Bewustzijn

1 op de 5 kinderen is hoogsensitief: “Wij beleven alles veel intenser”

Help door dit met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Eén op de vijf kinderen in België is hoogsensitief, zegt de Belgische pedagoog Steven Gielis van Zitdatzo. Hoogsensitieve kinderen hebben volgens hem een extreem gevoelige amygdala, een deel van de hersenen dat zorgt voor de verwerking van prikkels. Hoogsensitieve personen beleven alles dus als het ware in ‘high-definition’.

“Hooggevoelige kinderen raken snel ontroerd of zijn uitermate gevoelig voor lawaai, geuren of emoties,” zegt Gielis. Hij benadrukt dat hoogsensitiviteit geen stoornis is. “Het is gewoon een aparte karaktereigenschap of bundeling van karaktereigenschappen die bij heel veel mensen voorkomt, vaak zonder dat ze het zelf weten.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Lerares Melissa Mertens en haar twee dochters zijn hoogsensitief. Het drietal beleeft alles veel intenser. Melissa ontdekte haar bijzondere karaktertrek twee jaar geleden dankzij haar dochtertje.

Puzzelstukjes

“Als ze thuis kwam van school had ze vaak woedeuitbarstingen,” zegt ze. “Toen ik erover begon te lezen, kwam ik uit bij hoogsensitiviteit en vond ik een spiegel voor mezelf. Eindelijk vielen de puzzelstukjes op hun plaats. Eindelijk wist ik waarom ik vroeger anders was dan andere kinderen.”

Voor Melissa was de speelplaats vroeger een hel. “Al die prikkels kwamen bij mij ongefilterd binnen en stapelden zich op in mijn hoofd. Ik werd er doodmoe van,” zegt ze over de geluiden, bewegingen en drukte tijdens het speelkwartier.

Anders

Melissa heeft zelf mogen ondervinden hoe het voelt om ‘anders te zijn’, niet begrepen te worden, om zich steeds te willen aanpassen aan de omgeving. “Jaren heb ik blijkbaar gevochten tegen iets wat ik niet kon benoemen,” zegt ze. “Ik wilde zijn zoals de anderen, me aanpassen aan de anderen om op de één of andere manier aanvaard te worden.”

“Zijn wie ik ben is iets wat ik blijkbaar nooit echt gedurfd heb,” gaat ze verder. “Dit heeft me massa’s energie en gezondheidsproblemen gekost besef ik nu. Ik wil niet dat mijn dochters ook zo hard moeten vechten om zichzelf te kunnen zijn.”

Het opvoeden van een hoogsensitief kind vraagt heel wat van ouders. Het belang van een sensitieve opvoeding zorgt ervoor dat je hoogsensitiviteit binnen het gezin in goede banen kunt leiden. Zoek het juiste tempo van je kind, zodat het zich aanvaard zal voelen. Geef je kind voldoende tijd en ruimte zodat het minder druk ervaart. Kijk hier voor meer tips.

[GVA]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

Klinkt als het verhaal van mijn leven.

Wim
Wim
8 jaren geleden

Dat krijgt je als je door fotonen gebombardeerd wordt voor 2 duizend jaren.

louise
louise
8 jaren geleden

Tja voor Hooggevoelige is dit een vreselijke tyd,zelfs met storm zoals van daag zullen hsp mensen/kinderen erg onrustig zijn……maar de negatieve krachten van de laatste jaren en nog de tekomen jaren,pluto in steenbok die alle stenen onderste boven haalt…… Jawel goed natuurlijk dat al t slechte naar boven komt,al vanaf de banken crisis………maar t brengt zoveel negatieve energie naar boven/buiten,dat heel veel mensen het allemaal niet meer kunnen verwerken…. en somber worden….. een Hsp mens/kind heeft duidelijk behoefte aan structuur….. rust en vertrouwen nodig om nog een beetje te kunnen functioneren……Het mooie van deze gave is dat je heel helder alles kan overzien….. en vaak heel creatief bent…….. veel mensen hebben baat bij Bachbloesem druppels,die werken echt op het emotionele systeem,kijk even of er iets bij zit wat je helpt op t moment,overigens hebben hsp mensen/kinderen…… een heel gevoelige huid en kunnen ze niet goed tegen reguliere medicijnen,houd er rekening mee, maar als ik kijk naar mn eigen leven heeft t heel veel gebracht…..maar t is soms ook heel onverteerbaar dit aardse leven,soms denk ik wel eens dat de mensheid compleet gestoord is………wij hsp ers zitten er ook midden in, soms moet je jezelf weleens verontschuldigen omdat je anders bent…..ik wens een ieder veel liefde en wijsheid toe en vooral blijf bij jezelf,dat is je grootste beloning aan t eind van de rit……..

jro
jro
8 jaren geleden

Die overgevoeligheid voor prikkels van buitenaf, zou eventueel kunnen duiden op een vorm van autisme, veelal veroorzaakt door massa vaccinatie op een te jonge leeftijd. ’t Lijkt mij dat ons zelfbewuste ik zich ongeveer op ’t kruispunt bevindt van de denkbeeldige lemniscaatbeweging, een 8 vorm, welke zich afspeelt tussen binnen- en buitenwereld.

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x