Archeologie

Archeologen proberen Maya-mysterie te ontrafelen in Honduras

Help door dit met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Archeologen zijn op een nieuwe vindplaats gestuit in de Mayastad Copán in het noordwesten van Honduras. Ze zijn vastbesloten het raadsel van de verdwijning van de Maya’s op te lossen.

Dankzij negen experts uit Honduras, Guatemala, Frankrijk en de Verenigde Staten is de nieuwe vindplaats in de afgelopen jaren langzaam blootgelegd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

“Hier is te zien dat de val van de beschaving abrupt was,” zei de Franse onderzoeker René Viel. “Sommige gebouwen zijn niet afgemaakt en gereedschappen werden rondgeslingerd. De vraag is waar ze naartoe zijn gegaan om nooit meer terug te keren.”

De rijke Mayabeschaving strekte zich uit over het zuiden van Mexico, Guatemala, Belize, Honduras en El Salvador en floreerde in Copán tussen 426 en 822. In totaal volgden 16 koningen elkaar op in het politieke systeem.

Ondergrondse tempel

“Hoewel de stad Copán werd verlaten leefden hier nog mensen tot het jaar 1000,” vertelde de Guatemalteekse archeoloog Edy Barrio aan persbureau AFP. “Na de ineenstorting van het politieke stelsel leefden er nog altijd mensen op de nieuwe plek.”

In de vallei van Copán hebben archeologen 3450 bouwwerken gevonden. Experts schatten dat er op het hoogtepunt 28.000 mensen woonden.

Er worden ook opgravingen verricht bij de grootste ruïnes van Copán. Een andere groep archeologen werkt in een ondergrondse tempel die tientallen jaren geleden is ontdekt.

Menselijk gezicht

De tempel zou zijn gebouwd door koning van de eerste dynastie K’inich Yax K’uk’ Mo’ of Quetzal Guacamaya. De tempel bevat twee beelden van een papegaai en een quetzal en een gezicht van de zonnegod van de Maya’s met rode, groene en gele kleuren, die nog altijd intact zijn.

Op een heuvel die volgens experts een plaats was voor strijders is een derde opgraving gaande. Archeoloog Jorge Ramos spreekt van de eerste dergelijke archeologische vindplaats in zijn soort in Copán.

Onderzoekers troffen speerpunten aan en sporen van huizen en andere gebouwen. In één van de bouwwerken is een menselijk gezicht van 5,5 meter breed en 3,5 meter hoog zichtbaar.

Bron: AFP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hoaxintelligence
Hoaxintelligence
11 jaren geleden

Mischien was het wel een humanoid achtige ras die gewoon terug ging naar hun thuis planeet wie weet ;p

dacross
dacross
11 jaren geleden

Raadsel?? De Spanjaarden hebben ze vermoord toen ze op bezoek kwamen om het land leeg te roven. Don’t leave no witnesses . Ze hadden al heel snel in de gaten dat zij veel meer wisten dan de Europeanen. Kennis is macht dus….moesten de Maya’s het veld ruimen.

H3CK!
H3CK!
11 jaren geleden

[quote name=”dacross”]Raadsel?? De Spanjaarden hebben ze vermoord toen ze op bezoek kwamen om het land leeg te roven. Don’t leave no witnesses . Ze hadden al heel snel in de gaten dat zij veel meer wisten dan de Europeanen. Kennis is macht dus….moesten de Maya’s het veld ruimen.[/quote]

De eerste Spanjaarden bereikten Meso-Amerika in 1511! Dus uw stelling klopt niet. De vraag is niet waar de Maya’s gebleven zijn want er leven er nog een 9 miljoen. De vraag is waarom hun steden verlaten werden. De pest, pokken , ziektes, hongersnood. We weten allemaal wat er gebeurt als de bevolking te groot wordt…

Tom
Tom
11 jaren geleden

Ja, ik weet alleen dat de Maya’s haar hoogtepunt beleefde rond 250 jaar na Christus en rond 900 begon de neergang van deze Maya-beschaving. Dit in hoog tempo. De oorzaak hiervoor is eigenlijk nog onduidelijk. Pas enkele eeuwen later arriveerden de Spanjaarden pas. Sommige zeggen dat ze het aan hun zelf te danken hebben en dit in combinatie met extreme droogte.

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x