Homepagina » Natuur en Milieu » Onze media en politiek praten onzin over klimaatverandering. Deze ongemakkelijke boodschap wordt liever weggemoffeld
Onze media en politiek praten onzin over klimaatverandering. Deze ongemakkelijke boodschap wordt liever weggemoffeld

Onze media en politiek praten onzin over klimaatverandering. Deze ongemakkelijke boodschap wordt liever weggemoffeld

Volkskrant-columnist Martin Sommer schreef onlangs dat de politiek een open debat over het klimaatbeleid tegenhoudt en dat de journalistiek het laat afweten.

Die conclusie werd eerder al getrokken door columnist Marianne Zwagerman. “Als het om klimaat gaat gedragen journalisten zich als de pr-afdeling van de Verenigde Naties,” zegt ze.

“Waarom is dat toch?” vraagt ze zich af. Ze denkt dat het vooral een gebrek aan kennis is, gecombineerd met latent schuldgevoel.

Weggemoffeld

Op de Zuidpool neemt het ijs de laatste jaren vooral toe. Die ongemakkelijke boodschap wordt liever weggemoffeld, aldus Zwagerman.

Professor Kroonenberg vertelde tijdens een college op de TU Delft dat de temperatuur op aarde constant fluctueert en dat de Noordpool ooit een woestijn was. IJstijden komen en gaan.

Er werd geprotesteerd tegen zijn college, want over het klimaat mag geen debat gevoerd worden. Er wordt ons één waarheid door de strot geduwd en ervan afwijken is verboden, zegt Zwagerman.

Doemverhalen

Ze verbaast zich erover dat de media daar zo gemakkelijk in meegaan.

Geoloog Manuel Sintubin merkt in De Morgen op dat het slecht gesteld is met de wetenschappelijke geletterdheid van de meeste mensen. Hij verzet zich tegen de doemverhalen over het klimaat.

Nu klimaat op zoveel manieren in de media terugkomt, moeten journalisten een basiscursus volgen, zo bepleitte klimaatwetenschapper Leo Meyer.

Onzin

Hij zegt zich regelmatig te verbazen over de manier waarop de media de bevindingen van wetenschappers vertalen.

Journalisten schrijven te vaak klakkeloos en kritiekloos de onzin op die politici en lobbyisten uitbraken.

Zwagerman verwijst naar een conferentie op de Afsluitdijk, waar minister Schultz het fabeltje herhaalde dat de burgeroorlog in Syrië is uitgebroken vanwege droogte.

Poep praten

“Onzin, een verhaal gebaseerd op verkeerde gegevens,” zegt de columnist. “Er was geen extreme droogte in Syrië.”

“Een minister mag poep praten, sterker nog: dat is een onderdeel van het vak,” vervolgt ze. “Alleen moeten journalisten het eruit filteren, niet opschrijven! Dat deden de kranten wel.”

Prima

Zwagerman: “Het gaat al heel lang prima met de aarde, lang voordat wij orkaanrisicogebieden volplempten met hotels.”

“We willen de aarde niet redden, maar onze hedonistische levensstijl met ongeremde voortplanting en consumptie,” besluit ze.

[BNR]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • War on Error schreef:

  Zo werkt het, anno nu.
  Politici zijn geprogrammeerd blind te varen op de gecontroleerde media. Zij hebben een alternatieve wereld om zich heen gebouwd.

  http://johnpilger.com/articles/is-media-just-another-word-for-control

  Journalisten die kritisch zijn, worden van 2 kanten ‘in de tang’ genomen.
  De redacteur zal zo’n journalist aanpakken,
  En de journalist zal merken dat deuren voor hem/haar gesloten blijven, die voorheen wel open gingen. Geweerd worden van Persconferenties, geen primeurs of interviews meer krijgen, etc.. Zo wordt het Orwelliaanse spel gespeeld.

  De Klimaatsekte is een dekmantel voor verarming van het westen, en welvaarts herverdeling op globale schaal – naar de 1-wereldregering, met z’n basisinkomen voor ieder mens op de planeet. De marxistische heilstaat (geen onverdeeld succes, zoals de meesten wel zullen weten; macht corrumpeert is de constante.)

  ‘Branded content’ is het business model van de journalistiek anno nu. Niet die paar gekkies die nog een abonnement op de makers van nep-nieuws aanhouden.

  7 likes
 • Eddie schreef:

  Al vele miljoenen jaren worden warme en koude periodes afgewisseld. Ruw geschat; 350 miljoen jaar geleden was de warmste periode ooit in de aardse geschiedenis. Vele malen warmer dan onze gemeten records. En toen waren er nog geen mensen en fabrieken of auto’s om het CO2 gehalte te doen stijgen. Its all natural, CO2 zorgt juist voor een groenere wereld, daar het de basisbehoefte is van elk levend plantje.

  3 likes
 • Cleopatra schreef:

  Marianne Zwagerman. “Als het om klimaat gaat gedragen journalisten zich als de pr-afdeling van de Verenigde Naties,” zegt ze.
  “Waarom is dat toch?” vraagt ze zich af. Ze denkt dat het vooral een gebrek aan kennis is, gecombineerd met latent schuldgevoel.

  Waarom is dat ? > Heel simpel Mevrouw Zwagerman> Omdat dat DE OPDRACHT IS ! En waarom is DAT de opdracht?
  UHUH !

  3 likes
 • Wat te doen schreef:

  Maar wat willen wij bereiken, gewoon lekker vervuilen en smog produceren omdat het toch niet uitmaakt voor het klimaat, dan vraag ik mij toch af hoe gezond het voor ons zelf is.
  Of toch een schonere wereld?
  Ook professor Kroonenberg sluit zijn boek “De aarde over 10000 jaar” af met de opmerking beter iets gedaan voor niets dan achteraf spijt krijgen dat je niets gedaan hebt.

  2 likes
 • maarten54 schreef:

  Goed stukje. Staat geen woord Frans…eh…’Brussels’ in…

  1 likes
 • Loki schreef:

  Wat zei Opstelten ook alweer, “een minister liegt niet”. Minister Schultz schijnt het heel goed te kunnen.

  1 likes
 • x

  Check Also

  troonrede

  Troonrede: ‘Koning slaat op elk gebied de plank mis’

  Dinsdag sprak koning Willem-Alexander de troonrede uit. ...

  gevechtspiloot

  Gevechtspiloot: ‘Dit ding is niet afkomstig van de aarde’

  Wat gevechtspiloot David Fravor in 2004 overkwam, ...

  >