Homepagina » Binnenland » Baudet vraagt 100 miljard van EU bij Nexit. Dit is het kinderachtige antwoord van Draghi
Baudet vraagt 100 miljard van EU bij Nexit. Dit is het kinderachtige antwoord van Draghi

Baudet vraagt 100 miljard van EU bij Nexit. Dit is het kinderachtige antwoord van Draghi

ECB-baas Mario Draghi kreeg woensdag tijdens zijn twee uur durende bezoekje aan de vaste Kamercommissie voor Financiën vooral kritiek over zich heen. Hij liet zich zelfs op de kast jagen.

PVV’er Tony van Dijck zette meteen de toon in de hoorzitting. “U mag dan een held zijn in Italië en bij banken als Goldman Sachs, hier bent u dat niet,” zei hij.

Draghi kon er toen nog minzaam om lachen. Hij antwoordde dat het ‘niet mijn baan is om een held te zijn, maar om het ECB-mandaat uit te voeren’.

Niet in overeenstemming

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zei dat de ECB in zijn ogen niet handelt in overeenstemming met haar mandaat.

In het EU-verdrag staat dat de bank niet mag doen aan het financieren van overheden. Maar door honderden miljarden aan staatsleningen op te kopen is dat wel het geval.


SP-Kamerlid Renske Leijten wijst erop dat de ECB ook maar liefst 60 miljard euro per maand in schuldpapieren van banken en bedrijven pompt.

Subsidie

“De ECB koopt obligaties op van bedrijven als Achmea, Gasunie, Heineken en Shell,” zegt ze. “Dat is je reinste subsidie aan multinationals, die het geld helemaal niet nodig hebben.”

“Het is echt niet uit te leggen dat de eurofielen jarenlang riepen dat er snoeihard bezuinigd moest worden en dat er nu tientallen miljarden per maand aan winstmakende en vervuilende bedrijven wordt gegeven,” vervolgt ze.

Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet vroeg of Nederland de 100 miljard euro die het heeft uitstaan terug zal krijgen van de ECB als ons land ervoor kiest om uit de euro te stappen.

Onomkeerbaar

Draghi zei dat landen geld dat ze op de bank hebben gezet niet zullen terugkrijgen.

Baudet hield een document omhoog waarin de ECB-baas claimde dat Italië het geld wat het land nog verschuldigd was moet terugbetalen als het de eurozone zal verlaten.

“Nederland heeft 100 miljard euro uitstaan,” zei Baudet. “Als Nederland de eurozone zou verlaten, krijgen we die 100 miljard dan dus terug?”

“De euro is onomkeerbaar en ik ga níet over zaken speculeren die niet gaan gebeuren,” aldus Draghi.

Aanzienlijk beter

“Ten tweede, de euro is een succes voor de eurozone en met name voor landen als Nederland,” ging hij verder.

Baudet weigerde te accepteren dat de euro ons land voordeel heeft opgeleverd. “In niet-EU-landen is de economische situatie aanzienlijk beter,” reageerde hij.

[Express]


Vind je dit belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

13 reacties

 1. Het is, zoals Draghi betoogt, inderdaad onomstotelijk waar dat Nederland veel baat heeft (gehad) bij de euro, omdat Nederland een fors exportsurplus heeft. De euro afschaffen zou dan ook een sterk negatief economisch (blijvend) effect hebben. Overigens ben ik wel van mening dat Nederland uit de EU moet stappen, maar mèt behoud van de euro.

  3 likes
  • Nederland veel baat gehad bij de euro ? De multinationals en de mensen die toch al zwommen in het geld waarvoor de deur opengezet werd om belasting te ontwijken die zijn er op vooruit gegaan. De dieven van de maatschappij hebben hun zakken kunnen vullen, niet de mensen van Nederland, die hebben de zure vruchten mogen plukken en hun banen kwijt geraakt aan oneerlijke concurrentie van werknemers uit landen met een veel lagere levensstandaard die onze bedongen cao-afspraken af komen breken omdat ze bereid zijn voor veel minder te werken. Oooh wat zijn we blij met Europa !

   33 likes
   • @exegese; De plutocraten wrijven in hun handjes en bepalen voor de rest. Ze hebben er lang naar toe gewerkt. Het grootkapitaal voorop en als landen niet mee werken sturen ze de NAVO er op af. Daar komt het op neer.

    Ik begin ook steeds meet te begrijpen waarom [ze] van Kennedy af wilden. Kennedy was een sta in de weg voor hun agenda. Een vervelende man die niet wilde uitvoeren wat zij voor ogen hadden voor hun winstbejag. Opvallend hierbij is dat zijn opvolger, Lydon B. Johnson, en voor het eerst in de geschiedenis, de hele administratie van het witte huis vulde met leden afkomstig van de Council on Foreign Relations. Sindsdien is het niet meer anders geweest. Waren alle ministers afkomstig van de CFR.

    Kennedy wilde geen oorlog met Vietnam terwijl westerse oligarchen voor de kust van Vietnam al hadden gepeild waar er olie in de golf van Tonkin voor de kust van Vietnam zat. Het duurde dan ook niet lang dat de Amerikaanse mainstream media meldde dat er een Amerikaanse patrouilleboot voor de kust van Vietnam zou zijn beschoten door de Vietnamezen.

    Zodoende gaf de opvolger van John F. Kennedy, president Lydon B. Johnson groen licht voor ‘Operation Linebacker’ waardoor strategische doelen in Vietnam werden gebombardeerd, een oorlog met Vietnam was een feit. Na de Vietnamoorlog werden de olievelden in de golf van Tonkin verloot tussen westerse oligarchen als Total, BP, en Exxonmobil.

    De Vietnamoorlog is een typisch voorbeeld hoe de plutocraten te werk gaan en tegenwoordig hebben zij hun vizier gericht op de Oekraïne en Syrië. Zij zijn bovendien de reden waarom een aantal Zuid- en Oost Europese landen die financieel technisch gezien niet lid hadden mogen worden van de EU, toch snel lid werden gemaakt.

    Zoals bekend betalen de plutocraten nooit zelf. Dat doen ze via het belastinggeld van de mensen en Brussel klaart die klus. Het enige wat ze nodig hebben zijn de juiste politici op de juiste plek. Timmermans en Juncker zijn zulke gevallen. Zij zijn niet door burgers gekozen maar door de plutocraten op de juiste positie geplaatst.

    Het zelfde geld voor bankier Mario Draghi. Ook hem hebben de plutocraten weten te installeren als ECB baas nadat hij eerder Griekenland had vastgenageld met een leningstelsel ten tijde dat hij voor Goldman Sachs werkzaam was als directielid op de afdeling Europese zaken.

    Om maar eens een quote van de voormalige Griekse minister van financiën, Yanis Varoufakis, aan te halen;

    ”This was nothing but a coup. In 1967 there were the tanks and in 2015 there were the banks. But the result is the same in the sense of having overthrown the Government or having forced it to overthrow itself”.

    24 likes
 2. Uitstappen en snel terugeisen die honderd miljard. De Euro onomkeerbaar ? Niets is onomkeerbaar, zeker de Euro niet.

  56 likes
 3. Baudet – Draghi: 1 – 0.

  50 likes
 4. Wanneer we uit de euro zouden stappen,moeten we ook het inmiddels centimeters dikke boek met regels tegen de vrije handel verbranden.
  Mooie woorden van Baudet,maar ze komn niet aan.
  Onze overheid is namelijk niet gebaat bij het handelen in het beste belang van het pleb,maar dat van de superrijken en kapitalisten.
  Dit is de prijs van marxisme,een totalitaire staat,voortgekomen uit liberalisme,waar de economie niet werkt voor mensen,maar de mensen voor de economie.

  17 likes
 5. Goed gezegd Baudet.

  11 likes
 6. Don’t feed the Beast no more.

  8 likes
 7. Kennedy wilde geen oorlog ?? Door hem is bijna WW3 uitgebroken wegens de Cuba crises !
  Het scheelde niks. Volgens de media was Rusland de schuld maar het bleek achteraf de schuld van de usa zelf te zijn. Bijna ww3 om een n.w.o. leugen dus. Wordt wakker.

  4 likes
 8. @Thor H.

  Voor de revolutie was Cuba een grijze wereld waar de Amerikaanse maffia, multinationals, en corrupte politici de boventoon voerde. Cuba was verworden tot een drugsbolwerk met veel casino’s. Het floreerde er rijkelijk terwijl de bevolking in armoede leefde. Fidel Casro maakte er een einde aan door met een revolutie ze er allemaal uit te knikkeren. Castro zag in het communisme een oplossing om de Amerikanen definitief van het eiland te weren.

  Amerika reageerde met de ‘Bay of Pigs’ invasie. Een amfibische militaire operatie werd opgezet om Cuba terug te veroveren. Deze invasie werd geleid door William Bundy. Onderzoeker Antony Sutton vroeg zich terecht af of een 20 jarige zonder militaire achtergrond een amfibische operatie kon leiden. Het antwoord hierop is nee. William Bundy was lid van het geheime genootschap Skull and Bones. Mogelijk had de Orde hem op die positie geplaatst om de vuile was binnenskamers te houden.

  Zijn broer McGeorge Bundy (Skull and Bones) was degene die de Amerikaanse senaat wist te overtuigen dat de Vietnamezen op een Amerikaans patrouilleschip hadden geschoten die in de golf van Tonkin vaarde waarna de senaat akkoord ging, en een oorlog met Vietnam was een feit.

  Antony Sutton kwam tot de ontdekking dat de Amerikanen wapens hadden geleverd aan Vietnam voor de oorlog begonnen was. Deze waren afkomstig van de Gorki en Kama rivierfabrieken. Allen gelegen in de voormalige Sovjet Unie. Henry Ford, Henry Kissinger, en David Rockefeller hadden hier een groot aandeel in en waren nauw betrokken geweest om de reusachtige fabriekscomplexen op te zetten. Vanwege het gevoelige verleden, de tweede wereld oorlog, was op papier gezet dat de fabrieken alleen voertuigen zouden bouwen voor de landbouw, maar naar enkele jaren rolde de eerste pantservoertuigen al de loopband af.

  Het is dan ook niet verwonderlijk vertelde Sutton, dat een Amerikaanse officier in zijn dagboek schreef dat de pantservoertuigen van de noord vietnamezen, de Vietcong, wel erg veel op de onze leken.

  http://www.reformed-theology.org/html/books/best_enemy/

  3 likes
 9. Leuk dat anti Europa sentiment, want kennelijk hier ook heerst.

  Maar hebben jullie niet door, dat dit niet geheel zuivere personen zijn ( Wilders, Baudet en die vreemde geflipte advocaat van FVD), die de maatschappij uit elkaar proberen te spelen ( voor de gevreesde reptielen uit andere universum (als die bestaan) komen zij zeker in aanmerking)

  Maar als ik zo naar de reacties kijk zijn jullie ziende blind en horende doof, en hebben jullie niet door dat jullie kennelijk hun instrumenten zijn met jullie negativisme, en graag me liften op populisme, get real and be true to your self.

  3 likes
 10. Maar goed als je alleen al neer deze twee idioten van FVD kijken weet jullie toch al wat voor pluimage dit is( wilders daar gelaten)

  En dat jullie voor een heel verkeerd karretje spannen worden. Dus hou op met jullie conspiricy, zolang jullie deze idionten geloven

  3 likes
 11. BoZa schreef : Maar hebben jullie niet door, dat dit niet geheel zuivere personen zijn.

  Haha, jij wou beweren dat het andere geluid van het zogenaamde pro-Europa-sentiment wel een zuivere oorsprong heeft ? Kun je dat met droge ogen uitleggen met het hoe en waarom ? Als ik zo’n Frans Timmermans hoor bazelen maakte ik me in het verleden nog kwaad, tegenwoordig vind ik het ronduit lachwekkend worden.

  3 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

minister

Minister De Jonge spreekt zichzelf tegen. Hoe menselijk is hij nu echt?

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge noemde ...

minister

Oud-minister: Weg met de euro, terug naar de gulden. ‘Totaal mislukt!’

Bert de Vries, van 1989 tot 1994 ...