Gezondheid

Zembla: Veel asbestovens in Nederlandse bakkerijen, FNV werkte mee aan doofpot

Help ons door dit met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In januari 2014 onthulde tv-programma Zembla dat er asbest was vrijgekomen uit broodovens van Bakkersland, de huisbakker van onder meer Albert Heijn en Jumbo. Het bedrijf haalde supermarktbrood terug omdat er asbest op lag.

De broodfabrieken en supermarkten zweren dat alles onder controle is. Maar wie controleert de bakkerijen? En wie komt op voor bakkers die asbestkanker oplopen?

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

FNV Bondgenoten wist volgens Zembla al langer dat fabrieksbakkers besmet konden worden met asbest die in ovens is verwerkt, maar heeft eraan meegewerkt die kennis onder de pet te houden. In een vergadering van de FNV zou in juli 2013 gezegd zijn dat problemen met asbest in bakkersovens niet naar buiten mochten komen.

‘Anders breekt de pleuris uit’

Anderhalf jaar eerder, in januari 2012, werd er in de FNV-sectorraad al melding gemaakt van een asbestprobleem in een oven van Bakkersland in Wateringen. In juli 2013 werd tijdens een vergadering van de sectorraad gemeld dat er bij nog meer bakkerijen asbest is vrijgekomen, onder meer in Zwanenburg en Rotterdam.

Tijdens deze vergadering deelde een FNV-bestuurder volgens bronnen van Zembla mee dat er een geheimhoudingsafspraak is gemaakt met Bakkersland om de problemen niet naar buiten te brengen, ‘anders breekt de pleuris uit in de sector’. Uit gespreksaantekeningen blijkt dat Bakkersland de zaak onder de pet wilde houden en dat de bonden meewerkten aan mediastilte. De voorzitter van de sectorraad, Wim van der Linden, bevestigt na lang aarzelen de gang van zaken in Zembla.

Tenminste 39 ovens

Uit een enquête die het programma heeft gehouden onder 86 brood- en banketbakkerijen blijkt dat in tenminste 39 ovens verdeeld over 20 industriële bakkerijen in Nederland asbest zit. Onder de bakkerijen waar nog ovens met asbest staan, zijn bekende bedrijven als Bolletje, Maître Paul, Continental Bakkers en Bakkersland. Verkade wilde de vragenlijst niet invullen.

Over de vraag of het eten van brood waar asbest in zit schadelijk is voor de gezondheid verschillen de meningen. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) vindt dat er te weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan om te bewijzen dat er een gevaar is. Maar specialisten wijzen op het tegenovergestelde: er is ook geen wetenschappelijk bewijs geleverd dat het niet gevaarlijk is.

Bekijk de uitzending asbestbakkers hier terug.

[VARA]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Silber eye
Silber eye
8 jaren geleden

Bizar dat FNV, Bakkersland/Schipper hun verantwoording niet kennen,vooral het FNV, asbest op het brood notabene, niet alleen bakkers lopen risico op een longvlieskanker maar zeker weten ook de klanten.
Men bagatelliseert het dodelijk venijn, één zo een vezel in je longen en je kan dertig jaar later alsnog longvlieskanker ontwikkelen, geen haan welke er naar kraait hoe het is gekomen.
Vermoedelijk is het FNV omgekocht, normaliter zou er een strafrechtelijk onderzoek moeten volgen maar dat zal wel niet gebeuren de rijke familie uit de Veluwe zal wel onschendbaar zijn.

De eend
De eend
8 jaren geleden

ASbest is gevaarlijk als je het inademt. De kleine asbestvlokken blijven in de longen zitten, mits ze aan bepaalde maten voldoen.
Eten geeft geen asbestlongen, tenzij je het brood gaat inhaleren.
Verder is er een discussie gaande om de hysterie van asbest.

trackback
Eindtijdsignalen en andere opvallende nieuwsfeiten, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
8 jaren geleden
exegese
exegese
8 jaren geleden

Nu staat ook onomstotelijk vast dat vakbonden niet de belangen behartigen van de werknemers zoals ze ons willen doen geloven, maar de belangen van de ondernemers, van het grote geld dus. Wim Kok viel destijds al genadeloos door de mand en verdedigde zich meerdere malen met de opmerking dat hij getergd werd door duivelse dilemma’s. Allemaal bullshit natuurlijk, in dit geval waren ze weer bang dat de pleuris uit zou breken, die angst zou het dus moeten verantwoorden dat willens en wetens werknemers worden blootgesteld aan levensgevaarlijke situaties. Vakbonden spelen hetzelfde spelletje als Wilders, als ook linkse politieke partijen ze hebben de mond vol over hoe het allemaal zou moeten maar als het puntje bij paaltje komt schijten ze op het gewone volk. Ze laten je gewoon de moord stikken als ze dat even beter uitkomt, en meestal komt het ze beter uit want ze behartigen altijd andere belangen dan de onze.

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x