Wetenschap

Wetenschapsprogramma’s ‘aangetast door verdomming’

Help anderen door dit met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De BBC versimpelt wetenschapsprogramma’s omdat er mensen werken die niets over het onderwerp weten.

Dat zegt BBC-presentator en professor Lisa Jardine. Volgens haar denken programmamakers onterecht dat hun publiek net zo weinig weet over wetenschap als zijzelf.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/09/banner8.png

Dientengevolge krijgen presentatoren van wetenschapsprogramma’s te horen dat ze technische termen zoveel mogelijk moeten vermijden, aldus Jardine. Ze is verbonden aan het University College London en momenteel voorzitter van de British Science Association.

Misvatting

Het idee dat presentatoren ingewikkelde materie moeten fijnstampen omdat mensen anders niet in staat zijn om het te begrijpen is volgens haar een misvatting.

De mythe is de wereld ingeholpen omdat ‘iedereen bij de BBC is getraind op het gebied van menswetenschappen’. “Als ik het woord ‘mitochondriën’ (de energiecentrales van cellen) noem, vragen ze me of ik het niet in gewone taal kan zeggen omdat mensen met het anders niet zullen begrijpen,” voegde ze toe.

Minder intelligent

Afgelopen jaar zei de Britse professor Robert Winston nog dat BBC-bestuurders zich meer bezighouden met kijkcijfers dan met het maken van kwalitatief goede programma’s. Volgens hem worden wetenschapsprogramma’s van de Britse publieke omroep steeds meer versimpeld.

Eerder dit jaar bleek uit een nieuwe studie dat mensen in de westerse wereld steeds minder intelligent worden. Sinds het Victoriaanse tijdperk is het IQ gemiddeld met 14 punten gedaald.

Door de vluchtigheid van de media slaan we geen kennis meer op. De ‘structurele cognitieve vooruitgang per generatie’ waar vaak over wordt gesproken, blijkt niet te bestaan.

Bron: Telegraph.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hr
Hr
11 jaren geleden

Ik denk dat de cijfers wat betreft het iq wel als zodanig meetbaar zijn, maar dat hierin wel een nuance zit.
Hetmeten van iq is een momentopname. Het iq van een persoon kan varieren afhankelijk van de situatie waarindiegene zich bevindt. Het potentiele iq kan bijvoorbeeld hoog zijn, maar omdat de testpersoon alleen maar tv koekeloert is zijn gemeten iq 20 lager. Dit kan behoorlijk schelen. Ik denk dat wij door ons computergebruik en telefoongebruik, minder aanspraak maken op eigen inzicht en geheugen. Daardoor zullen je hersenen de energie daarop besparen, wat terug te zien zal zijn in een test. Met andere woorden, we zetten onze hersenen stukje bij beetje uit. Wellicht zijn we wel weer beter geworden in een andere eigenschap. We zijn wel weer veel meer bezig met snel schakelen en met visuele zaken.

Octane
Octane
11 jaren geleden

Als je op google +bbc +lies intypt krijg je 6 results. En op een andere zoekmachine dus 760.000 ! Ik moest denken aan David Icke:
“Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroys information, and religions destroy spirituality.” And, I might add, power companies ignore power solutions that would render them obsolete by empowering the people.” En daar hoort de BBC natuurlijk bij. Waarom is de vraag. Wij wachten op het antwoord van de niburu denktank. Zo moeilijk is het niet.

Aardebewoner
Aardebewoner
11 jaren geleden

Dit soort waarnemingen kloppen. Mensen worden simpeler en zappen meer van hot naar her Een verhaal langer dan zeg eens 10 zinnen is voor velen “een lang boek”. Test dit maar eens uit op bijvoorbeeld in een gemiddelde verjaardagsconversatie. Velen dwalen af na een zin of 3 a 4. Velen kunnen niet meer luisteren. Een goed boek lezen is er ook al niet meer bij of kaartlezen. De ZAP ZAP ZAP maatschappij.

J. Selten
J. Selten
11 jaren geleden

Wetenschapsprogramma’s ‘aangetast door verdomming’

Is dit niet zo’n beetje met alles?
Als iemand tussen de regels doorleest van meerdere berichten zal zelf ook wel tot de conclusie komen dat we dom worden gehouden (poging tot)

Back to top button
24
0
We lezen graag je reactie!x