Homepagina » Gezondheid » Friese tieners proberen 10 dagen zonder suiker te leven
Friese tieners proberen 10 dagen zonder suiker te leven

Friese tieners proberen 10 dagen zonder suiker te leven

Negentig leerlingen van het Dockinga College in Dokkum proberen sinds woensdag 10 dagen zonder suiker te leven. De actie is bedacht door biologiedocente Jessica Jansen. Ze voorspelt dat de leerlingen zich eind volgende week een stuk energieker zullen voelen.

Jansen hoopt haar leerlingen bewust te maken van wat ze eten en wat voeding met je doet. “Je staat er versteld van wat ze wegwerken. Een complete zak pepernoten of twee hele repen is niks voor ze.”

Al die suikers zorgen niet alleen voor overgewicht, maar kunnen ook gedrags- en concentratieproblemen veroorzaken. “Doordat ze hun energie niet kwijtraken, slapen ze slecht,” aldus Jansen. “Daar doen we dit ook voor.”

In een dagboek houden de leerlingen bij wat ze eten en hoe ze zich voelen. Jansen voorspelt dat ze zich de eerste paar dagen lamlendig voelen en hoofdpijn krijgen. “Eigenlijk kicken ze af van suiker. In suiker zitten stofjes die min of meer hetzelfde doen als alcohol en drugs. Maar daarna zullen ze veel meer energie krijgen.”

Via Whatsapp kunnen de leerlingen vragen stellen aan de docente. In het verleden haakte ze al eens aan bij acties om niet te beginnen met roken of drinken. Het suikerexperiment is nieuw en er zijn zelfs al vaders en moeders die meedoen.

Friese tieners proberen 10 dagen zonder suiker te leven

De leerlingen kicken af van suiker (Nieuwsblad NOF)

Volgende week vrijdag stopt het experiment en worden de resultaten besproken. “Wie weet doen we dit daarna vaker,” zei Jansen. Ze gaat aankomende week met de leerlingen ook 1,5 liter cola indampen. “Dan houd je een smerige massa stroop over, allemaal suiker,” zei ze. “Tegenwoordig hebben ze ook nog energiedrankjes, allemaal rommel.”

De docente ging op onderzoek uit nadat ze ontdekte dat haar twee dochters een allergie voor witte suiker hebben. Ze krijgen er concentratieproblemen, eczeem en buikpijn van. Uit een rapport van de Wageningen Universiteit is gebleken dat de gemiddelde Nederlander elk jaar 26 kilo toegevoegde suikers naar binnen werkt.

[Friesch Dagblad]


Vind je deze info belangrijk? Deel het dan met je kennissen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

20 reacties

 1. Heel gezond. Het zou nog beter zijn om kinderen helemaal zonder suiker op te voeden iig tot aan de puber tijd. Het liefst tot aan 15, maar ja, probeer een puber maar eens te stoppen…

  3 likes
  • Als je de eerste 12 jaar zonder TV-PC-en Suiker opgroeit, dan wil je na je 12e geen suiker meer.
   Zelfs pc en tv laat je met gezonde mate toe.
   Dit zijn allemaal middelen om je onvrij te maken!
   Mooi dit exp. nu doorgaan met een duur van 6 weken, Dan ben je door het ergste heen. (afkick).

   9 likes
   • overigens staat er alleen dat suiker slecht is maar in fruit zit ook suiker en daar zijn we dan weer allemaal heel erg positief over het probleem is gewoon dat iedereen een eigen limiet heeft en als je over je tax gaat gaat het mis dat geld ook voor suikers uit fruit en andere natuurlijke suiker vormen ik zie het daarom ook niet als afkicken maar meer als je eigen limiet leren kenen

    2 likes
    • Ongelooflijk dat jij nog steeds het verschil niet weet tussen natuurlijke suikers en geraffineerde witte suikers.
     Ga eerst wat leren voor je dom commentaar neer zet.

     2 likes
    • Ik heb gelezen ( volgens mij op TED.com) dat suikers in fruit anders zijn. Het lichaam reageert anders, vanwege de vezels ofzo. Waardoor het pas later vrijkomt. Ik kan de link niet meer vinden, sorry.

     Geraffineerde suikers bevatten ook veel chemicaliën. En geven het lichaam eerst een sugar rush en dan stort je later in.

     0 likes
   • Bij ons in huis is er geen eens een tv en ze missen niks.

    4 likes
  • Hersenen van kinderen hebben een enorme hoeveelheid glucose nodig om te ontwikkelen, Teveel suiker is niet goed, maar te weinig remt de ontwikkeling van het brein…

   2 likes
 2. Wat geweldig deze docente, meer meer meer!

  21 likes
 3. De enigste op die foto die overgewicht heeft is biologiedocente Jessica Jansen.

  4 likes
  • Overgewicht kan je ook overhouden na een periode van stress.
   Ik werd pas echt dik na te zijn verkracht dus,,,, nee ik at niet meer erdoor maar het is een lichaamelijke reactie op het gebeuren en je hoort niet te oordelen over mensen die wat steviger zijn dan andere.
   En de media kolder dun zijn is okee is al achter haald. Mensen die op de ic liggen die mager zijn sterven als eerste, bij bosjes en mensen die dik zijn en die volgens de staats norm okee van gewicht zijn hebben evenveel overlavens kansen op de IC en mensen die mollig zijn zoals deze lerares hebben op de ic de meeste overlevingskans.
   Dan is er nog ene onderzoek en mensen die molig zijn worden ouder van amggere mensen of mensen die volgens de staatnorm goed op gewicht zijn. Loop eens door de bejaardehuis en kijk eens wat daar rond loopt,,,, De meeste zijn mollig.

   7 likes
  • Inderdaad, lijkt er op dat dit initiatief door een individu met een vrij beperkt perceptievermogen voornamelijk vanuit haar eigen standpunt is uitgedacht. Kinderen hebben aardig wat suiker nodig, iets wat zij als leerkracht zou moeten weten, zij kan het beter bij haarzelf of haar eigen kinderen houden.

   0 likes
   • Deze vrouw ziet er gewoonweg perfect gezond uit. En ik weet zeker dat zij wel het verschil tussen enigste en enige als enige van jou en haar zal begrijpen. Het is overigens met absolute zekerheid vast te stellen dat deze vrouw op de foto de enigste vrouw is van iedereen op de foto. Maar dat komt omdat ze de enige vrouw is in de foto. De rest zijn namelijk kinderen net als pinobot.

    2 likes
 4. Goed initiatief! Alleen wel volhouden en nog steeds opletten met wat je eet. Suiker zit ook in druiven(en nog meer fruit, maar dat laat ik aan de mensen over die zonodig meer wilt opnoemen). Als je druiven laat rotten, zal de suiker zichzelf omzetten in alcohol. Vandaar dat vogels soms uit de luchy komen “vallen”.

  3 likes
 5. Gebruik al 5 jaar STEVIA !

  1 likes
 6. Inderdaad jhon, Stevia is beter als je niet zonder suiker kan. Stevia is een goede vervanger van suiker. Zorg goed voor jezelf, doe wat goed is voor je gezondheid. Maak goede keuzes. Gezondheid is de grootste schat, daarna liefde en zorg dat je Rijk ben,anders ben je het haasje.

  2 likes
 7. Leuk initiatief en leuk ook dat er ouders meedoen. Hopen dat ze na dit onderzoek door zullen blijven gaan.
  Het is vrij eenvoudig zonder suiker te leven. Gewoon vers eten op tafel zetten. Tussendoor een stuk fruit eten en als je dorst hebt is er genoeg te krijgen waar geen suiker in zit.
  Moeilijk is enkel de eerste periode, het afstappen van je gewoontes.

  1 likes
  • Interessant, maar waar zit dan geen suiker in als je iets drinken wilt? Want eigenlijk in alle drankjes behalve water zit suiker toch? Ik ga in elk geval de grootste suikerproviders laten liggen, snoep, koek en suiker in de koffie 😉 Maar je tips zijn welkom. Wat een goed initiatief van deze leerkracht

   0 likes
 8. FOCUS – Wat is slechter: Suiker of Vet niet gezien?

  Suikers zijn essentieel voor het functioneren anders zal er spierweefsel afgebroken worden om omgezet te worden in glucose. Je hersenen teren er notabene op.

  Als je je gewoon houdt aan Glycemische Index tabel ben je al heel erg goed bezig 🙂

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

suikerverslaving

Je bent eraan verslaafd en het sloopt je!

In dit artikel ga ik het hebben ...

Ze worden tot 150 jaar oud en zijn zelden ziek. Wat is het geheim van de Hunza?

Ze worden tot 150 jaar oud en zijn zelden ziek. Wat is het geheim van de Hunza?

Op de grens tussen India en Pakistan ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.