Homepagina » Financieel » 1100 euro per maand. En daar hoef je niets voor te doen
1100 euro per maand. En daar hoef je niets voor te doen

1100 euro per maand. En daar hoef je niets voor te doen

Lange tijd werd er lacherig gedaan over het basisinkomen. Het zou een absurde utopie zijn. In België wordt er nu echter serieus over gesproken.

“Het wordt tijd dat ook ons land onderzoekt of het een basisinkomen kan invoeren,” zei het Belgische Kamerlid Nele Lijnen.

Je hoeft er niets voor te doen en alles waarvoor je werkt, komt erbovenop.

Limiet

Volgens de OESO kan België nu al makkelijk 750 euro per maand per individu uitkeren als alle onderdelen van de sociale zekerheid worden geschrapt die niet aan onze gezondheidszorg zijn gerelateerd, aldus Lijnen, die in haar boek Win for life pleit voor invoering van het basisinkomen.

Ze gaat uit van 1100 euro per maand. Dat bedrag ligt boven de armoedegrens en is ook niet dermate hoog dat het onbetaalbaar wordt.

Lijnen wijst erop dat we in onze maatschappij een limiet hebben bereikt. We moeten steeds langer werken om de huidige welvaart te behouden.

Fikse besparing
1100 euro per maand. En daar hoef je niets voor te doen

Nele Lijnen (Facebook)

Daarnaast komen er steeds meer gepensioneerden bij en nemen robots steeds meer werk over waardoor er bij de overheid minder binnenkomt aan inkomstenbelasting.

Het basisinkomen vervangt het systeem van uitkeringen en vergoedingen. Denk aan kinderbijslag, pensioen, werkloosheidsuitkering, enzovoorts.

“Dat betekent een stuk minder bureaucratie en dus een fikse besparing,” zegt Lijnen. “Extreme armoede zal verdwijnen en fraude wordt zinloos.”

Onbetaalbaar

Het basisinkomen is volgens het Kamerlid geen luxe, maar een noodzaak, aangezien ons systeem onbetaalbaar is geworden.

“De wereld verandert steeds sneller en onze overheid is niet meer in staat om zich aan te passen,” zegt ze. “Niets doen is geen optie.”

Tegendeel

Critici zeggen dat mensen niet meer blijven werken als ze een basisinkomen krijgen. Volgens Lijnen bewijzen alle experimenten het tegendeel.

“De meesten willen vooruit in het leven: ze blijven aan de slag,” benadrukt ze.

[Nieuwsblad]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Yesyester schreef:

  Ik stem voor, 2200€ (Met mijn vrouw erbij)extra dan kan ik 2 dagen minder werken.
  Dan blijft er meer tijd over voor de opvoeding en rust in ons leven.
  En ga ik 2 x per jaar op vakantie ipv 1x
  Win win situatie

  • Rob ter Horst schreef:

   Helaas, jullie krijgen er geen 2200,- extra bij! Je basisloon wordt 1100,- per persoon, en dat wordt dan weer aangevuld tot je huidige loon door jouw werkgever. Jouw werkgever gaat je voor je 40-urige werkweek véél minder geld geven! Nogmaals, het is géén 1100,- + huidig loon!!!

   Zie de link naar Nieuwsblad.
   “En werkgevers krijgen blijere werkkrachten, die ook goedkoper zijn. Want het is niet de bedoeling dat het basisloon bovenop ons huidige salaris komt.”

   • Rikkie schreef:

    Werkgevers zullen juist na invoering van basisinkomen ” normaal” moeten betalen, want `pas na invoering van het basisinkomen is er sprake van een arbeidsmarkt. Nu is er sprake van een slavenmarkt.

    • Rob ter Horst schreef:

     Iedereen hier zit zich opnieuw rijk te rekenen, basisinkomen + werkinkomen maar zo werkt het dus niet.
     Zoals je nu over uitkeringen óók belastingen betaald, zou het zomaar kunnen dat je over het basisinkomen óók belastingen moet betalen.
     Dan is het ook de vraag waar dit basisinkomen vandaan komt, wie betaald dit!
     As iedereen een basisinkomen krijgt, dan is de rekensom simpel. Je moet nu al 225 miljard euro ophoesten, per jaar en oplopend…
     Waar denk je dat al dit geld vandaan gaat komen, de overheid? Wij, de belastingbetaler? De rijken, die volgens sommigen hier allemaal illegaal aan hun rijkdom zijn gekomen?
     Jij zegt ook dat de werkgever pas na het basisinkomen, jou een normaal loon moet geven voor jouw 40 urige werkweek. Óók weer zo makkelijk 1+1, maar in het artikel staat duidelijk dat dát niet de bedoeling is, dus vraag ik mij af waar het idee van dit basisinkomen daadwerkelijk vandaan komt. Wie heeft er het voordeel van. In ieder geval de werkgever…

     Zorg eerst maar eens dat we het eens worden over wat we nu precies willen, en dat de rekensom klopt. Dan zien we wel weer verder…

     • Joris schreef:

      Inderdaad, een interessante vraag: waar komt het geld vandaan? 80 miljard per maand voor QE in Europa.

     • Erik schreef:

      De rekensom zal zijn.
      Iedereen zijn loon volledig + basis vergoeding = uitgaven.
      Bureacratische rompslomp afschaffen + inkomstenbelasting op totale inkomsten = inkomsten.

      Onderschat niet wat alle goed betaalde baantje bij de overheid kosten, dit plus de grotere inkomsten van inkomstenbelasting = een boel geld.
      De kosten van alle uitkeringen met de burocratie daarboven op, een uitkering zal zeker boven de 2000€ komen.
      (Huur gebouwen, personeel, boekhouding enz)

      Voordeel is vooral dat je zo de economie weer laat aantrekken, want uitgeven is beter voor de staatskas.

      In theorie mogelijk, maar het klinkt als een win voor de burgers, dus ik ben sceptisch.

      Tevens als site note: door het verkopen van alle staats bedrijven, en het uithanden geven van de geld pers.
      Heeft de bv Nederland zelf zijn inkomstenbronnen weggedaan.
      Nu is de enigste inkomstenbron (buiten de handel) vooral de Nederlander zelf.

 • droogtrommel schreef:

  Ik denk ook dat ze blijven werken als ze een kleine vergoeding krijgen, dan hebben ze namelijk net iets meer dan hun buren.

  • droogtrommel schreef:

   Moet wel erbij zeggen dat er heel weinig werk zal zijn, dus zal lastig worden.

   • Vero schreef:

    Dan kan je voor je oude mama zorgen ipv haar in een achtergelaten verzorgingshuis te moeten dumpen met 1x per dag recht om te plassen op een normaal wc. Eindelijk liefde en dankbaarheid voor jou te hebben verzorgen zolang ze kon.

   • Erik schreef:

    Mensen gaan werk creëren, zoals doe wat je graag wilt maar waar je nu niet van kan leven.
    Er zouden meer artiesten komen, schrijvers en dat soort.
    Maar ook meer mensen idd in de zorg, omdat daar toevallig hun ouders in liggen.
    Tevens zouden meer mensen minder gaan werken, zodat er ook meer werk overblijft.

 • bert s schreef:

  Wat is er nieuw? Een uitkering is toch al een soort basisinkomen. Enkele kennissen van mij leven al jaren op een uitkering/basisinkomen zonder daar überhaupt iets voor te doen.

  • Loki schreef:

   bert s
   Nee dat is het niet, want je kunt daar niet al je vaste lasten van betalen en ben je genoodzaakt toeslagen aan te vragen. Een basisinkomen is alles omvattend uit 1 pot. Dus geen verdere rompslomp met oa de belastingdienst die soms zomaar je toeslagen stopt en je die weer opnieuw moet aanvragen.

  • Johan schreef:

   Aan het huidige stelsel hangt een enorme rompslomp aan bureaucratie. Mensen moeten zich overal voor verantwoorden en houden duizenden ambtenaren aan het werk. Een basisinkomen heeft dit niet, geeft zekerheid, en zal het merendeel van de mensen stimuleren om dingen te ondernemen die ze anders niet zouden mogen/kunnen. Experimenten hebben dit bewezen.

   • Loki schreef:

    Plus het huidige systeem meer zorgt dat mensen in de schuldsanering raken door al die bureaucratie, rompslomp en bezopen wetten.

    • Joris schreef:

     Precies Loki.

     Mensen krijgen soms gewoon een zorgtoeslag van het systeem, om later te constateren dat dat niet terecht was. Dan moeten ze het gaan terugbetalen van geld dat er al lang niet meer is. Niet iedereen is zo handig met rekeningen beheren, online dingen doen. Ik heb mensen in armoede geïnterviewd die geen computer hebben, geen smart phone en soms een IQ van 80 of lager en/of stress kennen door geldgebrek. Daarvan ga je echt minder helder denken is wetenschappelijk aangetoond.

     Voor hen is het onmogelijk om onder de gesels van het systeem uit te komen.

   • Danny schreef:

    Daarnaast kunnen mensen ook tijdelijke baantjes aannemen wat nu soms niet te doen is door de bureaucratie (jaar later komt de kater, tekort aan subsidies, want u werkte vorig jaar en verdiende zoveel en dat mag niet), men kan er weer wat bijwerken, wat nu vaak niet eens mag!
    Vrijwilligerswerk zal meer waardering krijgen misschien. Het is nu enkel maar gratis werken en baanverdringing.
    Je kunt gemakkelijker een eigen bedrijfje starten zonder toestemming van een gemeente en controles die vaak fout gaan ook nog.
    Met als gevolg een strafkorting waar je niets aan kon doen.
    Veel mensen moeten gedwongen werken bij bv callcenters, met medeweten van de gemeenten, wordt men daar psychisch zga mishandelt en vernederd omdat het kan, en verdiend men niets meer dan wat ze al hadden.
    Dat zorgt ervoor dat gestoorde managers flink hun wrede gang kunnen gaan.

    Men kan dan zonder kans op verlies van uitkering via uitzendbureau’s tijdelijke baantjes aannemen, om wat extra te hebben, nu doen velen maar niets meer als ze bijstand krijgen want wat men ook doet, ze pakken je toch wel ergens op.
    En als men je kort op je bijstandsuitkering bv dan heb je kans om op straat terecht te komen. Heb je kinderen en ben je alleenstaand dan kun je, je geen risico permitteren immers.

    Dus al met al is dit een goede oplossing.
    En er zijn mensen die niet willen werken, prima! Dankzij hen hebben anderen wel een baan, jij bv. Het is calvinistisch al die opmerkingen over de mensen die dan niet meer gaan werken, nou én?
    Wordt jij daar dan minder van. Alsof werken leuk is, vaker niet dan wel, dus be real aub.

  • Zonnemax schreef:

   Het onvoorwaardelijk basisinkomen is een groot succes.

  • onbekend schreef:

   De U.S.A. schonk tijdens Wereldoorlog 1, Wereldoorlog 2 en tot nu toe, heel West-Europa een uitkering/basisinkomen.

  • bingo schreef:

   Ja, maar het idee is geloof ik dat je je daar dan niet langer schuldig over hoeft te voelen. Dat doen sommige mensen namelijk, met de nadruk op sommige.

 • enkidoe schreef:

  Ons sociale zekeringsstelsel is gebaseerd op solidariteit. Iedereen draagt een steentje bij door van zijn inkomen een flink stuk als een Chinese vrijwilliger af te staan. Ons huidige stelsel heeft al een flinke aanzuigende werking op Migrantiërs die nooit hebben meegeholpen solidair te zijn en dit over het algemeen ook niet zullen zijn(genoeg onderzoeken tonen dat aan). onder andere hierdoor staat ons stelsel onder druk.

  Een basisinkomen zal e.e.a. echt niet verbeteren.

 • Henk schreef:

  Ik ben ondernemer en ben voor dit plan. Ik zal gewoon mijn ding blijven doen. Maar ook niet meer zeuren om hypotheekrente aftrek, subsidies voor wasmachines, ect.
  Wel zou deze regeling enkel moeten gelden voor mensen met Nederlands paspoort, de grenzen moeten dicht en er zal meer gefocust moeten worden op lokale handel anders vertrekt ons geld de grens over.

  • Rob ter Horst schreef:

   Wel opvallend in deze hele discussie is dat juist DE mensen die hongerig en armoedig zijn, en meestal in landen zitten die leeggeroofd zijn door het westen dus geen enkele aanspraak kunnen maken op iets wat hun eerder toekomt dan ons? Het is dus klagen over een corrupte overheid, maar vooral zelfbeklag…

 • flora schreef:

  Mensen willen blijven werken , nadat ze de verveling van niets doen te lang hebben gekend.
  En zo niet … dan moeten ze het met hun bedragje maar doen … er is toch recht op leven ??
  Waarvoor zijn we anders geboren ??
  Om banken te blijven voeden ? het is nooit genoeg … zelfs in volle crisis moeten ze blijven winst maken ,terwijl hun klanten zelf het met minder en minder moeten doen …
  Willen de mensen .. een boek schrijven ,of schilderen dan moet dat kunnen , zonder te verhongeren ..!
  Mensen willen hun talenten ,hun kunnen uittesten , ..het beoefenen .
  Werk zal er niet blijven voor iedereen …. wij leven nu om te werken …met een basisinkomen kunnen we minder gaan werken , het is een aanvulling , we kunnen het werk verdelen… en we worden met een bedrag betaald van de wieg tot het graf . Het ‘ sparen’ zal ook een anders bekeken worden .
  Zelf ben ik 26 jaar vrijwilliger … on-be-taald … i k heb veel kunnen/mogen doen , ik heb opleidingen genoten ,veel contacten en variatie gehad , veel plezier in wat ik deed …. ik deed de dingen wanneer het voor mij ging… gratis … maar ik weet wat de maatschappij heeft bespaard !
  De maatschappij zal veranderen, ten goede …. wonen , ontspannen , buurtwerking , een auto zelf bezitten of niet …. de verspilling … tijd voor mekaar en voor de kinderen … meer léven , niet alleen maar bestaan … wij moeten weer leren leven !!! dan komt vrede weer

 • Wolkie schreef:

  Huur, onderwijs, zorgpremie, OV, water, stroom, gas, maak ze gratis en maak werken voor 16 uren per week aantrekkelijk. Zelfs mensen die niet willen werken zullen het niet erg vinden 2 dagen per week te werken. Zo komt iedereen aan een baan en de meeste mensen zullen echt niet thuis willen zitten de hele dag. Zelfs onaantrekkelijk werk wordt dan aantrekkelijker.

 • Tinus Blaaskaak schreef:

  Ja de reden dat er geld is, is om de mens te beheren in zijn gedrag omdat de mens dat zelf niet kan. Ik ga nu heel diep en ik weet zeker dat er veel eigenwijze bij zitten die denken van wel en de wereld dus geheel niet begrijpen waarin ze leven. Het bewustzijn is er nog niet in die mate dat men het wel begrijpt.

  • Jan schreef:

   De mens beheren in zijn gedrag gaat wel erg diep mijnheer Blaaskaak en dat dat de reden is dat er geld is ligt helemaal voor de hand.
   Er zijn vanzelfsprekend veel eigenwijze die het daar niet mee eens zijn en de wereld niet begrijpen waarin ze leven omdat hun bewustzijn niet vd juiste mate is

  • Faye schreef:

   Als je had gezegd dat de mega rijken die allemaal illegaal aan hun fortuinen zijn gekomen letterlijk en figuurlijk van gekkigheid en holle decadentie niet meer weten wat ze met hun geld moeten doen, had je dichter bij de waarheid gezeten.
   Het komt omdat ze uitsluitend 3D gefocust zijn. Meer is er niet voor ze.
   Dat is pas armoe.

  • Erik schreef:

   Er was eerst geld, en daarna pas de controlle op.
   Het is idd een machtsmiddel geworden, maar het was een middel om vrij te zijn.

   En ik hou er niet van als mensen zeggen dat ik iets niet kan, heb het graag over uw zelf.

   • Tinus Blaaskaak schreef:

    Beste Faye en Erik,

    Mensen die te veel aan het machtmiddel geld denken kunnen niet aan de werkelijkheid komen. De oorlog die nu gevoerd word is de oorlog met jullie bewustzijn. De media creëert een wereld waarin jullie bewustzijn getest word om te kunnen zien of jullie en wanneer jullie eindelijk eens uitkomen bij die werkelijkheid. Geld is een TOOL geweest maar jullie begrijpen dat niet. Ik ben erg direct en hard maar ik denk dat het nodig is om andere dieper te laten denken. Voorzeggen helpt ook niet omdat jullie zelf overtuigd moeten worden door jullie zelf!!! Het draait dus om jullie eigen bewustzijn!!!!!!!

    • Faye schreef:

     Beste Blaaskaak,

     Dus als ik het goed begrijp gaat de media, die onbewust is omdat ze teveel aan geld denken, die dus niet aan de werkelijkheid kunnen komen, ons bewustzijn controleren of we wel bij hun onbewuste werkelijkheid uitkomen?
     Ik zou zeggen gooi uw haar los, gaat U effe lekker leggen en relax.

     https://www.youtube.com/watch?v=l7TsqS91MsM

     • Faye schreef:

      *Blaaskaak, ik ben ook direct dus dat komt mooi uit, wat me opvalt is dat je bewustzijn nog niet hoog genoeg is om te begrijpen dat het wij/zij nergens op slaat.
      ‘Ze’ tilllen zichzelf boven ‘ons’ uit, hoezo dan?
      Probeer eens wat dieper te denken, sinds internet bestaat proberen wij ze bewust te maken van de werkelijkheid, ‘ze’ doen net alsof de msm 100% onafhankelijk is, maar de werkelijkheid is dat het 100% betaald is door ons. Ook al lusten we het niet.

 • Johannes schreef:

  Een soort communes maken waar je relaxed kunt leven en ook niet vereenzaamt en de basisbehoeften gratis krijgt en ook klusjes doet voor de commune, zoals de was, de moestuin, koken enz.

  • Sebastiaan schreef:

   Goed idee! En als ik dan meer doe als iemand anders krijg ik daar een vergoeding voor, als compnesatie voor mijn tijd..
   Het is wel makkelijk als iedereen hetzelfde accepteert als vergoeding en we die compensatie uit kunnen drukken naar moeilijkheid en betrokken/gegeven uren, dus laten we zeggen dat “laag” werk minder compenseert uit de gemeenschappelijke pot dan “hoog” werk (of zwaar, moeilijk).

   Oh wacht… Als we dat dan gewoon euro’s noemen 🙂

  • Erik schreef:

   Unbuto project in zuid Afrika is zo een systeem.
   Schijnt goed te werken.

 • De toekomst schreef:

  Het wordt tijd. Dit is waar onze ouders keihard voor gewerkt hebben opdat hun kinderen het beter zullen hebben. Geen overleven, maar leven. Hoelang moeten de kinderen nog werken opdat hun kinderen kunnen leven. Hoeveel generaties nog? Nu kunnen we al zover zijn.

 • Jaya schreef:

  Wanneer krijgt Nederland het basisinkomen?

 • Marie schreef:

  Wat niet eerlijk zou zijn aan het basisinkomen is dat iemand die ziek is en niet of weinig kan werken, niet extra kan bijverdienen en dat er dus nog steeds een grote ongelijkheid zal zijn. Het moeten leven van een kleine uitkering is niet altijd een vrijwillige keuze! Bovendien denk ik dat 1100 euro dan niet genoeg zal zijn, een bijstandsgerechtigde met huursubsidie, zorgtoeslag en andere subsidies zit bij elkaar op zo´n 12/1300 euro in de maand!

 • Gerda schreef:

  Bij de Belastingdienst werken duizenden mensen die zich bezig houden met toeslagen, invordering , klachten etc. Toeslagen zijn inkomensafhankelijk. Dit geeft een kermis van terugbetalingen en inning daar heb je geen idee van ! Dit moet anders kunnen. Spreek ik nog niet eens van de Turkse en Marokaanse mede-landers met een fake-adres in Nederland die gewoon in hun eigen land wonen en toch betaald worden vanuit Nederland, waar we nauwelijks onderzoek naar mogen doen ! Hongaarse toeslagen-drama zijn we vergeten !

 • Justin schreef:

  Pensioen? wel pensioen bedoelen ze,de A.O.W dan oke maar toch niet het meer dan 45 jaar opgebouwde pensioen mag ik hopen. Dan gaan we erop achteruit.

 • Helaas wordt ons financieel bestel ten gronde gericht door “geluk zoekers” die geen enkele ervaring hebben met een dergelijk bestel en eisen dat ze recht hebben op een dergelijke uitkering. Dit maakt het bestel onbetaalbaar en ook zeer onveilig. Basisinkomen is een utopie, nog nergens is een dergelijk proef jaren uitgetest. Heeft dan niemand door dat alle verdere tegemoetkomingen geschrapt gaan worden? Je komt dus te hangen aan de overheid die niets meer voor je zal doen, immers je hebt een basis inkomen. Gelukkig werk ik al 40 jaar en een basis inkomen is pure discriminatie voor de de groep mensen die wel willen werken.

 • Jan schreef:

  De euro heeft van europa een grote lappendeken gemaakt; in de landen in het zuiden leeft men wat uitbundiger dan hoger naar het noorden; de werkmentaliteit is daar van een lager niveau dan hier; economie heeft daar gelijke tred mee gehouden; dank zij de euro profiteert men daar mee van onze welvaart; dat is zo ong een eis; tegelijkertijd hbben ze geen bereidheid om zich aan te passen aan bv de pensioeleeftijd zoals wij die kennen. Onze inkomens worden op deze wijze genivelleerd maar het werk niet.
  Invoeren ve basisinkomen zal dit proces nog meer versterken en zwart werken bevorderen zodat de staatsinkomsten snel zullen dalen en basisinkomen onbetaalbaar of superlaag wordt.
  Niet doen dus

  • Elise49 schreef:

   Veel mensen in Zuid Europa waren/zijn helemaal niet blij met de euro. Het leven is daar sinds de euro stikduur geworden. Voedsel/huren etc., terwijl de lonen daar al voor de euro een stuk lager lagen dan hier. Veel jeugd(afgestudeerden) komen niet aan een baan. Dat is/was de reden dat ze hierheen kwamen. Maar hier valt ook niks op te bouwen via uitzendbureaus/makelaars(die werken samen). Losse floddercontracten en dure kamers. Vele van hen gingen terug of zijn gaan emigreren buiten Europa.(Vaak Zuid Amerika)
   Die mensen daar werken ook heel hard en zijn niet lui. Ze leven anders, omdat het daar s’middags te heet is om te werken.(temperatuur binnenland 40 graden) Hun werktijden: 6/8 tot 2 en 4 tot in de avond. Vaak dus langer dan 8 uur per dag.
   Dan erbij: vind je het normaal dat oude mensen hier zo lang moeten doorwerken? Ik niet. Nog iets: Bejaarden daar zorgen voor hun kleinkinderen(zelfs ook voor kinderen uit hun dorp/stad), zodat hun kinderen weer kunnen gaan werken. Iets wat daar nog vanzelfsprekend is.
   Wordt echt moe van mensen die vingertje wijzen en niks weten.

   • Jan schreef:

    Elise49
    Stel je mening op prijs doch heb geen begrip voor je emotie daarbij; mensen zijn bereid om van elkaar te leren; ook ik en door elkaars meningen te respecteren en de meningen van anderen gewoon naast elkaar zonder oordeel te leggen is daar een beproefde manier voor. Ik vind jou motivtie waardevol maar vind het zeer onvolwassen van je om mij weg te zetten als iemand die van niets weet; ik ben iemand die een andere mening heeft dan ji en als je dat niet respecteren kan is dat heel jammervoorje

 • kael schreef:

  Leuk maar 1 vraag , wie gaat dit betalen ?
  Degene die nog werken en die al overbelast worden, inderdaad wij zijn lijfeigenen in dit land goed voro belastigen, tax en corruptive te betalen van ons politiek system.

  Dan wordt het Belgie van vandaag nog meer het land van islam, asielzoekers en profiteers dit alles op kosten van degene die nog een beetje moeite doet. Nee dank U, of alleen voor inwoners die hier iets hebben bijgedragen

 • john schreef:

  Invoeren van een basisinkomen kan een heel goed idee zijn, mits het wereldwijd gebeurt. Je hoeft echter niet gestudeerd te hebben om te begrijpen dat wanneer slechts een, of enkele landen dit zullen invoeren er een migratie naar die bewuste landen op gang zal komen, die zijn weerga niet kent en die zo’n land met een basisinkomen binnen de kortste tijd totaal zal ontwrichten.

 • flora schreef:

  Er zal nog veel moeten veranderen aan ons economisch bestel . Minder en minder Jobs zullen er zijn … veel jobs of creatieve bezigheden van mensen die bv. graag prutsen aan motoren , wordt niet gegund,.
  Een herstelman is niet te betalen . We hebben de beste wasmachines ontworpen de know how IS er , toch wordt er nog veel brol gemaakt , voor armere mensen , die dan alle 5 jaar een nieuwe brol moeten kopen … omdat er véél werkgelegenheid moet zijn .
  Die beste machines gaan 20./30 jaar mee , mits hier en daar een revisie … de afval berg ..!!…
  we moeten anders gaan kijken naar ‘ economie…nl . ten dienste van de mensen en het leven ,en niet van het kapitaal !
  Dan komt er bij ons meer rust in het hoofd en in het hart …;en onze slavernij is voorbij , plaats voor veel wat nu niet kan ….
  En HOE , en WAT , en vanwaar het geld komt … dat is kwestie van af te spreken ,rond de tafel te gaan zitten zoals wet alles wat ontworpen wordt . Het zit vooral in ons DENKEN !!!!

 • flora schreef:

  Benelux is opgericht door België ,Nederland en Luxemburg… daar is Europa uit voort gekomen !!!
  Om dat goed te maken , laat ons nog een pionieren ..!!!!!

 • Elise49 schreef:

  Ik zie meer heil om van het 2 verdieners stelsel weer 1 verdiener stelsel te maken.
  Voordelen: 2 verdieners kunnen sparen voor een koophuis. Opvang kan men zelf regelen, omdat er iemand thuis kan blijven.(zelf keuze kunnen maken zonder poespas) Daarnaast moet regelgeving omtrent samenleven onder 1 dak versoepelt worden. Geen leeftijd gebonden regels bij kinderen of ouderen in 1 huis. Jongeren moeten zelf kunnen beslissen wanneer ze het huis verlaten. Zonder werk heb je geen toekomst, dus er moeten weer vaste contracten komen etc. Ouderen moeten zonder poespas bij hun kinderen in kunnen wonen. 1 volwassene thuis kan ook de zorg van de oudere meenemen. Oudere kan ook oppassen op de kinderen. We moeten gewoon terug naar de basis. Elkaar opvangen als dat nodig is. Familie banden moeten juist hechter worden. In het belang van het kind. Alleen als de verzorging echt niet meer gaat, daar heb je dan tehuizen voor.
  Mijn grootste angst bij iedereen een basisinkomen: dat op een gegeven moment toch je gehele vrijheid eraan gaat. Of men kan het basisinkomen niet meer opbrengen, dan staan vele op straat.
  Nog steeds wordt er met veel overheids geld gebrast etc. Dat kan beter. Belastinggeld op alle scheten die je laat mag ook wel stukken minder. Onnodige belasting en renteconstructies(verlies wordt altijd op de burger afgewenteld en winst komt niet meer terug bij de burger). Dat is het grootste probleem van huidig systeem, want alles wordt zo langzaam leeg getrokken en alles wordt zo ook duurder. Dus van 2 kanten. Dit moet stoppen. Als steeds meer mensen het niet meer kunnen betalen, dan stopt het vanzelf, maar dan heb je veel meer problemen om het weer recht te trekken. Er moet dus een verandering in het stelsel zelf komen.(ruimere regelgeving/levensinvulling) Is voor de top(die vreten elkaar op) en voor gewone mensen een noodzaak. Misschien is een eerlijke binnenlandse staatsbank(voor de burger zelf) een optie. Er moet iets standvastig komen/iets wat langdurige zekerheid geeft om weer iets te gaan opbouwen. Op luchtkastelen/nep/lucht geld/nep systeem kun je niet bouwen/leven. Met andere woorden het moet weer tastbaar worden. Het letterlijk in de handen hebben. Minder technologie in huis om maar eens mee te beginnen. Veel daarvan is onnodig. Zo ook voor school. Boeken worden amper gebruikt. Dat moet weer anders. Alle lessen via boeken en 2 uur computer les. Veel kinderen/jongeren moeten huiswerk/opdrachten maken via pc, terwijl ze op school niet eens geleerd hebben om met programma’s/apps etc. te werken. Gewoon te zot voor worden. Kosten(technologie aanschaf/boeken) zijn ook nog eens dubbelop. Vb. ken een jongere die nu een zorgopleiding doet. Wat moet je doen als huiswerk. Folders maken/av opdrachten etc. bij elk vak. Leer die jongere gewoon eerst eens iets over tastbare zorg(patiënt/verzorger). Het is een zorgopleiding, geen dtp/vormgeving/av/iv etc opleiding. Het is niet voor niks dat veel basiskennis bij veel beroepen nu verloren gaat. Een beginnend schilder moet leren schilderen etc.
  Wat ik bedoel: het kan allemaal efficiënter/beter, als men meer aan de mens zelf denkt. Kwestie van doen/gunnen/logisch nadenken.

 • Sebastiaan schreef:

  Dus: het werk gaat verdwijnen (robots), waardoor overheden minder geld binnenkrijgen, maar mensen willen vooral blijven werken als ze een basisinkomen krijgen… een beetje een contradictie. Er is geen ewrk, ongeacht of je wilt werken.

  De overheid krijgt geen geld meer binnen (want geen belastingen over werkende mensen), maar moet wel per hoofd € 1.100,00 gaan uitkeren… waarvan dan?

  Losstaand: en de publieke functies dan? Wie “betaalt” onze agenten? Onze stratenmakers? Onze publieke functionarissen? Of gaan we dat helemaal privatiseren? Anders hebben we daar ook een potje voor nodig (bealstingen) en bestuur (met een salaris bovenop basisinkomen) waardoor we meer belastingen moeten heffen. Gaan we die dan alleen heffen over het salaris boven het basisinkomen? Of ook over het basisinkomen?

  Ik zie genoeg problemen, zeker in een globaliserende wereld. Wat zou mensen weerhouden om hier een basisinkomen te krijgen, door hierheen te verhuizen? Of is dit dan ook meteen het einde van de EU, globalisering, vluchtelingen en integratie?

  • Rikkie schreef:

   Jouw gemelde problemen kunnen eenvoudig worden opgelost bij invoering van het basisinkomen:
   1. Zolang alleen in NL ingevoerd: Basisinkomen geldt alleen voor mensen die minimaal 18 jaar (uitsluitend) een NL paspoort hebben. Alle andere inkomensvoorzieningen via de overheid vervallen.
   2. Vermogen wordt belast en bedrijfswinsten
   3. Bedrijfswinsten worden belast in combinatie met een¨”robot” belasting (ofwel productiviteit belasting).

   Enzovoort… het economisch leven komt er echt anders uit te zien.

   Uiteindelijk moet men wel: Anders zijn er straks geen mensen meer over die nog kunnen werken en dus ook niet meer consumeren. En die robots maar produceren. Hahahahahaha.

   • Sebastiaan schreef:

    MAar daar gaat het mis: alle andere dingen vervallen als je geen NL paspoort hebt… Asielzoekers hebben (op zijn best) een verblijfsvergunning, tenzij ze nog voor dat punt in hun aanvraag zitten. Dus zij krijgen niets?

    De huidige AZC’s worden bestiert door de overheid, gaan we dat dan privatiseren? En ga je dan dus “winst” maken op asielzoekers? Of gaan we ze allemaal weigeren: geen NL paspoort, geen toegang?

 • Sun-shine schreef:

  Basisinkomen

  Hoe geweldig is het als mensen zelf voor hun daginvulling mogen kiezen,
  en zich niet langer in werk, dat ongelukkig maakt, hoeven te verliezen,
  mensen moeten nu nog geld verdienen en dus is een baan broodnodig,
  maar door het invoeren van een goede basis wordt dat straks overbodig.

  Hoeveel mensen zijn onvrij en voelen zich steeds meer slaaf van hun baas,
  vooral dat kan anno nu echt niet meer de bedoeling zijn, maar helaas,
  zolang mensen alleen voor hun geld als zombies in hun banen vastzitten,
  kunnen de machthebbers op hun lauweren rusten en langer doorpitten.

  want zij zullen echt niets doen om de gewone mensen uit het slop te halen,
  integendeel: zij zorgen goed voor zichzelf en lang dachten zij niet te falen,
  maar het tij keert, er komt een kentering mensen worden zich meer bewust,
  dat ze zijn bedonderd en bestolen, maar ook in een slaap werden gesust.

  Vandaag, morgen en vast ook overmorgen blijft alles nog zoals het was,
  maar steeds meer mensen ontwaken en zitten niet langer in zak en as,
  voor velen is het vijf voor twaalf, de klok tikt heel rustig de minuten weg,
  maar uiteindelijk loopt de wekker af en dan krijgen de machtigen pech!

 • Bietje minder schreef:

  Heel veel mensen zullen door dit systeem minder gaan werken, en dus komen er meer banen vrij. Mensen die nu ‘moeten’ werken gaan wellicht deeltijd werken en da’s dus een voordeel. Ook allerlei subsidies kunnen worden gestopt en er kan een algehele basisverzekering voor ziektekosten worden ingevoerd. Eigenlijk alleen maar voordelen. Toch?

 • Heni schreef:

  1.100 euro p.p. is voor een stel een heel mooi bedrag, maar voor een alleenstaande te weinig.
  Dus moet de verdeling anders.
  Een basisinkomen doet recht aan het wezen van mensen, respect voor de vrije keuze/ontwikkeling en zonder onderdrukking leven zou mensenrecht nummer een moeten zijn, maar is dat niet! hoe hard ‘de beslissers’ ook wijzen naar de wet, dat zijn maar vastgelegde woorden; de praktijk zit totaal anders in elkaar.

  Met een basisinkomen krijgt de bevolking meer zeggenschap en daarom zal het niet gebeuren.
  Het huidige systeem vermorzelt ontstellend veel potentie in mensen, alleen maar omdat een stelletje machtswellustelingen daartoe de mogelijkheid hebben omdat het volk nu eenmaal rekeningen moet betalen.
  Op wat paradijsvogels na, die daaraan hebben weten te ontsnappen, gaat de slavernij ook anno 2017 nog door, alleen de vorm is veel geniepiger.
  Daarom: een basisinkomen is noodzakelijk voor de ontplooiing van mensen, iedereen moet het recht hebben tot volledige wasdom te kunnen komen.

 • x

  Check Also

  artsen

  Artsen roeren zich: ‘Laat gezonde bevolking naar oude normaal terugkeren’

  Een gastbijdrage van prof. dr. Jean-Luc Gala, ...

  belgische

  1400 Belgische artsen en zorgprofs trekken aan de bel: ‘Er is geen sprake van een killervirus’

  Ruim 300 Belgische artsen en 1100 zorgprofessionals ...

  >