Homepagina » Gezondheid » Zembla: Veel asbestovens in Nederlandse bakkerijen, FNV werkte mee aan doofpot
Zembla: Veel asbestovens in Nederlandse bakkerijen, FNV werkte mee aan doofpot

Zembla: Veel asbestovens in Nederlandse bakkerijen, FNV werkte mee aan doofpot

In januari 2014 onthulde tv-programma Zembla dat er asbest was vrijgekomen uit broodovens van Bakkersland, de huisbakker van onder meer Albert Heijn en Jumbo. Het bedrijf haalde supermarktbrood terug omdat er asbest op lag.

De broodfabrieken en supermarkten zweren dat alles onder controle is. Maar wie controleert de bakkerijen? En wie komt op voor bakkers die asbestkanker oplopen?

FNV Bondgenoten wist volgens Zembla al langer dat fabrieksbakkers besmet konden worden met asbest die in ovens is verwerkt, maar heeft eraan meegewerkt die kennis onder de pet te houden. In een vergadering van de FNV zou in juli 2013 gezegd zijn dat problemen met asbest in bakkersovens niet naar buiten mochten komen.

‘Anders breekt de pleuris uit’

Anderhalf jaar eerder, in januari 2012, werd er in de FNV-sectorraad al melding gemaakt van een asbestprobleem in een oven van Bakkersland in Wateringen. In juli 2013 werd tijdens een vergadering van de sectorraad gemeld dat er bij nog meer bakkerijen asbest is vrijgekomen, onder meer in Zwanenburg en Rotterdam.

Tijdens deze vergadering deelde een FNV-bestuurder volgens bronnen van Zembla mee dat er een geheimhoudingsafspraak is gemaakt met Bakkersland om de problemen niet naar buiten te brengen, ‘anders breekt de pleuris uit in de sector’. Uit gespreksaantekeningen blijkt dat Bakkersland de zaak onder de pet wilde houden en dat de bonden meewerkten aan mediastilte. De voorzitter van de sectorraad, Wim van der Linden, bevestigt na lang aarzelen de gang van zaken in Zembla.

Tenminste 39 ovens

Uit een enquête die het programma heeft gehouden onder 86 brood- en banketbakkerijen blijkt dat in tenminste 39 ovens verdeeld over 20 industriële bakkerijen in Nederland asbest zit. Onder de bakkerijen waar nog ovens met asbest staan, zijn bekende bedrijven als Bolletje, Maître Paul, Continental Bakkers en Bakkersland. Verkade wilde de vragenlijst niet invullen.

Over de vraag of het eten van brood waar asbest in zit schadelijk is voor de gezondheid verschillen de meningen. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) vindt dat er te weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan om te bewijzen dat er een gevaar is. Maar specialisten wijzen op het tegenovergestelde: er is ook geen wetenschappelijk bewijs geleverd dat het niet gevaarlijk is.

Bekijk de uitzending asbestbakkers hier terug.

[VARA]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Silber eye
Silber eye
4 jaren geleden

Bizar dat FNV, Bakkersland/Schipper hun verantwoording niet kennen,vooral het FNV, asbest op het brood notabene, niet alleen bakkers lopen risico op een longvlieskanker maar zeker weten ook de klanten.
Men bagatelliseert het dodelijk venijn, één zo een vezel in je longen en je kan dertig jaar later alsnog longvlieskanker ontwikkelen, geen haan welke er naar kraait hoe het is gekomen.
Vermoedelijk is het FNV omgekocht, normaliter zou er een strafrechtelijk onderzoek moeten volgen maar dat zal wel niet gebeuren de rijke familie uit de Veluwe zal wel onschendbaar zijn.

De eend
De eend
4 jaren geleden

ASbest is gevaarlijk als je het inademt. De kleine asbestvlokken blijven in de longen zitten, mits ze aan bepaalde maten voldoen.
Eten geeft geen asbestlongen, tenzij je het brood gaat inhaleren.
Verder is er een discussie gaande om de hysterie van asbest.

Reality Check
Reality Check
Reactie op  De eend
4 jaren geleden

@de Eend.
Ja……..asbest is super gevaarlijk bij inademen, maar wat doen die kleine naaldachtige deeltjes in ons lichaam als het gegeten wordt? kunnen ze onderweg het een en ander perforeren?

trackback
Eindtijdsignalen en andere opvallende nieuwsfeiten, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
4 jaren geleden
exegese
exegese
4 jaren geleden

Nu staat ook onomstotelijk vast dat vakbonden niet de belangen behartigen van de werknemers zoals ze ons willen doen geloven, maar de belangen van de ondernemers, van het grote geld dus. Wim Kok viel destijds al genadeloos door de mand en verdedigde zich meerdere malen met de opmerking dat hij getergd werd door duivelse dilemma’s. Allemaal bullshit natuurlijk, in dit geval waren ze weer bang dat de pleuris uit zou breken, die angst zou het dus moeten verantwoorden dat willens en wetens werknemers worden blootgesteld aan levensgevaarlijke situaties. Vakbonden spelen hetzelfde spelletje als Wilders, als ook linkse politieke partijen ze hebben de mond vol over hoe het allemaal zou moeten maar als het puntje bij paaltje komt schijten ze op het gewone volk. Ze laten je gewoon de moord stikken als ze dat even beter uitkomt, en meestal komt het ze beter uit want ze behartigen altijd andere belangen dan de onze.

Johan
Johan
Reactie op  exegese
4 jaren geleden

Niets aan toe te voegen.

J@n
4 jaren geleden

En hier zie je de kracht van de FNV…..enorme bende dus. Die zou dus, vanuit hun eigen standpunten nu enorm aan de bel moeten trekken. Maar nee, er word wederom gekeken naar geld. Opheffen en een “echt” onafhankelijk bureau opzetten. Maar ja, probeer dat maar eens.

qberticus
qberticus
4 jaren geleden

steeds meer redenen om geen brood meer te eten dus.

Jan
Jan
4 jaren geleden

Ik mis nog de reactie van het IAS, dat staat voor Instituut Asbestslachtoffers. Weet u wwelke partijen daarin plaats hebben genomen als ‘convenantpartners’. Nee? U kunt dat op de site van hen zelf vinden. Wees gerust verrast, hoewel…WAT verrast u nog wanneer er ‘zich kruisende (..) belangen’ voordoen.
Overigens is er een al decennia geleden eerder een kennelijk – hoewel dit feitelijk is terug te vinden – duivels dilemma geweest voor meerdere partijen dan alleen de vakbonden (!) toen de gevaren van asbest, die wel degelijk al langere tijd bekend waren, zwaar werden aangekaart die o.a. bij het bedrijf Eternit Fabrieken BV te Goor speelden …met mensenlevens. Maar ook(!) toen was het behoud van werk in ‘een branche’ een voor de vakbonden e.a. een hoofdpijnpunt maar voor de kwetsbare en NIET geïnformeerde werknemers die met dat “Killerdust” (-lees het boek met de gelijknamige titel-) moesten werken een zo zou blijken dodelijk product.

Scafa
Scafa
4 jaren geleden

Hier weer een onderdeel van het uitroeiing proces van de overheid om de overbevolking terug drukken wanneer worden jullie wakker!!! ???

Knuffelbeer
Knuffelbeer
4 jaren geleden

Nou, wat zijn ze hier barbaars op planeet aarde. Had niet anders verwacht. Verkade wil niet meedoen, en is daardoor zeer verdacht. Ik koop sowieso niets meer van bolletje en verkade en al die namen die genoemd zijn. En brood van jumbo en AH sowieso al niet meer.

Maarja, het is nu toch al te laat, maar om erger te voorkomen.

Sebastiaan
Sebastiaan
4 jaren geleden

Ooit heb ik 3 geweldige “kuch” maanden van me leven via een uitzendbureau bij één van de Bakkersland filialen mogen werken omdat ik inbetween jobs was en me tijd liever vulde met werken dan met thuis zitten met mijn handjes op. Maar goed dat even terzijde. Ik kan me nog heel goed herinneren dat in de tijd dat ik daar werkte een vaste medewerker plots erg ziek was geworden de diagnose was dan ook kanker. Ik weet niet meer of het hier ging om longkanker in het specifiek maar het zou me na het lezen van dit artikel dan ook niet verbazen. Bizar dat grote partijen als FNV hun verantwoordelijkheid niet op zich nemen. Maar goed zo zijn er wel meer dingen scheef in onze maatschappij………..

x

Check Also

vlees

Zwaar verontreinigd vlees verdwijnt in onze kroketten en bitterballen. ‘Hier maak ik me echt heel boos over’

Vlees van runderen die leefden in het ...

Een rechtse politicus wordt op grove wijze de mond gesnoeid en van het podium gegooid. Zo doet de NOS daar verslag van

Een rechtse politicus wordt op grove wijze de mond gesnoeid en van het podium gegooid. Zo doet de NOS daar verslag van

In 2004 werd er in Rotterdam gestaakt ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

12
0
We lezen graag je reactie!x