Binnenland

‘Er is zich een ongekend sociaal drama aan het voltrekken, alle seinen staan op rood’

Help ons door deze informatie met je kennissen op je socials te delen!

Er is zich een ongekend sociaal drama aan het voltrekken. Alle seinen staan op rood. Die waarschuwing deed Kamerlid Léon de Jong (PVV) woensdag in de Tweede Kamer.

“Grote groepen Nederlanders zitten in grote financiële problemen, verkeren in een diepe crisis en komen niet meer rond. Er zijn gezinnen die maximaal moeten bezuinigen omdat ze de boodschappen, de energierekening, de huur, de zorgkosten en een noodzakelijke tankbeurt niet of nauwelijks nog kunnen betalen. Gewoon rondkomen is in Nederland een luxe geworden. Dat is de bittere realiteit waar Nederlanders al jarenlang, dag in, dag uit, mee te maken hebben,” zei De Jong.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

(Video verwijderd? Klik hier...)

Te schokkend om van weg te kijken

“Dit speelt al jaren, omdat politiek Den Haag wegkijkt en wel de mond vol heeft over bestaanszekerheid, maar ondertussen een betaalbare woning, een volle koelkast en een onbezorgde oude dag onbereikbaar maken,” vervolgde hij.

Het Kamerlid zei dat de cijfers ‘te schokkend zijn om van weg te kijken’.

Bijna de helft van alle Nederlanders heeft moeite met rondkomen door de hoge vaste lasten. Zestig procent van de Nederlanders is financieel ongezond of kwetsbaar. Eén op de vijf huishoudens heeft moeite met het betalen van de noodzakelijke kosten voor levensonderhoud. Ruim de helft van de Nederlanders is bezorgd over de hoge vaste lasten.

Zeker 400.000 mensen verkeren volgens het Rode Kruis in onzichtbare voedselnood. Vorig jaar had 42 procent van de huishoudens te maken met betalingsproblemen. Bijna een miljoen huishoudens leven in armoede.

Het is echt verschrikkelijk

“Al deze cijfers laten je duizelen,” benadrukte De Jong, die toelichtte dat bij de armoededefinities schulden bij bijvoorbeeld energiemaatschappijen of de Belastingdienst niet eens worden meegewogen.

De groep mensen die werkelijk in armoede leeft, is dus nog een stuk groter dan de cijfers ons doen geloven, aldus het Kamerlid.

“Het is echt verschrikkelijk. Waar zijn we in hemelsnaam mee bezig?”

Premier Rutte zei over de grote armoede in Nederland: “Tegelijkertijd is het natuurlijk niet zo, zoals sommige andere partijen willen doen geloven, dat de situatie in Nederland onaanvaardbaar is.”

Sigaar uit eigen doos

Volgens het kabinet is de uitzichtloze situatie waarin al die huishoudens verkeren, al die mensen die niet meer kunnen rondkomen, dus niet onaanvaardbaar, merkte De Jong op. Hij vindt dit ‘echt absurd’. “Het is om je kapot te schamen, maar het laat ook zien dat alle praatjes over bestaanszekerheid voor de bühne zijn.”

Hij noemde het koopkrachtpakket een ‘doekje voor het bloeden’, maar bovenal ‘een sigaar uit eigen doos’. Het kabinet pakt eerst 9 miljard euro af, om vervolgens 2 miljard euro terug te geven. “Dat is wat het kabinet heeft gedaan.”

“Ondertussen probeert dit kabinet ons met misleidende cijfers te doen geloven dat we er nu echt allemaal op vooruitgaan.”

Er gaat volgend jaar weer 6 miljard euro naar Afrika, 7 miljard euro naar asiel, 11 miljard euro naar Brussel en ook is er 60 miljard vrijgespeeld voor klimaat en stikstof.

“Nederlanders zijn het zat om uitgeknepen te worden.”

4.8 298 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

147 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sardo
Sardo
9 maanden geleden

Regeren is vooruitzien.
En dat doet deze wef regering goed.
Het is de bedoeling om ons financiël uit te knijpen en te knechten.

Helga
Helga
9 maanden geleden

Het Volk heeft dit zelf gewild, wegkijken en niets doen maakt nu eenmaal de gelegenheid voor de crimineel , om zijn eigen agenda door te zetten. En criminelen hebben nu eenmaal geen geweten. Nobody but yourself to blame.

Free
Free
9 maanden geleden

Het wordt echt tijd mensen. Om op te staan.

ludo
ludo
9 maanden geleden

eerst verkiezingen en dan oplossingen, met het huidige klimaat in de kamer zal er niets veranderen

Back to top button
147
0
We lezen graag je reactie!x