Mens en Dier

5 redenen om aan te nemen dat Jezus nooit heeft bestaan

Help anderen door deze informatie met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De meeste onderzoekers denken dat de evangeliën in het Nieuwe Testament ‘gemythologiseerd’ zijn. Ze vermoeden dat een controversiële joodse rabbijn genaamd Yeshua Ben Yosef aan het begin van de eerste eeuw een aantal volgelingen om zich heen verzamelde en het fundament legde voor het christendom.

De onderzoekers veronderstellen dat veel Bijbelverhalen over de maagdelijke geboorte, wonderen en wederopstanding zijn gebaseerd op mythische thema’s die populair waren in het Oude Nabije Oosten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De afgelopen 200 jaar hebben veelal christelijke theologen en historici oude teksten geanalyseerd. Ze keken ook naar teksten die uit de Bijbel zijn gelaten. Honderden jaren lang werd het christendom alleen onderzocht door christelijke onderzoekers. Ook vandaag de dag hebben de meeste onderzoekers nog een religieuze achtergrond.

Het fenomeen Zeitgeist the Movie liet miljoenen mensen kennismaken met de mythische oorsprong van het christendom.

Richard Carrier laat zien hoe het christendom mogelijk is ontstaan zonder een wonder. Joseph Atwill stelt daarnaast dat Jezus is bedacht door de Romeinen. Steeds meer onderzoekers vragen zich na het bestuderen van oude teksten af of Jezus wel echt bestaan heeft. Er zijn vijf kernpunten die het debat keer op keer doen oplaaien.

Er is geen bewijs uit de eerste eeuw voor het bestaan van Yeshua Ben Yosef

Zoals auteur Bart Ehrman schrijft: “Wat hebben pagaanse auteurs uit die tijd over Jezus te zeggen? Niets. Zijn pagaanse tijdgenoten verwijzen nooit naar een zekere Jezus. Er zijn geen geboorteaktes, geen transcripten, geen overlijdensaktes, geen referenties, niets. In niet-christelijke en niet-joodse bronnen uit de eerste eeuw wordt nergens verwezen naar Jezus. We beschikken over een groot aantal documenten uit die tijd – teksten van dichters, filosofen, historici, wetenschappers en overheidsfunctionarissen. De naam van Jezus wordt in deze stukken nergens genoemd.”

De eerste schrijvers van het Nieuwe Testament zijn niet op de hoogte van de details van het leven van Jezus

Paulus lijkt bijvoorbeeld niet op de hoogte te zijn van de maagdelijke geboorte van Jezus. Geen wijzen, geen ster in het oosten, geen wonderen. Hij noemt de apostelen van Jezus nooit discipelen. Sterker nog, hij zegt nooit dat Jezus discipelen had of wonderen verrichte. Hij weigert biografische details te onthullen en de weinige cryptische hints die hij geeft zijn niet alleen vaag, maar spreken de evangeliën tegen. De leiders van de vroege christelijke beweging in Jeruzalem zoals Petrus en Jakobus zouden volgelingen van Jezus zijn, maar worden door Paulus herhaaldelijk aangevallen omdat ze geen ware christenen zouden zijn.

Het Nieuwe Testament beweert geen verslag uit de eerste hand te zijn

We weten dat de evangeliën van de apostelen Matteüs, Marcus, Johannes en Lucas pas in de tweede eeuw hun naam hebben gekregen, 100 jaar nadat het christendom van de grond zou zijn gekomen. In die tijd werd veel geschreven onder pseudoniemen.

De evangeliën, de enige verslagen over een historische Jezus, spreken elkaar tegen.

Het evangelie van Marcus zou het oudste verslag zijn over het ‘leven van Jezus’. Uit analyses blijkt dat Lucas en Matteüs het werk van Marcus later hebben aangepast. Maar ze spreken elkaar tegen omdat ze met verschillende doelen en voor een verschillend publiek zijn geschreven. Zo komen bijvoorbeeld de verhalen over Pasen niet met elkaar overeen.

Moderne onderzoekers die de echte Jezus zeggen te hebben gevonden, beschrijven totaal verschillende personen

De historische Jezus (als er al één is geweest) was mogelijk een Messiasbelijdende koning, een conservatieve rabbijn, een fanatieke revolutionair, een vredestichter, een progressieve farizeeër, een Galileïsche sjamaan, een Hellenistische wijsgeer, maar niet alles tegelijk. Academici moeten zich schamen, aldus John Dominic Crossan.

Jezus lijkt volgens David Fitzgerald een effect – niet de oorzaak – te zijn van het christendom. Paulus zocht samen met de rest van de eerste generatie christenen naar vertalingen van Hebreeuwse geschriften om een mysterieus geloof te creëren voor de Joden, en te concurreren met de aloude Egyptische, Perzische, Hellenistische en Romeinse tradities.

[Raw Story]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

65 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Marcel
Marcel
8 jaren geleden

Dat hoeft natuurlijk ook helemaal niet. Verhalen uit de bijbel zijn nog steeds inspirerend en lenen zich uitstekend om te interpreteren op het hier en nu.

Tegen de tijd dat er bewijzen zijn die het al dan niet bestaan van Jezus of God bevestigen dan stoppen we met het “geloof” te noemen en noemen we het in het vervolg “wetenschap”.

Star Wars
Star Wars
8 jaren geleden

Het toont vaak de Jedi (Jezus)(Luke Skywalker) als een representatie van het goede, in strijd met de Sith (Seth)(Darth Vader), hun kwade tegenhanger.
Natuurlijk hebben Jezus (Horus), Maria (Isis) en de Onbekende Osiris (niet Jozef) bestaan. Die Onbekende zag er ‘volgens de verhalen’ ongeveer uit als Captain Jean-Luc Picard. Als die Listige Intelligente Onbekende boos wordt, gaat zelfs Seth lopen.
Jezus (Horus), Isis (Maria) en Osiris zijn alledrie Goden met een (???) X-wing Starfighter. Lees Erich von Däniken.

Loki
Loki
8 jaren geleden

Wat ik in de tekst mis en waar het eigenlijk om zou moeten draaien, waar nu eigenlijk de teksten van de Bijbel werkelijk vandaan komen. Ieder weldenkend mens die onderzoek pleegt weet inmiddels dat een groot deel van deze teksten afkomstig zijn van de Soemeriers. Teksten die dus velen malen ouder zijn dan het ontstaan van het christendom en de Bijbel. De schrijver van het Oude Testament zal gerust hier en daar naar eigen smaak al zaken hebben aangepast, maar het Nieuwe Testament is tientallen keren aangepast en herschreven. Hierdoor ontstaat eigenlijk een vertekend beeld van de werkelijke teksten, waardoor onderzoek niets anders wordt dan een vlag op een modderschuit omdat een groot deel van geen hout meer klopt. Vooral als je dan na gaat dat dit de afgelopen 200 jaar door theologen is onderzocht.

Of Jezus bestaan heeft is de vraag? Maar als niet gelovige en mijn ervaringen zeggen denk ik van wel.
Noah heeft namelijk ook echt bestaan, wat blijkt uit de Soemerische teksten, al heet hij daarin anders.

Bewust
Bewust
8 jaren geleden

Stel nou eens dat Jezus nooit zou hebben bestaan , waar komt hij dan vandaan?
Jezus is een Lichtwezen van buiten de Aarde en kan zich in verschillende gedaanten manifesteren .
Er is al heel veel geprobeerd zijn naam te verguizen en zijn bestaan te ontkennen, maar daar trap ik mooi niet in .Zelfs niet als het op Niburu staat .( valt me vies van jullie tegen ! )
Hebben jullie nix anders te doen dan treden in de voetsporen van het Duister ?
Want alleen het Duister heeft baat bij deze baarlijk nonsens !
Ga naar het Licht en laat je niet misleiden , zeker niet met Kerst voor de deur !

Back to top button
65
0
We lezen graag je reactie!x