Homepagina » Financieel » Ad Broere: Geld komt uit het niets (update)
Ad Broere: Geld komt uit het niets

Ad Broere: Geld komt uit het niets (update)

De crisis is nog niet ten einde. De werkloosheid groeit en bezuinigingen zijn aan de orde van de dag.

Ad Broere – econoom, oud-bankier, docent, auteur en ondernemer – schreef het boek ‘Geld komt uit het niets’.

In het boek legt hij in heldere taal uit wat geld is, hoe het gecreëerd wordt, wat daar de risico’s van zijn en hoe we naar een economie moeten transformeren waarin geld weer het ruilmiddel is zoals het bedoeld is.

In deze lezing een vogelvlucht door de economische en monetaire actualiteit, wat er niet deugt aan ons geldsysteem en hoe dit snel dreigt mis te lopen. Maar ook een suggestie hoe het wel kan en wat wij daar zelf aan kunnen doen.

Update: sinds enkele dagen zijn alle 7 delen van deze serie via YouTube te bekijken:

Gerelateerd:

 Vind je dit belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Ga vlug naar onze shop en profiteer nog tot en met 8 juli van 15% korting! KLIK HIER!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

38 reacties

 1. Het lijkt wel of ze met grijns het paard van Troje bedoelen

  0 likes
 2. Ik denk dat geld uit de holle aarde komt.

  .. 🙂

  0 likes
 3. En zo krijgt een kleine groep alle macht over hun slaven.
  We krijgen steeds meer delen van een harnas aan, totdat we helemaal ingesloten zijn en alleen maar kunnen wat zij willen.
  Laten we zo snel mogelijk het geld afschaffen en er geen aandacht meer aan schenken.

  0 likes
 4. [quote name=”Sander”]Ik denk dat geld uit de holle aarde komt.

  .. :)[/quote]
  Precies! En daar komt ook de vrije energie vandaan.

  Overigens is het een bewezen feit dat je via een zwart gat door een wormgat naar de holle aarde kunt reizen, om daar dan vol energie te zwemmen in het geld. Zelf trek ik er ook dagelijks een paar baantjes. Daar blijf je gezond en fit bij.

  0 likes
 5. Geld is gebaseerd op vertrouwen, sinds de goudstandaard is losgelaten. Maar economie is nog steeds ruilhandel hoor. Jouw olie ruilen voor mijn steenkool?

  0 likes
 6. Geen woord aan gelogen, maar de meeste mensen weten dit niet… helaas Als je door de regels heen leest zie je zelfs dat alle oorlogen zijn gecreeerd voor het geldsysteem…. Helaas maar waar… Mensen wordt wakker.

  0 likes
 7. [quote name=”Sander”]Ik denk dat geld uit de holle aarde komt.

  .. :)[/quote]
  Was het niet toevallig vrouw holle ?

  0 likes
 8. [quote name=”pietje bell”][quote name=”Sander”]Ik denk dat geld uit de holle aarde komt.

  .. :)[/quote]
  Was het niet toevallig vrouw holle ?[/quote]

  Als de aarde vol zou zitten met een vloeibare steen of ijzer of zoiets. Dan zou de aarde ook aan de buiten kant warm zijn. En dat is dus niet zo. Er zijn allang seimische onderzoeken geweest waar uit blijkt dat de echo na ongeveer 1000/1200km weer terug komt naar de oppervlakte. En als de aarde niet hol zou zijn dan kom er geen echo terug. En dat gebeurt wel.

  0 likes
 9. Ouwe koek.
  Maarrrrrrr,…. Verzet, ho maar.
  Wanneer komen we nu eindelijk eens samen en maken we gezamelijk een eind aan dit strafkamp?

  0 likes
 10. Helaas is deel 4 en de rest niet te zien op youtube.

  0 likes
 11. [quote name=”Pieter”]Ouwe koek.
  Maarrrrrrr,…. Verzet, ho maar.
  Wanneer komen we nu eindelijk eens samen en maken we gezamelijk een eind aan dit strafkamp?[/quote]
  —————————————

  Ik denk niet dat die er komt kijk eens naar nadere landen bv Spanje iedere zaterdag week in week uit kwamen mensen op pleinen. Miljoenen zelfs en wat is daar verandert ? Niks. Men gaf het ten duur op. Men daagt het volk zelfs uit door op zonnenenergie btw te heffen. Mensne krijgen daar maar een half jaar een uitkering en dan darna NIKS en echt niks. Heb je je huisje al betaalden en je hebt wat rgond en een waterput je hebt dan nog eens zonnenenergie dan zit je vrij goed zou je denken.
  Nee dus.
  Op deze manier kan de overheid je huisje alsnog afpakken en ze pikken het alsnog.
  Beter gezegt ze kunne alleen hier een einde maken met geweld en is dit wat een mens wilt ?

  0 likes
 12. [quote name=”dymph”]Helaas is deel 4 en de rest niet te zien op youtube.[/quote]
  Zie http://www.youtube.com/watch?v=Y-oAN627dkw voor deel 4. Dit deel is vanmorgen (14-12) om 10:30 uur geplaatst. Er is dus nog hoop voor de rest …

  0 likes
 13. Ad Broere heeft een stokpaardje gevonden waarmee hij aandacht kan trekken. Zijn enige doel is het verkopen van zoveel mogelijk boekjes. Triest dat mensen denken het systeem te doorzien, maar wel in dit soort praatjes trappen van een geldwolf.

  0 likes
 14. [quote name=”Guusje”]Ad Broere heeft een stokpaardje gevonden waarmee hij aandacht kan trekken. Zijn enige doel is het verkopen van zoveel mogelijk boekjes. Triest dat mensen denken het systeem te doorzien, maar wel in dit soort praatjes trappen van een geldwolf.[/quote]

  Jo .. dat de inhoud/boodschap je kennelijk nog even niet interesseert.. maar om je op te helderen .. we leven nu eenmaal niet van mooie woorden alleen, ook niburu kent deze manier van heldere “interpretatie” ..

  0 likes
 15. [quote name=”Pieter”]Ouwe koek.
  Maarrrrrrr,…. Verzet, ho maar.
  Wanneer komen we nu eindelijk eens samen en maken we gezamelijk een eind aan dit strafkamp?[/quote]

  BITCOIN

  0 likes
 16. Wat is geld in essentie? Het is gestolde arbeid

  0 likes
 17. Guusje.
  Dus volgens jou moeten we op de oude manier verder gaan! Moet die man van de lucht leven? Beetje trieste opmerking.

  0 likes
 18. [quote name=”G Key”]Guusje.
  Dus volgens jou moeten we op de oude manier verder gaan! Moet die man van de lucht leven? Beetje trieste opmerking.[/quote]
  Wat ik wil zeggen is dat je niet alles klakkeloos moet aannemen wat toevallig in je straatje past, dat is namelijk de snelste manier om jezelf op een dwaalspoor te zetten. Deze meneer is bankier geweest, nou ik toevallig ook, op het hoofdkantoor van een u welbekende grootbank, dus ik trap niet zomaar in die kletspraatjes. De meneer in kwestie krijgt kennelijk een kick van de expert uithangen, in combinatie met een gecreëerde sfeer van ‘we worden allemaal bedonderd’, terwijl HIJ degene is die zijn publiek bedondert, en hij heeft een dankbaar publiek gevonden, namelijk een publiek dat alles voor zoete koek slikt en zijn boekjes klakkeloos koopt.
  Deze meneer is niets meer dan een onuitstaanbare narcist, die veel geld verdient, terwijl hij jullie wijsmaakt dat hij tegen ‘het systeem’ is. Laat me niet lachen.

  0 likes
 19. Guusje, en wat is er dan gelogen volgens jou, jij de expert inside moet toch precies weten hoe goed de banken het met ons voor hebben, dat wij rente betalen over gebakken lucht is natuurlijk ook niet waar, dat de bank er heel vroeger voor de mens was en nu hebben ze de volledige macht overgenomen, dat is ook niet waar zeker en het is zeker ook niet waar dat ze ons dik bedonderen met hypotheken en dat ze er alles aan doen zodat jij je schuld niet af kunt betalen.
  Extra aflossen is bijna niet mogelijk, want dan komen ze ineens met allerlei voorwaarden, zou zeggen slaap rustig verder.

  0 likes
 20. Geld is iets vreemds. Je kan het met niets vergelijken. Geld is denk ik niets meer dan een middel om mensen onder controle te houden. In theorie is het goed mogelijk om elk mens een basis loon van 2000 euro te geven (waren dat niet de Zwitsers die dat voorstelden?), maar ik weet niet of ik nog mijn bed zou uitkomen als ik niets hoef te doen voor mijn geld?
  Eigenlijk denk ik dat wij als mensheid er nog niet klaar voor zijn om zoveel vrijheid te hebben. Maar wat niet is kan nog komen. Is de globalisering een begin van een wereldwijde welvaart? Vanuit welvaart kan een maatschappij ontstaan die niet geregeerd wordt door kapitalisme, maar zo iets heeft tijd nodig. De vraag is of het duistere of verlichte krachten zijn die de wereld sturen.
  Tevens heeft ieder individu ook zijn/haar inbreng. Dus zoals bij alles, begin bij jezelf en langzaam zal het de goede kant op gaan. Ik denk dat het al lastig genoeg is om zelf altijd het juiste te doen. 🙂

  0 likes
 21. Niemand kan zeggen dat het goed gegaan is. Nederland en alle andere landen in Europa hebben enorme schulden, ook na de goede jaren. Ook America, Zuid America, Japan, Australie Africa en alle andere landen ook. Moeten we dus de mensen die dat veroorzaakt hebben en nu de lasten en controle zo verzwaren en onze vrijheden afbreken vertrouwen? Of we het kunnen keren is de vraag maar dat het een verslechtering een verassing wordt is slechts voor de naive

  0 likes
 22. Het is heel simpel; de rijken/elite der aarde trekken aan de touwtjes en bepalen waar en wanneer er een crisis moet komen en wanneer deze moet stoppen. Doel is macht over geld en het maken van horige slaven met een chip in hun lijf. Zodra de overheden failliet zijn en niet meer aan hun betalingsverplichting kunnen voldoen omdat de rente stijgt, zullen rijken en armen gelijke arm/ziek/ellendig worden gemaakt en gelijke slaaf zijn. Wie dit spel niet wil meespelen of niet bevalt crepeert maar en zal moeten sterven van ellende.
  Alles draait om geld en om macht over geld, de rest is onbelangrijk en totaal niet interessant voor de gevestigde/zionistische orde (o.a. BIS, ECB, FED c.s.). Geld is alles voor de idioten en psychopaten en dat ten koste van miljoenen, zo niet miljarden mensenlevens, geld is geestelijk klaarkomen voor de elitaire geesteszieken die fysiek impotent zijn geworden, geld is oude machtsgeile lijken het gevoel geven dat ze nog leven en er bij horen en niet zijn afgeschreven, geld is oorlog, kanker, dood, ellende, honger, ziekte die ze graag over de mensheid uitstrooien. – de macht zou daarom moeten liggen bij jonge en frisse mensen, de jeugd, kinderen met gezond en weldenkend vermogen, kinderen die nog het vermogen hebben zuiver te denken en te handelen-
  Geld is het meest smerige, judas en satans middel die zolang het blijft bestaan nooit zal helpen ons verder te komen in ontwikkeling van en naar een zuivere mensheid. Geld maakt dom, geld maakt ziek, geld maakt zolang het er al is iedereen totaal ongelukkig, geld maakt bewust en onbewust leugenaars en moordenaars en de eeuwenoude elitaire families die hun vermogens hebben opgebouwd/geroofd in decennia of honderden jaren door over lijken te gaan kicken hier alleen maar op.
  Zolang de macht ligt bij idioten, psychopaten en mensenhaters, zal geld ons niet verder helpen, wel in onze ondergang. En in deze ondergang zal hopelijk -onbedoeld?-, de oplossing liggen naar een betere wereld.

  0 likes
 23. Geweldig uitgelegd dit moet iedereen zien. In Engeland is het goud massaal gekocht tijdens de feest dagen. Dat leiden tot “Royal Mint announced they had completely sold out of sovereign gold coins”. Nederlanders wakker worden je geld op de bank is niet veilig. Of zoals ze in het VK zeggen “Better safe then sorry”.

  http://www.shtfplan.com/headline-news/top-strategist-a-shocking-revelation-about-gold-mining-companies_01122014

  0 likes
 24. Cassandra syndroom

  Tegenlicht: Waar Haal Je 160 Miljard Vandaan?
  http://youtu.be/TJQZYbBD_wg

  Crisis in economie is voorspeld
  Vele journalisten, politici en economen zagen deze crisis niet aan komen. Voorstanders van vrije markt economie zagen deze crisis duidelijk aankomen. Het blijkt dat de vrije markt, gehinderd door politiek beleid, te weinig zijn werk kan doen.
  This was broadcasted in the Netherlands on October 14th 2008, just after the economic crisis became reality to all. Many wrongly claim this crisis was unforeseen. Presented here is the truth for those who want to listen.
  Dit is een fragment uit tegenlicht, uitgezonden op 14 oktober 2008
  http://youtu.be/9a5qga0WIPI

  Robert Kiyosaki – Cash Is Trash
  http://youtu.be/6pCavP1iuM4

  Investment legends agree: A dollar collapse is “inevitable”

  0 likes
 25. Chief Maquinna, Nootka

  Maquinna was the chief of the Nuu-chah-nulth people of Nootka Sound, during the heyday of the maritime fur trade in the 1780s and 1790s on the Pacific Northwest Coast. His people are today known as the Mowachaht and reside today with their kin, the Muchalaht, at Gold River, British Columbia, Canada

  Chief Maquinna, Nootka:
  “Once I was in Victoria, and I saw a very large house. They told me it was a bank and that the white men place their money there to be taken care of, and that by and by they got it back with interest.

  “We are Indians and we have no such bank; but when we have plenty of money or blankets, we give them away to other chiefs and people, and by and by they return them with interest, and our hearts feel good. Our way of giving is our bank.”

  0 likes
 26. Time evolves and comes to a place where it renews again. There is first a purification time then there is renewal time. We are getting very close to this time now.

  We were told we would see America come and go and in a sense America is dying from within, because they forgot the instructions on how to live on earth. Everything is coming to a time where prophecy and man’s inability to live on earth in a spiritual way will come to a crossroad of great problems. It’s the Hopi belief, it’s our belief that if you are not spiritually connected to the earth and understand the spiritual reality of how to live on earth, it’s likely you will not make it.
  FLOYD RED CROW WESTERMAN

  Occupy – Uprising & Native American Prophecy

  http://youtu.be/wC2ess1oJL4

  0 likes
 27. Het VOLK WIJ moeten de macht grijpen en dan 7 wijze mensen aanwijzen die ons helpen we hebben dat hele parlement en al die dingen niet nodig ze vreten alleen maar ons geld op allemaal onzin en we moeten referenda hebben iedere maand om die 7 wijzen mensen te laten weten wat wij willen ! Dat heet DEMOCRATIE dus jongens gaan we de barricaden op ? Ik ben ervoor en doe zeker mee !

  0 likes
 28. [quote name=”G Key”]Guusje.
  Dus volgens jou moeten we op de oude manier verder gaan! Moet die man van de lucht leven? Beetje trieste opmerking.[/quote]

  Waarom is dat een trieste opmerking? Mag iemand geen, volgens jou inzicht, geen afwijkende mening hebben…da’s pas triest.

  0 likes
 29. Geld komt tegenwoordig helemaal niet uit het niets, het komt in opdracht van de overheid uit de centrale bank(overheid is eigenaar van die centrale bank) alwaar het simpelweg bijgedrukt wordt, zonder een vorm van tegenwaarde wat dus direct inflatie tot gevolg heeft(nee private banken creëren geen geld enkel de overheid kan dit). Inflatie wordt door de overheid gestimuleerd, het betelkent dat uw geld steeds minder waard wordt en u steeds meer van hetzelfde nodig heeft om iets te kunnen aanschaffen. De overheid doet dit omdat zij structureel teveel uitgeeft! In bijvoorbeeld Nederland zijn de uitgaven voor het sociale stelsel(uitkeringen, kwijtscheldingen van belastingen en toeslagen) de grootste uitgave post, zeg maar het BASISINKOMEN voor hen die niet werken. Hier worden enorme schulden voor opgebouwd, de overheid leent dit geld van private banken die in het door de overheid opgezette en geregisseerde stelsel meer kunnen uitlenen dan zij lenen van de centrale bank(lees overheid) Dit is de beloning voor het lenen van geld aan de NL overheid, want geen enkele bank leent in de regel geld aan iemand die enkel schuld opbouwt en nooit aflost maar herfinancieert. Het risico is eenmaal te groot. De ovehreid wil vervolgens inflatie op deze manier wordt de schuld minder zwaar ondanks dat de schuld die opgebouwd is minder zwaar. De overheid veroorzaakt bewust de situatie waar mensen dus minder kunnen doen met hun geld.

  Vervolgens gaan mensen schelden op banken die de regels van de overheid volgen en beschuldigen hen van zaken die de overheid doet en veroorzaakt. Waarna men naar die zelfde overheid kijkt om de zaken op te lossen. Het is als een kat op het spek binden en vervolgens vragen of die een oplossing wil bedenken, zodat hij het spek niet meer eet. Men is hier op de site vol van verlichting, maar de dagelijkse problemen om ons heen worden niet begrepen.

  0 likes
 30. ‘ Ad Broere – econoom, oud-bankier, …. ‘… geeft een boek uit die men gratis op kan halen? Immers… ‘ Geld komt uit het niets ‘ en tja… oud bankier… die moet dat toch ook wel weten…

  0 likes
 31. [quote name=”IIS”]Het is heel simpel; de rijken/elite der aarde trekken aan de touwtjes en bepalen waar en wanneer er een crisis moet komen en wanneer deze moet stoppen. Doel is macht over geld en het maken van horige slaven met een chip in hun lijf. Zodra de overheden failliet zijn en niet meer aan hun betalingsverplichting kunnen voldoen omdat de rente stijgt, zullen rijken en armen gelijke arm/ziek/ellendig worden gemaakt en gelijke slaaf zijn. Wie dit spel niet wil meespelen of niet bevalt crepeert maar en zal moeten sterven van ellende.
  Zolang de macht ligt bij idioten, psychopaten en mensenhaters, zal geld ons niet verder helpen, wel in onze ondergang. En in deze ondergang zal hopelijk -onbedoeld?-, de oplossing liggen naar een betere wereld.[/quote]
  Praat jezelf vooral in een depressie…
  Jaloezie is trouwens geen eigenschap om trots op te zijn en te etaleren, voor het geval je dat nog niet wist 😉

  0 likes
 32. Geld is fictief en deze crisis bestaat eigenlijk helemaal niet. Het is ontworpen om mensen te onderdrukken en te decimeren. Een machtsmiddel, meer niet.

  0 likes
 33. @ #31 Guusje 17-01-2014 03:17 Beste Guus,

  Een depressie is een atypisch symptoom van de huidige verziekte ‘moderne’, schuldenberg, struikrovers economie en komt letterlijk mede door de vergiftigde wereld waarin we leven (farmaceuten, voedingsindustrie en waterleverancier). Het schijnt volgens jou mogelijk te zijn jezelf een depressie aan te praten door de waarheid onder ogen te zien? Hoeveel optimisme en goede gevoelens heb jij reeds bij jezelf opgeroepen door je kop in het zand te stoppen of door jezelf voor de gek te houden? De oplossing: weglopen voor wat er werkelijk speelt en poppenkast spelen en doen alsof er niets aan de hand en vervolgens kunstmatig gelukkig zijn totdat de realiteit bij je op de stoep staat??

  jaloezie, is ook zo’n symptoom die in de (huidige) wereld wordt gezien en gebruikt als een goede eigenschap en te pas en te onpas mag worden aangewend, ook om mensen te verraden of onderuit te halen, dit gebeurt op grote schaal in een wereld die ziek is, (Nazi)kliklijnen enz. Als je trekken van jaloezie voelt, omdat iemand anders iets beter zou kunnen of meer lef heeft en je jaloezie gebruikt als middel om te geloven dat het je iets zal brengen ben je bezig je goede of andere eigenschappen, waar je het uiteindelijk van moet hebben, te verdringen. Als jij jaloezie ziet als motivator, die niet aanzet tot haat of verblinde actie, dan wens ik je heel veel succes ermee, je mag het hebben, maar dan wel zonder dat je iemand anders leven kapot maakt. Jaloezie zou hooguit een prikkel mogen zijn om te beseffen je verstand en je mogelijkheden/potentieel op een juiste manier te gebruiken, meer niet!

  0 likes
 34. Infowars bericht:
  Germany’s top financial regulator said possible manipulation of currency rates and prices for precious metals is worse than the Libor-rigging scandal, which has already led to fines of about $6 billion.

  Dit is waar Ad Boere over spreekt in zijn presentatie. Ik geloof niet in toeval maar wel in energie. Hier in het VK gaan de geruchten dat er een grote reset aankomt. Wie alleen maar wat digitaal geld op de bank heeft staan is de klos wordt hier gezegd. Goud en zilver zijn zolang wij als mensen bestaan gedacht geld, de rest heeft de test der tijden nooit overleeft. Dit fiat systeem loopt op zijn laatste benen wie dat nu nog niet door heeft, heeft boter op zijn hoofd. Digitaal geld is geen geld luister eens goed wat er gezegd wordt mensen.

  De elite manipuleren de goud prijs om zo net te doen of er niks aan de hand is. Goud is de kanarie in de koolmijn en als ze het kooitje open zetten en de kanarie weg vliegt schiet de goud prijs omhoog.

  http://www.infowars.com/metals-currency-rigging-is-worse-than-libor-bafin-says/

  0 likes
 35. Mijn ervaring is ‘geld vewdijnt in het niets’.

  0 likes
 36. M. Brandenburg heeft het zo erg verkeerd dat ik me vragen stel bij zijn motieven.

  Geld komt wel uit het niets. Dat heet fractioneel bankieren. Als een bank 1000 euro ontvangt, mag het 10000 euro uitlenen. Die 10000 moet wel terug betaald worden met interest! Interest op geld dat ze niet hadden om te beginnen!!! De werkende mens geeft waarde aan het geld en niemand anders.
  De centrale banken zijn NIET van de overheid. Dat is privé kapitaal en ze beschermen in de eerste plaats de belangen van de aandeelhouders, zijnde… banken.
  Er wordt natuurlijk alles aan gedaan om het anders voor te stellen. De benaming, de voorzitter in België heet een “gouverneur” enz…

  Overheden drukken niet zelf hun geld, maar zouden dat moeten doen.

  M. Brandenburg is grandioos in de plot gelopen of wel heeft hij motieven om misinformatie te verspreiden.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

nos

NOS: 38C in Siberië, warmt keihard op! Ondertussen in Siberië: ongewoon koud, sneeuw in juli

Eind vorige maand liet de NOS weten ...

ollongren

Ollongren gaat er eigenhandig voor zorgen dat je geen huis kunt krijgen

Een wetsvoorstel van minister Ollongren van Binnenlandse ...