Homepagina » Buitenland » Verbod op plastic tasjes in Californië
Verbod op plastic tasjes in Californië

Verbod op plastic tasjes in Californië

De Californische Senaat heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat het gebruik van plastic tasjes verbiedt. Het wetsvoorstel was eerder al goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden. Vanaf medio volgend jaar is de plastic zak bij buurtwinkels en apotheken verboden en later ook in supermarkten.

Alleen de gouverneur moet het voorstel nog ondertekenen om van Californië de eerste Amerikaanse staat te maken waar plastic tasjes officieel verboden zijn. Het is een historische stap, hoewel een derde van alle Californiërs in een gemeente woont waar al een lokaal verbod geldt.

Het wetsvoorstel was een gevolg van de positieve ervaringen met lokale bepalingen, die leidden tot minder afval zonder de werkgelegenheid te beïnvloeden. Winkels mogen nog wel zakken aanbieden van gerecycled papier of afbreekbaar materiaal.

Sinds 2012 geldt in Los Angeles al een verbod op plastic tasjes. Daarvoor werden in de stad ieder jaar 2,7 miljard plastic zakken gebruikt. In Californië hadden al 48 steden de plastic zak op de zwarte lijst gezet. Ook hoofdstad Washington DC heeft al zo’n verbod.

Plastic zakjes vormen een enorm milieuprobleem. Ze slingeren niet alleen massaal rond op straat en wegen zwaar op het budget voor stadsreiniging, maar komen ook in de natuur terecht, waar ze grote schade kunnen aanrichten. Een derde van alle zeeschildpadden heeft sporen van plastic in de maag. Vaak gaat het om resten van een plastic zak. Het is ook het meest gevonden vuilnis op de stranden van Californië.

Op de Stille Oceaan, waar Los Angeles aan ligt, drijft een enorme hoeveelheid plastic en ander afval, de zogeheten Great Pacific Garbage Patch. Hoewel de plasticsoep in de oceanen één van de grootste moderne milieuproblemen is, blijft het lastig de omvang ervan te bepalen. Onderzoekers beweren zelfs dat 99 procent van de soep onvindbaar is.

[IPS News]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
x

Check Also

overlijden

56-jarige man in eigen overlijdensbericht: ‘Haal geen prik, tenzij je bereid bent om te lijden en sterven’

De 56-jarige Mike Granata uit de Amerikaanse ...

verpleegster

Viraal filmpje: verpleegster vraagt waarom vaccins nodig zijn als ze niet werken

Een verpleegster uit Californië heeft tijdens een ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

0
We lezen graag je reactie!x