Gezondheid

5 voedingsadditieven die smeriger zijn dan ‘roze slijm’

Help door deze info met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Nog niet zo lang geleden werd de vleesindustrie in de Verenigde Staten getroffen door een schandaal om de verwerking van zogeheten ‘pink slime’ (roze slijm) in gehakt. Roze slijm is een bijproduct van de vleesverwerkende industrie waarvoor doorgaans vette vleesresten in een apart procedé worden bewerkt tot een roze brij die wordt toegevoegd aan gehakt. In dat proces wordt het spul korte tijd blootgesteld aan ammoniakgas om bacteriën te doden.

Door de stijgende prijs van vlees is roze slijm in Amerika bezig aan een comeback. Naast ‘pink slime’ zijn er nog een aantal smerige voedseladditieven die op grote schaal worden geconsumeerd. We hebben er een paar voor je geselecteerd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/03/open_the_door_to_your_heart.jpg

Anaal uitscheidingsproduct van bevers

Castoreum of bevergeil is een uitscheidingsproduct van bevers dat wordt gebruikt in parfum, sigaretten en als smaakstof in ijs. Tussen de anus en geslachtsorganen hebben bevers een klier waarin castoreum wordt gevormd.

Castoreum wordt onder meer gebruikt voor vanille- en karamelsmaken in ijs en aroma’s. Vroeger was het ook een ingrediënt in bittere dranken. In het uitscheidingsproduct zit salicylzuur, een onderdeel van aspirine, dat de bever binnenkrijgt door de consumptie van wilgenschors. Het wordt al tenminste 80 jaar gebruikt als ‘natuurlijke smaakstof’.

Geplette luizen

Karmijnzuur (E120) wordt gebruikt als kleurstof voor voedingsmiddelen of in cosmetica. Karmijn wordt gewonnen uit de Cochenilleluis, die op schijfcactussen leeft. De luis scheidt een witachtige waslaag af. Ook uit de eitjes van de luizen wordt karmijn gewonnen.

De luizen worden geplet en het vocht wordt omwille van de kleurechtheid gemengd met andere stoffen. Karmijnzuur kan leiden tot hyperactiviteit bij kinderen en kan zorgen voor contactallergie op de huid. Als kleurstof is karmijn bekend als oorzaak voor ernstige allergische reacties en anafylactische shock.

Mensenhaar

L-cysteïne (E920) wordt op industriële schaal bereid door hydrolyse van menselijk haar en eendenveren. China is één van de belangrijkste producenten van L-cysteïne, dat ook wordt toegepast als broodverbeteraar. L-cysteïne zorgt ervoor dat brooddeeg minder plakkerig wordt en op industriële schaal beter te hanteren is.

Het tv-programma Keuringsdienst van Waarde meldde begin dit jaar dat op grote schaal mensenhaar wordt verwerkt in brood. Chinese fabrieken halen het haar op bij lokale kappers, waarna het wordt gescheiden van eventuele wattenstaafjes, sigarettenpeuken en scheermesjes.

Zwemblaas van vissen

Vislijm wordt verkregen uit de gedroogde zwemblazen van vissen. Het is een vorm van collageen die voornamelijk wordt gebruikt om de kleur van wijn en bier helderder te maken. De blazen worden verwerkt en gedroogd nadat ze verwijderd zijn uit de vis. Dit maakt veel bier- en wijnsoorten ongeschikt voor vegetariërs.

Maden en eitjes van insecten

In voedsel worden regelmatig insecten, larven, (delen) ongedierte, maar ook metaaldeeltjes, glas, houtsplinters en stukjes kunststof aangetroffen. Hoe vaak vreemde delen in voedsel in Nederland voorkomen is niet bekend. Er zijn wel gegevens over het aantal klachten hierover.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) neemt vooralsnog de conclusies van de Amerikaanse voedselwaakhond FDA over wat betreft het risico van productvreemde harde delen in voedingsproducten. De FDA bepaalt hoeveel insecten en (delen) ongedierte worden toegestaan in levensmiddelen.

[MarketWatch]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ian
Ian
9 jaren geleden

De afbeelding boven het artikel heeft niets met pink slime te maken. Dat is aarbeien ijs.

Jan
Jan
9 jaren geleden

Ik ben geen voorstander van eten en gebruik van stoffen afkomstig van dieren, maar we kunnen de industrie niet van verspilling betichten. Werkelijk alles wat bruikbaar is aan een dier wordt gebruikt. Dat deden de indianen vroeger ook al en dat wordt (wel) als bon ton gezien.
Waar het om gaat is niet of het smerig is waar het vandaan komt, maar of het niet schadelijk is voor de mens. Over smerigheid kan niet meer gesproken worden, omdat het chemisch zodanig bewerkt is dat er van de oorspronkelijke bron totaal geen sprake meer is. Wel moet gekeken worden of iets schadelijk is. Karmijnzuur schijnt echt schadelijk te zijn voor de mens. Maar L-cysteïne bijvoorbeeld, is een noodzakelijk aminozuur voor mens en dus gezond.

Buddy
Buddy
9 jaren geleden

Niet normaal dat ze dit allemaal door je eten gooien….brrr…

Jippiiiiiiiiiii!!!
Jippiiiiiiiiiii!!!
9 jaren geleden

Waarom moet al die rotzooi door ons eten worden gedaan???waarom???!!

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x