Homepagina » Natuur en Milieu » “Bomen zijn sociale wezens die met elkaar praten, vriendschappen aangaan, kunnen tellen en pijn voelen”
"Bomen zijn sociale wezens die met elkaar praten, vrienden maken, kunnen tellen en pijn voelen"

“Bomen zijn sociale wezens die met elkaar praten, vriendschappen aangaan, kunnen tellen en pijn voelen”

Na het lezen van Het verborgen leven van bomen van de Duitse boswachter Peter Wohlleben kijk je met andere ogen naar bomen. Het zijn sociale wezens die voedingsstoffen en informatie uitwisselen, langdurige vriendschappen aangaan, kunnen tellen en onthouden en pijn voelen.

Wohlleben is al 30 jaar bosbeheerder en heeft er zelf ook 20 jaar over gedaan om te concluderen dat bomen sociale wezens zijn. In zijn boek vertelt hij over hun vriendschappen, hun taal en gedrag. In Duitsland was het boek maandenlang een grote hit. Inmiddels is het ook vertaald in het Nederlands.

Een moederboom geeft haar nakomelingen via haar wortels een suikeroplossing, die ze in leven houdt. Via dezelfde wortels verlenen bomen zorg aan familieleden in de buurt die dorst hebben of ziek zijn.

Geheime geurtaal
"Bomen zijn sociale wezens die met elkaar praten, vrienden maken, kunnen tellen en pijn voelen"

Peter Wohlleben

Boodschappen en nieuwtjes worden gedeeld via de draden die zwammen en schimmels ondergronds tussen de wortels spinnen. In één hand bosgrond leven evenveel levende wezens als er mensen zijn op aarde, legt Wohlleben uit.

De bomen communiceren via bloesems aan hun takken, door elektrische impulsen: ze hebben een geheime geurtaal. De boswachter legt uit dat soortgenoten elkaar de ruimte geven. Hun kronen groeien van elkaar af. Bomen houden hun nakomelingen bewust in hun schaduw tot ze sterk genoeg zijn.

Bruut verstoord

Volgens Wohlleben waarschuwen bomen elkaar tegen insecten, spreken ze af wanneer ze gaan bloeien en onderhouden ze elkaar. Daardoor kunnen bomen hun energie heel goed verdelen.

Huidige bosbouwnormen stellen dat het kappen van sommige bomen juist goed is voor de andere. Dat klopt volgens Wohlleben niet. Het communicatiesysteem wordt namelijk bruut verstoord door elke boom die verdwijnt, zegt hij.

Boekentip: Het verborgen leven van bomen

[MailOnline]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
32 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
lezertje2002
lezertje2002
4 jaren geleden

Ik heb wel al eens gelezen, aan de hand van wetenschappelijk onderzoek, dat bomen informatie uitwisselen. Als bijv. de eerste bomen in een bos worden aangevallen door rupsen, maken hun wortels een bittere stof aan die de bladeren vies doet smaken voor de rupsen, die ze dan met rust laten. Doordat deze stof door de wortels van andere bomen ook uit de bodem wordt opgezogen, ‘weten’ zij dat zij die stof ook moeten gaan aanmaken om een rupsaanval af te slaan of te overleven. Interessant toch? Als je je begrip van communicatie niet beperkt tot de menselijke gesproken taal, dan denk ik dat wel voor meer verrassingen kunnen komen te staan. Alles is immers met elkaar verbonden?!

Franss
Franss
Reactie op  lezertje2002
4 jaren geleden

Veel bomen die aangevreten worden verspreiden gewoon een geurtje waar andere bomen op regeren. Via de bodem en wortels duurt veel te lang. Giraffen eten daarom tegen de wind in zodat de bovenwindse bomen niet de geur kunnen oppikken. Dit is meer signalen afgeven dan communiceren, daarbij krijg je immers ook antwoord. Bomen praten niet.

René van Zalk uut the Middle of Nowhere
René van Zalk uut the Middle of Nowhere
4 jaren geleden

Over sociaal gesproken,: Ik heb idd liever met een boom van doen dan met een aanhanger van de islam 🙂

arie
arie
Reactie op  René van Zalk uut the Middle of Nowhere
4 jaren geleden

Wacht maar tot er een terror-boom bovenop je valt.. 😉 Ook wel genoemd de islamitie jihadii

math
math
Reactie op  René van Zalk uut the Middle of Nowhere
4 jaren geleden

Alleen de Islam ?

Flauwekulslapgelul
Flauwekulslapgelul
Reactie op  René van Zalk uut the Middle of Nowhere
4 jaren geleden

@René Kun je mij vertellen in welke alinea van dit artikel ik de link naar de islam kan vinden?

Typhoon
Typhoon
Reactie op  René van Zalk uut the Middle of Nowhere
4 jaren geleden

Een Boxthorn boom bedoel je zeker.
Die lelijke vieze boom die geen vruchten afwerpt?

Logiter
Logiter
4 jaren geleden

Mooi artikel dit.
Onlangs nog een kleine discussie op de lagere school van mijn dochter,volgens de juf zijn bomen geen levende wezens…maar planten.
Jaaa,de grijze cellen gevuld met kennis,zijn er op school al uitgefiltert,want dat is pedagogisch (slaafjes maken doe je zo) verantwoord.
Ik ben het geheel eens met de boswachter boven.

nthn
nthn
Reactie op  Logiter
4 jaren geleden

hmmz planten zijn ook levende wezens in de biologie. lijkt me sterk dat iemand met enig verstand anders zou beweren.
Het zijn echter geen dieren. omdat deze veelal worden geassocieert met een bepaalde mate van mobiliteit die bij planten lijkt te ontbreken.

vandaar de termen flora en fauna. echter gaat dit beide over levende wezens.

helder
helder
4 jaren geleden

wat kan je nu eigenlijk levend noemen in deze wereld ? Nou, de mensen, de natuur, en dieren vogels etc. Apart,he

exegese
exegese
Reactie op  helder
4 jaren geleden

Alles om ons heen heeft een bewustzijn. Water heeft bijvoorbeeld ook nog eens een zeer beïnvloedbaar bewustzijn zoals aangetoond door Emoto. Maar ook lucht en alle vaste materie Da’s nog aparter he.

Michaël
Michaël
Reactie op  helder
4 jaren geleden

Wat mensen vergeten zijn, mense nvergeten helaas alles wat waardevol is , en eertijds een waar Weten was is dat de aarde zelf een Levend Wezen is ,daarom met hoofdletters. Onze aarde heeft net als mens en dier een etherisch lichaam welk zich uitdrukt in oa is de levensatmosfeer ,en een ziel , ook astraal lichaam genoemd . En haar hoger bewustzijn , Moeder Aarde ,Isis bij Egyptenaren is er ook . Osiris was Maangod (Jehova bij de Hebreeuwers) Overigens , ook vergeten zijn de mensen dat Christus door zijn offer de Aardegeest is en Aartsengel Michaël het gelaat van Christus is !
En dit heeft helemaal niets met religie vandoen. De ware betekenis va n religie is religare: verbinden met ‘het hogere .

Michaël
Michaël
Reactie op  Michaël
4 jaren geleden

Overigens , je kan het ook zo zien : bomen zijn levende wezens , zijn uitstulpingen van de Aarde, die het lagere aardse verbinden met de Kosmos , het geestelijke , dat is ook verbinden ‘religare’ in het latijn . Daarom zijn ze heilig voor de mens , zonder bomen , geen leven, geen zuurstof !
Vroeger werd ook verbonden met Menhirs in steencirkels, want ook silicium was ooit een levend bestanddeel op aarde toen deze nog vloeibaar was net voor de tijd van lemuria.

Jolanda
Jolanda
4 jaren geleden

Wat de hel heeft religie nou te maken met dit onderwerp,Rene van der Zalk?
Als je je een beetje meer zou verdiepen in Islam zou je weten wat word voorgespiegeld door de media,politiek en meer wat het werkelijk is.
Je commentaar hier slaat nergens op,als een kip zonder kop!
Get a life okay,is beter

Pete Del Fina
Pete Del Fina
Reactie op  Jolanda
4 jaren geleden

Beheaded chicken 🙂

Cisco
Cisco
Reactie op  Jolanda
4 jaren geleden

Aardig dun huidje, je zou de reactie van René ook iets luchtiger kunnen bekijken…

Typhoon
Typhoon
Reactie op  Jolanda
4 jaren geleden

Laat hem hij is van de hasbara cabal trol

hasbara is een door israhel opgeleid mensen om islam zwart te maken op het internet
hasbara is actief op forums en zetten websites op om verkeerde informatie te geven
krijgen wellicht betaald en gaan geregeld naar israhel om instructies te krijgen van hun meesters

emka
emka
Reactie op  Typhoon
4 jaren geleden

lol. iemand heeft kritiek op oeverloos gezwam en is meteen abracadabra trol.
Doe es normaal!

Typhoon
Typhoon
Reactie op  emka
4 jaren geleden

O ja volg hem eens op twitter dan zul je zien dat hij niks anders doet…
Ook hier op de forum alleen maar negatieve dingen over Islam schrijft.
Hij gaat vaker naar israhel om opleiding te krijgen.
Ze willen de publiek opinie veranderen
Krijgen betaald hiervoor…!

Nea
Nea
Reactie op  Typhoon
4 jaren geleden

Een van de redenen waarom ik hier nauwelijks meer reageer, Typhoon.

Ben
Ben
4 jaren geleden

Ik heb zelf een héél vreemde ervaring gehad met bomen! In het voorjaar besloot ik een aantal bomen te “rooien”. Het was een volkomen windstille dag, na de derde boom geveld te hebben besloot ik een sigaret te roken, zittend op een omgevallen boom keek ik naar de plek waar ik bezig was. Eensklaps begon van een boom vlakbij alle bladeren te bewegen, net of er iemand aan de boom stond te schudden! Na ongeveer anderhalve minuut hield het op en begon een andere boom op plus minus tien meter daar vandaan hetzelfde te doen. Dit herhaalde zich nog twee maal bij andere bomen in de buurt. Dit alles speelde zich af op een stukje grond van pakweg dertig vierkante meter en de bomen hadden een gemiddelde dikte van veertig a vijftig centimeter, héél bizar en ik ben gestopt met zagen. Ik vertelde het mijn vrouw en nog wat andere mensen, maar we kwamen er niet uit! Er verstreken vier jaar en ik kreeg bezoek van een oude vriend. Na een paar dagen begon deze zich te vervelen en vroeg mij of ie wat kon doen? Kun je met een kettingzaag overweg? Vroeg ik hem, ik wilde nog steeds van een aantal bomen af! Ja dat kon ie en na hem gewezen te hebben waar en welke bomen ging hij aan de slag. Na anderhalf uur riep ik hem voor de koffie en tot grote ontsteltenis van zowel mij als mijn vrouw ging ie precies hetzelfde verhaal vertellen van wat mij vier jaar terug daar overkomen was! Tot en met de sigaret aan toe! Ook nu waren de bomen in blad en was het windstil! Hij wist absoluut niets van mijn eerdere ervaring daar!

Inge
Inge
4 jaren geleden

Er waren bomen op aarde van km’s hoog. 60km hoog was ‘De Tafelberg’ in Zuid-Afrika. En de hoogste boom was zelfs 100 kiilometer hoog en stond in het midden op aarde onder de poolster en werd Yggdrasil genoemd.

De grote rotsen die we nu zien zijn afgekapte bomen en de bergen zijn puin van afgravingen. De grote bomen bestonden uit silica (SiO2) en die komen nu niet meer voor op aarde.

Devil’s Rock, Uluru, Tafelberg, etc..waren allen supergrote silica megabomen! Er bestonden toen geen rotsen voor de zondvloed. Er was ong. 70% aarden en maar 30% water. Nu is het precies andersom.

Ook is er nu de helft minder zuurstof, Kooldioxide (Co2) en meer UV straling. Dat is de reden dat de mens nu een stuk zwakker en kleiner is.

De uitgebreide versie
​​https://www.youtube.com/watch?v=ObJL6aA2czo

De verkorte versie
​​https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=3asNnLc7w8o

Je kunt ook een kort verslag lezen op haar site
http://rosettedelacroix.com/?p=2599

De mens is door het hoge zuurstofgehalte op aarde ook 3 meter groot geweest. Denk aan de film Avatar! We konden ook honderden meters rennen zonder moe te worden omdat er gewoonweg meer zuurstof was. Logisch dat ziekte toen niet bestond!
https://www.youtube.com/watch?v=6wFm4rZbNhw

Wim
Wim
Reactie op  Inge
4 jaren geleden

Super interessant, Silicon wordt ook gebruikt in computers voor informatie overdracht en dan willen ze ons laten geloven dat het Lava is wat er totaal anders uitziet van structuur.
Er is zoveel wat we nog niet weten en we moeten hier zelf achterkomen want het wordt verborgen voor ons gehouden .
Avatar met die grote bomen is dus op waarheid berust, geweldig om dit te ontdekken en helemaal niet zo vreemd achteraf.

Quasimodo
Quasimodo
4 jaren geleden

Het bewustzijn van bomen is niet te vergelijken met het bewustzijn van dieren, laat staan van mensen. Bij bomen zijn het meer chemische reacties, bij dieren meer zintuigelijke en bij mensen chemische, zintuigelijke en verstandelijke.
Bomen hebben geen geweten (ze plegen immers geen misdaad), dieren hebben een miniscule geweten en mensen hebben een goed ontwikkelde geweten (plegen de meeste misdaden). Dus de bomen niet humaniseren, anders wordt het een soort fabeltjeskrant.

Pete Del Fina
Pete Del Fina
4 jaren geleden

De kop is echt te generaliserend. Ik denk dat er – net als bij mensen- sociale en a-sociale bomen zijn. Good guys and bad guys.

ZetaReticulan
ZetaReticulan
4 jaren geleden

Dan was die prinses Irene toch niet zo gek

x

Check Also

windmolens

Het is echt van de zotte! Meer dan 1000 bomen gekapt voor 5 windmolens: ‘De burger pikt dit niet’

Langs de Oude Maas bij Heinenoord in ...

Bomen hebben een 'hartslag'. Waarom hebben we hem nooit eerder opgemerkt?

Bomen hebben een ‘hartslag’. Waarom hebben we hem nooit eerder opgemerkt?

Er is nog zoveel wat we niet ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

32
0
We lezen graag je reactie!x