Homepagina » Natuur en Milieu » Al Gore zou weddenschap over global warming hebben verloren. Deze professor daagt hem nu opnieuw uit
Al Gore zou weddenschap over global warming hebben verloren. Deze professor daagt hem nu opnieuw uit

Al Gore zou weddenschap over global warming hebben verloren. Deze professor daagt hem nu opnieuw uit

In 2007 daagde professor Scott Armstrong van de Universiteit van Pennsylvania Al Gore uit tot een weddenschap, waar Fox News indertijd over berichtte.

Armstrong voorspelde dat de temperaturen niet zouden stijgen, terwijl Gore een catastrofale opwarming voorspelde.

De voormalige Amerikaanse presidentskandidaat ging de weddenschap niet aan. Tien jaar na dato heeft Armstrong de overwinning uitgeroepen.

Kantelpunten

Het klimaatmodel van de VN, waar Gore zich op baseerde, voorspelde tussen 2008 en 2017 een stijging van de temperaturen.

Het VN-model was alleen in de afgelopen twee jaar het meest nauwkeurig. Voor de overige jaren was het model van Armstrong nauwkeuriger.

In zijn boek ‘Assault on Reason’ uit 2007 waarschuwde Gore voor ‘kantelpunten’ als gevolg waarvan het al binnen 10 jaar onmogelijk zou zijn om de schade aan de planeet te herstellen.

We zijn inmiddels 10 jaar verder en Armstrong zegt nu dat dat niet is gebeurd.

Propagandacampagne

Hij zei dat de laatste twee jaren een onregelmatigheid zijn en dat zijn model over de hele linie genomen beter presteerde.

“De temperatuur gaat omhoog en vervolgens weer omlaag,” zei hij. “De laatste twee jaren is de temperatuur weer omhoog gegaan, dus dat zegt verder niets.”

Armstrong doet al 40 jaar voorspellingsonderzoek en kwam uiteindelijk uit bij de global warming-beweging.

“Al na een week kwam ik erachter dit dit een propagandacampagne is,” zei hij. “Het is niets meer dan massahysterie.”

Aangepast

Armstrong baseert zich op satellietgegevens die worden verzameld door klimaatprofessoren van de Universiteit van Alabama. Critici stellen dat overheidsgegevens gebaseerd op weerstations nauwkeuriger zijn.

Professor Armstrong zegt op zijn beurt dat hij satellietgegevens gebruikt omdat de gegevens van weerstations niet nauwkeurig zijn vanwege slecht onderhoud en de locatie en omdat ze worden aangepast.

Hij voegt toe dat hij de weddenschap best met nog eens 10 jaar wil verlengen. De voortgang kun je volgen op TheClimateBet.com.

Foto: Kayz911 Wikimedia Commons

[Fox News]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • René van Zalk schreef:

  Hoe zou je een evt stijging van de gemiddelde temperatuur op deze planeet het best kunnen meten denk je?
  Het antwoord is vrij eenvoudig: Door op meerdere plekken en verschillende dieptes in de grote oceanen de temperatuur te meten over een langere tijd.

  2 likes
 • Jaya schreef:

  Wie heeft er gelijk volgens de ALIENS?

  3 likes
  • Gezinusk schreef:

   @Jaya,

   Ha ha, Als Alien zou je inderdaad kunnen stellen dat we met Aliens te maken hebben. Zo wordt er nu weer beweerd dat een Brexit de Britse economie remt. Volgens NOS teletekst zou dat in een vertrouwelijk rapport staan die in handen is van de Amerikaanse nieuwswebsite Buzzfeed. Wie kent ze niet?

   Ik denk dan ook dat de gevaarlijkste Aliens in Brussel zitten. Alhoewel buiten Londen om alle Engelse provincies voor een Brexit waren, zien ze dat in Brussel heel anders. Zij zijn de veroorzakers dat de Brexit continu word uitgesteld. Bovendien staken ze in Brussel al zo democratisch in elkaar dat ze er al vast voor gezorgd hadden dat de Britse kanaaleilanden niet mee mochten stemmen over de Brexit, terwijl haar inwoners onder de Britse Kroon vallen. Dat dan weer wel.

   3 likes
 • Frans2 schreef:

  Zou jij deze weddenschap aangaan?
  ” Starting at the beginning of 2008, one-year ahead forecasts then two-year ahead forecasts, and so on up to ten-year-ahead forecasts of annual “mean temperature” will be made annually for each weather station for each of the next ten years. Forecasts must be submitted by the end of the first working day in January. Each calendar year would end on December 31.

  The criteria for accuracy would be the average absolute forecast error at each weather station. Averages across stations would be made for each forecast horizon (e.g., for a six-year ahead forecast). Finally, simple unweighted averages will be made of the forecast errors across all forecast horizons. For example, the average across the two-year ahead forecast errors would receive the same weight as that across the nine-year-ahead forecast errors. This unweighted average would be used as the criterion for determining the winner. ”

  Dit is het handig opknippen van resultaten door Armstrong voor minimale resultaten en maximaal succes. Geen wonder dat Al Gore weigerde.
  Op zijn beurt weigert Armstrong al 3 jaar een weddenschap te accepteren die wél op goede criteria berust.
  https://www.huffingtonpost.com/entry/betting-on-climate-my-2017-challenge_us_584c457ce4b0151082221bcf
  https://www.huffingtonpost.com/entry/climate-bet-100000-risked-on-denier-challenges-so_us_5a456d46e4b0df0de8b06950

  2 likes
 • oskaar schreef:

  Vandaag midden in de “winter” 10 graden boven nul….

  1 likes
 • Azrael schreef:

  Ach het valt allemaal wel mee joh, op Goeree-Overflakkee hebben we tegewoordig overwinterende flamingo’s, maar das normaal joh…. Niets aan de hand joh…

  1 likes
 • Dolex schreef:

  Klimaat is het gemiddelde weer over 30 jaar.

  0 likes
 • x

  Check Also

  duitse

  Het tij keert: Duitse volk zegt massaal ‘nein’ tegen beperkingen

  Afgelopen weekend demonstreerden tienduizenden mensen (de schattingen ...

  bill gates

  Bill Gates: ‘Corona-ellende komt terug als we klimaatverandering niet stoppen’

  Miljardair Bill Gates wil dat de Verenigde ...

  >