Mens en Dier

Grote overwinning voor indianen die zich verzetten tegen megapijpleiding door heilige grond

Help anderen door dit met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De regering van president Obama heeft ingegrepen in het conflict over de aanleg van een oliepijplijn in de staat North Dakota. Bouwwerkzaamheden in federaal gebied worden verboden en de oliemaatschappij is verzocht om graafwerkzaamheden verderop te staken.

Binnen enkele minuten nadat een rechter een verzoek van Sioux-indianen voor een rechterlijk bevel om de aanleg te stoppen had afgewezen, kwamen de verantwoordelijke ministeries met een gezamenlijke verklaring. Daarin werd de noodzaak benadrukt van een discussie over een landelijke hervorming die indianenstammen meer te vertellen geeft over projecten die hun leefgebied bedreigen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

“Wij wonen hier al eeuwen,” zei Wonase, die in het reservaat van de Standing Rock Sioux boerengrond beheert. “Langs de rivieren in North Dakota zijn tal van plaatsen waar onze voorvaderen begraven liggen.”

G4S

De ingreep van de federale overheid weerspiegelt het succes van het groeiende protest van indianenstammen tegen de 3,3 miljard euro kostende pijplijn, die vier staten moet doorkruisen. Lokale stammen vrezen dat het project een bedreiging vormt voor hun drinkwater en heilige grafvelden. De stammen noemen de megapijpleiding de ‘zwarte slang’.

De indianen protesteren sinds april tegen de pijplijn. Daarbij zette de oliemaatschappij honden in en werden tientallen indianen gearresteerd. De pijplijn wordt bewaakt door onder meer het omstreden bedrijf G4S, het grootste beveiligingsbedrijf ter wereld dat voorheen bekend stond als Wackenhut.

Geroerd

De indianen zeggen dat ze geroerd zijn door het overheidsbesluit. “Onze harten lopen over, dit is een historische dag voor de Sioux en voor andere stammen in het hele land. Onze stemmen zijn gehoord,” zei een Sioux-leider.

De indianenstammen verbouwen in het gebied gewassen, jagen er en vissen in de wateren. Een onderzoek van Politico toonde aan dat er tussen 2010 en 2015 meer dan 3000 incidenten waren met olie- en gasleidingen.

[NOS]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jeff
Jeff
7 jaren geleden

ze hadden het ook de vredespijplijn moeten noemen, was er niks aan het handje

Faith
Faith
7 jaren geleden

De cabal had graag nog snel even een enorme vooral emotionele ravage aan willen richten met hun vernietigingsdrang en hebzucht. Maar ik heb begrepen dat de macht in de U.S. inmiddels in alle stilte is overgenomen door Generaal Dunford en de zittende elite zijn allemaal al gevangen genomen.
Zou dat de reden zijn waarom de pijplijn niet doorgaat?
Hoe dat dan verder moet met Hillary en haar 4 klonen en haar campagne, niemand die het weet.
Er gaat nu een frisse wind door Washington waaien waar wij ook hier van zullen profiteren.
Die pijplijn had hoe dan ook overbodig geweest want we gaan in de zeer nabije toekomst op vrije energie over.

Rob ter Horst
Rob ter Horst
7 jaren geleden

“Bouwwerkzaamheden in federaal gebied worden verboden en de oliemaatschappij is verzocht om graafwerkzaamheden verderop te staken.”

In de verklaring van de gezamelijke overheden in deze, lees ik toch iets anders: “The Army will not authorize constructing the Dakota Access pipeline on Corps land bordering or under Lake Oahe until it can determine whether it will need to reconsider any of its previous decisions regarding the Lake Oahe site under the National Environmental Policy Act (NEPA) or other federal laws.  Therefore, construction of the pipeline on Army Corps land bordering or under Lake Oahe will not go forward at this time.  The Army will move expeditiously to make this determination, as everyone involved — including the pipeline company and its workers — deserves a clear and timely resolution.  In the interim, we request that the pipeline company voluntarily pause all construction activity within 20 miles east or west of Lake Oahe.

Er mag niet gewerkt worden op federaal land, totdat e.e.a. opnieuw is bekeken.
Er wordt gevraagd vrijwillig te stoppen met werken.

Johan
Johan
7 jaren geleden

Volgende stap: Indianen in de regering en andere overheidsinstellingen.

Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x