Dat er in ons vlees hormonen of antibiotica kunnen zitten weten we ondertussen wel. Dat de dieren vaak geen voer krijgen dat ze in de natuur zouden eten is ook een open deur. Maar er zijn nog andere manieren waarop vreemde stoffen in ons vlees terechtkomen.
Vlees wordt dermate hard gemanipuleerd dat het een lichtroze kleur heeft, in perfecte hompen van 500 gram in de supermarkt ligt en dat het naar vlees ruikt wanneer we het bakken. Er wordt van alles aan ons vlees toegevoegd en het is een hele klus om te begrijpen wat precies.
Onlangs werd een partij rundvlees van de markt gehaald omdat twee van de verwerkte karkassen afkomstig waren van een Slowaakse boerderij waar naderhand miltvuur is vastgesteld. Dat is een infectieziekte waarbij de gezondheidsgevolgen voor mensen zeer ernstig kunnen zijn.
Een populair product in de vleesindustrie is trombine. Dat is een eiwit dat voor ons van belang is bij de bloedstolling. De gangbare – maar niet erg smakelijke – naam ervoor is vleeslijm. Zoals de naam suggereert wordt het gebruikt om grote en kleine stukken vlees samen te voegen tot één grote lap. Dat lijmen gebeurt op twee manieren: met transglutaminase, een enzym in poedervorm dat uit een bacterie wordt gehaald, of met fibrinogeen, een eiwit gewonnen uit het bloed van slachtdieren.
In 2010 stelde de Europese Commissie voor om vleeslijm op de lijst van toegelaten additieven te zetten. Het Europees Parlement stak daar een stokje voor. De parlementariërs oordeelden dat trombine de consumenten misleidt. Ze denken dat ze een volwaardig stuk vlees kopen, maar eigenlijk is het een puzzel van kleinere stukken.
Bovendien vreesde het Parlement dat het schadelijk kan zijn voor de gezondheid omdat bacteriën zich gemakkelijk aan het eiwit kunnen hechten. In Nederland is het omstreden additief wel toegelaten. Vleeslijm wordt ook gebruikt bij de productie van sommige melkproducten en yoghurt, viskroketten en surimi.
In de Verenigde Staten hoeven restaurants niet te vermelden dat ze vleeslijm gebruiken. Het wordt al decennia gebruikt door vele koks en is veilig bevonden door de Amerikaanse voedselveiligheidsautoriteit FDA. Het gebruik van vleeslijm heeft tot de nodige ophef geleid. Sommige bedrijven hebben zich ervan gedistantieerd terwijl andere producenten het gebruik van transglutaminase blijven verdedigen.
Gênante vertoning: Kijk hoe deze tv-presentator de vloer aanveegt met de hysterische klimaattiener Greta Thunberg
Kijk: Econoom Kees de Kort fakkelt hier even keihard het energiebeleid af (en pakt milieugekkies aan)
Zelfverklaard ‘bruggenbouwer’ De Jonge oogst kritiek: ‘Wat een door en door moreel verrotte figuur’
“NASA-astronaut zag dode aliens op beelden UFO-incident bij Roswell”
Amish-meisje dat chemokuur móest ondergaan genezen door natuurlijke medicatie
Pieter Omtzigt over totalitaire staat: ‘Dit is dichterbij dan velen denken’
GroenLinks wil alleen gevaccineerde bezoekers bij Floriade: ‘Doodeng dit’
Ik werk niet mee aan barbaarse praktijken. Deze Israëlische piloten weigeren vluchtelingen te deporteren
Misbruik van de coronatest: waarom de uitvinder luid zou protesteren