Homepagina » Mens en Dier » Zelfmedicatie in het dierenrijk
Onderzoekers linken glucose-fructosestroop aan bijenverdwijnziekte

Zelfmedicatie in het dierenrijk

De farmaceutische industrie is lange tijd blind geweest voor het feit dat dieren over een goed gevuld medicijnkastje beschikken.

Chimpansees werken soms bladeren van de moereiboom naar binnen. De bladeren ontdoen hun darmen van wormen.

Fruitvliegjes voorkomen dat wespen hun nakomelingen opeten door hun eitjes in ethanolrijke vruchten te leggen. De mens gebruikt ethanol ook als ontsmettingsmiddel.

Individu

Moderne wetenschappers dachten altijd dat zelfmedicatie in de dierenwereld alleen mogelijk was bij soorten met enige vorm van verstand of hogere cognitieve vaardigheden.

In wetenschapsblad Science neemt bioloog Jaap de Roode van de Emory-universiteit in Atlanta vandaag de dierenapotheek onder de loep. “Dat we medicijnen bij dieren zo lang over het hoofd hebben gezien komt doordat we bij medicijngebruik meestal aan het individu denken,” zei hij. “Bij dieren, en met name bij insecten, gaat het meer om het voortbestaan van de soort. Als we dat individuele aspect loslaten, gaan we nog veel meer stoffen ontdekken.”

De rups van de beervlinder bevrijdt zichzelf van parasitaire vliegjes door zich tegoed te doen aan kruiskruid. Deze plant bevat alkaloïden die dodelijk zijn voor de vliegjes.

De monarchvlinder legt haar eitjes het liefst op de tropische zijdeplant, die in tegenstelling tot andere zijdeplanten een stof bevat die schadelijk is voor parasieten. Zodra de larven zijn uitgekomen beginnen ze van de helende plant te eten.

Propolis

Sommige mieren en bijen smeren hun nest in met hars. Wetenschappers dachten in eerste instantie dat de dieren hars gebruikten als versteviging, maar later bleek dat het kleverige product een sterke antibacteriële werking heeft.

Van hars maken honingbijen bovendien propolis, een lijmachtige substantie om ongewenste kieren en openingen in het nest te dichten en de wanden te bekleden. Propolis was al in de Griekse oudheid bekend om zijn geneeskrachtige werking en werkt bacterie- en schimmeldodend.

Propolis kan worden gebruikt voor de behandeling van ontstekingen, brandwonden, maagzweer en virale ziektes. Van de substantie wordt ook beweerd dat het goed is voor het hart en dat het de kans op een cataract vermindert. Propolis kan werken als een antibioticum en zou ook kunnen helpen tegen cariës.

Imkers hebben echter jarenlang bijen gekweekt die geen hars verzamelen. De lijmachtige substantie maakt het namelijk lastiger om de bijenkorven te openen. Bijen zijn zonder de hars extra vatbaar voor allerlei infecties.

Bron: Standaard.be

Gerelateerd:

 Vond je deze informatie belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

11 reacties

 1. De men kan nog behoorlijk wat leren uit de dierenwereld, voorals als je bedenkt dat het verzamelen van medicijnen “INTELIGENTIE” is, I.P.V. “INSTINCT”!!!!!

  0 likes
 2. [quote name=”Hunting Wolf”]De men kan nog behoorlijk wat leren uit de dierenwereld, voorals als je bedenkt dat het verzamelen van medicijnen “INTELIGENTIE” is, I.P.V. “INSTINCT”!!!!![/quote]

  Gelukkig hebben wij de intelligentie om het instinct van dieren te gebruiken. Overal liggen kansen om te leren en met onze intelligentie kunnen we dat.

  Zou je wat minder willen schreeuwen trouwens? Mn virtuele oren tuiten 😛

  0 likes
 3. In het voorwoord van ‘In de leer bij de sjamanen’ van Dr. Mark J. Plotkin, 1993, staat: ‘In The Wonders of Instinct noteerde de negentiende-eeuwse Franse entomoloog J.H. Fabre: Geschiedschrijving prijst de slagvelden waarop wij onze dood tegemoet gaan, maar acht het beneden zich over de geploegde akkers te spreken waardoor wij gedijen; ze kent de namen van de bastaards van koningen, maar is onwetend van de oorsprong van graan.’
  Hoe herkenbaar!

  0 likes
 4. de mens gebruikt ethanol ook om zat te worden 🙂

  0 likes
 5. [quote name=”Aurelia”][quote name=”Hunting Wolf”]De men kan nog behoorlijk wat leren uit de dierenwereld, voorals als je bedenkt dat het verzamelen van medicijnen “INTELIGENTIE” is, I.P.V. “INSTINCT”!!!!![/quote]

  Gelukkig hebben wij de intelligentie om het instinct van dieren te gebruiken. Overal liggen kansen om te leren en met onze intelligentie kunnen we dat.

  Zou je wat minder willen schreeuwen trouwens? Mn virtuele oren tuiten :P[/quote]
  Schreeuwen op papier,of via internet kan alleen via een praatprogramma.:P Ik leg accent(Nadruk) in mijn woorden.Een kus achter je virtuele oor van de wolf. haha.

  0 likes
 6. [quote name=”Jaap de Roode”]“Dat we medicijnen bij dieren zo lang over het hoofd hebben gezien komt doordat we bij medicijngebruik meestal aan het individu denken,” zei hij. “Bij dieren, en met name bij insecten, gaat het meer om het voortbestaan van de soort.[/quote]

  Wat hij bedoelt maar niet schrijft…
  Dat we medicijnen bij dieren zo lang over het hoofd hebben gezien komt doordat we alleen maar $$$ zien,”

  0 likes
 7. [quote name=”Hunting Wolf”]De men kan nog behoorlijk wat leren uit de dierenwereld, voorals als je bedenkt dat het verzamelen van medicijnen “INTELIGENTIE” is, I.P.V. “INSTINCT”!!!!![/quote]
  inderdaad schreeuw niet zo!!en lees de huisregels,hoofdletters = schreeuwen

  0 likes
 8. [quote name=”Hunting Wolf”][quote name=”Aurelia”][quote name=”Hunting Wolf”]De men kan nog behoorlijk wat leren uit de dierenwereld, voorals als je bedenkt dat het verzamelen van medicijnen “INTELIGENTIE” is, I.P.V. “INSTINCT”!!!!![/quote]

  Gelukkig hebben wij de intelligentie om het instinct van dieren te gebruiken. Overal liggen kansen om te leren en met onze intelligentie kunnen we dat.

  Zou je wat minder willen schreeuwen trouwens? Mn virtuele oren tuiten :P[/quote]
  Schreeuwen op papier,of via internet kan alleen via een praatprogramma.:P Ik leg accent(Nadruk) in mijn woorden.Een kus achter je virtuele oor van de wolf. haha.[/quote]
  Aurelia, Ik ben het helemaal met je eens, maar Hunting Wolf heeft waarschijnlijk niet voor niets die naam gekozen. Jagende wolven zijn medogenloos, evenals, bedenk ik nu, de wolf in het sprookje van Rood Kapje …. Groetjes, Paquita.

  0 likes
 9. De quraan heeft ons dit al 1400 geleden geleerd..wij moeten dichtbij de natuur blijven wat medicatie betreft.

  “Er komt uit hun buik een vloeistof(honing) van verschillende tinten voort, waarin genezing is voor de mens”.(16:69)

  0 likes
 10. Wat ook nog eens het geval is,is dat de “bij” haar eigen antibiotica aanmaakt,tegen bacteriën en virussen.Helemaal met kleine lettertjes geschreven.Knap he??Vindt ik wel van mezelf.Dus heb ik mezelf alvast een schouderklopje gegeven:)

  0 likes
 11. [quote name=”Hunting Wolf”]Wat ook nog eens het geval is,is dat de “bij” haar eigen antibiotica aanmaakt,tegen bacteriën en virussen.Helemaal met kleine lettertjes geschreven.Knap he??Vindt ik wel van mezelf.Dus heb ik mezelf alvast een schouderklopje gegeven:)[/quote]
  Dat vond de wolf in het sprookje van Rood Kapje ook …. Groetjes, Paquita.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

Wetenschappers ontdekken 'compleet nieuwe manier' om aliens op te sporen. Hier moeten we op letten

Wetenschappers ontdekken ‘compleet nieuwe manier’ om aliens op te sporen. Hier moeten we op letten

Planeten in het heelal die een gloed ...

Astronomen vangen 8 mysterieuze signalen uit de ruimte op. Ze hebben één ding gemeen

Astronomen vangen 8 mysterieuze signalen uit de ruimte op. Ze hebben één ding gemeen

Astronomen hebben meer raadselachtige signalen uit de ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.