Archeologie

Beschikten de Oude Egyptenaren over vliegtuigen?

Help ons door deze informatie met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In een graftombe in Saqqara werd in 1898 een houten voorwerp uit de 3e eeuw voor Christus aangetroffen. Archeologen dachten in eerste instantie dat het een vogel moest voorstellen.

In 1969 zag arts en egyptoloog dr. Khalil Messiha het voorwerp in een museum. Hij kwam tot de ontdekking dat het erg leek op de modelvliegtuigjes die hij als kind maakte.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Professor emeritus John H. Lienhard van de Universiteit van Houston meent dat de Oude Egyptenaren beschikten over vliegtuigen. Hij legde uit: “De andere vogels hadden poten. Deze had er geen. De andere vogels hadden beschilderde vleugels. Deze had er geen. De andere vogels hadden staartveren zoals een echte vogel. Dit vreemde houten model was voorzien van een roer. Er is een vleugelprofiel zichtbaar en ook klopt het model aerodynamisch gezien.”

Beschikten de Oude Egyptenaren over vliegtuigen?
Khalil Messiha (Wikimedia Commons)

De broer van Messiha, een vliegtuigbouwkundige, maakte een grotere versie van het model, waarmee hij kon vliegen.

Lienhard merkte op dat in de 3e eeuw voor Christus vele uitvindingen werden gedaan. Hij schreef: “Dit houten model kan niet hebben bestaan tenzij iemand met grote, lichte modellen werkte of zelfs met versies die mensen konden vervoeren.”

Martin Gregorie, die zelf zweefvliegtuigen maakt, probeerde het experiment van Messiha’s broer te herhalen, maar slaagde daar niet in. Hij zei dat het artefact zonder het stabilo, het horizontale draagvlak van een vliegtuig, onstabiel zou zijn geweest. Gregorie denkt niet dat het model werd gebruikt om vrachtvliegtuigen te maken. Hij vermoedt dat het een stuk speelgoed was.

[Epoch Times]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Bert
Bert
9 jaren geleden

Beschikten de oude Egyptenaren over vliegtuigen? Absoluut!
Die waren van vliegtuigmaatschappij AAE: Ancient Air Egypt.

Roswell Grey
Roswell Grey
9 jaren geleden

Dit artifact is uitgebreid aan de orde geweest bij het programma Ancient Aliens van The History Channel en daarin werd ook gesteld dat model aerodynamisch wel degelijk klopt – d.w.z. het kan op de juiste schaal nagebouwd vliegen. Het probleem met het origineel is dat het er een stukje van het staartroer is afgebroken. Neem je dit niet mee, dan vliegt object niet. Plaats het roerstuk terug, dan kan dit vogeltje vliegen.

Een bewijs voor vliegtuigen in het oude Egypte is het echter niet. Er is maar één object gevonden, dat is te mager. Het kan inderdaad een stuk speelgoed zijn geweest dat toevallig aerodynamisch was, wellicht zonder dat de maker het wist.

Ellen
Ellen
9 jaren geleden

Als er gevlogen werd in de 3eeuw v Chr. dan hadden we dat heus teruggelezen bij de Romeinse schrijvers van die tijd of uit latere eeuwen, maar er wordt nergens melding gemaakt van vliegtuigen in de klassieke oudheid.

Arwijn
Arwijn
9 jaren geleden

De Aztheken hadden persoonsvliegtuigen. Waarom zouden de Egyptenaren niet vergelijkbare Passagiersvliegtuigen hebben gehad? Ze hadden immers ook immens grote blokken steen versleept dat wij nog steeds niet zouden kunnen nadoen met de technologie die wij nu hebben.

Back to top button
22
0
We lezen graag je reactie!x