Buitenland

15 jaar later is de Taliban terug aan de macht in Afghanistan, en radicaler dan ooit

Help mee door dit artikel met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vijftien jaar geleden verklaarde de VS de oorlog aan Afghanistan. Dat was tegelijkertijd het startschot voor de wereldwijde oorlog tegen terrorisme. Amerika had twee doelen gesteld: voorkomen dat Afghanistan een toevluchtsoord wordt voor Al Qaida en van Afghanistan een democratisch land maken door de Taliban uit het zadel te stoten. Er werd ook gesproken over het bevrijden van vrouwen.

Anno 2016 is de Taliban terug aan de macht. De groep heerst over grote delen van het platteland en vormt een bedreiging voor stedelijke centra. Kunduz is al meermaals in handen gevallen van de Taliban. In de provincie Helmand dreigt de Taliban de provinciehoofdstad Lashkar Gah over te nemen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

De groep heeft al zes van de 14 districten in Helmand in handen. Ook Uruzgan dreigt onder voet te worden gelopen door de Taliban, die niet alleen terug is in grote delen van Afghanistan, maar ook een stuk radicaler is dan voorheen.

Halen niets uit

Terreurgroep Islamitische Staat, die in eerste instantie samenwerkte met onderdelen van de Taliban, krijgt in de buurt van de grens tussen Pakistan en Afghanistan alle vrijheid.

Geen van de doelen die Amerika had gesteld is gerealiseerd, schrijft professor Vijay Prashad van het Trinity College in Connecticut. Afghanistan blijft een toevluchtsoord voor militanten en democratie lijkt onmogelijk onder deze omstandigheden. Enkel rond Kabul worden vorderingen gemaakt, waar oud-bestuurslid van de Wereldbank Ashraf Ghani sinds 2014 heerst.

De VS blijft het land vanuit de lucht bestoken met drones. De luchtaanvallen halen niets uit. Talibanleiders worden snel vervangen. Het enige wapen in het Amerikaanse arsenaal – drone-aanvallen – zal de Taliban niet verjagen.

‘Vrijheidsstrijder’

President Ashraf Ghani heeft een deal gesloten met één van de meest weerzinwekkende leiders: Gulbuddin Hekmatyar, die de Hizb-e-Islami aanvoert. Vele jaren geleden werd hij bekend nadat hij op de Universiteit van Kabul zuur in het gezicht van jonge vrouwen had gegooid.

De Amerikanen maakten gebruik van zijn diensten tijdens de jihad tegen de communistische overheid en prezen Hekmatyar als ‘vrijheidsstrijder’.

De VS heeft dit jaar alleen al meer dan 700 luchtaanvallen uitgevoerd in Afghanistan. In Pakistan werden nog eens bijna 300 drone-aanvallen uitgevoerd tegen de Taliban en Al Qaida. Amerika bepaalt waar Pakistan de Taliban mag aanvallen.

Grove leugen

Decennia geleden schaarde het Westen zich achter mensen als Hekmatyar om linkse politici in Afghanistan te dwarsbomen. Vandaag de dag bestaan die nauwelijks meer. Ze zijn verbannen of gedood.

Het Westen, Saoedi-Arabië en Pakistan zijn een kwelling voor het Afghaanse volk. Toen Links aan de macht was in het land, was 70 procent van alle leerkrachten vrouw. Daarnaast was de helft van alle ambtenaren vrouw. Bovendien was in die tijd 40 procent van alle doktoren in Afghanistan vrouw.

Het Westen heeft deze positieve dynamiek drastisch verstoord. Dat het terugkeerde naar Afghanistan om vrouwen te bevrijden is dus een grove leugen.

Dat Hekmatyar terug is in Kabul en dat de Taliban bezig is aan een opmars, is niet vreemd. Daar zitten duidelijk de vingerafdrukken van het Westen en de Saoedi’s op.

[AlterNet]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
frans
frans
7 jaren geleden

VRede!

exegese
exegese
7 jaren geleden

Het Westen, Saoedi-Arabië en Pakistan zijn een kwelling voor het Afghaanse volk.

Het is altijd hetzelfde. Waar het Westen binnenvalt wordt het van kwaad tot erger. In Afghanistan was de papaverteelt ten behoeve van de heroïnehandel door toedoen van de Taliban drastisch op zijn retour. De doopdealers in het westen zagen hun woekerwinsten opdrogen en de papaverteelt kwam sinds de inval van de Amerikanen wederom in vol ornaat terug, onder toezicht van patrouillerende Amerikaanse troepen. Een voorbeeld van de smerigheid die er schuil gaat onder de schijnheilige acties van de Amerikanen. Ook de smoes dat ze willen dat het geen toevluchtsoord wordt voor Al Qaeda en I.S. is al eveneens een grove leugen want beide organisaties hebben ze zelf uit de grond gestampt om de mensen wereldwijd de stuipen op het lijf te jagen, om de verdeel en heers-tactiek toe te kunnen passen. Werkelijk alles wat ze doen is gebaseerd op leugens. Ik zeg duizend keer, draai alles wat ze zeggen 180 graden om en je zit het dichtst bij de waarheid. De Duivel draait alles om of zet het op zijn kop. Dat is zijn tactiek om verwarring te zaaien. Houd daar rekening mee bij alles wat je ziet of hoort waar ellende uit voort komt, want daar is hij hard aan het werk.

Bataaf
Bataaf
7 jaren geleden

Het is nooit de bedoeling geweest deze oorlog te winnen.
En zo nog meer oorlogen nu en in het verleden die evengoed niet gewonnen moesten worden.
Cui bono?

Martijn1205
Martijn1205
7 jaren geleden

Het hele Midden-Oosten is bedorven met het radicaal Islamitische gedachtengoed. Een achterlijke cultuur die zich als een gezwel over de Aarde verspreidt, dit zal nog eens de grootste oorlog ooit opleveren.

De enige remedie is niet wijzen naar de VS of andere Westerse landen, maar het overstappen op energie uit natuurlijke bronnen. Zodra wij stoppen met het gebruiken van olie gaan de structuren in het Midden-Oosten drastisch veranderen, er zal geen steun meer mogelijk zijn aan radicale elementen door de machtige islamitische olie-hoeren/prinsjes. Dan nog maar eens zien of die lui er zulke absurde ideeën op blijven nahouden.

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x