Homepagina » Gezondheid » Zembla: Veel asbestovens in Nederlandse bakkerijen, FNV werkte mee aan doofpot
Zembla: Veel asbestovens in Nederlandse bakkerijen, FNV werkte mee aan doofpot

Zembla: Veel asbestovens in Nederlandse bakkerijen, FNV werkte mee aan doofpot

In januari 2014 onthulde tv-programma Zembla dat er asbest was vrijgekomen uit broodovens van Bakkersland, de huisbakker van onder meer Albert Heijn en Jumbo. Het bedrijf haalde supermarktbrood terug omdat er asbest op lag.

De broodfabrieken en supermarkten zweren dat alles onder controle is. Maar wie controleert de bakkerijen? En wie komt op voor bakkers die asbestkanker oplopen?

FNV Bondgenoten wist volgens Zembla al langer dat fabrieksbakkers besmet konden worden met asbest die in ovens is verwerkt, maar heeft eraan meegewerkt die kennis onder de pet te houden. In een vergadering van de FNV zou in juli 2013 gezegd zijn dat problemen met asbest in bakkersovens niet naar buiten mochten komen.

‘Anders breekt de pleuris uit’

Anderhalf jaar eerder, in januari 2012, werd er in de FNV-sectorraad al melding gemaakt van een asbestprobleem in een oven van Bakkersland in Wateringen. In juli 2013 werd tijdens een vergadering van de sectorraad gemeld dat er bij nog meer bakkerijen asbest is vrijgekomen, onder meer in Zwanenburg en Rotterdam.

Tijdens deze vergadering deelde een FNV-bestuurder volgens bronnen van Zembla mee dat er een geheimhoudingsafspraak is gemaakt met Bakkersland om de problemen niet naar buiten te brengen, ‘anders breekt de pleuris uit in de sector’. Uit gespreksaantekeningen blijkt dat Bakkersland de zaak onder de pet wilde houden en dat de bonden meewerkten aan mediastilte. De voorzitter van de sectorraad, Wim van der Linden, bevestigt na lang aarzelen de gang van zaken in Zembla.

Tenminste 39 ovens

Uit een enquête die het programma heeft gehouden onder 86 brood- en banketbakkerijen blijkt dat in tenminste 39 ovens verdeeld over 20 industriële bakkerijen in Nederland asbest zit. Onder de bakkerijen waar nog ovens met asbest staan, zijn bekende bedrijven als Bolletje, Maître Paul, Continental Bakkers en Bakkersland. Verkade wilde de vragenlijst niet invullen.

Over de vraag of het eten van brood waar asbest in zit schadelijk is voor de gezondheid verschillen de meningen. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) vindt dat er te weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan om te bewijzen dat er een gevaar is. Maar specialisten wijzen op het tegenovergestelde: er is ook geen wetenschappelijk bewijs geleverd dat het niet gevaarlijk is.

Bekijk de uitzending asbestbakkers hier terug.

[VARA]


Vond je dit leuk? Deel het dan met mensen die je kent op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

12 reacties

 1. Bizar dat FNV, Bakkersland/Schipper hun verantwoording niet kennen,vooral het FNV, asbest op het brood notabene, niet alleen bakkers lopen risico op een longvlieskanker maar zeker weten ook de klanten.
  Men bagatelliseert het dodelijk venijn, één zo een vezel in je longen en je kan dertig jaar later alsnog longvlieskanker ontwikkelen, geen haan welke er naar kraait hoe het is gekomen.
  Vermoedelijk is het FNV omgekocht, normaliter zou er een strafrechtelijk onderzoek moeten volgen maar dat zal wel niet gebeuren de rijke familie uit de Veluwe zal wel onschendbaar zijn.

  11 likes
 2. ASbest is gevaarlijk als je het inademt. De kleine asbestvlokken blijven in de longen zitten, mits ze aan bepaalde maten voldoen.
  Eten geeft geen asbestlongen, tenzij je het brood gaat inhaleren.
  Verder is er een discussie gaande om de hysterie van asbest.

  5 likes
  • @de Eend.
   Ja……..asbest is super gevaarlijk bij inademen, maar wat doen die kleine naaldachtige deeltjes in ons lichaam als het gegeten wordt? kunnen ze onderweg het een en ander perforeren?

   3 likes
 3. Nu staat ook onomstotelijk vast dat vakbonden niet de belangen behartigen van de werknemers zoals ze ons willen doen geloven, maar de belangen van de ondernemers, van het grote geld dus. Wim Kok viel destijds al genadeloos door de mand en verdedigde zich meerdere malen met de opmerking dat hij getergd werd door duivelse dilemma’s. Allemaal bullshit natuurlijk, in dit geval waren ze weer bang dat de pleuris uit zou breken, die angst zou het dus moeten verantwoorden dat willens en wetens werknemers worden blootgesteld aan levensgevaarlijke situaties. Vakbonden spelen hetzelfde spelletje als Wilders, als ook linkse politieke partijen ze hebben de mond vol over hoe het allemaal zou moeten maar als het puntje bij paaltje komt schijten ze op het gewone volk. Ze laten je gewoon de moord stikken als ze dat even beter uitkomt, en meestal komt het ze beter uit want ze behartigen altijd andere belangen dan de onze.

  7 likes
 4. Hier weer een onderdeel van het uitroeiing proces van de overheid om de overbevolking terug drukken wanneer worden jullie wakker!!! ???

  6 likes
 5. Ik mis nog de reactie van het IAS, dat staat voor Instituut Asbestslachtoffers. Weet u wwelke partijen daarin plaats hebben genomen als ‘convenantpartners’. Nee? U kunt dat op de site van hen zelf vinden. Wees gerust verrast, hoewel…WAT verrast u nog wanneer er ‘zich kruisende (..) belangen’ voordoen.
  Overigens is er een al decennia geleden eerder een kennelijk – hoewel dit feitelijk is terug te vinden – duivels dilemma geweest voor meerdere partijen dan alleen de vakbonden (!) toen de gevaren van asbest, die wel degelijk al langere tijd bekend waren, zwaar werden aangekaart die o.a. bij het bedrijf Eternit Fabrieken BV te Goor speelden …met mensenlevens. Maar ook(!) toen was het behoud van werk in ‘een branche’ een voor de vakbonden e.a. een hoofdpijnpunt maar voor de kwetsbare en NIET geïnformeerde werknemers die met dat “Killerdust” (-lees het boek met de gelijknamige titel-) moesten werken een zo zou blijken dodelijk product.

  4 likes
 6. En hier zie je de kracht van de FNV…..enorme bende dus. Die zou dus, vanuit hun eigen standpunten nu enorm aan de bel moeten trekken. Maar nee, er word wederom gekeken naar geld. Opheffen en een “echt” onafhankelijk bureau opzetten. Maar ja, probeer dat maar eens.

  2 likes
 7. steeds meer redenen om geen brood meer te eten dus.

  2 likes
 8. Ooit heb ik 3 geweldige “kuch” maanden van me leven via een uitzendbureau bij één van de Bakkersland filialen mogen werken omdat ik inbetween jobs was en me tijd liever vulde met werken dan met thuis zitten met mijn handjes op. Maar goed dat even terzijde. Ik kan me nog heel goed herinneren dat in de tijd dat ik daar werkte een vaste medewerker plots erg ziek was geworden de diagnose was dan ook kanker. Ik weet niet meer of het hier ging om longkanker in het specifiek maar het zou me na het lezen van dit artikel dan ook niet verbazen. Bizar dat grote partijen als FNV hun verantwoordelijkheid niet op zich nemen. Maar goed zo zijn er wel meer dingen scheef in onze maatschappij………..

  2 likes
 9. Nou, wat zijn ze hier barbaars op planeet aarde. Had niet anders verwacht. Verkade wil niet meedoen, en is daardoor zeer verdacht. Ik koop sowieso niets meer van bolletje en verkade en al die namen die genoemd zijn. En brood van jumbo en AH sowieso al niet meer.

  Maarja, het is nu toch al te laat, maar om erger te voorkomen.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Iedere keer komt het kabinet de belofte niet na. Waarom het extraatje dat Rutte je wil geven een wassen neus is

Iedere keer komt het kabinet de belofte niet na. Waarom het extraatje dat Rutte je wil geven een wassen neus is

Het kabinet geeft al sinds 2016 aan ...

De voedselindustrie stopt stiekem iets in jouw eten wat coeliakie veroorzaakt. Dit additief is de boosdoener

De voedselindustrie stopt stiekem iets in jouw eten wat coeliakie veroorzaakt. Dit additief is de boosdoener

Een enzym dat wordt toegevoegd aan voedselproducten ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.