Homepagina » Natuur en Milieu » “Bomen zijn sociale wezens die met elkaar praten, vriendschappen aangaan, kunnen tellen en pijn voelen”
"Bomen zijn sociale wezens die met elkaar praten, vrienden maken, kunnen tellen en pijn voelen"

“Bomen zijn sociale wezens die met elkaar praten, vriendschappen aangaan, kunnen tellen en pijn voelen”

Na het lezen van Het verborgen leven van bomen van de Duitse boswachter Peter Wohlleben kijk je met andere ogen naar bomen. Het zijn sociale wezens die voedingsstoffen en informatie uitwisselen, langdurige vriendschappen aangaan, kunnen tellen en onthouden en pijn voelen.

Wohlleben is al 30 jaar bosbeheerder en heeft er zelf ook 20 jaar over gedaan om te concluderen dat bomen sociale wezens zijn. In zijn boek vertelt hij over hun vriendschappen, hun taal en gedrag. In Duitsland was het boek maandenlang een grote hit. Inmiddels is het ook vertaald in het Nederlands.

Een moederboom geeft haar nakomelingen via haar wortels een suikeroplossing, die ze in leven houdt. Via dezelfde wortels verlenen bomen zorg aan familieleden in de buurt die dorst hebben of ziek zijn.

Geheime geurtaal
"Bomen zijn sociale wezens die met elkaar praten, vrienden maken, kunnen tellen en pijn voelen"

Peter Wohlleben

Boodschappen en nieuwtjes worden gedeeld via de draden die zwammen en schimmels ondergronds tussen de wortels spinnen. In één hand bosgrond leven evenveel levende wezens als er mensen zijn op aarde, legt Wohlleben uit.

De bomen communiceren via bloesems aan hun takken, door elektrische impulsen: ze hebben een geheime geurtaal. De boswachter legt uit dat soortgenoten elkaar de ruimte geven. Hun kronen groeien van elkaar af. Bomen houden hun nakomelingen bewust in hun schaduw tot ze sterk genoeg zijn.

Bruut verstoord

Volgens Wohlleben waarschuwen bomen elkaar tegen insecten, spreken ze af wanneer ze gaan bloeien en onderhouden ze elkaar. Daardoor kunnen bomen hun energie heel goed verdelen.

Huidige bosbouwnormen stellen dat het kappen van sommige bomen juist goed is voor de andere. Dat klopt volgens Wohlleben niet. Het communicatiesysteem wordt namelijk bruut verstoord door elke boom die verdwijnt, zegt hij.

Boekentip: Het verborgen leven van bomen

[MailOnline]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
32 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
lezertje2002
lezertje2002
5 jaren geleden

Ik heb wel al eens gelezen, aan de hand van wetenschappelijk onderzoek, dat bomen informatie uitwisselen. Als bijv. de eerste bomen in een bos worden aangevallen door rupsen, maken hun wortels een bittere stof aan die de bladeren vies doet smaken voor de rupsen, die ze dan met rust laten. Doordat deze stof door de wortels van andere bomen ook uit de bodem wordt opgezogen, ‘weten’ zij dat zij die stof ook moeten gaan aanmaken om een rupsaanval af te slaan of te overleven. Interessant toch? Als je je begrip van communicatie niet beperkt tot de menselijke gesproken taal, dan denk ik dat wel voor meer verrassingen kunnen komen te staan. Alles is immers met elkaar verbonden?!

René van Zalk uut the Middle of Nowhere
René van Zalk uut the Middle of Nowhere
5 jaren geleden

Over sociaal gesproken,: Ik heb idd liever met een boom van doen dan met een aanhanger van de islam 🙂

Logiter
Logiter
5 jaren geleden

Mooi artikel dit.
Onlangs nog een kleine discussie op de lagere school van mijn dochter,volgens de juf zijn bomen geen levende wezens…maar planten.
Jaaa,de grijze cellen gevuld met kennis,zijn er op school al uitgefiltert,want dat is pedagogisch (slaafjes maken doe je zo) verantwoord.
Ik ben het geheel eens met de boswachter boven.

helder
helder
5 jaren geleden

wat kan je nu eigenlijk levend noemen in deze wereld ? Nou, de mensen, de natuur, en dieren vogels etc. Apart,he

x

Check Also

windmolens

Het is echt van de zotte! Meer dan 1000 bomen gekapt voor 5 windmolens: ‘De burger pikt dit niet’

Langs de Oude Maas bij Heinenoord in ...

Bomen hebben een 'hartslag'. Waarom hebben we hem nooit eerder opgemerkt?

Bomen hebben een ‘hartslag’. Waarom hebben we hem nooit eerder opgemerkt?

Er is nog zoveel wat we niet ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

32
0
We lezen graag je reactie!x