Wetenschappers hebben alle beschikbare studies over de link tussen de consumptie van rood en bewerkt vlees en borstkanker geanalyseerd.
En wat bleek? Mensen die bewerkt vlees – zoals bacon, salami en worst – eten hebben bijna 10 procent meer kans op borstkanker.
De onderzoekers vonden geen verband tussen het eten van rood (onbewerkt) vlees en het risico op borstkanker.
Helpen voorkomen
“Als we al het bewijs bij elkaar leggen, dan zien we dat een dieet dat rijk is aan bewerkt vlees het risico op borstkanker verhoogt,” zei Mariana Stern van de University of South Carolina.
Hoofdonderzoeker Maryam Farvir van de Harvard T.H. Chan School of Public Health voegde hieraan toe: “Het verlagen van de inname van bewerkt vlees lijkt borstkanker te helpen voorkomen.”
Nitrosamines
Aan bewerkt vlees worden nitraat en nitriet toegevoegd om de houdbaarheid te verbeteren of voor kleurvorming.
In combinatie met eiwitten uit voeding kunnen uit nitriet nitrosamines worden gevormd. Die zijn door het kankerinstituut IARC ingedeeld als waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens.
De studie is gepubliceerd in het International Journal of Cancer.
Bekijk ook onderstaand filmpje:
Enorme vuurbal verlicht hemel boven concert in Argentinië (video)
Bewijs voor duizenden jaren oude geavanceerde technologie in Peru (video)
Leven van tienermeisje volledig verwoest door vaccin. Dit zegt ze zelf over dit slopende vaccin
“NASA manipuleert foto’s om te verdoezelen dat er UFO’s op de maan zijn”
Anti-Greta hangt celstraf boven het hoofd wegens ‘klimaatontkenning’
Kritische arts geblokkeerd op LinkedIn: dit artikel was de aanleiding
Technieken die de zon moeten dimmen: ‘De waanzin kent geen grenzen meer’
Van Haga over corona-enquête: ‘Ik vrees dat we nu te maken hebben met een doofpotcommissie’
Virologen Marc Van Ranst en Marion Koopmans willen aangifte doen tegen kritische neuroloog