Homepagina » Financieel » Panama Papers in het kwadraat: Grote Amerikaanse bedrijven massaal in belastingparadijzen, met name Nederland
Panama Papers in het kwadraat: Grote Amerikaanse bedrijven massaal in belastingparadijzen, met name Nederland

Panama Papers in het kwadraat: Grote Amerikaanse bedrijven massaal in belastingparadijzen, met name Nederland

De 50 grootste Amerikaanse bedrijven hebben meer dan 1400 miljard dollar aan inkomsten en winsten weggesluisd naar belastingparadijzen. Dat heeft ontwikkelingsorganisatie Oxfam ontdekt.

Het gaat om bekende bedrijven zoals farmareus Pfizer, zakenbank Goldman Sachs, chemiereus Dow Chemical, Walmart en IBM. Ze hebben daarvoor 1600 dochterondernemingen, waarvan de meeste in Nederland zijn gevestigd.

Uit notities van de Europese werkgroep voor de aanpak van schadelijke belastingpraktijken blijkt dat Nederland soms een eenzame strijd voert om zijn fiscaal aantrekkelijke vestigingsklimaat te behouden.

Massaal misbruik

Oxfam stelt dat belastingontwijking door bedrijven de Amerikaanse overheid elk jaar zo’n 100 miljard dollar kost. Die gederfde inkomsten moeten nu worden opgehoest door de belastingbetaler.

De 50 bedrijven profiteren ook onevenredig van overheidssteun, aldus Oxfam. De financiële steun aan de 50 grootste bedrijven bedroeg tussen 2008 en 2014 zo’n 111 miljard dollar. Ondertussen ontweken ze in die jaren voor honderden miljarden aan belastingen en maakten ze vier biljoen dollar winst, zo blijkt uit het rapport Broken at the Top.

“Het is een zoveelste bewijs van massaal misbruik van het mondiale fiscale systeem,” zegt Robbie Silverman van Oxfam. “We kunnen niet doorgaan met een fiscaal stelsel waar de grootsten en rijksten hun belastingdeel niet betalen zodat alleen de kleinsten en armsten voor de financiering van het overheidsapparaat opdraaien.”

Oogje dichtknijpt

Eerder deze maand meldde Oxfam dat de Wereldbank op grote schaal belastingontduikers financiert. De meeste bedrijven waaraan de Wereldbank geldt leent voor investeringen in de regio ten zuiden van de Sahara, maken gebruik van belastingparadijzen.

Oxfam noemt het onbegrijpelijk dat de Wereldbank geld uitgeeft om investeringen van bedrijven in ontwikkelingslanden te stimuleren, maar tegelijkertijd een oogje dichtknijpt als diezelfde bedrijven deze landen bedriegen door winstbelasting te ontlopen.

[FD]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • exegese schreef:

  Uit notities van de Europese werkgroep voor de aanpak van schadelijke belastingpraktijken blijkt dat Nederland soms een eenzame strijd voert om zijn fiscaal aantrekkelijke vestigingsklimaat te behouden.

  Er is geen land ter wereld wat zo veel en zo gunstige belastingafspraken heeft gemaakt met buitenlandse firma’s, allemaal in het geniep en in het geheim omdat dat dus als mogelijkheid ook weer in de wet is opgenomen door het schijnheilige gespuis in Den Haag. Al het geld wat belastingdiensten wereldwijd en bij ons zelf hierdoor missen wordt bij het volk terug geroofd. En het tuig in Den Haag blijft keihard roepen dat Nederland absoluut niet als belastingparadijs aangemerkt mag worden omdat dat absoluut niet zo zou zijn. Glasharde leugens dat is waar ze heeeel goed in zijn. Ze deugen niet, geen van allen, niet voor zich zelf en niet voor een ander.

  15 likes
 • Kalki schreef:

  Nederland vercommercialiseert en dat is nog erger dan een atoombom; Nederland vertikt het om een spiritueel klimaat te worden.

  15 likes
 • Kalki schreef:

  Top criminelen en demonen zijn het.

  10 likes
 • captain gorgeous schreef:

  Den Haag zal wel weer geschokt zijn.

  6 likes
 • ferrimassi schreef:

  Oxfam is een frontgroep voor marxistische radicalen, amnesty is er nog zo 1. Antiwesters en zeer eenzijdig.
  De zogenaamde panama papers zijn een soros operatie. Het kapitalisme moet kapot en vervangen worden door een totalitaire vorm communisme. Dezelfde club zit ook achter de vluchtelingen stroom.

  5 likes
 • Pinokkiocratie schreef:

  Nederland is altijd beste jongetje van de klas geweest, wat dat soort dingen betreft. Handeltjes en duistere zaakjes. Ook altijd een grote voortrekker geweest voor de opbouw van de EU en TTIP.

  Met opstellen van TTIP wetgeving staat Nederland hoog in de lijst. Nederland heeft genoeg ideetjes wat wat duistere zaakjes betreft. Dol op regeltjes, leven volgens veel papieren, dat is pas het echte leven, leven volgens een boek. Nederland is als geen ander geïndoctrineerd.
  http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2015-2016/ttip.html

  Kaas, tulpen, boeren op klompen met gezond verstand vol Nederlands trots zijn inmiddels omgetoverd tot een grote gay parade waar de rest van de wereld van kotst.

  5 likes
 • Solaris schreef:

  Onzinnig om te denken dat als deze bedrijven die belasting wel betaald hadden, dat enig verschil zou maken voor gewone burgers. Hun belasting zou dan echt niet minder zijn geworden; het geld van de bedrijven zou gewoon zijn aangewend voor nóg meer overheidsuitgaven. Hogere belastingen leiden alleen tot hogere uitgaven, niet tot lagere tekorten. En die extra uitgaven zijn echt niet tot nut en noodzaak van de gewone man.

  0 likes
  • exegese schreef:

   @Solaris, wat mij betreft onzinnig om te denken dat het zo dan wel prima geregeld is. Dat de rijksten der aarde alle poen ongebreideld in de zak kunnen stoppen en de gewone man die maar net zijn hoofd boven water kan houden meer dan 70 % van zijn loon in de staatskas ziet verdwijnen. Het wordt tijd dat er orde op zaken wordt gesteld en dat de juiste rekening bij de juiste persoon terecht komt en er enige vorm van rechtvaardigheid wordt aangewend in de samenleving, en daar is het wat mij betreft onderhand hoog tijd voor nu alle stront onverbloemd boven komt drijven, of had jij daar andere ideeën over ?

   1 likes
 • exoplaneetmens schreef:

  economie is moord… MOORD zeg ik u !!!

  1 likes
 • x

  Check Also

  lange frans

  Lange Frans bijt zich vast in zaak Demmink: ‘Wie zijn deze boezemvrienden van onze premier?’

  Hiphopartiest Lange Frans vraagt in een twintigtal ...

  rutte

  ‘Rutte is één van de grootste leugenaars die Nederland ooit gekend heeft’

  Geert Wilders confronteert premier Mark Rutte op ...

  >