Financieel

Je raadt nooit hoe de goudprijs wordt bepaald

Help anderen door deze informatie met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Bijna 100 jaar lang leggen vier banken – Barclays, HSBC, Société Générale en Bank of Scotia – in een onderonsje twee keer per dag de goudprijs vast. Er gaan stemmen op om af te stappen van deze schemerige goudfixing, die manipulatie toelaat.

Vier bankiers bepalen iedere werkdag om 10.30 uur en 15.00 uur de Londense goudprijs, die door de wereld als referentie wordt gebruikt voor de goudhandel. Dat doen ze in een telefonisch onderonsje en dat maakt de afspraak vatbaar voor onbezonnen manipulatie.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Goudtrader Daniel Plunkett van Barclays mailde zijn collega’s eind juni bijvoorbeeld dat hij hoopte op een kleine koersval bij de fixing. Daardoor zou hij één van zijn klanten geen 3,9 miljoen euro hoeven uitkeren. Door middel van hervormingen wil de World Gold Council, de organisatie die de belangrijkste goudproducenten verenigt, een einde maken aan deze manipulatie.

Rothschild

De traditie van prijsvorming hield bijna een eeuw stand. In 1919 kwamen vijf vooraanstaande goudhandelaars in Londen bijeen om voor de allereerste keer de goudprijs te fixen. Onder hen was de Britse bankierstak van de bekende familie Rothschild. In één van de vertrekken, waar portretten van hun voorouders en een Britse vlag de muren sierden, kwamen de vijf banken vanaf dat moment iedere dag samen.

De naam Rothschild staat wereldwijd synoniem voor mateloze rijkdom en absolute discretie. De machtigste zakenfamilie in de geschiedenis werd ooit gevormd door Mayer Amschel Rothschild, die enkele jaren geleden door zakenblad Forbes nog werd verkozen tot aartsvader van de internationale financiële dienstverlening.

Behalve bewonderd worden de Rothschilds vaak aangewezen als financiers van oorlogen en conflicten. Afgelopen maand organiseerde E.L. Rothschild in Londen een bijeenkomst voor 250 superrijken. Het totale vermogen van de genodigden wordt geschat op 30 biljoen dollar, een derde van alle rijkdom in de wereld.

Sinds 2004 verloopt de bijeenkomst, die van de buitenwereld wordt afgescheiden door een dik mistgordijn, per telefoon. Hierdoor menen veel goudbeleggers dat de huidige goudprijs door manipulatie ver afligt van de reële prijs. De zilverprijs wordt bovendien al 117 jaar gefixt. Daar moet binnenkort een einde aan gaan komen.

Waarom duurde het zolang voordat het systeem onder handen werd genomen? Wie de markt in handen heeft, geeft die nu eenmaal niet graag uit handen, aldus beursanalist Paul D’Hoore.

[De Morgen]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Karel Lerelijer
Karel Lerelijer
9 jaren geleden

Oooooohoo dat is gemeen, Van Binsbergen!

huisheks
huisheks
9 jaren geleden

Welk goud ???? Welke prijs ?? Blablabla.
Ons goud en dat van andere europeese landen is al lang pleite.
Het is slechts waardeloos papier wat we in ons handen gedrukt krijgen.
Stelt echt niks meer voor; het is heus echt waar niks waard.
We zullen er mee moeten leren omgaan dat we gewoon getild, opgelicht, bezwendeld en bij de neus genomen zijn. Wakker worden mensen.
De vraag is niet; hoe berekenen ze de goudprijs ?
De vraag moet zijn ; WAAR IS HET GOUD GEBLEVEN ????
Dat van ons allemaal is en gestolen is door een stel intriganten. WAAR ???

Caesar Lion Cachet
Caesar Lion Cachet
9 jaren geleden

LS…

Bedenk dat de moderne mens (homo-sapiens) geschapen is door buitenaardsen om als slaven / gouddelvers te dienen. Meer dan ooit zijn deze buitenaardsen degenen die opnieuw de dienst uitmaken op aarde. De koningshuizen, jezuïeten en alle andere farizeeërs van de 13 satanische bloedlijnen (directe afstammeling van die buitenaardsen) zijn daarbij behulpzaam in ruil voor kinderlevens/bloed en technologie ! Dus waar is dat goud ??? Drie keer raden !

barsoomx
barsoomx
9 jaren geleden

Gewoon de ruimte gaan ontginnen.
Komt er zoveel goud vrij dat het veel goedkoper wordt..
Of misschien wordt daarom ruimte-exploitatie: leuk idee maar liever niet?

Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x