Financieel

Bankieren doen we zelf: Vriendenclub richt duurzame bank op

Help door dit artikel met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Banken zijn sinds de financiële crisis niet veranderd. Nog altijd zijn ze ondoorzichtig, log en risicovol. Ze zitten overal ter wereld in de problemen en de burgers zijn het gegoochel met geld helemaal zat.

Een vriendenclub uit België bedacht NewB, een nieuwe duurzame bank die niet puur op winst is gericht. De bank opent uiterlijk begin 2015 zijn deuren.

Marc Bontemps, één van de oprichters, merkte aan het begin van de financiële crisis al dat er behoefte is aan een geheel nieuwe manier van bankieren.

Winstmaximalisatie

Wat begon als een discussie is inmiddels uitgegroeid tot een fenomeen. Ruim 43.000 Belgen besloten al deel te nemen aan het initiatief en maakten 20 euro over. Ook verschillende maatschappelijke organisaties hebben investeringen gedaan.

Bontemps legt uit dat de beste vorm voor zijn bank de coöperatie is, waarin de leden zeggenschap hebben. De Rabobank werkte oorspronkelijk ook met een dergelijk model, maar is daar inmiddels ver vanaf geraakt.

Mensen sluiten zich aan bij NewB omdat de bank belooft duurzaam, democratisch en transparant te zijn. Verder is het zo dat de meeste grote banken beursgenoteerd zijn, waardoor de klant vooral wordt gezien als een nummer en ‘profit center’.

Meer dan een bank

Huidige banken zijn gericht op winstmaximalisatie, maar NewB heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. De bank zal dan ook niet beleggen in wapenfabrikanten of exotische producten. Het kapitaal staat in dienst van de klanten en individuele bonussen bestaan niet.

Dat de duurzame bank op zoveel steun kan rekenen komt volgens Bontemps omdat NewB van onderop ontstaat met de hulp van een grote groep kleine investeerders. “We zijn meer dan een bank, we zijn een beweging,” zegt hij.

In ons land is het moeilijk om een nieuwe bank op te richten. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) verleent niet snel een vergunning. Het duurt lang voordat aanvragen zijn behandeld en het startkapitaal is afschrikwekkend hoog. NewB zal ook een flink bedrag moeten ophoesten, maar Bontemps verwacht eind 2014, begin 2015 officieel van start te kunnen.

Blije B

In Nederland is de Blije B actief, een burgerinitiatief van professionals. De Blije B introduceert de waardevaste munt URA en zodra zij meer dan 10.000 leden heeft, vraagt zij een bankvergunning aan. De Blije B doet niet aan rente. Rente is in haar ogen parasitair en veroorzaakt crises en tekorten. In plaats daarvan geeft zij natuurlijk rendement.

Bron: Oneworld.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Awe
Awe
8 jaren geleden

Onze Klaas Knot roept net op de telegraaf dat we uit de recessie zijn. Hij speelt met woorden en getallen om de centrale bankiers een handje boven het hoofd te houden. Iedereen weet nu wel dat we helemaal geen centrale banken nodig hebben. Vijf maanden voordat JFK werd vermoord tekende hij executive order 11110 wat het einde voor de centrale bankiers betekende. Het is tijd dat we die centrale bankiers aanspreken en als ze de zaak bedonderd hebben opsluiten, brood een water.
https://www.de-waarheid-sorry.nl/index.php/nwo/5-executive-order-11110.html

sjef
sjef
8 jaren geleden

Zolang ze GEEN eigen valuta hebben met onderpand lijkt het me zinloos.

Zelfde met de discussie over het basis inkomen.
Zonder vaste valuta met onderpand is het bezigheids therapie.

Spooky
Spooky
8 jaren geleden

Eigenlijk zouden we instellingen moeten hebben die werken naar winstminimalisatie. Gewoon break-even draaien. Alle kosten dekken en geen winst willen maken. Daarmee weer je gierige investeerders die hun geld direct terugtrekken zodra het een jaartje wat minder gaat en hierdoor voor destabilisatie zorgen. Indien een instituut voor continuiteit en gegarandeerde inkomen voor haar werknemers-investeerders kan zorgen zonder klanten geld af te troggelen (de winstmaximalisatie), wat is daar dan op tegen? Niks. Het is juist wenselijk.

nancy.
nancy.
8 jaren geleden

[quote name=”Awe”]Onze Klaas Knot roept net op de telegraaf dat we uit de recessie zijn. Hij speelt met woorden en getallen om de centrale bankiers een handje boven het hoofd te houden. Iedereen weet nu wel dat we helemaal geen centrale banken nodig hebben. Vijf maanden voordat JFK werd vermoord tekende hij executive order 11110 wat het einde voor de centrale bankiers betekende. Het is tijd dat we die centrale bankiers aanspreken en als ze de zaak bedonderd hebben opsluiten, brood een water.
https://www.de-waarheid-sorry.nl/index.php/nwo/5-executive-order-11110.html%5B/quote%5D
Er was meer ook over ufo s dat heeft hem zn leven gekost.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

15
0
We lezen graag je reactie!x