Buitenland

Zelenski-criticus raakt vermist in Oekraïne: wat is er gebeurd met Gonzalo Lira? ‘We vrezen het ergste’

Help door dit met je kennissen op je social media te delen!

De Chileens-Amerikaanse blogger Gonzalo Lira heeft al bijna een week niets van zich laten horen. De Zelenski-criticus deed vanuit de Oekraïense stad Charkov verslag. Het Chileense ministerie van Buitenlandse Zaken zei op de hoogte te zijn van het feit dat zijn naasten sinds 15 april geen contact meer met hem hebben gehad.

Zondag zou Lira te gast zijn in de radioshow van het Britse oud-parlementslid George Galloway, maar hij kwam niet opdagen. Onafhankelijk journalisten Dan Cohen en Max Blumenthal sloegen alarm na de verdwijning van de blogger en zeiden te vrezen dat hij is ontvoerd of zelfs gemarteld.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Na het begin van de Russische militaire operatie verkaste hij van Kiev naar Charkov om van daaruit verslag te doen. De 54-jarige Lira sprak zich geregeld uit over extreemrechtse groeperingen binnen het Oekraïense leger en daarnaast debunkte hij nepnieuws. Hij was actief op YouTube, Telegram en Twitter.

Als je binnen 12 uur niets van me hoort, kun je mij ook op die lijst zetten

Hij was zowel de Oekraïense autoriteiten als de radicalen een doorn in het oog. Zo beweerde Lira eerder dat de Oekraïense veiligheidsdienst SBU tenminste twee pogingen had gedaan om hem ‘te laten verdwijnen’, maar beide keren wist hij te ontsnappen.

Op 21 maart schreven journalisten van de Amerikaanse website The Daily Beast dat ze contact hadden opgenomen met de Oekraïense autoriteiten om door te geven dat hij zich in Charkov bevond. Vervolgens maakte Lira een video getiteld ‘The Daily Beast probeert me uit de weg te laten ruimen’.

Eind maart plaatste Lira een lijst met namen van Oekraïense oppositiefiguren op Twitter die sinds het begin van het conflict zijn gestorven of gearresteerd. Hij schreef erbij: “Als je binnen 12 uur niets van me hoort, kun je mij ook op die lijst zetten.”

Ik hoop het beste, maar vrees het ergste

Volgens onbevestigde berichten zou hij ontvoerd zijn door leden van de Kraken-eenheid, een onderdeel van het beruchte Azovbataljon.

De Canadese journalist Eva Bartlett, die een week geleden contact heeft gehad met Lira, zei dat hij ‘erg bezorgd was over zijn eigen veiligheid’. “Hij gaf veel interviews en maakte duidelijk dat hij wist dat hij gevaar liep in Charkov, aangezien het daar krioelt van de nazi’s,” zei Bartlett. Ze waarschuwde dat mogelijk ook zijn familie in gevaar is.

“We vrezen het ergste,” schreef Hielke de Boer in een column voor de Groninger Krant. “Hij zit midden in de door ultranationalisten beheerste stad. Ik hoop het beste, maar vrees het ergste.”

Update:


4.9 71 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

54 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
John
John
1 jaar geleden

Op telegram zijn al berichten voorbij gekomen waarin zijn dood bevestigd is geworden 🙁

Yollie
Yollie
1 jaar geleden

Gonzalo is niet van Kiev naar Charkov verkast. Hij was voor zaken in Kiev toen de invasie plaatsvond. Hij is per trein teruggegaan naar Charkov, omdat hij daar namelijk al jaren woont. Zijn vrouw en 2 jonge kinderen heeft hij vanuit Kiev opdracht gegeven om Charkov te verlaten. Dit hebben zij ook gedaan. Volgens Gonzalo zaten ze daarna veilig.
Hij vertelde tenminste wat daar echt aan de hand was. Op zijn eigen prachtige manier. En dat mocht natuurlijk niet. Verschrikkelijk. Ik hoop dat hij ergens ondergedoken zit en daarom niets van zich kan laten horen, maar… ik vrees het ergste.

Hugo
Hugo
1 jaar geleden

En de Nederlandse regering steunt deze criminelen toch? Het zijn de Russen niet clown Zelensky. Onze regering onder de fantastische leiding van Rutte sleept ons vrijwillig een oorlog in die wij niet willen. en steunt daarbij de NAZI,s in de Oekraine. De gore landverrader.

Coert
Coert
1 jaar geleden

Is bevestigd dat hij dood is

Back to top button
54
0
We lezen graag je reactie!x