CoronaBinnenland

Wob-bommetje: overheid trok alles uit de kast om ‘desinformatie’ te bestrijden

Help anderen door deze info met iederen die je kent op je social netwerk te delen!

Het ministerie van Binnenlandse Zaken had een heuse ‘newsroom’ ingericht waarin meerdere ministeries vertegenwoordigd waren, blijkt uit een vrijgegeven Wob-document. Deze newsroom werd gebruikt om social media te monitoren.

Alles werd in de gaten gehouden: Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube – zelfs besloten groepen op Facebook en LinkedIn – WhatsApp en stories op alle platforms.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

Ambtenaren beoordeelden of berichten ‘schadelijk’ waren voor de volksgezondheid, ‘onrust’ veroorzaakten, de reputatie van instituties als het RIVM aantastten en of een reactie noodzakelijk was.

Steunpilaren

Daarbij werd gebruikgemaakt van ‘steunpilaren’ zoals de media. Het ministerie van Binnenlandse Zaken noemt de NOS, RTL Nieuws, NU.nl, EenVandaag en hun ‘factcheckingrubrieken’. Er werd zelfs verzocht om de betaalmuur tijdelijk op te heffen.

Vervolgens werd de informatie die deze ‘steunpilaren’ op hun online kanalen deelden, geliket, gedeeld of geretweet.

Uit het document blijkt verder dat Google, Facebook en Twitter programma’s hebben waarin zij gratis advertenties beschikbaar stellen aan overheden of instellingen als de WHO, of content van deze instellingen promoten om ‘betrouwbare’ informatie beter vindbaar te maken.

Feiten waren niet gewenst

Tegelijkertijd verwijderden deze bedrijven ‘misleidende informatie’ of werd er verwezen naar een ‘factcheck’ over het onderwerp.

Het zogeheten ‘desinformatie-team’ van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft ook toegang tot ‘escalatie-kanalen’ van Facebook, Google en Twitter. Dit houdt in dat deze bedrijven meldingen over een bericht van het desinformatie-team met prioriteit bekijken.

“Zo kon het gebeuren dat het extreem hoge aantal Schotse gevaccineerde ziekenhuisopnames in het najaar van 2021 als desinformatie werd bestempeld door het Nederlandse Rijk,” reageert data-analist Daniël van der Tuin. “De alarmerende situatie in Schotland zou de vaccinatiebereidheid in Nederland in gevaar brengen. Feiten waren niet gewenst.”


4.9 93 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

90 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kabonkel
Kabonkel
1 jaar geleden

Zoals de waard is,vertrouwd hij zijn gasten!!

Bezorgde NL'er
Bezorgde NL'er
1 jaar geleden

De whats app berichten worden toch versleuteld zodat ze zelf ook niets kunnen zien zoals ze telkens berichten

Nou dat is dan ook weer duidelijk

Henk R
Henk R
1 jaar geleden

Feiten zijn nog steeds niet gewenst.

theo
theo
1 jaar geleden

whahaahaha NOS, RTL Nieuws, NU.nl, EenVandaag en hun ‘factcheckingrubrieken’, en toch zijn er nog velen voor wie dit de waarheidskanalen zijn. Geconditioneerd, gebrainwashed en bevangen door mk ultra denk ik dan maar. Die zombies gaan nog een probleem worden voor wel zelf denkende mensen.

Back to top button
90
0
We lezen graag je reactie!x