Begin dit jaar schreef ondernemer Dirk-Jan de Jeu dat weinig mensen zich hebben verdiept in het World Economic Forum. Hoogopgeleiden denken – net als ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers – dat het een praatclubje uit Davos is, zei hij.
De Jeu ging met Segers in gesprek over het WEF. Na afloop van het gesprek twitterde hij: “We hebben stevige noten gekraakt over hoe de dialoog wordt gevoerd in de Tweede Kamer over met name het WEF, de coronapas en spoedwet.
Ze sloten het gesprek af met een concrete actie om op het partijbureau van de ChristenUnie verder na te denken over deze onderwerpen.
Totale systeemverandering
De Jeu vraagt nu in een Twitterdraad aandacht voor een ‘insight paper’ van het World Economic Forum over de relatie tussen agenda’s in Nederland ten aanzien van de transitie voor de boeren, de EU en het WEF. Het rapport is geschreven door Deloitte en NTT Data.
De ondernemer wijst erop dat het WEF gesponsord wordt door de zogeheten stakeholders – overheid, bedrijven, ngo’s – die ook weer belang hebben bij de uitkomsten of opdrachten.
In het rapport is er speciale aandacht voor de landbouwsector. Die moet op de schop. Er wordt gesproken over een totale systeemverandering in de keten. De businessmodellen moeten veranderen en gericht zijn op CO2 en natuur, met aandacht voor digitale oplossingen.
Wat is de relatie tussen agenda’s in NL tav transitie voor de boeren, de #EU en het #WEF?
Een insight paper van April 2022.https://t.co/fr3M8akSzB
Ik keek wat er zoal in staat in deze “𝗣𝗮𝘁𝗵𝘄𝗮𝘆 𝗳𝗼𝗿 𝘁𝗵𝗲 𝗘𝗨” 🧵
— Dirk-Jan de Jeu (@djdejeu) August 13, 2022
Grote invloed
De Jeu wijst erop dat Frans Timmermans namens de Europese Commissie de opdracht aan het WEF heeft gegeven om een pad uit te werken voor de transitie van de landbouwsector in de EU. Hij ziet een duidelijke link tussen de EU en het WEF.
Het WEF werkt actief mee aan de uitwerking van beleid en het pad voor transitie in de EU, concludeert De Jeu. “De strategische agenda’s en ideeën van het WEF hebben grote invloed op het beleid van de EU en vice versa.”
Meer beleid
De ondernemer waarschuwt dat er nog meer beleid op de boeren zal afkomen na stikstof. Denk aan CO2, biologisch boeren en minder pesticiden.
Hij pleit voor verder onderzoek naar het grote plaatje van de transitie van de landbouwsector, de belangen en de gevolgen.
En dat is nog heeeel zacht uitgedrukt.
Boeren laat je niet “pureren”.
Blijf staan waar je voor staat !
Nederland staat achter jullie !
2X raden…
Het hele Europese continent is in handen geloodst van waanzinnige door en door zieke geesten die denken dat mensen naar hun pijpen blijven dansen. We zullen zien hoe dit eindigt.