Gezondheid

Bewerkt vlees uit de supermarkt verhoogt het risico op kanker. Dit is het definitieve bewijs

Help anderen door dit met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers hebben alle beschikbare studies over de link tussen de consumptie van rood en bewerkt vlees en borstkanker geanalyseerd.

En wat bleek? Mensen die bewerkt vlees – zoals bacon, salami en worst – eten hebben bijna 10 procent meer kans op borstkanker.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De onderzoekers vonden geen verband tussen het eten van rood (onbewerkt) vlees en het risico op borstkanker.

Helpen voorkomen

“Als we al het bewijs bij elkaar leggen, dan zien we dat een dieet dat rijk is aan bewerkt vlees het risico op borstkanker verhoogt,” zei Mariana Stern van de University of South Carolina.

Hoofdonderzoeker Maryam Farvir van de Harvard T.H. Chan School of Public Health voegde hieraan toe: “Het verlagen van de inname van bewerkt vlees lijkt borstkanker te helpen voorkomen.”

Nitrosamines

Aan bewerkt vlees worden nitraat en nitriet toegevoegd om de houdbaarheid te verbeteren of voor kleurvorming.

In combinatie met eiwitten uit voeding kunnen uit nitriet nitrosamines worden gevormd. Die zijn door het kankerinstituut IARC ingedeeld als waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens.

De studie is gepubliceerd in het International Journal of Cancer.

Bekijk ook onderstaand filmpje:

[Wiley, CBS Miami]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
guido
guido
5 jaren geleden

In een aquarium te veel nitraat is een groene bak maar uiteindelijk slaat een te hoge nitraat gehalte om in het voor vissen dodelijke nitriet. Nitriet is dus dodelijk voor vissen. Waarom dit dan toevoegen in menselijke consumptie. Alleen voor een betere houdbaarheid of voor de kleur. Wat zit er nog meer in aan chemische rotzooi stoffen om de smaak lekkerder te maken bv. En is er verschil of ik deze rotzooi bij een keurslager koop of bij de goedkoopste kilo knaller. Gelukkig zijn er alternatieven en deze smaken prima zijn beter voor de gezondheid en minder dierenleed.

paulien
paulien
5 jaren geleden

alles wat bewerkt is, is een drama zelfs grassss !!!!!!

Harm Verleg
Harm Verleg
5 jaren geleden

1 Ons per week bacon op je brood , moet ik daarvan iets oplopen cq krijgen , de hoeveelheid nitriet lijkt me te verwaarlozen .

rob
rob
5 jaren geleden

Kan dat potje kankerfonds beter niet gebruikt worden voor onderzoek en mensen erop wijzen wat men eten kan en wat het beste is om op een gezonde manier met je eigen lichaam om te gaan ..want wat je eet dat word je ook ?

Back to top button
19
0
We lezen graag je reactie!x