Homepagina » Binnenland » Ik stop ermee: Kleuter in Nederland verdient beter
Ik stop ermee: Kleuter in Nederland verdient beter

Ik stop ermee: Kleuter in Nederland verdient beter

Erica Ritzema werkte 29 jaar in het kleuteronderwijs. Afgelopen schooljaar is zij gestopt omdat zij zich niet meer kon conformeren aan alles wat er van haar werd verlangd als leerkracht.

Ritzema stelt dat het kleuteronderwijs in een crisis verkeert. De kleuterperiode is een unieke levensfase waarin een kind al spelend de wereld om zich heen verkent.

Het onderwijs in de Nederlandse kleuterklas gaat volgens haar voorbij aan deze unieke fase. Er wordt tegenwoordig gewerkt met methoden die uitgaan van vooropgezette leerlijnen in plaats van het ontwikkelingsniveau van het kind.

Spelend leren

We zetten onze kleuters aan tweedimensionale werkbladen en proberen er onverantwoord vroeg letters en cijfers in te pompen. Het spelend leren is op de achtergrond geraakt.

De echte kleuterjuf signaleert met pijn in het hart het kwaliteitsverlies omdat zij ooit haar kleuters met een gerust hart op het niveau van een schoolkind overdroeg aan de leerkracht van groep 3.

Overal in ons land komen bewegingen op gang om deze ontwikkeling, die voorbijgaat aan de identiteit van de kleuter, een halt toe te roepen en om ervoor te zorgen dat kostbare kennis niet verloren zal gaan.

Opbrengstgericht

“Ik ben beland in een periode waarin kleuters de leerstof van groep 3 krijgen voorgeschoteld en de resultaten moeten worden geregistreerd in een observatiemodel dat is voortgekomen uit de orthopedagogiek, alsof er alleen nog maar kinderen met afwijkingen zouden bestaan,” licht Ritzema toe. “Kinderen zijn gereduceerd tot vaatjes, waarin ik dagelijks van bovenaf de opgelegde informatie moet stoppen en daarnaast dien ik onmiddellijk de korte termijn resultaten te registreren.”

“Alles draait om snelle winst, opbrengstgericht werken wordt dat genoemd, just for profit, not for people,” gaat ze verder. “Ik meen te werken aan het ontwikkelen van een maatschappij waarin mensen geen uiting meer zullen kunnen geven aan hun emoties en dit zal zich gaan openbaren in een explosieve toename van zelfmoordpogingen en een verharding van de maatschappij.”

Volgens Ritzema wordt de identiteit van de kleuter meer dan ontkend. De kleuter in Nederland heeft zijn identiteit verloren en mag helemaal geen echte kleuter meer zijn.

Bron: Wegwijs.in

Gerelateerd:

 Vond je dit interessant? Deel het dan met je vrienden op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

27 reacties

 1. nee kleuters moeten al zo snel mogelijk gehersenspoeld worden om deel te nemen aan de kapitalischische robot maatschappij…Kinderen worden ook steeds vroeger heel wijs en daar wordt natuurlijk meteen op ingespeeld.

  0 likes
 2. Tis goed dat ze niet opgeeft, want dat maakte ik er van door het eerste stukje. (D8 namelijk hieruit, dat ze er niets tegen deed). Iig goed dat ze het aangeeft.. zal wel weer niets mee worden gedaan, want tja ze zullen haar vast overspannen verklaren, gek of andere gekke benamingen, triest dat de ouders het zelf niet eens inzien.. normaal vragen ouders toch aan hun kinderen wat ze op school hebben gedaan, tenminste zo ging het bij mij en klinkt ook wel logisch. Ik zou zelf ook wel willen weten, wat mijn kind geleerd heeft. (Nieuwschierig zijn we allemaal en laten we dat blijven, vragen blijven stellen. Kheb geen kinderen, maar denk uit logica na).

  0 likes
 3. kleuters motten naar buiten in de modder spelen en met vieze handjes thuis komen en niet huilend naar huis komen omdat ze vieze handjes hebben,,,snap?

  0 likes
 4. Ja, dit is bijna gelijk aan de voorgaande haat-op-school berichten. Ook hier heb ik te zeggen dat het bericht grotendeels berust is op meningen, en geen feiten. Bovendien kan het best zijn dat het in haar omgeving slecht is, maar om dan te generaliseren is simpelweg nogal dom.
  Ik doe een lerarenopleiding, en daar wordt juist geleerd dat je de ruimte moet bieden voor inbreng van de leerling, en altijd een kwestie vanuit alle mogelijke ideeën en standpunten moet bekijken (bijvoorbeeld met de aflaten handel binnen het katholieke geloof)

  Dit is natuurlijk een heel andere opleiding en een heel ander onderwerp, en ook ik kan niet zeggen dat zelfs deze opleiding in het hele land goed is.

  Maar mijn punt is dat je simpelweg niet kan zeggen (even overdreven) : Het is kut, en iedereen vindt dat!
  Dat laat ze namelijk wel zien d.m.v ”De echte kleuterjuf”, oh, dus als een kleuterjuf dat niet vindt is ze minder dan iemand die wel denkt dat alles slecht gaat tegenwoordig?

  0 likes
 5. Annemiek de Koning

  Godallemachtig, wat ben ik blij dat mijn kinderen op de Vrije School zitten.
  Ik begrijp Erica volkomen. Het vak van kleuteronderwijzeres is niet meer wat het was en ik snap de frustatie. Het is gewoon kindermishandeling waar ze nu mee bezig zijn.

  0 likes
 6. Wat een eenzijdig artikel. Steeds meer ouders eisen dat hun kinderen op een dergelijke manier benaderd worden op school. Dat is pas erg.

  Daarnaast hebben docenten ook een talent in het overdrijven. Ga eens kijken op een school, dan zie je dat het allemaal best mee valt.

  Persoonlijk spreekt de vrije school mij ook aan. Maar dat werkt ook niet voor alld mensen. Sommige kinderen gedijen beter bij structuur en regelmatig. Onderwijs is hrlaas nog geen maatwerk. Dat zou het moeten zijn.

  Adaptief leren noemen we dat. Met de technische ontwikkelingen van nu gaan we die kant op. En dan helpen leerlijnen juist om de leerling meer op maat te bieden.

  0 likes
 7. Mijn vriendin is kleuterleerkracht…

  Als ik haar verhalen hoor, is het nog gewoon lekker spelen en leren met liedjes en bordspelletjes.

  0 likes
 8. Beste Sander.. het is fantastisch dat je op school een ideaal voorbeeld voorgeschoteld krijgt.. maar zijn jouw leraren ook degenen die in de praktijk zichzelf moeten verantwoorden aan allerlei opgegeven regeltjes en procedures?

  Steeds meer lesstof komt uit de computer, minder aandacht voor het individue en hoe deze het beste leert.. het is als vragen aan een vis om een boom te beklimmen en vervolgens oordelen dat de vis niet deugt.

  Ik ben erg blij dat ik een opleiding heb mogen genieten in tijden dat er nog ruimte was om fouten te maken. Ik was ook een trage leerling, mijn aandacht was ‘all over the place’. Ze zagen me het liefst naar de mavo gaan terwijl nu, vele jaren later, is gebleken dat er met dit koppie niets mis is, alles behalve.

  Ik werk zelf in de ICT en het bijzondere is dat je daarbij juist veel methodieken zie waarbij ‘oplossingen vanuit eenheid’ steeds meer zichtbaar zijn; gebruik niet een individue om een oplossing te vinden, maar laat ze juist samenwerken en elkaar inspireren om tot oplossingen te komen.

  Niet kennis maar veelal creativiteit, verbeeldingskracht en visie zijn daarbij de peilers van vooruitgang.

  0 likes
 9. In de onderbouw zitten nu twee Spaanse kinderen bij ons op school (Petteflet, Groningen). Ik hoorde van de juf dat ze klaagden dat ze in Spanje veel vaker mochten spelen. Nederland wil in alles nummer 1 zijn op de wereld. Of het nu om voetbal gaat of om onderwijs. Ik citeer: “Het Nederlandse onderwijs barst van de ambitie. Excellent onderwijs, gegeven door professionele leraren op
  doelmatig ingerichte scholen. Onderwijs dat aansluit bij de talenten, vaardigheden en leerstijlen van de leerling. Onderwijs wat het beste haalt uit elke leerling. Dit is ook hard nodig. De samenleving verandert in hoog tempo.
  Het onderwijs moet aansluiten op deze verandering en op de vaardigheden en talenten die nodig zijn in de 21e eeuw”…
  Ik zie dat de juffen (en de enkele overgebleven meesters) een stuk harder werken dan tien jaar geleden. De sfeer is er niet beter op geworden. Waarom willen we nummer 1 zijn? Hebzucht? Hebzucht is de ware oorzaak van de opwarming van de planeet en het CO2-probleem. Minder hebzucht… dát is hard nodig.

  0 likes
 10. Dit is al jaren aan de gang, kinderen mogen geen kinderen meer zijn…… zo ontzettend jammer.

  0 likes
 11. Zo gauw als een kind geboren is, moet je het aangeven, alsof het al een crimineel is. Het kind krijgt dan zijn of haar burger slavennummer en vanaf dat moment moet het klaargestoomd worden voor de maatschappij, netjes in bepaalde hokjes gezet. Je hebt een zogenaamde keuze vrijheid, maar ook dat is nihil, want je kind moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.
  Vrijheid?, men moet niet zuren en neemt men wel de vrijheid, dan word je afgebrand door de omgeving, want je bent uit je hokje gestapt en dat mag niet.

  0 likes
 12. De steeds verdergaande technologisering van de maatschappij vraagt om veel en vooral techneuten en niet zo zeer om mensen. Men wil toewerken naar een maatschappij waarbij mensen in steeds kortere tijd steeds meer moeten leren en kunnen. Degenen die niet mee kunnen zullen de nieuwe slaven worden. Veel ouders weten dit instinctief en pushen hun kinderen om vooral uit te blinken als leerling en minder als mens. Want niemand wil dat zijn kroost als slaaf eindigt.
  De mens zal straks geen keus meer hebben: na afronding van de opleiding zal iedereen ergens te werk worden gesteld en de dropouts zullen al het onaangename werk moeten doen en dienen als proefkonijn.
  Vroeger kon een dropout/analfabeet terugvallen op de landbouw/fysieke arbeid en een zelfstandig bestaan opbouwen. Dit kan nu al bijna niet. Je komt in handen van de SoZaWe en die zal je de keus geven: gehoorzamen of creperen.

  0 likes
 13. [quote name=”Roeland”]Mijn vriendin is kleuterleerkracht…

  Als ik haar verhalen hoor, is het nog gewoon lekker spelen en leren met liedjes en bordspelletjes.[/quote]
  …Zoals het HOORT te zijn! Bij ons achter was een kinderdagverblijf (inmiddels weg) en daar deden ze ook allerlei spelletjes samen, buiten zijn ect ect… Laat een kleuter toch lekker kleuter zijn… Leren komt later! Al doende leert men toch ook?

  0 likes
 14. Jonge kinderen leren spelenderwijs en moeten daarvoor beslist niet naar een kleuterschool te gaan. Zij spelen met hun fantasie en creatieviteit en al doende leren zij, gewoon buiten of binnen en doen ervaringen op door de dingen te ontmoeten tijdens hun spel. Hun spel is een enorme leerschool meestal zonder de ouders maar met hun vriendjes. Dan naar school op 6 jarige leeftijd en dan de dingen leren zoals lezen, schrijven, taal en rekenen. Men zal zeggen dit is ouderwets, maar het werkte uitstekend. Ook als ik kijk naar de jonge kinderen tegenwoordig vergeleken met de kinderen “vroeger”.

  0 likes
 15. [quote name=”Hak”]Jonge kinderen leren spelenderwijs en moeten daarvoor beslist niet naar een kleuterschool te gaan. Zij spelen met hun fantasie en creatieviteit en al doende leren zij, gewoon buiten of binnen en doen ervaringen op door de dingen te ontmoeten tijdens hun spel. Hun spel is een enorme leerschool meestal zonder de ouders maar met hun vriendjes. Dan naar school op 6 jarige leeftijd en dan de dingen leren zoals lezen, schrijven, taal en rekenen. Men zal zeggen dit is ouderwets, maar het werkte uitstekend. Ook als ik kijk naar de jonge kinderen tegenwoordig vergeleken met de kinderen “vroeger”.[/quote]
  Wat denk je wat een KINDERDAGVERBLIJF is? Juist? Ook een soort van KINDERSCHOOL. En Kinderscholen zijn juist goed voor de ontwikkeling van het kind. Niet naar school gaan is natuurlijk hartstikke fout!!!

  0 likes
 16. Nee, want de kleuters in Afrika hebben het zoooo goed joh. Er moet eens een keer iets ergs gebeuren in die landje, dan pas gaan mensen beseffen hoe goed wij het hier hebben. De 2e wereldoorlog is alweer te lang geleden denk ik.

  0 likes
 17. [quote name=”Killuminati”]Nee, want de kleuters in Afrika hebben het zoooo goed joh. Er moet eens een keer iets ergs gebeuren in die landje, dan pas gaan mensen beseffen hoe goed wij het hier hebben. De 2e wereldoorlog is alweer te lang geleden denk ik.[/quote]
  dit lijkt mij geen goed referentie kader.

  0 likes
 18. Ik heb meer mensen gezien die ontslag namen en vervolgens hun oud-werkgever overlaadden met kritiek en moddergooien.

  Niet dat dat onterecht hoeft te zijn, maar een betere wereld begint bij jezelf. Dat is in ieder geval een eigenschap die deze vrouw niet in haar kleutertijd heeft geleerd.

  0 likes
 19. Laat de kinderen kinderen zijn.Laat ze leven zoals leven bedoeld moet zijn.
  Laat ze niet zien wat wij zien elke dag.Laat ze lekker buitenspelen en spelen in de modder weg bij die TV en computer.Geen zorgen nu, die komen later wel nu is spelen belangrijk..
  Laat de kinderen kinderen zijn.

  0 likes
 20. [quote name=”Nibber”][quote name=”Hak”]Jonge kinderen leren spelenderwijs en moeten daarvoor beslist niet naar een kleuterschool te gaan. Zij spelen met hun fantasie en creatieviteit en al doende leren zij, gewoon buiten of binnen en doen ervaringen op door de dingen te ontmoeten tijdens hun spel. Hun spel is een enorme leerschool meestal zonder de ouders maar met hun vriendjes. Dan naar school op 6 jarige leeftijd en dan de dingen leren zoals lezen, schrijven, taal en rekenen. Men zal zeggen dit is ouderwets, maar het werkte uitstekend. Ook als ik kijk naar de jonge kinderen tegenwoordig vergeleken met de kinderen “vroeger”.[/quote]
  Wat denk je wat een KINDERDAGVERBLIJF is? Juist? Ook een soort van KINDERSCHOOL. En Kinderscholen zijn juist goed voor de ontwikkeling van het kind. Niet naar school gaan is natuurlijk hartstikke fout!!![/quote]

  Op kinerdagverblijven hoeven kinderen niet te presteren alleen maar te spelen of spelenderwijs leren en zichzelf te zijn.
  Ze moeten de kleinste kinderen niet in een dwangmatig schoolsysteem stoppen.

  0 likes
 21. Ben tot mijn 6de jaar niet naar school geweest en vond het verschrikkelijk om toen naar de lagere school te moeten, weg vrijheid, je moet ineens aan allerlei verwachtingen voldoen.
  Middelbare school was ook een drama, ik wilde mijn vrijheid terug, waarom moet ik voldoen aan dingen die anderen van mij willen, vandaar dat veel kinderen zich afzetten tegen volwassenen, want deze willen altijd wat van je.
  Ik wist ook niet wat ik wilde worden, wil ik wel wat worden, waarom moet ik wat worden.
  Na de middelbare school kreeg ik zelf de keus, werken of verder leren, ben gaan werken, maar later ook weer gaan leren en toen ging het wel goed, omdat ik zelf de keuze nam.

  0 likes
 22. Er is niets mis met onderwijs op zich, maar ik stel mezelf ook wel terecht de vraag of de manier waarop men iets tracht over te brengen misschien niet zo’n beetje achterhaald is.

  Als je bekijkt wat ‘volwassenen’ doen met systemen, elkaar, milieu, voeding, etc… dan kan men toch niet anders dan de wenkbrouwen fronsen. De volwassenen moeten dan de peuters en kleuters gaan ‘leren’ wat er van hen verwacht wordt in een wereld die we gretig naar de haaien helpen? Hoe geloofwaardig is dat?

  Onderwijs vandaag is niet meer dan versnelde programmering. Hoe beter je voorgekauwde zaken kan na-kakelen, hoe meer je ‘beloond’ wordt. Creatief zijn en zélf denken wordt niet écht aangemoedigd want net dat zorgt voor vissen die nogal gemakkelijk tegen de stroom in zullen zwemmen. De zogenaamde lastpakken. Zij die de lastige vragen stellen waarop men geen antwoord op wil formuleren…als er al antwoorden komen.

  In het onderwijs wordt men van kindsbeen af geconditioneerd om zus of zo te doen. Wanneer je dan buiten de vooropgezette krijtlijnen valt is men een creatuur met ‘n afwijking. Dat horen ouders niet graag en dus gaat men door op de emoties van deze ouders in te spelen, bondgenoten maken die ‘t huidige systeem gretig hulp bieden. Blind.

  Zolang de meerderheid geloofd dat het voor ‘t algemeen goed is…meer moet dat niet zijn. De rest komt dan weer vanzelf.

  Onderwijs, ja! De manier waarop, neen. Dan hebben we het niet eens over de INHOUD van wat men overbrengt… lijkt me ook stof om over te praten.
  Kijk om je heen, volwassenen, en zeg nu zelf of we ‘t goed en fijn aangeleerd hebben gekregen?

  Efficiënt in het inefficiënt zijn. Kiddo’s, you’re all about to become pre-programmed consuming pigs. Leave the rest for us.

  0 likes
 23. Ik mocht vroeger naar de kleuterschool
  Daarna mocht ik naar de basisschool, wat later lomb-school werdt 🙂
  Daarna mocht ik naar het lbo en vervolgens op het kmbo omdat ik niet te handelen was op het lbo.
  alles gedaan wat er van me verlangd werd…enals ik anders wou, werd ik wel teruggeduwd
  Nu ben ik 43 en als ik anders denk of praat dan de rest ben ik gek…..hoezo vrijheid van leren en leren is goed voor je?

  0 likes
 24. [quote name=”Spooky”]De steeds verdergaande technologisering van de maatschappij vraagt om veel en vooral techneuten en niet zo zeer om mensen. Men wil toewerken naar een maatschappij waarbij mensen in steeds kortere tijd steeds meer moeten leren en kunnen. Degenen die niet mee kunnen zullen de nieuwe slaven worden. Veel ouders weten dit instinctief en pushen hun kinderen om vooral uit te blinken als leerling en minder als mens. Want niemand wil dat zijn kroost als slaaf eindigt.
  De mens zal straks geen keus meer hebben: na afronding van de opleiding zal iedereen ergens te werk worden gesteld en de dropouts zullen al het onaangename werk moeten doen en dienen als proefkonijn.
  Vroeger kon een dropout/analfabeet terugvallen op de landbouw/fysieke arbeid en een zelfstandig bestaan opbouwen. Dit kan nu al bijna niet. Je komt in handen van de SoZaWe en die zal je de keus geven: gehoorzamen of creperen.[/quote]Ik wil je bubble niet doorprikken, maar is dat nu niet het geval? We zijn allemaal loonslaven. We betalen allemaal (werkgever, werknemer of werkzoekende) aan één orgaan en dat is aan de legale valsmunter de bank. Die heeft het voor het zeggen en niemand anders. Het monetaire systeem zit zo diepgeworteld dat we ook niet meer anders willen of kunnen. Iedereen is bezig met werk en niemand meer met elkaar. Zorgen dat je je boterham verdient en het liefst ten koste van een ander. Wij mensen zijn vergeten hoe we moeten leven, voor elkaar moeten zorgen enz. Als je niet kunt wordt je afgeschreven ben je te oud wordt je weggebracht. En een school, dat is een kweekvijver geworden om arbeiders te maken. Niet waar het voor bedoeld is om te leren, te ontdekken om te vragen. Nee, feiten en modellen erin pompen, zo dat ze de schulden kunnen afbetalen. Maar bovenal dom laten houden door commerciële televisie. We truly live in a world with smart phones/weapons and stupid people…..

  0 likes
 25. [quote name=”Timeripp”]Ik mocht vroeger naar de kleuterschool
  Daarna mocht ik naar de basisschool, wat later lomb-school werdt 🙂
  Daarna mocht ik naar het lbo en vervolgens op het kmbo omdat ik niet te handelen was op het lbo.
  alles gedaan wat er van me verlangd werd…enals ik anders wou, werd ik wel teruggeduwd
  Nu ben ik 43 en als ik anders denk of praat dan de rest ben ik gek…..hoezo vrijheid van leren en leren is goed voor je?[/quote]Gelukkig is er nu het internet waar je wel vrij bent om te leren en wat goed voor je is. Daar waar je mening wel helemaal niet gek is, maar gedeeld wordt met meerdere mensen. Door de komst van het internet is er een echte kans gekomen om te leren wat wel goed is, anders te denken. Out of the box te denken. Het internet heeft de wereld een klein beetje vrijheid gegeven.

  0 likes
 26. [quote name=”days of our lives”]Ik heb meer mensen gezien die ontslag namen en vervolgens hun oud-werkgever overlaadden met kritiek en moddergooien.

  Niet dat dat onterecht hoeft te zijn, maar een betere wereld begint bij jezelf. Dat is in ieder geval een eigenschap die deze vrouw niet in haar kleutertijd heeft geleerd.[/quote]

  wat is je punt? hier spreekt een vrouw vanuit haar hart. tuurlijk begint betere wereld bij jezelf, maar een beetje simpel om dat zo te zeggen. deze vrouw verdient dat verwijt niet, het is triest voor jonge kinderen dat zulke mensen opstappen.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

coronavirus

Goed nieuws: Coronavirus bestaat niet langer, zegt Italiaanse dokter

De vooraanstaande arts Alberto Zangrillo heeft gezegd ...

duitse

Duitse arts slaat alarm: ‘100.000 doden door coronamaatregelen’

De coronamaatregelen zijn overdreven, zei arts Heiko ...