Bewustzijn

Westerse mens wordt steeds dommer: nieuwe benadering wenselijk

Help anderen door dit met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In de westerse wereld worden mensen steeds minder intelligent. Sinds het Victoriaanse tijdperk is het IQ gemiddeld met 14 punten gedaald.

Door de vluchtigheid van de media slaan we geen kennis meer op. De ‘structurele cognitieve vooruitgang per generatie’ waar vaak over wordt gesproken, blijkt niet te bestaan.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Uit een nieuwe studie in het tijdschrift Intelligence blijkt dat de reactiesnelheid van het menselijk brein – een eigenschap die wordt geassocieerd met algemene intelligentie – sinds het einde van de negentiende eeuw sterk te zijn gedaald. Bij mannen daalde de reactiesnelheid van 183 naar 250 milliseconden, bij vrouwen van 187 naar 277 milliseconden.

Paradigmaverschuiving

Wanneer we nieuwe informatie opnemen komt de neurotransmitter dopamine vrij. Tegenwoordig gaat het echter al lang niet meer om het lezen en onderzoeken van nieuwe informatie. We worden gestuurd door externe stimuli en zijn verslaafd aan nieuwe statusupdates waardoor we alleen nog maar onbenulligheden opnemen, en zelfs dat verloopt erg chaotisch.

Een nieuwe denkwijze kan een paradigmaverschuiving bewerkstelligen. Door niet meer te denken in termen van normaal en abnormaal of hoogbegaafd en onderpresteerder, maar over te gaan op een holistische benadering waarbij het potentieel optimaal wordt benut, kan vooruitgang worden geboekt.

Een onderzoek uit 2012 toonde bijvoorbeeld aan dat onder meer creativiteit van doorslaggevend belang is in het uitvoeren van complexe cognitieve taken.

Charles Darwin

Tijdens de nieuwe studie analyseerden dr. Jan te Nijenhuis van de Universiteit van Amsterdam en zijn collega’s de resultaten van 14 onderzoeken naar intelligentie. Eén van die onderzoeken was gedaan door een neef van Charles Darwin.

Het zogeheten Flynn-effect suggereert dat de gemiddelde score op intelligentietesten bij hernormering over de jaren heen juist stijgt. Te Nijenhuis merkt op dat het Flynn-effect te maken heeft met factoren als verbeterd onderwijs en verbeterde hygiëne en opvoeding en de daling van de intelligentie in de westerse wereld maskeert.

Tijd om digitaal fastfood te verruilen voor hersenvoedsel? Laten we dan gelijk de Snickers, zakken chips en gangmakers vervangen door paranoten, ananas en broccoli. En wat dacht je van een glas sap in plaats van tien blikjes energiedrank per dag?

Bron: Elsevier.nl, HLN.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

52 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
2Crazy2bTrue
2Crazy2bTrue
11 jaren geleden

Als we nu eens het wetenschappelijk socialisme en de islam uit het onderwijs verwijderen, dat gaat het gemiddelde IQ direct met punten omhoog.

nans.
nans.
11 jaren geleden

Klopt worden alleen opgeleid om maatschappij te zijn.,volgepropt met spelletjes en reclame met de zelfde leugens ,en mensen maar kaal plukken en daar moeten ze aan gehoorzamen omdat mensen overal afhankelijk van worden gemaakt ,wat helpt is tv uit geen ergernis meer ook niet van reclames..

Boon
Boon
11 jaren geleden

Citaat:
De ‘structurele cognitieve vooruitgang per generatie’ waar vaak over wordt gesproken, blijkt niet te bestaan.

De structurele cognitieve ACHTERuitgang per generatie echter schijnbaar wel….

pietje bell
pietje bell
11 jaren geleden

nog al logisch,alles draait om vandaag en misschien morgen .overmorgen is te ver weg,dat zien we dan wel weer.scholen kranten televisie alles wordt voorgekauwd, en de massa wil maar niet geloven ,dat alles uit een grote leugen fabriek komt. .Weinigen kunnen nog zelf denken.want er wordt immers voor hen gedacht.Vroeger had men hier een gezegde voor.Nog te dom om voor de duvel te dansen.

Back to top button
52
0
We lezen graag je reactie!x