Homepagina » Gezondheid » 11 redenen om bewerkte voeding vaarwel te zeggen
11 redenen om bewerkte voeding vaarwel te zeggen

11 redenen om bewerkte voeding vaarwel te zeggen

Veel van ons voedsel is bewerkt en geraffineerd. Bewerkte voedingsmiddelen lijken handiger en goedkoper, maar niets is minder waar.

Het blijkt vaak goedkoper en veel gezonder om voedsel zelf te maken. De gemiddelde magnetronmaaltijd bevat het schadelijke bisfenol A, kunstmatige kleurstoffen en vlees van dieren die zijn behandeld met antibiotica.

Voor minder geld kun je verse ingrediënten gebruiken en kiezen voor gezond biologisch rundvlees dat rijk is aan omega 3-vetzuren.

Pesticiden

In ontbijtgranen zijn tot wel 70 verschillende soorten pesticiden aangetroffen. Veel pesticiden zijn systemisch, wat inhoudt dat de chemicaliën in het voedsel terechtkomen.

Wees op je hoede voor ‘natuurlijke’ granen. Het Cornucopia Institute ontdekte dat ‘natuurlijke’ granen vaak zijn besmet met pesticiden, genetisch gemodificeerde ingrediënten en andere chemicaliën. Kies biologisch als je giftige chemicaliën in je voedsel wilt vermijden.

In 2012 verscheen een studie in het tijdschrift Public Health Nutrition waaruit bleek dat mensen die tenminste vijf keer per week thuis kookten tot wel 47 keer meer kans hadden om na 10 jaar nog in leven te zijn dan mensen die meer afhankelijk waren van bewerkte voeding.

Fosfaten

Onderzoek heeft aangetoond dat de fosfaten en genetisch aangepaste ingrediënten in bewerkte voeding vaak veroudering in de hand werken. Het is mogelijk te kiezen voor voedsel dat de huid er jonger uit laat zien, zoals boerenkool, peterselie, amandelen, peren en citroenen.

Voedsel dat rijk is aan omega 3-vetzuren zoals eieren, zalm en walnoten houdt je huid gehydrateerd en vermindert rimpels. Tomaten helpen tegen verbranding van de huid, verjongen onze huid en verhogen de productie van collageen.

Voorverpakte noodles, bewerkt vlees, frisdrank, diepvriesmaaltijden en fastfood bevatten veel fosfaten die kunnen leiden tot zwakkere botten en nierproblemen. Voor sterke botten en gezonde nieren is het belangrijk om ingrediënten als ‘natriumfosfaat’, ‘calciumfosfaat’ en ‘fosforzuur’ te vermijden.

Toegevoegde suikers, met name fructose uit tafelsuiker en glucose-fructosestroop, blokkeren het signaal dat je brein vertelt dat het tijd is om te stoppen met eten, aldus neuro-endocrinoloog Robert Lustig van de Universiteit van Californië in San Francisco.

Lightproducten

Volgens de American Heart Association, een organisatie die zich bezighoudt met de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten, krijgen we gemiddeld 22 theelepers suiker per dag binnen. Let op verborgen bronnen van toegevoegde suikers zoals brood, crackers, diepvriesmaaltijden en sauzen.

Lightproducten bevatten geen geconjugeerd linoleenzuur, een gezond vet dat de strijd aangaat met gewichtstoename en kanker. Vet wordt in het geval van lightproducten vaak vervangen door toegevoegde suikers zodat je hongerig blijft.

Industriële vetten zoals gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën zijn gevaarlijk, maar vet van grasgevoerde dieren in bijvoorbeeld yoghurt is goed voor je hart en brein.

Bewerkte voeding bevat vaak kunstmatige kleurstoffen zodat het voedsel er verser uitziet dan het werkelijk is. Sommige soorten bessensap bevatten 0 procent fruitsap en zijn geheel afhankelijk van kunstmatige kleurstoffen. Sommige kleurstoffen worden geassocieerd met ADHD, astma, allergieën en kanker.

Biologisch voedsel mag daarentegen geen kunstmatige kleurstoffen bevatten en wordt op kleur gebracht met bijvoorbeeld kurkuma en bieten.

Opioïden

In 2005 ontdekten onderzoekers van de Princeton-universiteit dat het eten van suiker de aanmaak van opioïden stimuleert. Verslavende drugs zoals morfine of heroïne doen hetzelfde.

Kinderen die twee tot drie keer per week fastfood eten lopen significant meer risico op het krijgen van astma. Dat komt grotendeels omdat bewerkte voeding kan leiden tot ontstekingen in het lichaam. Mensen die daarentegen tenminste drie keer per week fruit en groenten eten hebben minder kans op astma.

Als je bewerkte voedsing eet neem je zonder dat je het weet deel aan een enorm experiment. In de VS mag voedsel worden bewerkt met meer dan 80.000 chemicaliën. Slechts 15 procent hiervan is inmiddels onderworpen aan een langetermijnonderzoek.

Je kunt in plaats daarvan eens wat vaker naar de markt gaan om met verse ingrediënten te experimenteren. Of vorm in je eigen buurt een kookclub en bedenk samen nieuwe ideeën. Wissel recepten uit en deel met elkaar zodat je de hele week een koelkast vol gezonde opties hebt zonder dat je lang in de keuken hoeft te staan.

Bron: Rodale.com

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • vrillon schreef:

  Ik wil een beetje de primal blueprint volgen kwa eten.. ik eet ook al geen suiker meer, met name omdat mn tanden eruit vallen waar je bij staat.
  En zoveel mogelijk biologisch.. ik eet smorgens 3 eieren per dag, als ik naar de winkel ga haal ik biologische eieren, mn ma neemt gewoon scharreleieren mee hoe vaak ze ook toe heeft gezegd dat ze minimaal vrije uitloop eieren mee zou nemen.. biologisch vlees zal ik sowieso niet geserveerd krijgen hier thuis, want te duur en onzin in mn ouders ogen. etc. etc.
  Ik probeer zoveel mogelijk troep te mijden, maar dat gaat nooit volledig goed komen zo lang ik nog thuis woon.
  En ik eet in het weekend ook gewoon friet enzo.. de grootste rotzooi-bom die ik binnen krijg per week is waarschijnlijk de berenklauw die ik bestel bij de friettent.. zal wel allemaal troepvlees en allerlei suikers ofzo in zitten en andere troep..

  0 likes
 • doler schreef:

  weet je wat prettig zou zijn
  om alle producten die niet goed zijn op en lijst te zetten, nu is het zo alles staat in kleine letters, kan je niet lezen
  maar gewoon, een produkt met fabrieks of merknaam erbij
  daar naast een lijst met gezeonde en goede producten
  je kan wel lopen roepen dat en dat is niet goed, maar ik weet echt wat wel of niet goed is

  0 likes
 • koos schreef:

  [quote name=”vrillon”]Ik wil een beetje de primal blueprint volgen kwa eten.. ik eet ook al geen suiker meer, met name omdat mn tanden eruit vallen waar je bij staat.
  En zoveel mogelijk biologisch.. ik eet smorgens 3 eieren per dag, als ik naar de winkel ga haal ik biologische eieren, mn ma neemt gewoon scharreleieren mee hoe vaak ze ook toe heeft gezegd dat ze minimaal vrije uitloop eieren mee zou nemen.. biologisch vlees zal ik sowieso niet geserveerd krijgen hier thuis, want te duur en onzin in mn ouders ogen. etc. etc.
  Ik probeer zoveel mogelijk troep te mijden, maar dat gaat nooit volledig goed komen zo lang ik nog thuis woon.
  En ik eet in het weekend ook gewoon friet enzo.. de grootste rotzooi-bom die ik binnen krijg per week is waarschijnlijk de berenklauw die ik bestel bij de friettent.. zal wel allemaal troepvlees en allerlei suikers ofzo in zitten en andere troep..[/quote]

  3 eieren per Week is genoeg voor iemand die ook vlees eet..

  0 likes
 • Deefdrums schreef:

  Als je genoeg noten eet(paranoten, macademia’s, ongeroosterde cashewnoten, hazelnoten met vel, walnoten, amandelen met vel en alles ongezout)(hier neem ik van elk een paar per dag), kokosvet gebruikt om te roerbakken of je eitje te bakken, en hennepzaad of hennepolie dagelijks naar binnen werkt kan je vlees met gemak aan de kant zetten. Dan wordt vis zelfs overbodig. Zolang je deze dingen naar binnen werkt, misschien wat zuurdesembrood(biologisch), je groentes en fruit(bio), misschien als aanvulling incabessen of gojibessen(bio). Dan krijg je alles binnen wat je nodig hebt en zal je merken dat je na 3 weken nog nie eens meer behoefte hebt in bewerkt voedsel. Op deze manier breng je je omega 3 en 6 in de perfecte verhouding, krijg je alle eiwitten die er zijn dagelijks binnen en alle vitaminen dagelijks binnen.

  0 likes
 • DingieM schreef:

  [quote name=”Deefdrums”]Als je genoeg noten eet(paranoten, macademia’s, ongeroosterde cashewnoten, hazelnoten met vel, walnoten, amandelen met vel en alles ongezout)(hier neem ik van elk een paar per dag), kokosvet gebruikt om te roerbakken of je eitje te bakken, en hennepzaad of hennepolie dagelijks naar binnen werkt kan je vlees met gemak aan de kant zetten. Dan wordt vis zelfs overbodig. Zolang je deze dingen naar binnen werkt, misschien wat zuurdesembrood(biologisch), je groentes en fruit(bio), misschien als aanvulling incabessen of gojibessen(bio). Dan krijg je alles binnen wat je nodig hebt en zal je merken dat je na 3 weken nog nie eens meer behoefte hebt in bewerkt voedsel. Op deze manier breng je je omega 3 en 6 in de perfecte verhouding, krijg je alle eiwitten die er zijn dagelijks binnen en alle vitaminen dagelijks binnen.[/quote]

  Zelf groente/fruit kweken is eigenlijk een must, zo bouw je ook kennis op hoe de natuur in elkaar steekt. Het begin is niet makkelijk, maar oefening baart kunst. Ook op kleinere plekken is dit haalbaar. Ik ga er snel mee beginnen, met de voorjaarsgroenten 🙂

  0 likes
 • Hunting Wolf schreef:

  Waarom is suiker wit??Omdat deze is gebleekt.Waarmee??Bleekmiddel.Als kind stonden wij al met een stok langs de weg.In de stok zat een grote spijker.Als er een suikerbietenwagen voorbij kwam, was het boem met de stok, en vielen er zomaar zonder dat we er iets aan konden doen allemaal suikerbieten op de weg.Wij kauwden deze, dus die waren voor mee naar onze “HUT”,die in een verlaten gemeentelijke boomgaard stond, waar pas 8 jaar later werd gebouwd, en de boomgaard al die tijd onbebeert was.Al die kunstmatige dingen die nu te koop zijn hoef ik niet meer, omdat ik beter heb gehad.Het fruit wat in de boomgaard groeide, was bedoeld voor export maar 10 keer hoogwaardiger van kwaliteit dan de Nederlander in de winkel kon kopen.Ik vraag me nog wel eens af waarom het fruit nooit weer zo gesmaakt heeft als toen.Ik koop geen blikje pakje of zakje maar eet alles het liefst zo vers mogelijk, en daarom heb ik een volkstuintje genomen, samen met mijn zoon.2 huishoudens eten ervan.Ik hoef geen andijvie die naar water smaakt, in vergelijk met die ik zelf verbouw.Laat staan hondevoer met allemaal E nummers erin.WAT??? Zelfs een hond kreeg dit van mij NIET.

  0 likes
 • Deefdrums schreef:

  @DingieM

  Grappig! Ben dit jaar met kruiden begonnen om er indd meer kennis van te nemen. Ben ook aan het verdiepen in de wilde eetbare planten, het is ongelooflijk wat er allemaal in het park groeit wat je gewoon kan eten en waar ook nog eens een hoge voedingswaarde bevat. Sommig “onkruid”(bvb melde) is voedzamer dan de spinazie van tegenwoordig. Maar je hebt helemaal gelijk. Seizoens eten is in ieder geval beter voor je lichaam, ook je lichaam is seizoens gebonden… altijd naar je lichaam luisteren maar niet teveel naar je maag en je rechterhersenhelft:P.

  0 likes
 • Mojomirosa schreef:

  [quote name=”Hunting Wolf”]Waarom is suiker wit??Omdat deze is gebleekt.Waarmee??Bleekmiddel… Al die kunstmatige dingen die nu te koop zijn hoef ik niet meer, omdat ik beter heb gehad… Ik vraag me nog wel eens af waarom het fruit nooit weer zo gesmaakt heeft als toen.Ik koop geen blikje pakje of zakje maar eet alles het liefst zo vers mogelijk, en daarom heb ik een volkstuintje genomen…[/quote]

  Je hebt gelijk, fruit en groenten smaken nergens meer naar. Vorige week aardbeien bij de Ab gekocht ze zijn rood,hard en smakeloos. Maar eh… over je volkstuintje, toch geen kunstmest erover hè? Door gebruik van kunstmest verdwijnen teveel mineralen uit de grond. En die zijn voor ons nét zo belangrijk als vitamines. Ik neem elke dag 2 theelepels sole van Keltisch zeezout(83 mineralen). Het “foute” witte keukenzout (van de hoge bloeddruk/toevoeging met droogmiddel erin)heb ik al jaren niet in huis.

  0 likes
 • Sunshine schreef:

  @vrillon, dat je tanden eruit vallen heeft weinig met suiker te maken.
  Het geeft wel aan dat je een voedingsstoffentekort hebt.

  Ons lichaam bestaat uit mineralen.
  We moeten daarom zorgen dat we zo gevarieerd mogelijk eten om zoveel mogelijk verschillende mineralen binnen te krijgen.

  Er bestaat niet zoiets als een algemeen gezond eetadvies omdat ieders lichaam anders reageert op voeding.
  Iedereen in de westerse wereld kampt met voedingstoffentekorten omdat onze landbouwgronden uitgeput zijn dankzij de intensieve bewerking en het gebruik van pesticiden en kunstmest.

  Hoewel biologisch eten zeker de voorkeur heeft bevatten ook die gronden niet meer alle mineralen

  Als je wilt weten welke voeding goed voor je is moet je weten hoe je lichaamschemie is.

  Met RBTI (Reams Biological Theory of Ionisation) kun je dat meten maar je moet iemand zien te vinden die deze methode toepast en die zijn er niet veel in NL. Ik wilde je een link doen waar je een consultant kunt vinden maar die link doet het even niet.

  0 likes
 • Mojomirosa schreef:

  [quote name=”Sunshine”]

  Met RBTI (Reams Biological Theory of Ionisation) kun je dat meten maar je moet iemand zien te vinden die deze methode toepast en die zijn er niet veel in NL. Ik wilde je een link doen waar je een consultant kunt vinden maar die link doet het even niet.[/quote]

  Weet je bloedgroep dan weet je welk eten beter voor je is 😉

  http://home.planet.nl/~holtj019/nl/art_bloedgroep.html

  0 likes
 • Marijan schreef:

  al eet je 10 eieren per dag, je cholesterol gaat echt niet stijgen. Ei is nieuw leven is groei/gezondheid.
  Pitten,zaden enz. kunnen geen vlees en vis vervangen. In alle pitten,zaden,granen enz. zitten fytinezuur en bindt zich aan mineralen waardoor je die weer uitplast en poept. Door fermentatie of weken kan je wel wat fytinezuur wegnemen maar niet alles. Dierlijke produkten (grasgevoerd is een must) zit alles voor ons in in opneembare vorm, vitamine A,D3,E en K2. In planten zit pro-vitamine A(caroteen), D2 en K1, voor ons geen opneembare vorm.Inname wil nog niet zeggen opname.
  Steve Jobs was een vegetarier/fruitarier en kreeg alvleesklierkanker. De acteur Ashton Kutcher gaat Steve Jobs spelen en leefde zich in zelfs in zijn voedingspatroon. Hij belandde vrij snel in het ziekenhuis met een ontstoken alvleesklier (suikers in fruit)

  0 likes
 • Carole schreef:

  [quote name=”doler”]weet je wat prettig zou zijn
  om alle producten die niet goed zijn op en lijst te zetten, nu is het zo alles staat in kleine letters, kan je niet lezen
  maar gewoon, een produkt met fabrieks of merknaam erbij
  daar naast een lijst met gezeonde en goede producten
  je kan wel lopen roepen dat en dat is niet goed, maar ik weet echt wat wel of niet goed is[/quote]
  En wat ik prettig zou vinden dat er wordt verteld wat wel gezond is. Hier wordt ik blij van en gemotiveerd om mee aan de slag te gaan in plaats van wat niet goed voor mij is omdat ik dan opstandig wordt wat er allemaal met ons ‘voedsel’ wordt uitgevreten

  0 likes
 • Sun schreef:

  Hoi Vrillon,

  Bewustwording is de 1e stap. En dat is al heel wat. Het vergt ongekende discipline wil je ooit in staat zijn om volledig op natuurlijk en biologisch voeding over te kunnen stappen terwijl er immens veel verleidingen op de loer liggen.
  Belangrijk is ook indien je denkt dat je iets schadelijks eet, er gewoon van te genieten en ervan overtuigd zijn dat het menselijk lichaam, jouw lichaam, in staat is om alle rommel op te ruimen. Gedachtenkracht is namelijk ook erg krachtig. Dus negatieve gedachten bij het eten van iets schadelijks maakt het vele male schadelijker.
  Verder kun je gewoon proberen om elke keer een klein stapje te nemen als je daadwerkelijk je voedingspatroon wilt veranderen. En bedenk wel je voedingspatroon veranderen is een van de grootse uitdagingen in de moderne wereld. Dus veel succes en het geeft niets om af en toe terug te vallen op oude ‘slechte’ gewoontes. Dat is menselijk. Je zult trouwens wel merken dat je verlangen naar slecht voedsel heel veel minder zal worden indien je lichaam voldoende bouwstoffen binnenkrijgt. Dus e.e.a. versterkt elkaar. Tevens kun je natuurlijk ook zelf boodschappen gaan doen, zullen ze thuis vast wel blij mee zijn.
  Veel liefs!!!

  [quote name=”vrillon”][..]Ik probeer zoveel mogelijk troep te mijden, maar dat gaat nooit volledig goed komen zo lang ik nog thuis woon.
  En ik eet in het weekend ook gewoon friet enzo.. de grootste rotzooi-bom die ik binnen krijg per week is waarschijnlijk de berenklauw die ik bestel bij de friettent.. zal wel allemaal troepvlees en allerlei suikers ofzo in zitten en andere troep..[/quote]

  0 likes
 • Sun schreef:

  Hi Deefdrums,
  Klinkt goed. Ik ben van plan om ook hennepplanten te laten groeien in mijn tuin om er thee van te maken. Heb je tips waar ik zaadjes voor het planten vandaan zou kunnen halen?
  Veel liefs!

  [quote name=”Deefdrums”]Als je genoeg noten eet(paranoten, macademia’s, ongeroosterde cashewnoten, hazelnoten met vel, walnoten, amandelen met vel en alles ongezout)(hier neem ik van elk een paar per dag), kokosvet gebruikt om te roerbakken of je eitje te bakken, en hennepzaad of hennepolie dagelijks naar binnen werkt kan je vlees met gemak aan de kant zetten. Dan wordt vis zelfs overbodig. Zolang je deze dingen naar binnen werkt, misschien wat zuurdesembrood(biologisch), je groentes en fruit(bio), misschien als aanvulling incabessen of gojibessen(bio). Dan krijg je alles binnen wat je nodig hebt en zal je merken dat je na 3 weken nog nie eens meer behoefte hebt in bewerkt voedsel. Op deze manier breng je je omega 3 en 6 in de perfecte verhouding, krijg je alle eiwitten die er zijn dagelijks binnen en alle vitaminen dagelijks binnen.[/quote]

  0 likes
 • kengai schreef:

  Marijan en het nieuwe leven vermoord jij, omdat je denkt dat een ei geweldig voedsel is.
  Dit zijn weer allerlei excuses om dieren te mogen vermoorden omdat jij dat lekker vind.
  1 vegetarier gaat dood aan kanker, dan is het de schuld van het eet patroon, maar al die mensen die vlees eten en dood gaan aan kanker, dat is gewoon pech?

  0 likes
 • Marijan schreef:

  bekijk onderstaande linken maar eens:
  bekijk het filmpje van Alan Savory:
  verduurzaming van leefomgeving door het houden van vee

  http://melchiormeijer.wordpress.com/2013/03/06/paleo-tegen-de-verwoestijning/ Nederlandse Link met commentaren

  http://freetheanimal.com/2013/03/sustainability-sushmainability-grassfed.html en de Amerikaanse link met commentaren
  Er kan geen plant leven zonder bodemleven en er kan geen bodemleven zijn zonder mest. Alles is leven waar wij weer een onderdeel van zijn. Mensen die planten eten kunnen dit ontkennen maar de enige manier waardoor een plant kan groeien is door mest.
  Massai eten vlees,melk en bloed en staan bekend als sterk, gezond en langlevendheid. De eskimo’s eten uit de zee(dieren) Toen ze nog geen westerse voeding aten hadden ze een tandbederf van 0,01 %. Dat zegt ook alles over de algehele gezondheid. En zo zijn diverse voorbeelden.

  0 likes
 • Marijan schreef:

  Enne Kengai, het gaat mij niet puur om wat ik lekker vind, maar wat goed voor me is. Ik heb ook een tijdje gedacht dat geen vlees eten beter voor me was maar kom toch echt wat te kort. Je moet je altijd afvragen welke kwaliteit vlees. Grasgevoerd of industrievlees (wat helemaal niet meer te vergelijken is met echt vlees)
  Trouwens, over het algemeen zijn vegetariers al bewuste eters en willen ook niet roken enz. Die letten al op in tegenstelling tot de niet bewuste westerse mens, die constant een uitputtingsslag levert op zijn lichaam door te roken, drinken, E-nummers te gebruiken, uit de magnetron enz. Het lijstje is oneindig. Dus dan klopt het wel dat de gemiddelde vegetarier bewust bezig is. Er zijn echter stoffen die niet door groente,zaden,pitten te vervangen zijn. We hebben gewoon verzadigd vet nodig met vit.A,D,E en K. Vetoplosbare vitaminen die mineralentransport mogelijk maken. Dat gaat je niet lukken op een vegetarische/veganistische leefstijl.

  0 likes
 • RRR schreef:

  [quote name=”Marijan”]Enne Kengai, het gaat mij niet puur om wat ik lekker vind, maar wat goed voor me is. Ik heb ook een tijdje gedacht dat geen vlees eten beter voor me was maar kom toch echt wat te kort. Je moet je altijd afvragen welke kwaliteit vlees. Grasgevoerd of industrievlees (wat helemaal niet meer te vergelijken is met echt vlees)
  Trouwens, over het algemeen zijn vegetariers al bewuste eters en willen ook niet roken enz. Die letten al op in tegenstelling tot de niet bewuste westerse mens, die constant een uitputtingsslag levert op zijn lichaam door te roken, drinken, E-nummers te gebruiken, uit de magnetron enz. Het lijstje is oneindig. Dus dan klopt het wel dat de gemiddelde vegetarier bewust bezig is. Er zijn echter stoffen die niet door groente,zaden,pitten te vervangen zijn. We hebben gewoon verzadigd vet nodig met vit.A,D,E en K. Vetoplosbare vitaminen die mineralentransport mogelijk maken. Dat gaat je niet lukken op een vegetarische/veganistische leefstijl.[/quote]

  Ik weet het niet hoor, ik probeer in de midden weg te blijven dus eet net zoals men vroeger deed af en toe vlees(echt vlees). Maar, ik ken toch wel wat vegatariers waarvan sowieso één die dik in de 80 is, en al 80 jaar vegatarier, hij heeft met zijn vrouw het eerste vega retaurant geopend in de jaren 70 in denhaag, puur rasvergatarier. Loopt en leeft als een jonge god, zonder vlees !!!!

  Ook zijn er artiesten en acteurs waaronder cliff richard, dik 70 en puur ras vergatatier !!! ik wil jou en me zelf als vlees etend mens nog wel een show zien geven op die leeftijd, en dan nog springen/dansen en gek doen !
  Het bewijs kun je zien op youtube.

  Mijn moeder is groot geworden in denhaag en er was na de oorlog niet veel geld en luxe. middel groot gezin en dus was er absoluut geen geld om elke dag vlees te eten, dit deden ze dan 2a3 keer perweek.
  Dat lijkt me beter dan dat je 3x perdag elke maaltijd (bewerkt)vlees eet hoor.

  0 likes
 • kengai schreef:

  Marijan, dierlijke mest is helemaal niet nodig, zie de oerwouden, die geweldig groeien op plantaardige resten.
  Het bemesten hier in Nederland is helemaal gevaarlijk met die enorme hoeveelheden vee-industrie stront.
  Weet je wel hoeveel schadelijke stront onze vee-industrie leverd en hoe we onze bodemleven hiermee kapot maken.

  0 likes
 • RRR schreef:

  [quote name=”kengai”]Marijan, dierlijke mest is helemaal niet nodig, zie de oerwouden, die geweldig groeien op plantaardige resten.
  Het bemesten hier in Nederland is helemaal gevaarlijk met die enorme hoeveelheden vee-industrie stront.
  Weet je wel hoeveel schadelijke stront onze vee-industrie leverd en hoe we onze bodemleven hiermee kapot maken.[/quote]

  Bemesten is begonnen na de tweede wereld oorlog, net als veel andere ellende wat toen begonnen is.

  Voor de tweede wereld oorlog was vrijwel alles biologisch wat de mensen aten.
  Nu is dit 1/10 misschien nog niet eens.

  0 likes
 • Robin123 schreef:

  klopt niet kengai
  Zonder alle insecten en dieren zou er geen oerwout zijn

  Gisteravond zag ik deze intrigerende TED talk van de Britse ecoloog Allan Savory. Hij bevestigt een vermoeden dat ik lang heb gehad, maar waar ik geen vinger achter kon krijgen, omdat ik er simpelweg te weinig van weet. Het is de intensieve akkerbouw die de aarde naar z’n ratsmodee helpt (Graan consumptie). Die gezonde ecosystemen doodt, schaarste en honger veroorzaakt en zelfs verantwoordelijk is voor de ‘lekkage’ van CO2 in de atmosfeer. Alleen door op massale schaal grazers(koeien, Geiten..) te introduceren kunnen we biodiversiteit creëren en de oprukkende verwoestijning tegenhouden en zelfs omkeren, zegt Savory.

  0 likes
 • Robin123 schreef:

  Verwoestijning is een mega probleem. Satellieten van het ESA-programma DesertWatch registreren het gortdroog: het achterland van Europese Middellandse Zeekust verandert in rap tempo van een vruchtbare wijngaard in een dorre zandbank. Spanje lijkt steeds meer op een noordelijke uitloper van de Sahara. Maar ook de woestijnen zelf, waar een half miljard mensen wonen en die een enorme biodiversiteit bieden, worden door het broeikaseffect bedreigd. Vorig jaar stelde de Britse fysisch geograaf Prof Andrew Warren in een rapport van de Verenigde Naties: ‘De duizenden planten- en diersoorten die in een ‘gezonde’ woestijn leven, sterven uit. Die soorten zijn aangepast aan hitte en droogte en vormen onze enige hoop als het straks ook bij ons droger en heter wordt.’
  Je kunt geen intellectueel spreken of hij meldt trots dat hij flexitariër is. Het milieu, weet je wel? Mocht de discussie per ongeluk op paleo (vlees eten dierlijk voedsel) komen, dan duikt altijd en eeuwig het argument op dat de wereld ten onder zou gaan als iedereen die leefstijl zou gaan toepassen. Allan Savory ontmaskert deze dooddoener als naïeve en zelfs desastreuze nonsens. Het idee dat grazers verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld het broeikaseffect, berust volgens hem op een machtige conceptuele blunder. Als we de nu onvruchtbare gebieden op aarde zouden gaan beheren met grazers, zouden die gebieden zo veel CO2 kunnen binden dat het CO2-gehalte in de atmosfeer snel zou dalen tot het niveau van voor de industriële revolutie. Bovendien zou die aanpak miljoenen mensen een evolutionair correcte voeding verschaffen, in plaats van een armoedige, ziekmakende slavenvoeding. Graan consumptie, Aardappelen Consumptie….

  Allan Savory: How to green the world’s deserts and reverse climate change

  http://melchiormeijer.wordpress.com/2013/03/06/paleo-tegen-de-verwoestijning/

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=vpTHi7O66pI

  0 likes
 • Marijan schreef:

  Kunst(mest)matig bemesten is idd na de oorlog begonnen en daarna spuiten met gif om de verarmingstoestand van de grond te verdoezelen. Op ongezonde grond komen ongewenste organismen opaf, weliswaar om op te ruimen. Verbeter de omgeving en dat soort organismen blijven weg.
  Ook pas gelezen dat een grazer bv. een koe (een gezonde van BD landbouw) geeft meer aan de grond (mest) dan hij neemt (gras en kruiden) En door gezonde voeding en dat hoeft echt niet elke dag vlees te zijn wordt je vanzelf goed doorvoed en eet je steeds minder, dus geen kwantiteit maar kwaliteit is het toverwoord en dan hoeft er niemand in de wereld honger te lijden.

  0 likes
 • kengai schreef:

  Klopt wel Robin, het gaat om voedsel voor de bomen, niet over het voortplanten en dan heeft een oerwoud geen dierlijke mest nodig.
  Het massaal nemen van vee voor de voedsel is een dooddoener van vleeseters.
  Kijk maar eens goed naar de film meat the truth van PvdD en zie de ellende die de vee-industrie veroorzaakt.
  Wat onze vriend Savory vertelt slaat de plank volledig mis.

  0 likes
 • Robin123 schreef:

  Het feit dat we landbouwers en veehouders zijn geworden heeft ons een evolutionair voordeel opgeleverd, want we hoefden niet meer als nomaden rond te trekken achter plantenetende kuddes aan. We hoefden ook niet meer te jagen, want we konden nu op 1 plek blijven en in onze voedselbehoeftes voorzien.

  Dat we veehouders werden is dan ook niet het probleem, want dat was een voortzetting van ons eerdere patroon van jager-verzamelaar. We konden nu alleen makkelijker beschikken over dierlijke vetten en eiwitten en bovendien hadden we er een nieuw vet- en eiwitrijk voedingsmiddel bij: melk. Melk is dan ook niet het probleem, want hoewel het een neolitisch voedingsmiddel is sluit het aan op wat we daarvoor al consumeerden.

  Het probleem is graan. Nooit eerder tevoren hadden we een zetmeelbron als hoofdvoedsel. Hiermee hebben we evolutionair een verkeerde afslag genomen. Het heeft geleid tot woestijnvorming door regelrechte bodemuitputting en wat we de aarde aandoen doen we onszelf ook aan. Ineens zien we dan ook in de skeletten en schedels van graaneters terug dat ze mineraaltekorten hadden en dus osteoporose, rachitis, tandbederf en andere botziekten kregen. Ook werden we kleiner, incl. onze schedels (we werden dus dommer!), en kregen we reuma/artritis/jicht en andere aandoeningen die voorheen niet speelden.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  kabinet

  Kabinet gaat ‘onwaarheden’ over coronavaccin bestrijden op social media: ‘Rillingen lopen over mijn rug’

  Een speciale denktank gaat ‘onwaarheden’ over het ...

  maan

  Er is beslist iets gaande op de maan, maar wat?

  Midden in de coronacrisis heeft de regering-Trump ...

  >