
Veel mensen associëren kamelen met de toeristische attracties in Egypte. Deze dieren hebben nog meer te bieden: kamelenmelk is in opkomst als nieuwe superfood.
Frank King uit Asheville in de Amerikaanse staat North Carolina houdt 23 kamelen. Kamelenmelk wordt in het Midden-Oosten al lange tijd op grote schaal geproduceerd. King hoopt nu ook in de Verenigde Staten een markt te openen.
We zijn grotendeels wat we eten, aldus King. “Uit de epigenetica blijkt dat we onze genen kunnen veranderen door middel van onze manier van leven. Als mensen zich verbinden met de natuur voelen ze zich beter.”
Kamelen passen zich gemakkelijk aan. Ze doorstaan zonder veel moeite de hitte van de Saraha en de bittere kou op de Mongoolse hoogvlakte. Het drinken van kamelenmelk kan gezondheidsvoordelen hebben. Sommige Amish stellen dat kamelenmelk helpt tegen autisme en aandachtsstoornissen. “De Amish zijn hun eigen zuivelfabrieken begonnen,” lichtte King toe.
King is altijd al geïnteresseerd geweest in gezondheid. In 1989 begon hij met het maken van homeopathische middelen. Sinds afgelopen jaar worden zijn geneesmiddelen overal in het land verkocht.
De federale overheid verplicht King zijn melk te pasteuriseren als hij in andere staten wil gaan verkopen. Hij hoopt dat de regels rond rauwe melkproducten in de toekomst worden versoepeld. Voor nu maakt hij gebruik van een methode waarbij de meeste voedingsstoffen bewaard blijven.
Via zijn Wild Food Foundation doet King onderzoek naar kamelenmelk, melk van jaks uit de Himalaya en melk van de Watusirund uit Afrika. Lokale stammen maken van de Watusimelk een gefermenteerde drank. Naar schatting leven er zo’n 5000 kamelen in de VS.
Kamelenmelk smaakt iets zouter dan koemelk en bevat driemaal zoveel vitamine C. Het is rijk aan ijzer, onverzadigde vetzuren en vitamine B. Het is een alternatief voor koemelk voor mensen met een koemelkallergie. Sinds 2011 is de kamelenmelk van Kamelenmelkerij Smits de enige die legaal te koop is in de EU.
De Universiteit Wageningen en het Edese ziekenhuis Gelderse Vallei onderzoeken of kamelenmelk goed is voor diabetespatiënten en het voorkomen van hart- en vaatziekten.
Kamelenmelk wordt door bakkerij Vermeulen & Den Otter in Vlijmen gebruikt om kamelenmelkbrood en bonbons van kamelenmelk te maken. Beide producten zijn een alternatief voor mensen met koemelkallergie. Het brood is ook geschikt voor mensen met glutenintolerantie.
Kwam MERS nou ook niet van kamelen ?
Hoezo toevallig……
Das super zeg,is het ook in NL koop,weet iemand dat!?
Dat is geen superfoood, maar een poging om ons Westerlingen te onderwerpen aan de islam.
THNX Pieter,ga meteen kijken!