
De plakkerige ophopingen in de hersenen – waarvan we altijd dachten dat ze de ziekte van Alzheimer en dementie veroorzaakten – blijken de hersenen juist te beschermen na een infectie, blijkt uit nieuw onderzoek. Dat betekent dat de medicinale behandeling van alzheimer in de afgelopen dertig jaar de plank heeft misgeslagen.
Beta-amyloïdes – die we ook wel eiwitafzettingen of amyloïde plaques noemen – zijn kenmerkend voor de hersenen van alzheimer- en dementiepatiënten. Een nieuwe studie heeft echter ontdekt dat zij fungeren als een natuurlijk antibioticum, dat de hersenen beschermt na een infectie, bijvoorbeeld met salmonella.
Positieve rol
Er werd altijd gedacht dat de plaques de hersenproblemen veroorzaakten, maar de onderzoekers van het Massachusetts General Hospital denken dat ze juist een positieve rol spelen. Als dat klopt, kunnen dementie en alzheimer eigenlijk het eindpunt van een infectie zijn.
“Deze heersende opvatting [dat eiwitafzettingen alzheimer veroorzaken] heeft dertig jaar lang de behandelstrategie en de ontwikkeling van medicijnen bepaald, maar onze bevindingen wijzen erop dat deze opvatting slechts een deel van het verhaal is,” zegt hoofdonderzoeker Robert Moir.
Nieuw licht
De onderzoekers kregen kritiek omdat hun studie tot dusver tot dieren beperkt is gebleven, en vooral plaatsvond bij genetisch gemodificeerde muizen en wormen. Toch zijn hun ontdekkingen fascinerend en ze kunnen heel goed een nieuw licht werpen op het verband tussen plaques en hersenaandoeningen.
Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Science Translational Medicine.
Na de talloze miljarden die tot dusver in medisch onderzoek zijn gestoken, komt men wederom voor de zoveelste keer tot de stuitende conclusie dat ze de plank weer eens volledig mis hebben geslagen. Het is inmiddels eerder regelmaat dan uitzondering die de regel bevestigd. Het is tot dusver nog alleen bij dieren geconstateerd, maar toch, het zou toch een zeer voor de hand liggend target moeten zijn als er zoveel miljarden aan onderzoeksgeld ter beschikking is gesteld en men naarstig op zoek zou zijn naar probate middelen om de wereldgezondheid ten dienste te zijn. Niets blijk minder waar.
PLaque is een eiwit plak die blijft kleven aan je hersenvlees waardoor het zuurstof wat in je bloed zit de want niet meer kan bereiken zodat het hersenvlees afsterft. Dit is best een Jip en Janneke begrip en heb er zelf een heel onderzoek naar gedaan omdat mijn moeder net is overleden aan de gevolgen.
Bewustzijn doet zo iets moois dat je zeer goede inzichten krijgt en ik hoop dat iedereen daar een beetje van kan genieten want dat vervaagd ook deze fabel.
Dit is inderdaad interessant onderzoek. Maar het is spijtig dat de conclusie er van verdraaid wordt tot “Plaques veroorzaken geen alzheimer, maar beschermen de hersenen juist”. Want dat is NIET wat dit onderzoek heeft aangetoond. Als je de wetenschappelijke publicatie zelf leest, dan geeft dat degelijke onderzoeksresultaten die aantonen dat (in een genetisch gemanipuleerde muizenstam), het A-beta eiwit een bacteriële infectie bestrijdt door de bacterie in te kapselen en zo de plaque te vormen. Maar dit betekent helemaal niet dat het geen Alzheimer zou veroorzaken. De onderzoekers aanvaarden nog steeds dat het wel degelijk Alzheimer veroorzaakt. Het staat zelfs expliciet in de abstract “These data suggest a dual protective/damaging role for A-beta” Het beschermt tegen infectie, maar veroorzaakt wel degelijk schade die tot Alzheimer leidt.
https://www.sciencedaily.com/releases/2011/08/110818101645.htm
Treatment with vitamin C dissolves toxic protein aggregates in Alzheimer’s disease
Er zijn vitamine C vormen die de bloed hersen bariere kunnen passeren.