Mens en Dier

Weigering kabinet om documenten over gelobby van Maxima vrij te geven maakt discussie los

Help mee door dit artikel met je kennissen op je social media te delen!

Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen (FVD) heeft het kabinet in november vorig jaar verzocht om alle schriftelijke stukken te ontvangen die het ministerie van Financiën in bezit heeft over het Digital Currency Governance Consortium van het World Economic Forum.

Minister van Financiën Kaag liet de Kamer in mei per brief weten dat het ministerie beschikt over stukken die betrekking hebben op een door het ministerie van Algemene Zaken verzocht advies over de deelname van koningin Maxima aan de stuurgroep van dit consortium.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De ambtsvoorganger van Kaag heeft in 2020 aan premier Rutte gemeld geen bezwaren te zien tegen de deelname van de koningin aan deze stuurgroep. Daarnaast beschikt het ministerie van Financiën over spreekpunten voor één van de bijeenkomsten van het consortium, opgesteld door het VN-secretariaat van Maxima.

Meest misbruikte uitzondering

Het sturen van de stukken naar de Kamer werd geweigerd door het kabinet omdat daarmee de ‘eenheid van de Kroon’ in gevaar komt alsmede ‘het belang van de staat’.

Arts en advocaat Lucas Bergkamp vraagt hier aandacht voor op social media. “Het ‘belang van de staat’ is de meest misbruikte uitzondering op de wetten in het belang van de staat,” zegt hij.

Jurist Caroline Vonhoff reageert: “Als er staatsbelangen met de acties van Maxima gemoeid zijn, dan moeten die acties per direct worden verboden. Of het kabinet moet die voor zijn rekening nemen en opening van zaken geven.”

Dat is waaraan je een dictatuur herkent

“Maar ach, wie maalt daar nog om?” vraagt ze.

“Belachelijk,” vindt Statenlid Toine Beukering (JA21).

Het Vlaamse raadslid Bart De Meulenaer merkt op: “Wanneer staatsbelang voorgaat op volksbelang ben je officieel horige en geen burger. Dat is waaraan je een dictatuur herkent.”

4.9 221 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

103 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dubito
Dubito
6 maanden geleden

Schriftelijke stukken over Maxima: Staatsbehang.

Verzetskabouter
Verzetskabouter
6 maanden geleden

Dat WEF/Bilderberg tuig, koning en aanhang ,doen gewoon wat ze willen, hebben gewoon schijt aan het volk. Maar aan alles komt een eind!

Exegese
Exegese
6 maanden geleden

Aan openheid en transparantie hebben ze van overheidswege op meerdere vlakken een grondige hekel. Waarom verdragen de meest belangrijke zaken het daglicht niet ? En wij nemen daar als volk gewoon genoegen mee ?

King of light
King of light
6 maanden geleden

NOGMAALS; Voor de Rijksoverheid besta je alleen op papier en niets als mens.

Back to top button
103
0
We lezen graag je reactie!x