Gezondheid

Friese tieners proberen 10 dagen zonder suiker te leven

Help mee door dit met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Negentig leerlingen van het Dockinga College in Dokkum proberen sinds woensdag 10 dagen zonder suiker te leven. De actie is bedacht door biologiedocente Jessica Jansen. Ze voorspelt dat de leerlingen zich eind volgende week een stuk energieker zullen voelen.

Jansen hoopt haar leerlingen bewust te maken van wat ze eten en wat voeding met je doet. “Je staat er versteld van wat ze wegwerken. Een complete zak pepernoten of twee hele repen is niks voor ze.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Al die suikers zorgen niet alleen voor overgewicht, maar kunnen ook gedrags- en concentratieproblemen veroorzaken. “Doordat ze hun energie niet kwijtraken, slapen ze slecht,” aldus Jansen. “Daar doen we dit ook voor.”

In een dagboek houden de leerlingen bij wat ze eten en hoe ze zich voelen. Jansen voorspelt dat ze zich de eerste paar dagen lamlendig voelen en hoofdpijn krijgen. “Eigenlijk kicken ze af van suiker. In suiker zitten stofjes die min of meer hetzelfde doen als alcohol en drugs. Maar daarna zullen ze veel meer energie krijgen.”

Via Whatsapp kunnen de leerlingen vragen stellen aan de docente. In het verleden haakte ze al eens aan bij acties om niet te beginnen met roken of drinken. Het suikerexperiment is nieuw en er zijn zelfs al vaders en moeders die meedoen.

Friese tieners proberen 10 dagen zonder suiker te leven
De leerlingen kicken af van suiker (Nieuwsblad NOF)

Volgende week vrijdag stopt het experiment en worden de resultaten besproken. “Wie weet doen we dit daarna vaker,” zei Jansen. Ze gaat aankomende week met de leerlingen ook 1,5 liter cola indampen. “Dan houd je een smerige massa stroop over, allemaal suiker,” zei ze. “Tegenwoordig hebben ze ook nog energiedrankjes, allemaal rommel.”

De docente ging op onderzoek uit nadat ze ontdekte dat haar twee dochters een allergie voor witte suiker hebben. Ze krijgen er concentratieproblemen, eczeem en buikpijn van. Uit een rapport van de Wageningen Universiteit is gebleken dat de gemiddelde Nederlander elk jaar 26 kilo toegevoegde suikers naar binnen werkt.

[Friesch Dagblad]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
waR
waR
9 jaren geleden

Leuk initiatief en leuk ook dat er ouders meedoen. Hopen dat ze na dit onderzoek door zullen blijven gaan.
Het is vrij eenvoudig zonder suiker te leven. Gewoon vers eten op tafel zetten. Tussendoor een stuk fruit eten en als je dorst hebt is er genoeg te krijgen waar geen suiker in zit.
Moeilijk is enkel de eerste periode, het afstappen van je gewoontes.

peter
peter
9 jaren geleden

Wat geweldig deze docente, meer meer meer!

whatever
whatever
9 jaren geleden

Goed initiatief! Alleen wel volhouden en nog steeds opletten met wat je eet. Suiker zit ook in druiven(en nog meer fruit, maar dat laat ik aan de mensen over die zonodig meer wilt opnoemen). Als je druiven laat rotten, zal de suiker zichzelf omzetten in alcohol. Vandaar dat vogels soms uit de luchy komen “vallen”.

Arwijn
Arwijn
9 jaren geleden

Heel gezond. Het zou nog beter zijn om kinderen helemaal zonder suiker op te voeden iig tot aan de puber tijd. Het liefst tot aan 15, maar ja, probeer een puber maar eens te stoppen…

Back to top button
20
0
We lezen graag je reactie!x