnen het al honderden jaren exact nauwkeurig. Controleer zelf maar eens of de Maan echt groter lijkt op 14 november en vraag je eens af waarom iedereen op Aarde exact dezelfde maan ziet, terwijl iemand in bijvoorbeeld India een heel ander gedeelte van de Maan zou moeten zien dan iemand die tegelijkertijd in Afrika zit als de flatearthers gelijk zouden hebben. Kun je me trouwens al vertellen waarom FM zenders niet verder dan de horizon komen?

   4 likes
 2. Ik begrijp het niet helemaal een eeuw is 100 jaar en er staat dat het 2034 weer gaat gebeuren?

  3 likes
  • In 2034 pas de volgende .
   Maar de maan komt gestadig dichterbij de aarde te staan gedurende enkele duizenden jaren, en zal zich dan opnieuw met de aarde verenigen!
   Dat zal een spektakel zijn!
   Dus de maan komt in de komende eeuwen steeds meer als supermaan nog dichterbij de aarde in zijn elipsbaan.

   1 likes
   • Nee hij zweept zich zelf los van de aarde uit de elips.
    Want aan de ene kant komt hij dichterbij maar bij de andere kant gaat hij steeds verder weg. Door het magnetische veld is aannemelijker dat hij wegschiet.

    1 likes
    • Wat eem neerlijke onzin… Je zou je eens kunnen verdiepen in gewone, bewijsbare feiten. Het magnetisch veld heeft ber net zoveel mee te maken als de pannenkoeken, die ik vanmiddag heb gegeten!

     0 likes
 3. Freduardo..de maan staat 48000 km dichterbij…hij staat niet op 48000km afstand

  5 likes
 4. Nieuw complotje: Zie de maan schijnt door de bomen. ipv boven de bomen. 6-(12-201)6=666. De sint is een priester(alle kennis) Zwarte piet is meester Suerte(noordse mythologie). Die stelt de natuurlijke krachten voor. Die maakt er een eind aan. Aan de chaos. Met 1 stokzwaai/roe. Lees op wiki waar een roe voor staat. Misschien moet daarom wel Zwarte Piet weg/uit het systeem.
  Nog een complotje: Google symboolmerk 666(kleuren) Halloween google spelletje gedaan? Mini versie van Harry Potter. Het verslaan van de elementen met behulp van een toverstok/toverspreuken. Je krijgt het magisch/heilig boek weer terug als je alle elementen hebt verslagen. Je moest wel heel goed zijn om het spel in 1 keer af te werken. Mij niet gelukt. En de wereld gaat dat in het echt ook niet lukken. Natuur blijft de baas.
  Kijk, je kunt wel zeggen dat je tegen magie/illuminatie/geloof/oudheid/astronomie/complottheorieën enz. bent, maar we zitten er gewoon midden in. Ik gebruik het om dingen/gebeurtenissen te snappen. Niet dat je er verder iets aan hebt, want de dingen gebeuren toch. We zitten al aan het einde van/te ver in het spel. Er is geen weg meer terug. We gaan op alle vlakken naar een hoogtepunt/piek. En dat explodeert. Net zoals bij Harry Potter gebeurt. Het gevecht van tegenstrijdige energieën. De schrijfster heeft haar kennis over alle verhalen/oudheid/mythologie/geloven/natuur enz. in de serie gebruikt/verwerkt. Dus niet letterlijk de serie nemen, maar je moet de verhaallijn kunnen verplaatsen naar het nu.

  5 likes
 5. En kijk ook vooral naar de Maan in de week voor volle maan, de Maan is veel leuker om te zien bij eerste kwartier, met een kleine verrekijker kun je dan al kraters zien! Ik sta bij Mooi weer , weer op de IJsseldijk in Zwolle Zuid, vroeg na zonsondergang 🙂 Met telescoop natuurlijk… je mag mee kijken!

  5 likes
 6. Misschien kun je dan wel een stadje zien of iets dergelijks

  4 likes
 7. Als je dan goed kijkt met een telescoop kun je door de donkere gedeelte heen de sterren erachter zien.
  het blijft toch vreemd. De zon geeft warmlicht af en de maan koud licht.

  2 likes
 8. Moeten ze al het licht in de wereld uitdoen, je hebt toch al veel maanlicht.

  1 likes
 9. Vergeet niet te zwaaien allemaal…

  1 likes
 10. Afstand klopt niet.
  Gemiddelde afstand is ongeveer 382.000 kilometer.

  0 likes
 11. Is het 14 november of 14 december? Want ze vermelden 2 verschillende datums van wanneer je de supermaan kan bewonderen. Kijk onder de titel ‘Meteorenzwerm’ 😉

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

nasa

NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

universiteit leiden

Universiteit Leiden, hou toch op met dat ‘factchecken’

De site Nieuwscheckers van de Universiteit Leiden ...