Homepagina » Gezondheid » 5 voedingsadditieven die smeriger zijn dan ‘roze slijm’
5 voedingsadditieven die smeriger zijn dan 'roze slijm'

5 voedingsadditieven die smeriger zijn dan ‘roze slijm’

Nog niet zo lang geleden werd de vleesindustrie in de Verenigde Staten getroffen door een schandaal om de verwerking van zogeheten ‘pink slime’ (roze slijm) in gehakt. Roze slijm is een bijproduct van de vleesverwerkende industrie waarvoor doorgaans vette vleesresten in een apart procedé worden bewerkt tot een roze brij die wordt toegevoegd aan gehakt. In dat proces wordt het spul korte tijd blootgesteld aan ammoniakgas om bacteriën te doden.

Door de stijgende prijs van vlees is roze slijm in Amerika bezig aan een comeback. Naast ‘pink slime’ zijn er nog een aantal smerige voedseladditieven die op grote schaal worden geconsumeerd. We hebben er een paar voor je geselecteerd.

Anaal uitscheidingsproduct van bevers

Castoreum of bevergeil is een uitscheidingsproduct van bevers dat wordt gebruikt in parfum, sigaretten en als smaakstof in ijs. Tussen de anus en geslachtsorganen hebben bevers een klier waarin castoreum wordt gevormd.

Castoreum wordt onder meer gebruikt voor vanille- en karamelsmaken in ijs en aroma’s. Vroeger was het ook een ingrediënt in bittere dranken. In het uitscheidingsproduct zit salicylzuur, een onderdeel van aspirine, dat de bever binnenkrijgt door de consumptie van wilgenschors. Het wordt al tenminste 80 jaar gebruikt als ‘natuurlijke smaakstof’.

Geplette luizen

Karmijnzuur (E120) wordt gebruikt als kleurstof voor voedingsmiddelen of in cosmetica. Karmijn wordt gewonnen uit de Cochenilleluis, die op schijfcactussen leeft. De luis scheidt een witachtige waslaag af. Ook uit de eitjes van de luizen wordt karmijn gewonnen.

De luizen worden geplet en het vocht wordt omwille van de kleurechtheid gemengd met andere stoffen. Karmijnzuur kan leiden tot hyperactiviteit bij kinderen en kan zorgen voor contactallergie op de huid. Als kleurstof is karmijn bekend als oorzaak voor ernstige allergische reacties en anafylactische shock.

Mensenhaar

L-cysteïne (E920) wordt op industriële schaal bereid door hydrolyse van menselijk haar en eendenveren. China is één van de belangrijkste producenten van L-cysteïne, dat ook wordt toegepast als broodverbeteraar. L-cysteïne zorgt ervoor dat brooddeeg minder plakkerig wordt en op industriële schaal beter te hanteren is.

Het tv-programma Keuringsdienst van Waarde meldde begin dit jaar dat op grote schaal mensenhaar wordt verwerkt in brood. Chinese fabrieken halen het haar op bij lokale kappers, waarna het wordt gescheiden van eventuele wattenstaafjes, sigarettenpeuken en scheermesjes.

Zwemblaas van vissen

Vislijm wordt verkregen uit de gedroogde zwemblazen van vissen. Het is een vorm van collageen die voornamelijk wordt gebruikt om de kleur van wijn en bier helderder te maken. De blazen worden verwerkt en gedroogd nadat ze verwijderd zijn uit de vis. Dit maakt veel bier- en wijnsoorten ongeschikt voor vegetariërs.

Maden en eitjes van insecten

In voedsel worden regelmatig insecten, larven, (delen) ongedierte, maar ook metaaldeeltjes, glas, houtsplinters en stukjes kunststof aangetroffen. Hoe vaak vreemde delen in voedsel in Nederland voorkomen is niet bekend. Er zijn wel gegevens over het aantal klachten hierover.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) neemt vooralsnog de conclusies van de Amerikaanse voedselwaakhond FDA over wat betreft het risico van productvreemde harde delen in voedingsproducten. De FDA bepaalt hoeveel insecten en (delen) ongedierte worden toegestaan in levensmiddelen.

[MarketWatch]


Vind je dit artikel waardevol? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

9 reacties

 1. De afbeelding boven het artikel heeft niets met pink slime te maken. Dat is aarbeien ijs.

  4 likes
  • pink slimme zit ook in ijs…..daarom is deze foto geplaats…beste ian….eerst lezen en dan een berichtje plaatsen…peace benniel;)

   5 likes
  • Nee, niet met roze slijm…wel met geplette luizen. Daar krijgt het ijs zijn bijijna natuurlijke kleurtje van.
   Een van de 5 nog smeriger additieven.

   3 likes
 2. Niet normaal dat ze dit allemaal door je eten gooien….brrr…

  2 likes
 3. Ik ben geen voorstander van eten en gebruik van stoffen afkomstig van dieren, maar we kunnen de industrie niet van verspilling betichten. Werkelijk alles wat bruikbaar is aan een dier wordt gebruikt. Dat deden de indianen vroeger ook al en dat wordt (wel) als bon ton gezien.
  Waar het om gaat is niet of het smerig is waar het vandaan komt, maar of het niet schadelijk is voor de mens. Over smerigheid kan niet meer gesproken worden, omdat het chemisch zodanig bewerkt is dat er van de oorspronkelijke bron totaal geen sprake meer is. Wel moet gekeken worden of iets schadelijk is. Karmijnzuur schijnt echt schadelijk te zijn voor de mens. Maar L-cysteïne bijvoorbeeld, is een noodzakelijk aminozuur voor mens en dus gezond.

  5 likes
 4. De consumenten zijn zo veeleisend geworden ; alles moet er gelikt uit zien, we willen onze handen niet meer vuil maken, snelheid van bereiden, want we hebben weinig tijd. De voedingsindustrie heeft hier handig op ingespeeld.
  Met het idee op de achtergrond ; haast leest niet. Idd. meeste mensen lezen niet of nauwelijks wat er op de verpakking staat. Om het moeilijker te maken worden de lettertjes op mini afmeting afgedrukt.
  Dan gaat de lol er ook snel af. Maar de Keuze die hebben we nog steeds. Wij kunnen nog steeds kiezen of wij het gemak van luxe verpakt afval meer waarderen, of dat wij weer eens onze handen willen vuil maken en gezonder willen consuminderen. Vraag : wordt die troep uit puur winstbejag door ons eten gemieterd of is het deel van een heel gemeen plan om op de lange termijn het grootste deel van de bevolking te vergiftigen ? Wie t weet …………

  3 likes
 5. Jippiiiiiiiiiii!!!

  Waarom moet al die rotzooi door ons eten worden gedaan???waarom???!!

  1 likes
 6. Maak je eigen vreten! 😛 haha

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het parlement is omgekocht door Big Pharma. Professor doet boekje open

Het parlement is omgekocht door Big Pharma. Professor doet boekje open

Het Amerikaanse Congres is omgekocht door Big ...

12.000 artsen pleiten voor kankerwaarschuwing op kaas. Wist jij dit?

12.000 artsen pleiten voor kankerwaarschuwing op kaas. Wist jij dit?

De organisatie Physicians Committee for Responsible Medicine, ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 2 april
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.