Financieel

Bank voor Internationale Betalingen heerst over geldwereld

Help mee door dit artikel met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Bank voor Internationale Betalingen (BIS) treedt op als bank voor de nationale centrale banken en zetelt in het Zwitserse Bazel.

Tijdens een presentatie op het hoofdkantoor van de bank in juni 2008 werd duidelijk dat de BIS onder meer in het geheim ingrijpt op de goudmarkt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Een goudhandelaar van de BIS probeerde een passage te verwijderen uit zijn officiële biografie die verwees naar deze geheime interventies. In de memoires van wijlen president van de Nederlandse centrale bank en president van de BIS Jelle Zijlstra is te lezen dat ‘de prijs van goud op aandringen van de Verenigde Staten kunstmatig op een zeer laag niveau wordt gehouden’.

Handvol machtige mannen

In november 1983 schreef onderzoeksjournalist Edward Jay Epstein een onthullend artikel over de BIS in het Amerikaanse maandelijkse tijdschrift Harper’s Magazine. Epstein beschreef hoe de BIS praktisch de hele financiële wereld in het geheim aanstuurt en lak heeft aan gekozen volksvertegenwoordigers.

Epstein onthulde dat op het hoofdkantoor van de BIS in Bazel een beursvloer is waar goudhandelaars centrale banken in staat stellen te verdienen aan rente op de goudvoorraad.

“Slechts een handvol machtige mannen zijn lid van deze club en stellen dagelijks de rente, de beschikbaarheid van krediet en de geldvoorraad van de centrale banken in hun eigen land vast,” schreef Epstein. “In achterkamertjes werden beslissingen genomen over het devalueren of verdedigen van muntsoorten, over het manipuleren van de goudprijs, over het toezicht op offshorebanken en over het verhogen of verlagen van rentetarieven.”

Karl Otto Pöhl

Epstein citeert de toenmalige president van de BIS Karl Otto Pöhl, destijds ook de president van de Duitse Bundesbank, die zijn beklag deed over de eenzijdige bijeenkomsten tijdens het zogeheten Bazel-weekend. Pöhl zei dat steeds dezelfde gezichten verantwoordelijk waren voor de beslissingen.

In 1944 werd een akkoord gesloten tussen 44 landen dat getekend werd in Bretton Woods in New Hampshire, het systeem van Bretton Woods genaamd. Dit leidde tot de oprichting van het IMF, de Wereldbank en indirect via de dollar het opnieuw invoeren van de goudstandaard.

De waarde van alle nationale valuta werd gekoppeld aan die van de dollar, en de dollar op zijn beurt aan het goud tegen een vaste pariteit (35 dollar per ounce). De VS, Groot-Brittannië en zes West-Europese bondgenoten hielden de goudprijs tussen 1961 en maart 1968 constant.

Geheim mechanisme

In 1983 sprak president van de BIS Pöhl echter van een ander mechanisme, dat in het geheim wordt aangestuurd door de BIS zelf. Pöhl is partner van de Duitse investeringsbank Sal. Oppenheim Jr. & Cie, lid van de adviesraad van de Carlyle Group, hij was lid van de Group of Thirty en hij zit in de adviesraad van Royal Dutch Shell, VW, Barrick Gold, Unilever en Rolls-Royce.

In 2000 spande Reginald H. Howe in Boston een rechtszaak aan tegen de BIS. Nog geen maand geleden onthulde Robert Lambourne, een student van de BIS, dat 41 procent van het royale inkomen van de BIS tussen 2011 en 2012 zal worden verkregen uit goud.

Machtscentrum

Vooraanstaande mensen in de goudwereld zullen zeggen dat de betrokkenheid van de BIS bij de goudmarkt onschuldig is, maar Epstein concludeert dat de BIS de centrale banken gebruikt om haar activiteiten verborgen te houden.

Als er al op een serieuze manier in de media zou worden bericht over goud, laat staan over financiële zaken in het algemeen, zou de BIS in het centrum van de belangstelling staan. De Bank voor Internationale Betalingen vormt een enorm machtscentrum en de geheime ingrepen op de goudmarkt zijn voldoende om op zijn minst aan te kunnen nemen dat er sprake is van marktmanipulatie.

Lees het artikel van Edward Jay Epstein hier terug.

Bron: Goldseek.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Pommetje
Pommetje
11 jaren geleden

1 ding wat ik deel het bovenstaand artikel.

Ik heb ook lak aan de gekozen volksvertegenwoordigers!

Maria
Maria
11 jaren geleden

Dat is nou precies wat ik bedoel!
Achterbaks gedraai, gesjoemel, geheimhouding, machtsmisbruik over de hoofden van het gewone volk heen.
Daar moet iets aan gedaan worden, buitenaardsen zouden ons daarbij kunnen helpen (ook beïnvloeden van de mind) maar dan in positieve zin?

Eden
Eden
11 jaren geleden

Het zal ze uiteindelijk allemaal niks helpen: al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel.

legaal
legaal
11 jaren geleden

hallo allemaal,kunnen jullie nog wijs worden uit dit alles,het is een puinhoop overal in de bank,en goud wereld.hoeveel hokjes,in de bank,en goedwereld zijn er wel niet.de ene nog verdervelijker dan de ander.laat alle beursen nu gaan stoppen,niks meer verhandelen.en iederland moet over de brug komen hoeveel goud ze hebben.en iedere hoofd bank moet vertellen hoeveel geld er bij hun is op dit moment in werkelijkheid en wat ze hebben uitstaan aan leningen zo krijgen wij een overzicht,niks geen gesjoemel meer en dan niks meer verhandelen of doorsluisen.

Back to top button
25
0
We lezen graag je reactie!x