Op internet gaat momenteel een artikel rond over de betrokkenheid van de CIA bij de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy. Het gaat om een stuk in The Spotlight, een krant die tussen 1975 en 2001 wekelijks werd gepubliceerd door Liberty Lobby. Op 6 februari 1985 oordeelde een Amerikaanse jury dat de CIA betrokken was bij de moord op JFK. Het nieuws werd echter niet opgepikt door de media.
Dat is opvallend, aldus de krant, omdat twee internationale beroemdheden betrokken waren bij de rechtszaak: E. Howard Hunt, een federaal ambtenaar en voormalig CIA-agent die bekend is geworden door zijn rol in het Watergateschandaal, en advocaat Mark Lane, de auteur van de bestseller ‘Rush to Judgment’, over de samenzwering rond de moord op president Kennedy.
Hunt was tussen 1949 en 1970 bij de CIA werkzaam, waar hij allerlei ‘smerige klussen’ verrichte. Zo had hij een aandeel in de val van de Guatemalteekse president Jacobo Arbenz Guzmán en was hij betrokken bij de voorbereiding van de invasie in de Varkensbaai in 1961, waar Amerika tevergeefs trachtte het bewind van Castro omver te werpen.
Na 1970 kwam hij onder president Richard Nixon in dienst van het Witte Huis, waar hij ervoor moest zorgen dat ‘politieke lekken’ werden gedicht. Hij liet inbraken uitvoeren in het Watergate-gebouw in Washington DC, wat leidde tot het Watergateschandaal.
In de jaren tachtig spande hij zonder succes een rechtszaak aan tegen Liberty Lobby, een organisatie van advocaten die hem had beschuldigd van betrokkenheid bij de moord op Kennedy.
De jury vertelde de pers: “De heer Lane vroeg ons te geloven dat John Kennedy door onze eigen overheid is vermoord. Toen we het bewijs onderzochten, kwamen we tot de conclusie dat president Kennedy is gedood door de CIA.” De conclusie van de jury werd genegeerd door de media.
De beschuldigingen kwamen na de publicatie van een artikel door een voormalig CIA-functionaris waaruit bleek dat de inlichtingendienst openlijk wilde toegeven dat Hunt betrokken was geweest bij de moord op JFK en dat hij zonder toestemming had gehandeld.
Toen de Rockefeller Commission na het Watergateschandaal onderzoek deed naar de wandaden van de CIA, concludeerden twee auteurs dat Hunt enkele minuten na de moord op president Kennedy was gefotografeerd in Dallas.
Uit een gelekte CIA-memo, geschreven in 1966, bleek dat Hunt op de dag van de moord op president Kennedy in Dallas was en dat CIA-functionarissen bezorgd waren dat deze informatie op een dag naar buiten zou komen. De memo was ondertekend door toenmalig directeur Richard Helms en hoofd contraspionage James Angleton.
De getuigenis van Marita Lorenz, een voormalig CIA-agent, bleek doorslaggevend. Lorenz had samen met Hunt complotten gesmeed tegen Fidel Castro. Ze getuigde voor de rechtbank dat ze op 21 november 1963, de dag voor de moord op president Kennedy, samen met enkele CIA-agenten in Dallas was aangekomen. De agenten waren bewapend met geweren met een telescopisch vizier.
In Dallas had het gezelschap een ontmoeting met Hunt en Jack Ruby, die enkele dagen later zondebok Lee Harvey Oswald zou doden. Lorenz voelde zich niet op haar gemak en verliet Dallas nog diezelfde dag. Later vertelde één van de agenten haar dat het hun missie was geweest om president Kennedy uit de weg te ruimen.
Drie belangrijke redenen om te aarden
Bekende spoedarts overlijdt plotseling tijdens het hardlopen: ‘Niets te zien hier’
Ancient Aliens 5: De Vikinggoden (video)
Officiële dodental coronavirus ‘veel te laag’. Wat is er aan de hand?
Organisaties starten hun zoektocht naar een geschikt kerstpakket
Iran heeft kruidengeneesmiddel tegen multiple sclerose
Mysterieuze explosie Buenos Aires: ‘Vuurbal viel uit de lucht’
Amerikaanse coalitie sloot deals met terreurgroep IS in Syrië. Deserteur onthult geheimen
Journalist beweert in Goedemorgen Nederland dat WEF slechts een praatclubje is: ‘Er bestaat geen complot’