Financieel

ASN is niet zo duurzaam als ze zich voordoet

Help door deze informatie met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Door de nationalisatie van SNS Reaal wordt ook dochter ASN in de schijnwerpers gezet. De Algemene Spaarbank voor Nederland blijkt niet zo groen als ze zich voordoet.

Volgens hoofd Duurzaamheidsbeleid van de ASN Bank Piet Sprengers heeft de bank voor al het beheerde geld een duurzame bestemming.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/09/banner8.png

Hoogleraar economie Bert Scholtens betoogde eerder in Trouw dat ASN stukken minder duurzaam is dan wordt gedacht. Nieuwsuur deed daar nog een schepje bovenop: meer dan de helft van het kapitaal van ASN zit in SNS Reaal, een bank die het niet zo nauw neemt met groene doelen.

Garage

Alle miljarden die ASN aan moeder SNS uitleent worden gebruikt voor hypotheken met een gemiddelde waarde van 80.000 euro. Sprengers weigert investeren in hypotheken voor mensen met weinig inkomen niet duurzaam te noemen.

Scholtens moet lachen als hij hoort dat ASN de verstrekking van hypotheken als duurzaam betitelt. Hij voegt toe dat hij het verhaal over de gemiddelde hypotheekwaarde van 80.000 euro ongeloofwaardig vindt. “Daar koop je niets voor,” aldus Scholtens.

De hoogleraar wijst erop dat het jaarverslag van ASN uit 2011 laat zien dat de hypothekenlening aan SNS met 1,2 miljard is gegroeid ten opzichte van het jaar ervoor. Dat betekent dat er in één jaar 15.000 hypotheken met een gemiddelde waarde van 80.000 euro zijn bijgekomen. Aangezien de hypotheekmarkt op zijn gat ligt, is het erg onwaarschijnlijk dat SNS werkelijk zo veel nieuwe hypotheken heeft verschaft.

Sprengers vindt dat het beleid past binnen de visie van ASN op een duurzame samenleving, maar een korte zoektocht op Funda leert dat je voor 80.000 euro vrijwel alleen een garage kunt krijgen. Volgens Sprengers gaat het dan ook om deels afgeloste hypotheken. De groei in 2011 is dus toch niet het gevolg van nieuwe hypotheken.

Rochdale

Hoe duurzaam is de rest van het spaargeld van de klanten ondergebracht? In de reclamespotjes overheerst het beeld van windmolens en lachende Afrikaanse kinderen. Wie het jaarverslag van ASN raadpleegt ontdekt dat bijna al het geld van de spaarders in Nederland blijft en slechts twee procent in groene energie wordt gestoken.

Van de pakweg 10 miljard euro spaargeld die ASN in beheer heeft, staat ongeveer de helft uit bij banken, vooral bij SNS. De rest wordt geïnvesteerd in staatsobligaties en overheidsinstellingen zoals woningbouwcorporaties, ziekenhuizen, waterschappen, gemeenten en provincies.

De woningbouwcorporatie die in 2011 het meeste geld kreeg van ASN was Rochdale, de club die negatief in het nieuws kwam vanwege de frauderende directeur ‘Mister Maserati’ en de aankoop van een megaduur kantorenpand dat nu leeg staat.

De Maserati van de ontslagen Rochdale-directeur Huub Möllenkamp was voorzien van blauwe kentekenplaten waarmee de directeur gebruik kon maken van de vrije trambaan. Of Möllenkamp de Maserati ook heeft ingezet voor trips naar zijn villa in Spanje is onduidelijk. Opmerkelijk waren wel de gepeperde brandstofrekeningen die onderweg naar het zuiden met de zakelijke creditcard werden voldaan.

In Spanje moet de Rochdale-directeur zich hebben verplaatst in andere voertuigen, want bij Rochdale kwamen rekeningen binnen voor onderhoudsbeurten van respectievelijk een Porsche, een Ferrari en een Bentley. In een Frans skihotel kocht Möllenkamp en passant nog een Audi 8.

Op de site van ASN draaien de windmolens vrolijk rond, maar van het door ASN uitgezette kapitaal gaat er nog geen 200 miljoen euro, minder dan twee procent, naar projecten in duurzame energie.

Projectleider van de Eerlijke Bankwijzer Peter Bas, die jaarlijks alle banken op duurzaamheid toetst, roept op om niet te veel aan ASN-bashen te doen. “Er is nu heel erg een teneur dat de bank veel minder groen en duurzaam is dan ze zich voordoet,” zegt hij. “Maar qua transparantie behoort ASN wel tot de toppers. De bank publiceert in welke bedrijven er wordt geïnvesteerd en welke criteria daarbij worden gehanteerd. Dat doet bijna geen enkele bank.”

Bron: Vn.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Eden
Eden
11 jaren geleden

Hoe je het ook went of keert, het blijft toch een bank, hè?

Nique
Nique
11 jaren geleden

“Ja maar ze zijn wel transparant”. Ja en? dat is zelfs nog erger. Ze lachen je gewoon uit midden in je gezicht. Maar mensen, sowieso; hoe kan je een duurzame samenleving verwachten dat wordt gestuurd en gebracht door een bank.

M. Brandenburg
M. Brandenburg
11 jaren geleden

Ik zou een gat in de lucht springen als mijn bank niet duurzaam is, het houdt namelijk in dat zij geen geld in een zwart nooit terug te verdienen gat gooit, het zou duiden op gezond beleid, waar wordt gekeken naar winstgevendehid, iets dat ik verwacht van een bank.

Een bank die duurzaam is, neemt zijn klanten in de maling en neemt onverantwoorde risico´s. Juist datgene waar duurzame mensen over het algemen zo tegen zijn waar het banken betreft. Hypocrisi ten top!

M. Brandenburg
M. Brandenburg
11 jaren geleden

De rest wordt geïnvesteerd in staatsobligaties en overheidsinstellingen zoals woningbouwcorporaties, ziekenhuizen, waterschappen, gemeenten en provincies.

Eigenlijk neemt deze bank niet deel in de groene niet te betalen gekte, maar investeerd vervolgens wel in elk onderdeel dat op dit moment het water aan de lippen staat door wanbeleid. niet enkele investering is is gezond als we op deze namen hierboven genoemd afgaan, al de genoemde organen geven structureel meer geld uit dan er binnen komt en stapelen schuld op schuld die men dan vervolgens met lasten verzwaringen(onder de noemer bezuinigen) weer proberen af te lossen, let wel proberen, wan took bij lastenverzwaringen laat men doodleuk de uitgaven oplopen, waardoor deze instellingen de uitstaande geldleningen nooit meer kunnen aflossen.

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x