Archeologie

Geoloog: “14 miljoen jaar oude wagensporen gevonden in steen”

Help ons door deze info met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wagensporen die in delen van Turkije en Spanje zijn gevonden, zijn circa 12 tot 14 miljoen jaar geleden achtergelaten door zware terreinwagens. Dat stelt dr. Alexander Koltypin van de Internationale Onafhankelijke Ecologisch-Politicologische Universiteit in Moskou, meldt de krant Epoch Times.

De sporen zijn ontdekt boven breuklijnen die zich in het Mioceen hebben gevormd (12 tot 14 miljoen jaar geleden). Om die reden zijn ze volgens Koltypin ouder dan de breuklijnen. Indertijd lieten de grote voertuigen de sporen achter in de modder, die in de loop der tijd opdroogde.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De voertuigen waren ongeveer net zo groot als moderne auto’s en de banden waren ongeveer 23 centimeter in doorsnee, aldus de geoloog. Hij zei dat er al veel is geschreven over de sporen. Vaak denken geologen en archeologen dat de sporen zijn achtergelaten door karren die werden voortgetrokken door ezels of kamelen.

Stuk zwaarder

Koltypin stelt dat de sporen niet kunnen zijn gemaakt door karren of strijdwagens. De voertuigen moeten een stuk zwaarder zijn geweest om zulke diepe sporen te maken. Volgens de geoloog werden de wegen gebruikt door de mensen die ondergrondse steden – zoals in Cappadocië – maakten. Hij theoretiseert dat deze steden veel ouder zijn dan men denkt.

Soortgelijke wagensporen zijn gevonden in Italië, Kazachstan, Frankrijk, Malta en zelfs in Noord-Amerika, zegt Koltypin. Eén van de grootste verzamelingen bevindt zich in Sofca in Turkije, waar de sporen zich uitstrekken over een gebied van 75 bij 15 kilometer.

Hoogontwikkelde prehistorische beschaving

De sporen zijn volgens hem achtergelaten door een hoogontwikkelde prehistorische beschaving, die werd weggevaagd door tsunami’s, vulkaanuitbarstingen, overstromingen en aardbevingen. De omliggende ondergrondse steden, irrigatiesystemen en putten lijken miljoenen jaren oud te zijn, zegt de geoloog.

“Zonder verder onderzoek door grote groepen archeologen, geologen en experts is het onmogelijk om te achterhalen door welke beschaving ze zijn gemaakt,” besluit dr. Koltypin.

[Epoch Times]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
primus inter pares
primus inter pares
7 jaren geleden

14 miljoen jaar???…waarschijnlijk 1400 jaar door karren met paarden die honderden jaren lang de zelfde weg hebben gereden…..en dan is het opeens niet meer zo raar!!!

blub
blub
7 jaren geleden

Petrificatie / versteniging kan al plaatsvinden in enkele jaren tijd, dus voor hetzelfde geld zijn die sporen tientallen jaren oud, ipv honderden, duizenden of miljoenen jaren.

Oftewel: korreltje zout verhaal.

frans
frans
7 jaren geleden

Een omgekeerde Marsexpeditie?
Dus bezoek uit de ruimte?
Het kan alle kanten op met speculaties

Richard
Richard
7 jaren geleden

14 miljoen jaar oud, intact, en dat op een breuklijn.
Lariekoek.

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x