Mens en Dier

Zelfmedicatie in het dierenrijk

Help ons door deze informatie met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De farmaceutische industrie is lange tijd blind geweest voor het feit dat dieren over een goed gevuld medicijnkastje beschikken.

Chimpansees werken soms bladeren van de moereiboom naar binnen. De bladeren ontdoen hun darmen van wormen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

Fruitvliegjes voorkomen dat wespen hun nakomelingen opeten door hun eitjes in ethanolrijke vruchten te leggen. De mens gebruikt ethanol ook als ontsmettingsmiddel.

Individu

Moderne wetenschappers dachten altijd dat zelfmedicatie in de dierenwereld alleen mogelijk was bij soorten met enige vorm van verstand of hogere cognitieve vaardigheden.

In wetenschapsblad Science neemt bioloog Jaap de Roode van de Emory-universiteit in Atlanta vandaag de dierenapotheek onder de loep. “Dat we medicijnen bij dieren zo lang over het hoofd hebben gezien komt doordat we bij medicijngebruik meestal aan het individu denken,” zei hij. “Bij dieren, en met name bij insecten, gaat het meer om het voortbestaan van de soort. Als we dat individuele aspect loslaten, gaan we nog veel meer stoffen ontdekken.”

De rups van de beervlinder bevrijdt zichzelf van parasitaire vliegjes door zich tegoed te doen aan kruiskruid. Deze plant bevat alkaloïden die dodelijk zijn voor de vliegjes.

De monarchvlinder legt haar eitjes het liefst op de tropische zijdeplant, die in tegenstelling tot andere zijdeplanten een stof bevat die schadelijk is voor parasieten. Zodra de larven zijn uitgekomen beginnen ze van de helende plant te eten.

Propolis

Sommige mieren en bijen smeren hun nest in met hars. Wetenschappers dachten in eerste instantie dat de dieren hars gebruikten als versteviging, maar later bleek dat het kleverige product een sterke antibacteriële werking heeft.

Van hars maken honingbijen bovendien propolis, een lijmachtige substantie om ongewenste kieren en openingen in het nest te dichten en de wanden te bekleden. Propolis was al in de Griekse oudheid bekend om zijn geneeskrachtige werking en werkt bacterie- en schimmeldodend.

Propolis kan worden gebruikt voor de behandeling van ontstekingen, brandwonden, maagzweer en virale ziektes. Van de substantie wordt ook beweerd dat het goed is voor het hart en dat het de kans op een cataract vermindert. Propolis kan werken als een antibioticum en zou ook kunnen helpen tegen cariës.

Imkers hebben echter jarenlang bijen gekweekt die geen hars verzamelen. De lijmachtige substantie maakt het namelijk lastiger om de bijenkorven te openen. Bijen zijn zonder de hars extra vatbaar voor allerlei infecties.

Bron: Standaard.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

De men kan nog behoorlijk wat leren uit de dierenwereld, voorals als je bedenkt dat het verzamelen van medicijnen “INTELIGENTIE” is, I.P.V. “INSTINCT”!!!!!

Aurelia
Aurelia
11 jaren geleden

[quote name=”Hunting Wolf”]De men kan nog behoorlijk wat leren uit de dierenwereld, voorals als je bedenkt dat het verzamelen van medicijnen “INTELIGENTIE” is, I.P.V. “INSTINCT”!!!!![/quote]

Gelukkig hebben wij de intelligentie om het instinct van dieren te gebruiken. Overal liggen kansen om te leren en met onze intelligentie kunnen we dat.

Zou je wat minder willen schreeuwen trouwens? Mn virtuele oren tuiten 😛

Linda
Linda
11 jaren geleden

In het voorwoord van ‘In de leer bij de sjamanen’ van Dr. Mark J. Plotkin, 1993, staat: ‘In The Wonders of Instinct noteerde de negentiende-eeuwse Franse entomoloog J.H. Fabre: Geschiedschrijving prijst de slagvelden waarop wij onze dood tegemoet gaan, maar acht het beneden zich over de geploegde akkers te spreken waardoor wij gedijen; ze kent de namen van de bastaards van koningen, maar is onwetend van de oorsprong van graan.’
Hoe herkenbaar!

dr. Why
dr. Why
11 jaren geleden

de mens gebruikt ethanol ook om zat te worden 🙂

Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x