Binnenland

Baudet vraagt 100 miljard van EU bij Nexit. Dit is het kinderachtige antwoord van Draghi

Help anderen door deze info met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

ECB-baas Mario Draghi kreeg woensdag tijdens zijn twee uur durende bezoekje aan de vaste Kamercommissie voor Financiën vooral kritiek over zich heen. Hij liet zich zelfs op de kast jagen.

PVV’er Tony van Dijck zette meteen de toon in de hoorzitting. “U mag dan een held zijn in Italië en bij banken als Goldman Sachs, hier bent u dat niet,” zei hij.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Draghi kon er toen nog minzaam om lachen. Hij antwoordde dat het ‘niet mijn baan is om een held te zijn, maar om het ECB-mandaat uit te voeren’.

Niet in overeenstemming

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zei dat de ECB in zijn ogen niet handelt in overeenstemming met haar mandaat.

In het EU-verdrag staat dat de bank niet mag doen aan het financieren van overheden. Maar door honderden miljarden aan staatsleningen op te kopen is dat wel het geval.


SP-Kamerlid Renske Leijten wijst erop dat de ECB ook maar liefst 60 miljard euro per maand in schuldpapieren van banken en bedrijven pompt.

Subsidie

“De ECB koopt obligaties op van bedrijven als Achmea, Gasunie, Heineken en Shell,” zegt ze. “Dat is je reinste subsidie aan multinationals, die het geld helemaal niet nodig hebben.”

“Het is echt niet uit te leggen dat de eurofielen jarenlang riepen dat er snoeihard bezuinigd moest worden en dat er nu tientallen miljarden per maand aan winstmakende en vervuilende bedrijven wordt gegeven,” vervolgt ze.

Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet vroeg of Nederland de 100 miljard euro die het heeft uitstaan terug zal krijgen van de ECB als ons land ervoor kiest om uit de euro te stappen.

Onomkeerbaar

Draghi zei dat landen geld dat ze op de bank hebben gezet niet zullen terugkrijgen.

Baudet hield een document omhoog waarin de ECB-baas claimde dat Italië het geld wat het land nog verschuldigd was moet terugbetalen als het de eurozone zal verlaten.

“Nederland heeft 100 miljard euro uitstaan,” zei Baudet. “Als Nederland de eurozone zou verlaten, krijgen we die 100 miljard dan dus terug?”

“De euro is onomkeerbaar en ik ga níet over zaken speculeren die niet gaan gebeuren,” aldus Draghi.

Aanzienlijk beter

“Ten tweede, de euro is een succes voor de eurozone en met name voor landen als Nederland,” ging hij verder.

Baudet weigerde te accepteren dat de euro ons land voordeel heeft opgeleverd. “In niet-EU-landen is de economische situatie aanzienlijk beter,” reageerde hij.

[Express]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
exegese
exegese
6 jaren geleden

Uitstappen en snel terugeisen die honderd miljard. De Euro onomkeerbaar ? Niets is onomkeerbaar, zeker de Euro niet.

Sergio
Sergio
6 jaren geleden

Baudet – Draghi: 1 – 0.

Ino
Ino
6 jaren geleden

Het is, zoals Draghi betoogt, inderdaad onomstotelijk waar dat Nederland veel baat heeft (gehad) bij de euro, omdat Nederland een fors exportsurplus heeft. De euro afschaffen zou dan ook een sterk negatief economisch (blijvend) effect hebben. Overigens ben ik wel van mening dat Nederland uit de EU moet stappen, maar mèt behoud van de euro.

Logiter
Logiter
6 jaren geleden

Wanneer we uit de euro zouden stappen,moeten we ook het inmiddels centimeters dikke boek met regels tegen de vrije handel verbranden.
Mooie woorden van Baudet,maar ze komn niet aan.
Onze overheid is namelijk niet gebaat bij het handelen in het beste belang van het pleb,maar dat van de superrijken en kapitalisten.
Dit is de prijs van marxisme,een totalitaire staat,voortgekomen uit liberalisme,waar de economie niet werkt voor mensen,maar de mensen voor de economie.

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x