Homepagina » Propaganda » Doorgeefluik voor propaganda: Wetenschapper onderzoekt Nederlandse media en komt tot harde conclusies
Doorgeefluik voor propaganda: Wetenschapper onderzoekt Nederlandse media en komt tot harde conclusies

Doorgeefluik voor propaganda: Wetenschapper onderzoekt Nederlandse media en komt tot harde conclusies

De elites bepalen wat er op tv, in de krant en op de radio komt. Media zijn slechts een doorgeefluik. Dat stelt communicatiewetenschapper Tabe Bergman van de Xi’an Jiaotong-Liverpool University in China.

Bergman heeft onderzoek gedaan naar de Nederlandse media en kwam tot de conclusie dat die in handen zijn van een kleine groep elites die vooral denken aan geld.

Het feit dat de journalistiek commercieel is, oefent een grote en negatieve invloed uit op de kwaliteit van de berichtgeving, aldus de wetenschapper.

Geen weerspiegeling

Hij wijst erop dat de krantenmarkt in Nederland bijna een monopolie is geworden. Persgroep en Mediahuis/Concentra hebben vrijwel alle Nederlandse kranten in handen.

Bergman merkt op dat de media geen weerspiegeling zijn van wat er leeft in de samenleving.

Een meerderheid van de Nederlanders was tegen de Irakoorlog in 2003, maar de media namen de valse berichten over massavernietigingswapens klakkeloos over.

Amerikaanse propagandamachine

“Het ‘domme volk’ snapte het, terwijl de meeste journalisten niet door hadden wat er gaande was, namelijk een Amerikaanse propagandamachine die honderdduizenden mensen het leven heeft gekost,” zegt hij.

De berichtgeving over de Irakoorlog is een duidelijk voorbeeld van het feit dat de Nederlandse media een versie van de werkelijkheid tonen die de belangen van de elites dient, aldus Bergman.

De journalistiek weerspiegelt volgens hem vooral de verschillen van meningen van de elites onderling. Wat de bevolking denkt doet er nauwelijks toe.

Allang achterhaald

Hij voegt toe dat bij de Nederlandse omroepen sinds oudsher de elites aan het roer staan.

Het idee van de journalistiek als waakhond van de democratie is allang achterhaald, stelt Bergman.

Hij wijst erop dat het internet betere mogelijkheden biedt voor kritische journalistiek. “Goede informatie is beschikbaar, maar het bevindt zich in de marges van of buiten de mainstream media.”

[Novini]

Vind je deze informatie waardevol? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?
Vond je dit artikel interessant?
Meld je nu aan!
op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het échte nieuws.
Wij hanteren een strikt anti-SPAM beleid en versturen pas email nadat je je aanmelding hebt bevestigd. Je gegevens worden door ons nooit met derden gedeeld. Met één klik kun je je ook weer afmelden.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 

12 reacties

 1. Ik ben het eens met journalist Bart Schut die aangaf dat ze zo’n beetje de gehele avondprogrammering controleren. Startende met het NOS Journaal, Eenvandaag, Nieuwsuur, Pauw en Jinek, en voor de zondagen programma’s als buitenhof. Dat er vervolgens de hele nacht door herhalingen worden uitgezonden, en voor de ochtend, en middag, is niet toevallig.

  Als het een kleine groep elite betreft die vooral bezig is met hun eigen belangen dan zijn er vast en zeker connecties met de VVD, PvdA, CDA en D66, gezien deze partijen de afgelopen twintig jaar er voor zorg droegen dat het nieuws op het publieke net in een staat van censuur werd gebracht zoals we die nu kennen. Het belooft ook weinig goeds gezien de VVD het ziet zitten om met het CDA en D66 een regering te vormen. Zet de propaganda en censuurmachine maar aan!

  36 likes
  • Mee eens! WIL IEDEREEN DIT BERICHT DOORMAILEN NAAR DE GROTE KRANTEN? Misschien dat er dat een lampje gaat branden.

   8 likes
   • Heb ik na lang dralen toch maar gedaan in 2015 (nadat ik voor de zoveelste maal een “aanbieding” kreeg voor het NIET opzeggen). Zie hieronder.

    Beste dames en heren,

    Hartelijk dank voor uw aanbod. Ik had sinds mijn studententijd (jaren ’80) een abonnement op het NRC Handelsblad, het was DE kwaliteitskrant van Nederland. Alles was keurig verzorgd, goede artikelen, mooie foto’s en geen (nauwelijks?) taalfouten. Helaas, is dat niet meer zo. Uitgezonderd een aantal goede artikelen en columns, is er niet veel overgebleven van de krant. En dat is jammer.

    Het is allemaal copy-paste journalistiek geworden. Alles wordt klakkeloos overgenomen van (vooral) de 6 grote media “outlets”. NRC Handelsblad is helaas gewoon een MainStream Medium geworden. De redacteuren en journalisten worden met de dag dommer. Voorbeelden uit 2014:

    Biograferen – Frits Abrahams 2 dec
    Vorige week trapte een hogere overheidsinstantie aan de rem – Joeri Boom 8 dec (India vervuiling)
    Essayerende geest – Marjoleine de Vos – 6 juni
    Bevragen in plaats van vragen/vroegen of vragen stellen
    Driedubbel in plaats van drievoudig (of zesvoudig)
    Enthousiasmeren in plaats van iemand of meerdere personen enthousiast maken
    De Havo in plaats van HET Havo, immers we zeggen wel HET VWO
    Eén iemand in plaats van een persoon of iemand
    Vervoegen is ook moeilijk voor een aantal personen: nog veel meer, nog veel minder, heel erg jammer

    En het stuk van Raymond van den Boogaard (van 25 november) die denkt alle wijsheid in pacht te hebben wanneer hij emeritus hoogleraar Karel van Wolferen (oud correspondent van NRC Handelsblad!!) beschrijft als “zelfbenoemde deskundige”. Wat een arrogantie van de heer Van den Boogaard!
    Wist hij al vantevoren hoe het met het neerhalen van de MH17 zat, dat hij Joost Niemöller onderuit haalde? Het onderzoek hiernaar door de autoriteiten was en is in-en intriest. Dat weet iedereen die NIET de verhalen gelooft die door de MSM worden/werden gepubliceerd. Buiten Europa en de USA/Canada, lacht de rest van de wereld ons uit over de geheime deals die zijn gesloten en de manier waarop het onderzoek is verricht.

    En de artikelen die werden gepubliceerd over de burgeroorlog in Ukraïne? Een ordinaire “color revolution” gesponsord door de CIA, zoals zo vaak is gebeurd in de rest van de wereld: Zuid Amerika, Afrika en Azië. Maar nee, het is allemaal de schuld van Putin en de Russen.

    Voor degenen die nog steeds denken dat Amerikanen heilig zijn en ons hebben bevrijd van de Duitsers zou ik zeggen, lees dit stuk eens:
    http://cluborlov.blogspot.ca/2015/08/peculiarities-of-russian-national.html

    En dit:
    http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2014/10/23/gore-vidal-the-united-states-of-amnesia

    Mijn zwager, wijlen de heer ********, was ook geabonneerd op het NRC Handelsblad en ik kan u vertellen dat hij zich in zijn graf zou omdraaien over het verval van het blad en de journalistiek.
    Ik vind het jammer dat het zover is gekomen, maar ik lees al ongeveer een jaar de artikelen op de volgende websites:

    De Wereld Morgen België
    The Saker
    Voltaire Network
    Club Orlov
    Paul Craig Roberts
    Sputnik
    Russia Insider
    Information Clearing House
    The International Reporter
    Syria News
    Consortium News
    Global Research
    Fort Russ
    Moon of Alabama
    De Lange Mars

    En nee, behalve Sputnik blijven de andere websites leven van donaties van burgers van over de hele wereld.
    Ik ben nu beter geïnformeerd dan toen ik alleen NRC Handelsblad las en het nieuws volgde van de staatsomroep NOS.

    Tenslotte wil ik dit nog kwijt:
    De USA is sinds haar onafhankelijkheid in 1776 tot de dag van vandaag, in 95% van de tijd direct of indirect betrokken geweest bij gewapende conflicten over de hele wereld.
    So, who is the bad guy?

    14 likes
  • Precies @Gezinusk, en bovendien hebben ze dan weer 2 Bilderbergers aan het roer staan, namelijk Rutte en Pechtold, twee opperlakeien van de Bilderbergclub.

   20 likes
 2. Dat media een propogandamachine is snap ik met vele mensen ook wel zónder wetenschappelijk rapport.
  Een kwestie van observeren en redeneren.

  De bewering dat men zich beter kan informeren op internet klopt ook niet helemaal, want meer dan de helft van wat op internet staat is gelogen of verdraaid.
  Aangezien het uitermate lastig is voor de meesten van ons om de wereld rond te reizen en zelf journalistiek te bedrijven, kan men maar beter niet alles klakkeloos overnemen en het gezonde boerenverstand erbij houden.

  18 likes
 3. Bekijk eens deze interview met Ronald Bernard een insider zeer waardevolle informatie.

  De wereld van het grote geld: onthullingen van een insider
  https://vimeo.com/208564502

  5 likes
  • Dat is inderdaad een aangrijpend en zeer weinig verhullend interview @johan. Het laat wederom zien hoe in en in verrot de wereld is en hoe makkelijk we ons daarvan zouden kunnen bevrijden door het simpelweg te zien, te begrijpen en tot in het diepst van ons wezen te beseffen dat de mens de manifestatie is van het licht en dat ze daar absoluut totaal machteloos tegenover zouden staan als wij één zijn en begrijpen waar het om gaat. Het is zo simpel dat we het daarom niet eens opmerken, niets mee doen en ons laten koeioneren, misbruiken, vermoorden, verkrachten en beroven in de veronderstelling dat we er niets tegen kunnen doen omdat zij zo machtig zouden zijn. Niets blijkt minder waar. Als wij niet vrijwillig meewerken zijn zij reddeloos verloren.

   2 likes
   • Helemaal met je eens!

    En daarom moeten dit soort interviews massaal worden gedeeld!
    De massa is helaas nog in een diepe trance achtige amnesia.

    Want hoe de zaken nu ervoor staan is de waarheid dat wij allen het duister aan het voeden zijn iedere dag maar weer dag in dag uit en ieder gaat vrolijk naar zijn/haar werk, school. En denkt totaal niet over de zorgen voor morgen en of zijn/haar naasten het is vooral eigen ego eerst en voor geld doe ik alles mentaliteit.

    0 likes
 4. Eens. Het internet bied betere mogelijkheden voor eerlijkere, kritische journalistiek en goede informatie.
  Bijvoorbeeld ‘Kunnen we praten’ van Joris Luijendijk op de Correspondent. Ik heb dit met veel interesse gevolgd.

  5 likes
 5. Iedreeen weet dat TV en Radio niet leveren wat ze zouden moeten leveren. Denk eens aan educatie. Miljoenen mensen hadden opleidingen kunnen volgen via de TV als de regering dat gewild had. Maar ipv de mens slimmer te maken wordt het gebruikt om hem dommer te maken. Vooral die programma’s van John de Mol zijn afschuwelijk en gif voor de geest. Maar zo zijn er een hele hoop van. Als mensen maar niet gaan denken en nadenken, lijkt wel de idee erachter.

  5 likes
 6. De reguliere pers is afhankelijk van de broodheer en dus bijna per definitie corrupt. Dat is altijd zo geweest en dat zal ook niet beter worden. En nu hebben ze de pech dat via internet bijna alle info beschikbaar is en ze volkomen overbodig zijn geworden. De info vergaren is dus nu zeker een persoonlijke verantwoordelijkheid, maar was dat in feite altijd al. Het vereist allemaal wel enige intelligentie en opvoeding.

  Groeten, Ben

  3 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

We worden op grote schaal voorgelogen. Deze Belgische regisseur heeft er een must-see docu over gemaakt

We worden op grote schaal voorgelogen. Deze Belgische regisseur heeft er een must-see docu over gemaakt

De Belgische regisseur en kunstenaar Johan Grimonprez ...

Kijktip: "De Nederlandse kranten deugen niet meer"

Kijktip: “De Nederlandse kranten deugen niet meer”

Het beeldmateriaal afkomstig uit Syrië van de ...