Archeologie

1300 jaar oude Mayaprins gevonden in Uxul

Help ons door deze info met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In een oude graftombe vol dodengeschenken in Mexico is een 1300 jaar oude Mayaprins gevonden.

De tombe dateert van de achtste eeuw na Christus en bevindt zich 1,5 meter onder het koninklijk paleis van de Mayastad Uxul in Campeche.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Op het moment van overlijden was de man ongeveer 20 tot 25 jaar oud. Hij lag met zijn armen over elkaar in het graf. Tijdens opgravingen in het grootste paleis in Uxul, bouwwerk K2 genaamd, zijn panelen gevonden met daarop afbeeldingen van vier koningen van de dynastie van Calakmul die een balspel deden.

Troonopvolger

Wetenschappers denken dat Uxul werd geregeerd door de dynastie van Kaan in Calakmul en merken op dat de stad aan het begin van de negende eeuw plotseling werd verlaten.

De prins lag begraven met vier keramische borden en vijf keramische bekers die uitzonderlijk goed bewaard zijn gebleven. Sommige zijn versierd met schilderingen.

Een opschrift op één van de bekers leest in hiërogliefen: ‘Dit is de beker van de jongeman/prins’. Vanwege het ontbreken van bepaalde objecten hebben onderzoekers van de Universiteit van Bonn vastgesteld dat het om een jonge prins gaat die geen troonopvolger zou zijn geweest.

Handelscentrum

“Bij de opgravingen in 2012 is een tombe blootgelegd die zo’n 1,5 meter onder het K2-gebouw ligt en die uit de tijd na Calakmul stamt,” zei Dr. Kai Delvendahl. “De paleizen zijn rond het jaar 650 gebouwd, in een periode waarin de dynastie van Calakmul grote delen van het Maya-laagland overnam,” voegde Dr. Nikolai Grube toe.

Nabij de grens met Guatemala diende de Mayastad Uxul in de Klassieke Periode tussen 250 en 900 als belangrijk handelscentrum in het Mayarijk.

Mayaprins Uxul

De stad werd in 1934 ontdekt door de archeologen Karl Ruppert en John Denison. De vindplaats dankt haar naam aan de afgelegen locatie diep in de jungle van Yucatán.

Bron: Dailymail.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Aardebewoner
Aardebewoner
11 jaren geleden

Prachtig dit en dat het nu “geopenbaard wordt”. Is dat zogenaamd toeval ??

Eibhlin
Eibhlin
11 jaren geleden

Ik vind het ergens nog steeds jammer dat dit gebeurd. Leuk om kennis op te doen enzo. Maar dit is wel een persoon zn graf, ooit begraven onder ceremonieën, bedoeld door zn voorouders als rustplaats. En wij halen de boel leeg om in een museum te plaatsen.

rob
rob
11 jaren geleden

mag wel meer van dit nieuws op niburu! altijd mooi om die artikelen over archeologie en ons verleden te lezen. TOP!

arnold leeflang
arnold leeflang
11 jaren geleden

he verdome weer zo een verekte zwartwitfoto ziten we in de jaren 50 of zo of is dit ook net als bij de planeten gebeurt airbrush erover en wij hoeven het niet te zien

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x