Financieel

Basisinkomen brengt Namibië en Brazilië welvaart

Help mee door dit artikel met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In Zwitserland wordt een referendum gehouden over een basisinkomen voor alle inwoners. De initiatiefnemers pleiten voor een basisinkomen van 2500 frank (2023 euro).

In de landen Brazilië en Namibië wordt al geëxperimenteerd met een onvoorwaardelijk basisinkomen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Inwoners van de dorpen Otjivero en Omitara in Namibië kregen in 2008 en 2009 een basisinkomen. Ze mochten zelf weten wat ze met het geld deden. Het eerste geld ging op aan drank, maar al snel werd het inkomen op een verstandige manier besteed.

Criminaliteit

In beide dorpen en de omgeving nam de criminaliteit af omdat de dorpsbewoners plotseling meer te besteden hadden. Vrouwen die werkten als naaister konden daarnaast hun werkzaamheden uitbreiden omdat ze genoeg geld hadden om hun kleding in de hoofdstad Windhoek aan de man te brengen. Er is momenteel geen geld meer voor het Namibische project.

Op drie verschillende plaatsen in Brazilië krijgen inwoners een inkomen van liefdadigheidsorganisaties en donateurs uit Japan, Costa Rica en Duitsland.

Effectiever

Het gaat niet om ontwikkelingshulp, want de mensen mogen zelf weten wat ze met het geld doen. Experts stellen dat een basisinkomen effectiever is dan ontwikkelingshulp omdat mensen zelf het beste weten wat ze nodig hebben.

De ontvangers van het basisinkomen investeren in werk, onderwijs, gezondheidszorg en huisvesting. Er werd bijvoorbeeld geïnvesteerd in een bus om gezamenlijk naar plantages in de buurt te reizen. Sinds de invoering van het basisinkomen helpen de dorpsbewoners elkaar vaker.

Bron: 360magazine.nl via Sueddeutsche.de

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
pietsnot
pietsnot
10 jaren geleden

Het eerste geld ging op aan drank, maar al snel werd het inkomen op een verstandige manier besteed,en de plaatselijke kroegbaas woont nu in malibu beach ?

Abraxas
Abraxas
10 jaren geleden

Kan iemand mij uitleggen waar al dat geld vandaan moet komen voor dat onvoorwaardelijk basisinkomen?

Omdat het geld van de overheid af moet komen, zal het basisinkomen zelf niet belast worden. Hoe voorziet een land met een basisinkomen in voldoende inkomsten om dit systeem in stand te houden?

sander
sander
10 jaren geleden

Geld is toch slecht? 🙂 …

René Strobos
René Strobos
10 jaren geleden

[quote name=”pietsnot”]Het eerste geld ging op aan drank, maar al snel werd het inkomen op een verstandige manier besteed,en de plaatselijke kroegbaas woont nu in malibu beach ?[/quote]
Schuif direct de ZWARTE PIET maar weer naar de andere snottePIET …

Back to top button
26
0
We lezen graag je reactie!x