
Wetenschappers hebben alle beschikbare studies over de link tussen de consumptie van rood en bewerkt vlees en borstkanker geanalyseerd.
En wat bleek? Mensen die bewerkt vlees – zoals bacon, salami en worst – eten hebben bijna 10 procent meer kans op borstkanker.
De onderzoekers vonden geen verband tussen het eten van rood (onbewerkt) vlees en het risico op borstkanker.
Helpen voorkomen
“Als we al het bewijs bij elkaar leggen, dan zien we dat een dieet dat rijk is aan bewerkt vlees het risico op borstkanker verhoogt,” zei Mariana Stern van de University of South Carolina.
Hoofdonderzoeker Maryam Farvir van de Harvard T.H. Chan School of Public Health voegde hieraan toe: “Het verlagen van de inname van bewerkt vlees lijkt borstkanker te helpen voorkomen.”
Nitrosamines
Aan bewerkt vlees worden nitraat en nitriet toegevoegd om de houdbaarheid te verbeteren of voor kleurvorming.
In combinatie met eiwitten uit voeding kunnen uit nitriet nitrosamines worden gevormd. Die zijn door het kankerinstituut IARC ingedeeld als waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens.
De studie is gepubliceerd in het International Journal of Cancer.
Bekijk ook onderstaand filmpje:
Vreemde lichten boven nucleaire wapenopslag in Texas
Memo: ‘Vaccinweigeraars’ als psychiatrisch ziek bestempelen en medicatie geven
In Canada zijn ze nu helemaal doorgeslagen
Fleur Agema geeft De Jonge flinke uitbrander: ‘Niemand snapt uw beleid nog’
Vijftigers grootste groep op de IC: is er een link met het vaccin?
Schok: Hoogzwangere vrouw weigert coronatest voor baby, krijgt te horen dat kind toebehoort aan de staat
CIA-dossier over moord op Kennedy en Lee Harvey Oswald spoorloos. Wat proberen zij wanhopig geheim te houden?
Zo fabriceert Zembla tweets van ‘online hufters’: ‘Dit is echt shockerend’
Gratis stroom met de Magic Motor