Homepagina » Binnenland » Zo kun je zien of je iPhone stiekem een coronatracker is
iPhone

Zo kun je zien of je iPhone stiekem een coronatracker is

Veel Amerikaanse iPhone-gebruikers deden in de afgelopen dagen een verrassende ontdekking. Onder het tabje ‘privacy’ in de gezondheids-app zagen ze een nieuwe functie: ‘COVID-19 Exposure Logging’, oftewel blootstelling aan Covid-19 bijhouden. De instelling is onderdeel van de nieuwste update van het iOS-besturingssysteem voor de iPhone, iOS 13.5.

De functie lijkt in de afgelopen dagen stilletjes geïnstalleerd te zijn door Apple. De instelling is ook aangetroffen op Android-toestellen.


De coronatracker was na de aankondiging van de update op social media al voer voor paniek. Veel mensen zeiden dat de tracker een inbreuk was op de privacy.

Ook Nederlandse gebruikers zouden toegang moeten hebben tot de functie. iCreate Magazine laat weten dat de coronatracker is ontwikkeld door Apple en Google. De functie stelt officiële instanties, zoals het RIVM, in staat om een app te lanceren die gebruikmaakt van de door Apple en Google ontwikkelde functie. Zo’n corona-app stelt je in staat om de coronatracker te activeren, aldus iCreate. Veel EU-landen lijken interesse te hebben in een corona-app.

Je vindt de functie door op je iPhone (met iOS 13.5) op ‘Privacy’ te tikken en naar ‘Gezondheid’ te gaan. Hier tik je op ‘Blootstelling aan COVID-19’. Als de corona-app er is, kun je de functie ‘Blootstelling bijhouden’ inschakelen.

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Rob Klaasen schreef:

  Op de phones van Apple dus geïnstalleerd , ben ik even blij dat ik met Apple helemaal klaar ben . Je koopt daar een product wat nog eens stervensduur is , en naderhand blijkt dat Apple continue blijft bepalen wat wel en wat niet . Als je b.v zoals in dit geval een phone koopt is die van jouw alleen en is er geen spetter meer niks meer van Apple bij ten minste dat denk je puur van jezelf , maar in werkelijkheid is die niet 100% van je want Apple bepaalt wat wel en wat niet . Sorry maar voor deze ongein ga ik geen fors bedrag neertellen om zogenaamd de show te stelen ben belazert . Apple komt er bij mij niet meer in .

  32 likes
 • MdeFilosoof schreef:

  Ja wat dacht je dan dat ze zouden doen, dat ze het even aan je komen vragen of je een spion wil laten installeren in je telefoon? Weer een zoveelste bewijs van de fascistische heilstaat waarin we leven. Het wordt aftellen naar de kristalnacht. Waarop de niet gevaccineerde en iPhone loze worden uitgestoten, beroofd en in elkaar worden geslagen alleen maar om wie ze zijn. Dankuwel brave medeburgers van Nederland die altijd volgzaam de media en overheid hebben gevolgd op de weg naar het corona fascisme.

  32 likes
 • d1rty schreef:

  Oud medewerkers van de Stasi en aanhangers van het DDR tijdperk zijn er jaloers op. Putin zei het jaren terug al : Jullie denken dat je vrij bent in het westen maar dat is niet zo en jullie leven is één grote leugen, wat vreemd dat niemand in opstand komt.

  27 likes
 • Aakje schreef:

  Niet dat ze nog niets van je weten, maar gelukkig voer ik niet iedere update automatisch uit.
  KOm ik niet om de update heen, dan gaat ie sowieso uit. Of helemaal back to basics met mn Nokia 😉

  20 likes
 • salvar schreef:

  is het malieveld geen openbare ruimte?
  zo ja wat let je om daar te gaan staan en om te pesten 1,5 meter afstand?
  de wurgslangen en de niet menselijke politie zullen er wel op de loer staan.

  even terug naar smartphone , weggooien of weg stoppen maar niet gebruiken dat is ook de kracht (gedeeltelijk) van het volk.
  kom op er moet iets gebeuren toch al doe je dit maar.

  15 likes
 • Dirk schreef:

  Wat denk je van android , met elke update wordt ook jouw smartphone er klaar voor gemaakt.

  Zoek maar in de instellingen naar covid,

  Zet je Bluetooth en Locatie maar uit

  13 likes
 • Alfredo schreef:

  Wake up ninefornews,

  Lieve mensen waar maken jullie je druk om.

  De data die nodig is, is allang binnen. Deze software is in januari al uitgerold. Bluetooth was een zoethouder.

  Het gaat allemaal om de rfid chip die in je telefoon zit. In zweden zijn er al 5000 mensen mee gechipt, stel je hebt je telefoon niet bij je. Denk niet dat het handig is voor bankzaken want alleen daarvoor is die chip te duur.

  Deze chip is ontwikkeld door het leger. Is langzaam aan in alle telefoons geplaatst en niemand zag het nut er echt van in. Maar het schade niet dus waarom niet. Deze chip is speciaal gemaakt om mensen op afstand te kunnen volgen via een high speed wlan. Denk aan een starlink die vanuit de ruimte een 5G verbinding maakt en zo jou geolocatie kan uitlezen of je hartslag, core tempratuur. Maar die is nauwkeurig op een meter/1,5 meter.

  Voel je hem aankomen. Deze software was er alleen voor om een bepaalde data set uit jou toestel op te slaan. Denk je werkelijk dat als nederland een app wilt met bluetooth dat Apple of Android daar in gaat investeren? Nee tuurlijk niet. Dit is voor over de hele wereld hetzelfde.

  Dit is nu werkelijk big brother 2.0 we zullen voorzichter moeten worden met onze toestellen overal mee naartoe nemen en voor gebruiken. Gebruik een VPN buitenshuis er zijn tal van mogelijkheden.

  Maar deze app uitschakelen en de diagnostiek uitschakelen is als een tv uitzetten, die gaat nooit uit. Je rfid chip ook niet. Die word gewoon netjes op afstand aangezet als dat moet zonder dat de gebruiker dit in de gaten heeft.

  Artikel uit 2012:
  https://www.thenewamerican.com/tech/computers/item/11286-us-military-seeking-implantable-microchips-in-soldiers

  13 likes
 • Enki schreef:

  Oplossing: Hamer en terug naar Nokia 3310

  12 likes
  • P.M. schreef:

   Ik ben verre van verknocht aan mijn gsm Nokia ???? en daar ben ik zeer blij om en dat in zovele opzichten.
   De grote menigte lopen met hun kop voordurend te staren naar hun o zo onmisbaar stom ding , zelfs op cafe , restaurant ,auto , winkels enz… Hallo er is nog een LEVEN buiten dat stom ding.

   13 likes
 • Rayoflight schreef:

  Dan hoop je maar dat uit ook echt uit is.

  12 likes
 • Sebastiaan schreef:

  Op Android of liever gezegd Google account staat het ook. Ga naar: Instellingen >Google account >Blootstellings meldingen over Covid-19 en kijk of die uit staat.

  Dan bij Google instellingen >drie puntjes bovenaan >gebruik en diagnostische gegevens >uitzetten.
  Het is een ondersteunings service voor evt COVID-19 apps.

  10 likes
 • Herman de Graaf schreef:

  Werk aan de winkel voor Kasja Ollongren, BiZa.
  Of voor onze privacy waakhonden (bits for freedom, autoriteit persoonsgegevens).
  Of de machtige EU, die menen voor onze digitale belangen op te komen.
  Reken daar maar niet op.
  We zijn veranderd in een land met een totalitair regime.
  De Democratie en de Rechtsstaat hangen aan de wilgen.
  Het is goed dat de anti-democratische krachten zichzelf op deze wijze in de schijnwerpers zetten.
  Herkenbaar, openlijk en dus kwetsbaar.
  Een weg te gaan, maar volk beslist uiteindelijk.

  9 likes
  • anoniem schreef:

   Kasja kan nog geeneens in toestand van crisis besluiten de huurverhoging stop te zetten, laat staan constant bespioneerd te worden door de Russische geheime dienst?

   1 likes
 • Sina schreef:

  Ik heb ook even gekeken op mijn Iphone (XR) , die heeft onlangs een update gehad naar iOS 13.5.1 , en heb gelijk gekeken bij de app gezondheid, maar ik heb hem dus nog niet, maar zodra hij er in zit gaat die per direct uit !

  6 likes
 • Erik schreef:

  Net even gecheckt op mijn Samsung S9+ onder Instellingen-Google en ook daar vindt je de “service” Blootstellingsmeldingen voor COVID-19. Ongevraagd geïnstalleerd maar gelukkig niet geactiveerd ( ? ). Zou pas werkzaam zijn als je een Covid app van het RIVM of derde partij installeerd.
  Heb er mijn bedenkingen bij….

  3 likes
 • Sebastiaan schreef:

  In principe kan de geheime dienst MIVD en de CIA (edward snowden case) in alle telefoons en computers komen via 0day deurtjes in de software. Maar deze info kan niet worden geplubliceerd of tegen je worden gebruikt ook rechtsstatelijk gezien niet. Ook een Nokia 3310 kan worden afgeluisterd. In principe als je de functies van COVID-19 in de telefoon uit hebt staan kunnen ze je niets maken als alsnog je telfoon en gegevens bekeken zou worden. Hierdoor worden we nog steeds beschermd via de privacy wetgeving.

  Sterker nog de technieken zijn al beschikbaar om je bijvoorbeeld af te luisteren via je stopcontact.

  Die software komt niet op mijn telefoon, wat hier beschreven is is een ondersteunings service voor apps die dit mogelijk maken. Dus gooi je smartphone nou niet gelijk in een bak met water.
  Ook kan je er voor kiezen om een schone oudere versie van android te installeren zonder een google account. Bij apple zit dit in de software dus je zou dan terug moeten gaan naar een oudere firmware (wat vrij moeilijk is bij apple/iPhone)Het niet aanzetten van deze functies is genoeg.

  Ik ben int. chauffeur en ik kom overal NL DLD BE LUX FR Liechtenstein. geloof me niemand op een enkeling na houdt zich nog aan de 1,5mtr. Ik vind het ook complete onbewezen onzin. Het probleem is als ik bij een klant kom en er staat een DHL mannetje bij mij in de buurt die toevallig bij iemand in de buurt is geweest met corona of een brandhaard word ik ook al geflagt als potentieel gevaarlijk. Terwijl er niks aan de hand is. Of ik sta in de file en iemand met een corana melding staat naast me. Dat kan bluetooth/app echt niet zien. Maar ik sta wel geregistreerd dat ik het zou kunnen hebben. Complete onzin dus, dit is technisch niet goed te regelen.

  De uitvinder van bluetooth een Nederland toevallig zegt ook dat bluetooth hier niet voor geschikt is. met bluetooth kan je geen afstanden meten dit is er gewoon niet voor geschikt.

  Mijn nieuwe Xaomi redmi haal ik wel 15mtr met bluetooth mijn oude Samsung A6 amper 6mtr. dus van signaal sterke kan je ook niet uitgaan in combinatie met afstand. Ook muren deuren wifi netwerken kunnen het bluetooth signaal storen en afstand beperken. Kortom bluetooth is totaal niet geschikt om dit te bewerkstelligen.

  Er word hier wederom gewed op een dood paard, mensen willen deze technologie inzetten voor een doel maar weten niet hoe de technologie werkt en toegepast kan worden. Dat krijg je als een PABO leraar en een jongetje van personeelszaken van unilever de dienst uit maken.

  1 likes
 • Kape schreef:

  Inderdaad, ik heb net de ios-update geïnstalleerd. Maar waarom ik reageer: ik heb ooit aan de hand van een artikel mijn iPhone volledig “privacy” gemaakt. Niet te geloven hoeveel werk dat was. Je moet eens via de instellingen nagaan op hoeveel manieren er data verzameld wordt, je apps zonder het te beseffen laat spioneren via de camera en microfoon, je de smartphone-ontwikkelaar deelgenoot maakt in alles wat jij op het internet opzoekt, wanneer je denkt dat niemand kan meeluisteren omdat je geluid uitstaat en je met de volumeknop dit ook op nul gezet hebt, luistert men toch nog mee omdat je iets niet uitzette via de instellingen. Ik moet het artikel nog eens terug zoeken, na een update ben ik altijd wat wantrouwig

  0 likes
 • Alex schreef:

  Check your phone now! Google installed Covid-19 exposure notifications secretly on your phone! Watch the video! https://youtu.be/mcU11KBwUWo

  0 likes
 • x

  Check Also

  verpleegster

  Verpleegster uit New York: ‘Coronapatiënten hadden niet hoeven sterven’

  Verpleegster en klokkenluider Erin Marie Olszewski hielp ...

  spaanse

  Ook Spaanse artsen laten van zich horen: ‘Overheid verzwijgt de waarheid’

  Zo’n 150 Spaanse artsen kunnen niet langer ...

  >