Binnenland

Europese verkiezingen: ‘Het beeld in de media is volstrekt anders dan de realiteit’

Help ons door dit met iederen die je kent op je social media te delen!

Een oorvijg door de kiezer voor Wilders, kopt de Duitse krant Bild over de uitslag van de Europese verkiezingen in Nederland. Volgens het grootste Duitse dagblad kreeg hij een ‘electorale veeg uit de pan’.

Ik vermoed zomaar dat hij een kleine teleurstelling moet wegslikken, klonk het bij de NOS. De alliantie van PvdA en GroenLinks ging van 9 naar 8 zetels, de PVV van 1 naar 7.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Het beeld in de media is volstrekt anders dan de realiteit, constateert presentator van het NPO-programma Ongehoord Nieuws Tom de Nooijer. GroenLinks-PvdA kreeg 8,3 procent minder stemmen. “Nagenoeg de grootste electorale verliezer. Enorme klap. Dat fusietrucje doet daar niets aan af,” aldus De Nooijer.

Wat zijn de druiven zuur

Hij wijst erop dat de PVV-achterban 2,5 keer zoveel is thuisgebleven als die van GroenLinks-PvdA. “Dat GroenLinks-PvdA nét 1 zetel meer heeft in de exitpoll dan PVV, zegt dus niets over de populariteit onder het volk.”

“Wat zijn de druiven zuur bij Arjan Noorlander en de NOS,” zag oud-politicus Geert Dales. Zijn duiding: “PVV van 1 naar 7 (of 8). BBB 2, NSC 1. Maakt 9 (of 10) erbij voor de nieuwe coalitie. GroenLinks-PvdA verliest. VVD verliest. CDA verliest. D66 kabouterwinstje. Glashelder beeld. Toch ziet de NOS GroenLinks-PvdA als overwinnaar.”

GroenLinks-PvdA is dolblij, maar de ‘grootste’ is niet relevant in de EU, stelt ook Fons Lambie van RTL Nieuws. “Dus: ook bij de Europese verkiezingen maakt Nederland een ruk naar rechts.”

Wanhopige spin

Journalist Bart Schut merkt op: “Er zijn twee echte winnaars: PVV en BBB. De rest is wanhopige spin, waaraan om voor mij onverklaarbare redenen een groot deel van de pers meedoet.”

Iedereen doet alsof deze Europese Parlementsverkiezingen te vergelijken zijn met de Tweede Kamerverkiezingen. Klopt niet, veel lagere opkomst en ander publiek. Het CDA is dus niet ‘terug’ en GroenLinks-PvdA is niet ‘de grote winnaar’, aldus schrijver en publicist Kemal Rijken.

Oud-diplomaat Johannes Vervloed wijst erop dat GroenLinks en PvdA in het Europees Parlement ieder in een andere fractie zitten. “De echte uitslag is: PVV 7, GroenLinks 5 en PvdA 3.”


Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.9 142 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

127 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
RealDutchPatriot
RealDutchPatriot
1 maand geleden

De uitslag zal in de achterkamertjes van de WEF en de EU en met behulp van de voorgeprogrammeerde Smartmatic software van de Dominion computers bepaald worden. 

Marrob BE
Marrob BE
1 maand geleden

Dit had je van de MSM kunnen verwachten.
Als de PVV 11 zetels had gehaald en GL/PvdA 5 zetels, dan had links toch gewonnen.
Kortom het maakt niet uit, want alles is geoorloofd volgens De Tuinkabouter Timmermans.

Marc
Marc
1 maand geleden

Kan niet dat FVD eruit ligt, hier is een fraude van jewelste gepleegd.
Dit is gewoon gedaan om ze uit het EP te houden en de mensen te ontmoedigen, wat ik nu in groepen zie gebeuren.

Frans Peeters
Frans Peeters
1 maand geleden

Stemmen vanaf 16 is ook een linkse zet als de jongeren op school worden gesteurd, niet eens belastingen betalen toch kunnen stemmen ?

Back to top button
127
0
We lezen graag je reactie!x